Evlendiğinde eşinin soyadı tek mi olmalı ikinci mi?

benim eşim istemiyordu hatta hala istemiyor ama
ben iki soyadımı birden kullanıyorum
arada mutlu olsun diye alısveris yaparken ya da doktor randevusu filan alırken sadece onun soyadını kullanıyorum
ama sanki bambaska birinden bahsediyormusum gibi geliyor.
arkadas cevremiz de benim liseden ve ortak üniversite arkadaslarımız
herkes dogal olarak ilk soyadımla cagırıyor beni , biz de öyle bir isim artı soyad cagırma sekli vardı nedense
off diyor ya
niye bu kadar alısmısız seni isim artı soyadla cagırmaya diye saka yollu kızıyor bazen de

basvuru sırasında görevli de komik bir adamdı
esim istemiyor diye guya beni kandırmaya calısıyorlar yok simdi dilekce vermiyecekseniz sonra filan diye
yılmadım prosedürü biliyordum orda dilekce verdim
evlilik cüzdanında iki soyadım da yazıyordu
ama sisteme nedense esimin soyadı gecmis
kimligimi degistirmeye gittigimde esimin soyadı ile cıkınca
evlilik cüzdanını gösterdim dedim iki soyadı olacaktı beni baska bir yere yonlendirdi orda tekrar dilekce verdim
ordaki amca da 10 dk anlattı yok dilekce verip iki soyadı kullanırsam sonra tek esimin soyadına gecmek istersem ugrasır mısım flan
ordan cıktım nufus muduru amca imzalıcak
o da bir torba laf etti :)
bu kadar konusmaya meraklı milletiz zaten ismim bir kelime uzun olsa nolcak
benim söyle bir sıkıntım var.
soyadım aynı zamanda kadın ismi de olarak kullanılan bir kelime iki ismim var diye düsünüyorlar
her ikisinin de soyadı oldugunu belirtmek zorunda kalıyorum

ben en cok ispanyol soyadı sistemini seviyorum
o da babadan geliyor aslında ama
gene de hem anneden hem babadan soyadı alıyorsunuz herkes cift soyadlı

mesela
anneniz ayse yıldız kara babanız ahmet doğan ak

sizin isminiz soyle oluyor melek doğan yıldız ( ilk once babanızın babasından gelen soyadı , daha sonra annenızın babasından gelen soyadını alıyorsunuz)
evlendikten sonra da degismiyor isterseniz kocanızın soyadını de eki ile kullanabilirsiniz
melek dogan yıldız de çağlayan mesela

güzel sistem bence
hem anneniz hem babanızdan soyadı alıp babanzıdan gelen soyadını da cocugunuza verebiliyor olmak

Sizin doğduğunuzdan bu yana bir aileniz bir soyadınız var ve evlenince bunu hiçe sayarak başka bir soyada geçmek çok kötü ve bence çok saçma.O yüzden eğer ki soyadınız çok çok kötü değilse kendi soyadınızdan vazgeçmeyin ve eşinizin soyadını ikinci olarak alın derim.

benim eşim istemiyordu hatta hala istemiyor ama
ben iki soyadımı birden kullanıyorum
arada mutlu olsun diye alısveris yaparken ya da doktor randevusu filan alırken sadece onun soyadını kullanıyorum
ama sanki bambaska birinden bahsediyormusum gibi geliyor.
arkadas cevremiz de benim liseden ve ortak üniversite arkadaslarımız
herkes dogal olarak ilk soyadımla cagırıyor beni , biz de öyle bir isim artı soyad cagırma sekli vardı nedense
off diyor ya
niye bu kadar alısmısız seni isim artı soyadla cagırmaya diye saka yollu kızıyor bazen de

basvuru sırasında görevli de komik bir adamdı
esim istemiyor diye guya beni kandırmaya calısıyorlar yok simdi dilekce vermiyecekseniz sonra filan diye
yılmadım prosedürü biliyordum orda dilekce verdim
evlilik cüzdanında iki soyadım da yazıyordu
ama sisteme nedense esimin soyadı gecmis
kimligimi degistirmeye gittigimde esimin soyadı ile cıkınca
evlilik cüzdanını gösterdim dedim iki soyadı olacaktı beni baska bir yere yonlendirdi orda tekrar dilekce verdim
ordaki amca da 10 dk anlattı yok dilekce verip iki soyadı kullanırsam sonra tek esimin soyadına gecmek istersem ugrasır mısım flan
ordan cıktım nufus muduru amca imzalıcak
o da bir torba laf etti :)
bu kadar konusmaya meraklı milletiz zaten ismim bir kelime uzun olsa nolcak
benim söyle bir sıkıntım var.
soyadım aynı zamanda kadın ismi de olarak kullanılan bir kelime iki ismim var diye düsünüyorlar
her ikisinin de soyadı oldugunu belirtmek zorunda kalıyorum

