Evlenirken size aile yadigârı verdiler mi?

nemida

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
18 Mart 2008
1.301
8
116
İstanbul
Merhaba kızlar,

Aslında konuyu açsam mı açmasam mı diye düşündüm ama merakım üstün geldi, sizlere danışmak istedim. Biz evlenirken erkek tarafı fazla birşey takmadı. Ben de çok fazla üstünde durmadım açıkçası. Hala da durmuyorum aslında ama bazen bu konu aklıma geliyor.

Hep birileri evlenirken duyardım aile yadigarı geline takılır diye. Yani böyle bir mücevher varsa kayınvalidenin annesinden ve ya kayınvalidesinden kalan değerli yüzük ve ya takı geline takılır. Yoksa sorun değil tabi ama bazı yerlerde en azından kayınvalideye zamanında hediye edilmiş birşeyleri o da kendi gelinine veriyor diye biliyorum.
Size böyle birşey hediye ettiler mi evlenirken? Kayınvalide bunu kime isterse ona mı verir, görümcem de var da bir yandan...ondan kurcalıyor kafamı.

Eşim o yadigar bana hediye edildi zannetti ve feci bir pot kırdı ilk evlendiğimiz sıralarda ve o zaman anladım böyle bir durum olduğunu ve anladım ki o ninenin ninesinden kalma takı evlenirken görümceme hediye edilmiş.. Normal olan bu mudur?

Merhaba kızlar,

Aslında konuyu açsam mı açmasam mı diye düşündüm ama merakım üstün geldi, sizlere danışmak istedim. Biz evlenirken erkek tarafı fazla birşey takmadı. Ben de çok fazla üstünde durmadım açıkçası. Hala da durmuyorum aslında ama bazen bu konu aklıma geliyor.

Hep birileri evlenirken duyardım aile yadigarı geline takılır diye. Yani böyle bir mücevher varsa kayınvalidenin annesinden ve ya kayınvalidesinden kalan değerli yüzük ve ya takı geline takılır. Yoksa sorun değil tabi ama bazı yerlerde en azından kayınvalideye zamanında hediye edilmiş birşeyleri o da kendi gelinine veriyor diye biliyorum.
Size böyle birşey hediye ettiler mi evlenirken? Kayınvalide bunu kime isterse ona mı verir, görümcem de var da bir yandan...ondan kurcalıyor kafamı.

Eşim o yadigar bana hediye edildi zannetti ve feci bir pot kırdı ilk evlendiğimiz sıralarda ve o zaman anladım böyle bir durum olduğunu ve anladım ki o ninenin ninesinden kalma takı evlenirken görümceme hediye edilmiş.. Normal olan bu mudur?

canım benim bildiğim bu hep gelinden geline gider...
neden görümcene vermeyi düşünüyorlar ki?
böyle şeyler veriliyorsa da bana bişey verilmedi...benneyaptımki

canım bıldıgımkadarıyla annemede babanemden kalmıstı boyle bır sey ılk gelın o oldugu ıcın ama takma kafana sahsen sana takılan altın degılde verılen deger onemlı olsun.

biz iki eltiyiz bi de görümcem var ilk eltim evlenmis ona 7 tasli pirlanta
sonra görümcem ona bisi yok sanirim
bana pirlanta yüzük ve küpe ama benim dügünümde görümceme elmas yüzük ve küpe verilmis ben coook sonralari ögrendim aslinda banane ...Allah izin verirse iki oglum var yüzügümü büyük oglumun karis1na küpeyide küçük oglumun karisina takicam

Önemsemediğini söylemişsin ama iyice içerlemişsin ki buraya yazmışsın.
Ben kaynana olsaydım böyle bir yadigarı istediğime verirdim. Çünkü illaki geline verilecek diye bir şart yok. Biraz Türk filmlerinden etkilenmişsin gibime geliyor.
Bırak kim kime ne veriyorsa versin, sen evine, evinin huzuruna bak.
Mutluluğu trilyonlarla bile alamazsın.
Kaynanan kızına vermiş demekki onu uygun görmüş.Pek uygun düşmeyecek ama bir örnek vereyim sana, benim babaanneme, babaannesinden kalma hakiki gümüş bir başlık var elle işlenmiş. Rahmetli babaannem bunu 10 çocuğunun içinde babama vermiş. Şimdi babam gözü gibi saklıyor. Kime vereceğine karar veremedi. Bende babama "geline vereceğini sanıyorsan yanılıyorsun, burada kızların dururken olmaz ya bana yada kızkardeşime vermelisin" dedim. Yani biz dururken babaannemin yadigarının başkasına gitmesine yüreğim razı olmadı açıkcası. Belki kaynananda böyle düşünmüştür.

