• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

evlenecegımız ınsan bastan bellımıdır allah bunu bıze yazmısmıdır..

bu kader mevzusu baya derın sağlam bı kaynaktan evlebecegımız ınsanın tek bır açıklamayla kader olup olmadığını öğrenmek ıstıyorum

Hiç şüphesiz, Biz her şeyi kader ile yarattık. (Kamer Suresi,49)

Canım,insanın kaderini Allah yazar,senin seçimlerinle gelişen olaylar kazadır.Yani kader değimez ama kaderinin şekillenmesinde senin kazaların etkilidir.Kader nasıl şekillenir dersen kaderine X şahsı yazılmıştır.Çok iyidir dürüsttür akıllıdır.Ama senin karşına X çıkmadan Y çıktı.İşte burada senin iraden devreye girer gideceğin yol ikiye ayrılır.A yolunu seçersen bu şahısla kötü bir hayat yaşayacağını az çok kestirebilirsin,alkolüktür hırsızdır arsızdır.B yoluna gidersen kaderine yazılmış insanı bulursun.Şöyle diyelim şu an sen Ahmeti seviyorsun,ama Ahmette beğenmediğin huylar var.Adam yalancıdır değişir diye beklemeyecek hayatına B yoluna giderek devam edeceksin ki karşına dürüst insan çıksın.

De ki: "Allah'ın bizim için yazdıkları dışında, bize kesinlikle hiç bir şey isabet etmez. O bizim mevlamızdır. Ve mü'minler yalnızca Allah'a tevekkül etmelidirler." (Tevbe Suresi, 51)

peki bile bile alkolik, uyuşturucu bağımlısı, şiddet yanlısı erkeklerle evlenen kadınlar var, burda suç kimde? adamda mı, kadında mı, kaderde mi?

Sevgili Doğacım elbette burada suç kadında.Çünkü o erkeğin alkolik eroinman yada şiddet eğilimli biri olduğunu o kadın biliyordur.Bugün tanışıp ahlakını öğrenmeden evleniyorsa o zaman kader dersin.Fkat bu tür kişiliklerin görülebilmesi evlenecek insanların birbirlerini tanıması için söz nişan akitleri yapılırki birbirlerini tanıyabilsinler..Ya bilmiyorsa dersen burada anne baba akraba devreye girer.Çünkü evlenilecek erkek yada kadının sorulup soruşturulması yuva kuracak insana yardım edilmesi şarttır.Kadın yada erkek sorulup araştırılmalı kimdir nedir nerelidir konusu komşusu hakkında ne der mutlaka bilgi alınmalıdır.Bu zamanda artık o yok ve bu yüzden mutsuz evlilikler boşanmalar şiddet olayları arttı.Çünkü bir bakıyorsun kız yada erkek anneee ben evleniyorum kimle kızım yada oğlum,kimse kim yaa ne yapıcan ben sevdim sen mi evleniceksin deyip ataya söz bırakılmıyor.Sonrada insan pişman oluyor ama iş işten geçmiş oluyor.

Sonsuz akıl ve kudret sahibi olan Allah'ın insanın kaderini yönlendiriyor olması, herşeyin hakimi olması iman eden bir insan için çok büyük bir nimettir. Ancak imanı zayıf olan veya iman etmeyen insanlar bu nimetin kıymetini bilmezler. Bu yüzden kadere teslimiyet gösteremez ve yaşamları boyunca her an sıkıntılara maruz kalırlar. Aslında bu durum, tevekkülsüzlüğün manevi bir cezası olarak dünyada verilen karşılıklardan biridir. Ve bu insanlar kendi kendilerine bilerek zulmetmektedirler:

Şüphesiz Allah, insanlara hiçbir şeyle zulmetmez. Ancak insanlar, kendi nefislerine zulmediyorlar. (Yunus Suresi, 44)

Bazen kızlar buraya konu açıyor sevgilim beni dövdü, nişanlım aldattı, sözlüm paramı yedi v.s. diye, biz de aman sakın evlenme diyoruz, boşuna diyoruz demek ki, kaderinde varsa evlenecek zaten :51: demek ki çok kafa patlatmamak lazımmış kiminle evleneceğine....

Ben çok kızlardım bile bile böyle pisliklerle evlenenlere, demek ki kızmamak lazımmış, kaderiymiş ki evlenmiş, ne yapsın dimi
:51:

Doğacım,Allah herşeyin yaratıcısıdır.O'nun irade ve kudreti dışında hiç birşey meydana gelemez.Ancak şuna dikkatini çekmek istiyorum.Allah insanları sorumlu tutmak için onlara bir irade vermiştir.Bu yüzden bizler yaptıklarımızdan sorumluyuz.Allah bizlere akıl vermiş her canlıdan üstün olan bu yeteneğimizi Allah kaderime böyle yazmış deyip kullanmaz kaderimde var ben bunu çekeceğim dersek kaza etmiş oluruz.Yani kaderinde şu yola giderse kul bunu yaşayacak bu yolu tercih ederse mutlu oalcak yazıyorsa sana verilen kaza ile bunu iyi şekilde sonlandırmak elinde.Allah yoktan var eder,kul ise hakkında yazılmış hayırlı olan işler için çaba sarfederse kazanır.