ben en cok ispanyol soyadı sistemini seviyorum
o da babadan geliyor aslında ama
gene de hem anneden hem babadan soyadı alıyorsunuz herkes cift soyadlı

mesela
anneniz ayse yıldız kara babanız ahmet doğan ak

sizin isminiz soyle oluyor melek doğan yıldız ( ilk once babanızın babasından gelen soyadı , daha sonra annenızın babasından gelen soyadını alıyorsunuz)
evlendikten sonra da degismiyor isterseniz kocanızın soyadını de eki ile kullanabilirsiniz
melek dogan yıldız de çağlayan mesela

güzel sistem bence
hem anneniz hem babanızdan soyadı alıp babanzıdan gelen soyadını da cocugunuza verebiliyor olmak

ispanyolların sistemi en doğrusu bencede bu nedir arkadaş annemizin soyadını alamıyoruz onun soyundan değiliz sanki baba tek yaptı ya bizi niye annenin ki kadının ki hiçe sayılıyor çok yanlış bizim sistem.

İşte ben daha çok bu konuya takığım.
Nufüs cüzdanımda hiç adımımı atmadığım bir yerin kütüğünde kayıtlı görünüyorum.Bu haksızlık bencede :50:

Bence de..

Ben bunu biliyorsum her ne kadar saçma bulsam da.. Eşim bilmiyormuş, kimlik değişimine gittik onunkinde sorun vardı ( ikametgahı okuduğu memleket olraka geçiyordu )

Benimkini yenilediler , memur bankoya ters koydu.. Kütük yeri Kastamonu yazıyordu ( eşimin memleketi ) eşim aldı yanlışlık var dedi :27: dedim evlenince öyle oluyo , senin kütüğünde de benim memleketim yazacak :27: hepten şok oldu

Şaka yaptım dedim.. Nedense tek kadınların değişiyo dedim , sevindi :19:

Çift soyadı kullanacağımı duyunca da bozulmuştu azıcık.. Ama ben onun soyadını kendi soyadımın ardına eklettim dilekçe verip..

Kadina neden haksizlik onuda aciklayayim kadin evlendiginde esinin kutugune geciyor soy isme kadar degisiyor kadin bosandiginda eskiye donuyor babasinin soyadini bilgilerini aliyor ikinci kez evlendiginde bu sefet diget esin kutugune geciyor devamli degisim bence burda haksizlik var bir orta yol bulunmali sadece soyisimde degosiklik yapilmali her ikiside olmali kendi fikrim en azindan bosanildiginda sadece kocasinin soyismi silinmeli....

kadın orta malı gibi bir oradan buraya geçip duruyor yani ne kadar yanlış işte sinir oluyorum.

elbette ki kendi kararındır burada önemli olan.
ben mesela evlendiğimde sadece kendi soyadımı kullanmak için yasal yolları zorlıycam.

Ben sadece eşimin soyadını aldım.
Eşimi tanımadan öncede böyleydi tercihim.

seninde üzerinde baskı yok sonuçta,istediğin soyismi seç

ben kızlık soyadımı cok beğenırım. farklıdır çokaz kışıde vardır. ona rağmen sadece eşimin soyadını aldım. halbukı o bana bıraktı ama ben onun soyadını almaktan gurur duydum. seve seve yaptım.
amaaaaa
eğer banada boyle boyle yapacaksın dıye erkek tarafı dıretseydı kesınlıkle kendı soyadımı kullanırdım:19: ustelık düğün ertesı el opmeye gıdılecek felan demişsin ben sadece kısa bır yuh çektım arkadaşım. o ne ya... düğün ertesı dışarımı çıkılırmış helekı akraba el opmesıne ha...

bende eşimin soyadını kullanıyorum kendi soyadımda güzeldi ama düğün zamanı eşimin bu konuda biraz üzüldüğünü hissettim ve onun soyadını aldım pişman değilim:) ne farkederki...tabi ailesi bu konuda soru bile sormadılar kimse karışamazki...