bence de kadindan kadina, erkekten erkege gitmeli. mesela bir saat. adam tutup oglu varken damadina hediye etmezk istemeyebilir.

yani soyle dusun. ayni sey senin babannenin olsaydi yengene verilmesini degil kendine verilmesini isterdin.

benim de dugunde esim bana tek tas yuzuk, tek tas kupeler ve tek tas kolye aldi. Allah uzun omur veriri yasarsam, colugum cocugum olursa onu cocuklarima birakmak istiyorum. ama soyle soyleyeyim. secim benim olur. kimse karisamaz kizima mi ogluma mi verecegime.

daha bugun esimle bu konuyu konustuk. annesinin degerli bir madalyonu oldugunu ama bir soylenti ile sarilik hastaligina iyi geldigini duyduk. elden ele dolasmis bu sebeple sonra da kaybolmus. ama kaybolmasaydi ben gorumceme verilmesini isterdeim. cunku kayinvalideme de annesinden kalmis. gerci kaybolmus ama belki cikar bir yerden.

Önemsemediğini söylemişsin ama iyice içerlemişsin ki buraya yazmışsın.
Ben kaynana olsaydım böyle bir yadigarı istediğime verirdim. Çünkü illaki geline verilecek diye bir şart yok. Biraz Türk filmlerinden etkilenmişsin gibime geliyor.
Bırak kim kime ne veriyorsa versin, sen evine, evinin huzuruna bak.
Mutluluğu trilyonlarla bile alamazsın.
Kaynanan kızına vermiş demekki onu uygun görmüş.Pek uygun düşmeyecek ama bir örnek vereyim sana, benim babaanneme, babaannesinden kalma hakiki gümüş bir başlık var elle işlenmiş. Rahmetli babaannem bunu 10 çocuğunun içinde babama vermiş. Şimdi babam gözü gibi saklıyor. Kime vereceğine karar veremedi. Bende babama "geline vereceğini sanıyorsan yanılıyorsun, burada kızların dururken olmaz ya bana yada kızkardeşime vermelisin" dedim. Yani biz dururken babaannemin yadigarının başkasına gitmesine yüreğim razı olmadı açıkcası. Belki kaynananda böyle düşünmüştür.

canim seni siddetle kiniyorum. Hem gelinlerin aile icine girmesini istersiniz, hem dersiniz sen bizim ailemizin bir parcasi oldun, hem de boyle sirasi gelince ailenin disina itiverirsiniz. Kusura bakma, sen kotu bir gorumcesin.

ayrica birak baban kime isterse ona verir. Zaten hakkaniyetli bir secim yapacagina eminim. babannen de kendisi secmis sonucta. karismamalisin.

Eşimin dedesinin daha osmanlıdan kalma degerli takıları varmıs , babadan babaya geçen...
Eşimin babaannesi 3 gelininede vermemiş bunları, Eşim dedesinin adı taşıdığı için ,evlenirken hepsini getirip bize verdi...
Kayınvalidede ona keza değerli neyi varsa bize verdi..
Eşim 2 erkek kardeş ve kardeşi daha evlenmedi, eltim olacağı zaman sanırım bu konuda başımız ağrıycak...

amaaan dünya malı dünyada be anacım................kim kime neyi isterse bırakır.birisi diğerine,demekki ya içinden öyle geldiği için yada değerini onun bileceğini düsünerek veriyor hatırasını....bu tarz seyler hep sorun olmuştur zaten...her zaman bi taraf gönül koyar durur.
görümce-geline
elti-eltiye
kardeş-kardeşe
yemekteyiz programında hasan bey denen zat bile sahra hnma çemkirdi neden bana bu diye.....ilerde şayet çocuklarım arasında yada gelinimmi artık ne olacaksa tabii,bırakacağım yadigarımı çekiliş yoluyla yapayım...daha mantıklı herkes kendi kaderine razı olur böylece...... (tabii bırakacak bişeylerim olursa) :delphin:

Ben kızıma bırakmak isterdim çünkü ben vefat etsem bile onu sürekli görecektir kzım ve rahmet okuyacaktır eminim ki ama gelinim olsa belkı bazen aklına bıle gelmem yani der mi ki ahh anacım ahh her bakışında.Benim kaynanamin elma bir yüzüğü ve küpesi var annesinden kalma her takışında annesi aklına geliyor ve bizlere de hatırlatıyor

Dinlediğiniz fikrinizi yazdığınız için hepinize ayrı ayrı teşekkur ederim. Demekki o kadar da önemli birşey değilmiş anladığım. Ben çok üstünde durmasam da geleneklere uygun birşeyler olmasını severim, başkaları evlenirken gördüğüm bir geleneğin bana da yapılmasını isterim. Malesef bazı şeyler hiç istediğim ve ya beklediğim gibi olmadı, kısmet değilmiş. El üstünde tutulan şanslı gelinlerden değilim :) Önemli değil ama içlerinden bir tek bu aklıma takılmıştı. Çünkü tam olarak nasıl bir gelenek olduğunu bilmiyordum.

Ama hiçbirşey için eşime hiçbir zaman ağzımı açıp tek bir laf etmem bana böyle dediler bunu yaptılar demedim demem de. Onun ailesidir sonuçta saygı gösteririm.

Bir de birşeyi helal etmeden takacaklarına hiç takmasınlar zaten, helal etmeden taktıklarından hayır gelmez zaten a.s

Bizde öyle adetler yoktur. Geline zaten fazlası ile bu günün şartlarında yapılıyor.
Yanlız kayınvalidemin zamanından kalma eski beşi biryerdelerini saklamış. Bana takı almaya gidilerken vermişti ama takamam demeye de utanmıştım. Görümcem hemen araya girdi anne onlar senin zamanından kalma gençler takmaz demişti. hihoyyyt
Sonra onları bozdurup benim istediğim set takımını almıştık. :jeyyar:

Baba tarafından kalan erkek çocuğa (takı ise geline), anne tarafından ise kıza gider.
Yani anne kendş kızına annesinden kalanı verirken. Kayınvalideden kalan gelne verilir.
Ama bunlar gereksiz detaylar. Bu böyle olur diye bir kural yok, o yadigara kimin daha çok değer vereceğini düşünürsen ona erirsin.
Bence bunlar dert etmeyin. Kayınvlidenizin en değerlisini yani oğlunu almışsınız zaten :))))

Baba tarafından kalan erkek çocuğa (takı ise geline), anne tarafından ise kıza gider.
Yani anne kendş kızına annesinden kalanı verirken. Kayınvalideden kalan gelne verilir.
Ama bunlar gereksiz detaylar. Bu böyle olur diye bir kural yok, o yadigara kimin daha çok değer vereceğini düşünürsen ona erirsin.
Bence bunlar dert etmeyin. Kayınvlidenizin en değerlisini yani oğlunu almışsınız zaten :))))

Kayınvlidenizin en değerlisini yani oğlunu almışsınız zaten ......olay budur işte :lepi:

Amannnnnnnnnnnnnn boşverrrrrrrrrrrrrrrr iki kolun ve boynun mücevher dolu olsun ama mutluluğun huzurun olmasın bu daha mı iyi?B

Sana en güzel yadigar eşin işte.Huzurumu antikaya mücevhere değişmem.taktıkları takılar mehirimdir zaten ayrıca yadigar taksalar da boş takmasalar da...

hayır canım, bana takı takıldı ama aile yadigarı vermediler

bizim Bursa da takı takmak için yarış yapılır ama hiç böyle birşey olmadı akrabalarımı da

cnm benimde anne tarafım bursalı daha doğrusu selanik göçmeni.evet takı yarışlarını çok iyi bilirim.benim kayınvalidede yadigar olmadığı için bilemiycem.ama daha çok görümcene yakışır gibi geldi çünkü.gelinlere günahlarını vermiyorlar sırnaşık şeybu zamanda.boşver üstünde durma bencea.s.

Back
X