Eğer evleneceğimiz kişi baştan belliyse kimseyi bir sapıkla, piskopatla, katille, hırsızla falan, bile bile evlendi diye suçlamamalıyız, kaderinde varmış ne yapsın, kadere karşı gelecek hali yok ya!!!

Amacım seni eleştirmek değil,bende bildiklerimi paylaşmak istiyor yanlışlarım varsa güzelce tartışıp en azından bilmediklerimizi öğrenmek öğretmek isterim.Biz insanoğlu aklı olmayan ve cansız varlıklardan üstün yaratılmışızdır.Akılsız varlıklardan farkımız isteklerimiz doğrultusunda hareket edebilmemizdir.Nasılki irademiz dışında midemiz,kalbimiz,beynimiz çalışıyor nefes alıp veriyor isek,biri ile tanışmamız,yemeğe gitmemiz,kavga etmemiz,ağlamamız,evlilik kararı almamız,bir yerden bir yere gitmemiz,oturup kalkmamız,söylemek veya söylememek gibi eylemler tamamen bizim isteklerimize yazılan kaderin içinde yaptığımız kazalara bağlıdır.Bunlara istinaden senin dediklerin için çıkan sonuç demekki bu işlerde kulun bir tesiri oluyor.Allah'ın insanlarda yarattığı ve onlara verdiği irade bu gibi işler üzerinde Kaderden çok kul sorumlu oluyor.
Kişi herşeye rağmen karşısındaki kişi ile evlilik kararı alıyorsa artık kul iradesini kullanmış oluyor.Bundan sonraki meydana gelen işler ise Allahın yaratması ile olmaktadır.Kul kendine verilen akıl ile iradesini kullanmış,Allah yaratmıştır.

Sözün özür benim kaderimde birazdan ölüm var deyip kendini damdan atarsan sana yazılmış kaderi kaza ile meydana getirmiş oluyorsun.Ama atlamasan kaderinin şekillenmesi yine senin sana verilen akıl ve iraden ile şekillenmeye senin yaptıklarının sonucunda kader kavramı ortaya çıkar.Sonuçmu ben ettim ben buldum demez kul.Kaderimmiş der.
Allah hiçbir kulunun üzülmesini acı çekmesini istemezki.Bunun içinde,
Cenâb-ı Hakk, Kur'an-ı Kerîm'inde:
“Allah, kişiye ancak gücünün yeteceği kadar teklif eder” (Bakara Sûresi, âyet: 286.) buyurmakla, kullarına çekemeyecekleri yükleri teklif etmediğini açıkça bildirmektedir.
İnsan çekemeyeceği yükü kendi sırtına kendi yükler.

Mümin, Allah'ın yarattığı kadere teslim olacak, bununla birlikte karşılaştığı olaylar karşısında elinden geldiğince sebeplere sarılacak, tedbir alacak, olayları hayır yönünde yönlendirmek için çalışacak, ama tüm bunların kader içinde gerçekleştiği ve Allah'ın en hayırlısını önceden takdir ettiğinin bilinci ve rahatlığı içinde olacaktır.

bence daha önceden bellidir yani kaderdir

Sag ol sekerim, sabirli olma konusunda sinira geldigimi hissediyorum :43: Pes pese gelen felaketlerden sonra isyan eder oldum, bir onceki aciklayici yazida kadere isyan etmeyin denmis..ben de katiliyorum, kadere isyan etmemek gerek ama yapamiyorum iste.

Bu aralar habire bu konudan yakinip insanlarin beynini sisiriyorum zaten :(

sızın yasınız kac bende artık sabır sınırına geldım sanırım 1 ay sonra 30 yasımdayım hıc 30 yasımda bakar lakacagımı sanmıyordum cocugum falan olur sanıyordum... karsıma son çıkan kışı cok soyuszmus bana szler verıp sessız sedasız gıttı terk ettı hıc bısey demeden