Kısının isteğine bağlı ama ailenin karışması cok anlamsız.
Ben de iki soyisim kullanıyorum. Resmi yerler dışında esimin soyadını hic söylemiyorum bile:) 27 yıl kullandigim soyadından niye vazgeceyimki :)
Cok ugrasmayacagimi bilseydim sadece kendi soyadımı kullanmak isterdim. Esim buna bile karışmamıştı

neyi nasıl kullanacağıma kayınvalidem ve tayfası karar veremez...
bende iki soyadımı birlikte kullanıyorum...
ata soyadım ilk, eşimin soyadı ikinci sırada...
eşime dedim ben böyle istiyorum, soyadım değişsin istemiyorum...
o da kabul etti, eşin muvafakati gerekiyordu ben evlenirken...
imzaladı...
evlilik cüzdanında da o şekilde yazıyor...
ben daha çok ata soyadımı kullanıyorum ve kayınvalidem bunu bilmez bile...
ona ne?
eşim bunun için annesinden izin mi alacak?
ben öyle istiyorum, bitti...

Ben 2 soyadı kullanıyorum ama eşim kendisi teklif etti bunu bana bende yoksa öyle bir talep yoktu eşimi seviyorum eşimin soyadını kullanmakta güzel birşey yani inat ve gurura gerek yok kv. kısmı önemli değil ama eşinizin gönlü kalacaksa bence uzatmayın ki sizin soy adınız kısalacakmış benim soyadım uzun olsaydı kesinlikle almazdım benim soyadım 3 harf eşimin ki 8 harfli :) bunu nişanlınızla netleştirin ama inatla ısrarla değil ileride eşiniz olacak kişiyle ortak karar almanız en güzeli...

cnm konunu okuyunca bizim burda olan bir olay geldi aklima :)
ben almanyada yasiyorum ve burda esinin soy ismini almak zorunda deyilsin yani sadece istedigin zaman degistiriyorlar..
Burda bi nisanli cift nikah icin gidiyor hersey hazir nikah kiyilacak, soruyorlar kiza, kiz kendi ismim kalacak diye diretiyor ve nikah orda iptal..
aileler arasinda tartisma falan cikiyor ve ayriliyorlar..
yazmak istedim sadece.. yani ne bilim sadece inat ugruna diretme bence... gercekten istiyorsan zaten nisanlinda istedigin gibi olsun demis..
ne bileyim..

içinden ne geliosa onu yap. ben 2sini de kullanıyorum ama zorlanıyorum çünkü bazen kendi kızlık soyadımı 2. ismim sanıyolar ve bayan ismiyle hiç alakası olmamasına ragmen beni soyadımla çağırıyorlaR. toplumumuz hala alışamadı buna. artı eski işyerimde personele bakan bi bey vardı sadece 2. soyadımı yazardı, neden ilkini yazmıyorsun, resmi yazıda olmaz dediğimde. kullanmayın ilk soyadı, hoş olmuyor derdi garip adam!

ben evlendikten 2 gün sonra artık kadınlar kendi soyadlarını kullanabilecek diye bi haber okumuştum, yani sadece kendi soyadını, mahkemeye falan başvuruluyodu galiba tam emin değilim, bende bu konuda çok katı olsam sadece kendi soyadımı kullanmak isterdim, ama ne bileyim sorun etmedim hiç

maalesef böyle bişey yok.
bi avukat hanım hatta mahkemeye vermiş de red kararı çıkmış
ne kadar cahilce bir şey kadının adı yok, soyadı da yok :ssz::ssz:

ben de kendi soyadımı kullanmak istiyorum, her ne kadar anlaşılmasa da söylerken hep harf harf kodlasam da değişik bir soyadı ve sadece bizim sülalede var. hatta isim soyisim kombinasyonu olarak da türkiyede tek olabilirim yani :)
gerçi erkek arkadaşımla evlenir de onun soyadını da yanına ekletirsem hiç anlaşılmayacak çünkü onunkini de anlamıolar genelde :))
olsun ama soyadımı seviyorum ben :)

içinden ne geliosa onu yap. ben 2sini de kullanıyorum ama zorlanıyorum çünkü bazen kendi kızlık soyadımı 2. ismim sanıyolar ve bayan ismiyle hiç alakası olmamasına ragmen beni soyadımla çağırıyorlaR. toplumumuz hala alışamadı buna. artı eski işyerimde personele bakan bi bey vardı sadece 2. soyadımı yazardı, neden ilkini yazmıyorsun, resmi yazıda olmaz dediğimde. kullanmayın ilk soyadı, hoş olmuyor derdi garip adam!

Benim de öyle...Soyadımı adım sanıp o şekilde sesleiyorlar çoğu zaman...

Back
X