Allah isteyen herkese hayırlı eş versin tez zamanda, çalıştığım işyerinde kızlar akşama kadar gelinlik, çeyiz, erkek arkadaş, sözlü, nişanlı konuşuyolar :( kendimi o kadar kötü ve o kadar yalnız hissediyorum ki bazen :( Bazen hiç istediğim gibi biriyle karşılaşamıycakmışım gibi geliyo, çok üzülüyorum ama umudumuzu kesmememiz lazım

ayy canlar sizi böyle okuyunca icim parcalandi resmen :50:
yapmayin ALLAH askina su bir önceki sayfada ki yazimi üsenmeyin güzelce bir okuyun lütfen :50:
hersey bir imtihan...

ne derler sabreden dervis muradina ermis... samimi bir yürekle gercekten sabredin bakin neler oluyor ALLAHim sen böyle uygun gördün boynumuz kildan ince deyip dua edin bakin neler oluyor RABBIMIZin istedigi de bu zaten kulunun ONA dua etmesi istemesi
kulum bana bir adim gelse ben 10 adim gelirim diyor...:(

bakin bende sizin gibiydim yani üzülürdüm, benden ufaklar evlenip cocuk sahibi oluyorlardi, sizi iyi anliyorum düsüncelerinizi üzüntülerinizi fakat ben sabrettim ve ALLAHdan hayirlisini hakimda istedim her daim ve inanin bana verdi :)
hemde istedigimden daha hayirlisini :) bende 26 yasinda evlenmistim evde kaldin yok tursunu kuracaz diyorlardi bana :) ama ne oldu
simdi evliyim iki cocuk annesiyim bunu bana nasip edene hamdu senalar olsun...
demem su ki gercekten samimi olarak sabredin bir iki ay degil gerekirse bir sene, ama sakin mi sakin ümitsizlige kapilmayin laniyenin oyununa gelmeyin insaALLAH...
birde sunuda yazayim benim teyzemin kizi 40 yasina yakin bir vakitde evlenmisti insaALLAH buda bir teselli olur...

Son düzenleme:
sey_ren arkadaşım eğer sayı ile beğeni yapabilseydik milyon kez beğenirdim yorumunuzu.
Kader ve kaza konusuna öyle güzel açıklamalar getirmişsiniz ki bir ilahıyat fakültesi mezunu olarak severek okudum.
Siz kader konusunu özümsemişsiniz maşaAllah.

Allah razı olsun Sevdenur
Lise mezunu biriyim ;) o kadar ama inançlıyım
Hiçbirşeyi (elimde olanlar tabi)Rabbim benim kaderime böyle yazmıştır diyerek akışına bırakmam,Rabbim hakkımda hayırlısını ver bana yardım et beni utandırma der bana verdiği akıl ile doğru olanı yapmaya gayret ederim
Allahım şaşırtmasın herkese hayırlı eşler evlatlar kaderler yazsın..

Allah razı olsun Sevdenur
Lise mezunu biriyim ;) o kadar ama inançlıyım
Hiçbirşeyi (elimde olanlar tabi)Rabbim benim kaderime böyle yazmıştır diyerek akışına bırakmam,Rabbim hakkımda hayırlısını ver bana yardım et beni utandırma der bana verdiği akıl ile doğru olanı yapmaya gayret ederim
Allahım şaşırtmasın herkese hayırlı eşler evlatlar kaderler yazsın..

amin canim insaALLAH
ALLAHcc seni de bu samimiyetinle daha güzel yerlere getirsin insaALLAH...

amin canim insaALLAH
ALLAHcc seni de bu samimiyetinle daha güzel yerlere getirsin insaALLAH...

Amin canım Allah razı senden de razı olsun,
Allahım hepimizi güzel şeylerle muamele etsin..
AMİN

Kısacık bir not yazsam kabalık etmiş olurmuyum canım,

Bende yeni öğrendim ve yanlışlarımızı hep beraber düzeltelim niyetindeyim.

Bende genelde,

Rabbim seni her daim mutlu kılsın inşallah.
Allahım seni her iki cihanda mutlu etsin inşallah.
Rahman seni korusun inşallah.....

Gibi cümleler kurarak dua ederdim.

Fakat öğrendim ki,

Allah:Yüce Yaratıcının özel ismidir.Bu isim, O'nun kemal, cemal ve celal sıfatlarının ifade ettiği anlamların tamamını kapsar. Allah'ın diğer isimleri ise Allah'ı tasvir eder.Yani Allah herşeyin sahibi tek olandır.
Rahman:Esirgeyen
Rahim:Bağışlayan
Rab:Herşeyi kapsayan gerçekleştirendir.

İNŞALLAH ise:ALLAH dilerse anlamındadır.

Buna göre,

”Rabbim nasip eder inşAllah” ifadesinde yanlış bir kurgulama var. “Allah nasip eder Allah dilerse” gibi yanlış bir ifade ortaya çıkıyor. İnşaAllah nasip olur demek doğru olandır.

Umarım anlaşılabilirim.Sevgiler.

Back
X