Evlenmekten korkuyor musunuz?

noraz

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
29 Ocak 2011
520
20
118
İstanbul
Evlenmekten korkuyor musunuz?
Yüzyıllardır kutsal kurum olarak adlandırılan evlilik, çoğu insanın hayallerini süslerken, kimileri için de ciddi bir korku kaynağı. Özellikle metropol hayatı ve uzun yıllar yalnız yaşamak evlilik korkusunu tetikliyor.

Jason Lugo

İSTANBUL - Evlilik korkusunu yaşayan çiftler mutlu beraberliklerini evlilik aşamasında sonlandırabiliyor. Peki, evlilik kutsal bir bağ mı yoksa sadece ilişkiyi yürütmek adına sorumluluk almak mı? Evlilik sezonuna girdiğimiz bu aylarda Uzman Nörolog Mehmet Yavuz, evlilik korkusu hakkında tüm merak edilenleri anlattı.

Yavuz'a göre evlilik korkusu, kişinin çevresinde ve ailesinde yaşadığı olumsuz evlilik örneklerinden edindiği bilgiler doğrultusunda yaşadığı psikolojik bir bağlanma korkusu. Farklı kültür ve farklı ailelerde yetişen kişiler karşı tarafa bağlanarak kendilerini bu zorlu kurumun içine sürüklemek istemez. Evlilikte çoğul düşünerek bu doğrultuda kararlar alması gereken bireyin yaşadığı olumsuz duygu evlilik korkusunu oluşturur.

EVLİLİK KORKUSUNUN NEDENLERİ
Evlilik korkusunun en büyük nedeninin çevresel ve ailesel faktörler olduğunu belirten Dr. Yavuz sözlerine; ''Kişinin ailesinde anne ve babanın mutsuz ve sürekli tartışıyor olması bu korkuyu doğurabilir. Ayrıca kişinin çevresinde yaşayan evli çiftlerin kavgalarına ya da tartışmalarına şahit olması da bu korkunun artmasına sebep olabilir. Kişi çelişkiler yaşar kendisinin de mutsuz bir birlikteliğinin olacağına inanır. Evlenmekten vazgeçer ve evlilik kurumuna olan ilgisi de zamanla yok olur. Ayrıca uzun süre yalnız yaşayan bir insan başka biriyle birlikte yaşamayı kabul etmekte zorlanabilir ve evlilikten kaçabilir. Fakat bu durum mutlu bir ailede yaşamış çocuklarda da görülebilmektedir. Bunun nedeni ise mutlu bir ailede büyüyen çocuğun mükemmeliyetçi bir ruh halinde olması ve karşı taraftan da bunu beklemesidir. Kısacası, mükemmeliyetçi olmak da bu korkunun oluşmasına sebep olabilir'' şeklinde devam etti.

Haberin devamı ↓
reklam

BOŞANMA FİKRİ EVLİLİKTEN SOĞUTUYOR!
Ülkemizde ailevi ve çevresel baskılar nedeniyle boşanmanın zor olmasının da evliliği engellediğini belirten Dr. Yavuz, evlenen çiftlerin ne olursa olsun boşanamayacağını düşünmesi ve düğün, nişan gibi geleneksel uygulamaların getirdiği stresin de insanları evlilikten uzaklaştırdığını vurguladı. Daha iyi eş bulma düşüncesi de, evliliği zorlaştıran nedenlerden biri. Adayları, ekonomik, kültürel ve eğitim alanında sürekli başkalarıyla kıyaslamak bir süre sonra kişiyi kronik bekarlığa götürebilir.

Evli bir erkek, bekar ama sevgilisi olan bir erkeğe göre her zaman daha sadık olmak zorundadır. Bekar erkeklerin kaçamakları affedilir olabilir ama konu evlilik olunca, aynı hoşgörüden söz edilemez.

Evlenince ev işlerine katkı sağlamak, anne ve baba olmak, ileride çocuğa iyi bir yaşam sunmak ve özgürlüğün kısıtlanması (halı saha maçları, eğlence mekanları vs.) ihtimali de kişileri evlilikten uzaklaştırabilir. Bu kişiler evlilik sürecinde hayatlarının giderek monotonlaşacağını düşünerek evlilikten uzak durur.

Evlilikten korkan insanlar daha çok bekar ve yalnız yaşayan insanlarla görüşmek ister. Fazla mükemmeliyetçi düşünürler ve evlilikle ilgili sorulara çelişkili cevaplar verirler.

BU KARAKTERDEKİ İNSANLARIN EVLENMESİ RİSKLİ
Narsist ve egoist kişilik bozukluğu olanlar evliliklerinde büyük sorunlar yaşayabilir. Sosyal uyum bozukluğu ya da asosyal kişilik bozukluğu onların evlilikleri eğer eşlerden biri fedakâr değilse genellikle boşanma ile sonuçlanır. Aileler kişilik bozukluğu olan çocuklarını evlenince normale döneceği düşüncesinden kurtularak evlilikten uzak tutmalıdır.

Beynimizin accumbens bölgesindeki D1, D2, D3 reseptörlerinden D1'in yetersiz kaldığı ya da D2'nin aşırı etkin olduğu bireyler de evliliğe yatkın değildir. Bu kişilerde hastalık derecesinde çapkınlık söz konusudur. Maalesef D1 ve D2'nin çalışma fonksiyonlarını gösteren pratik bir test henüz mevcut değildir.

EVLİLİK KORKUSUNU YENMEK İÇİN
Evlilik korkusunu yenmek için kişinin özgüveni kadar başkalarına da güvenmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Yavuz, bu korkuyu yaşayanların, paylaşmayı öğrenmeleri ve önyargısız olmaları gerektiğini belirtti.

''Evlilik korkusu yaşayanlar doğru bir ilişkiden neler beklediğini tam anlamıyla düşünmelidir'' diyen Dr. Yavuz sözlerini ''Düzgün, düzenli ve disiplinli yaşamak, kişisel başarının anahtarlarından biridir. Sağlıklı toplumlar, sağlıklı ailelerden oluşur. Sağlıklı evlilikler bir toplumun en sağlam dinamikleridir. Bu nedenle düzenli, başarılı bir yaşam ve sağlıklı, uzun ilişkiler yaşayabilmek için gerekirse psikolojik destek alınmalıdır'' şeklinde tamamladı.

kaynak: ntvmsnbc
 
DAHA EVVEL DE BELIRTTIGIM GIBI:
Evliliklerde "Fedakarliklarin"yerini "Haklar"aldigindan beri evliliklerde, yari yariya bosanmayla sonuclaniyor.Adam citir bi hatuna asik oluyor ama bu benim hakkim asik oldum deyip aldatiyor,kadin:Baskalari bol harciyor bende harcamaliyim diyor hakkimdir deyip kavga cikariyor.Adam evvel benim anneme saygi duyulacak diyor ,kadin hayir benim hakkim banim aileme once gidilecek diyor...Cocuk bakimi ile ilgili ben yorgun eve geldim benim hakkim dinlenmektir diyor; karsidaki benimde hakkim dinlenmek deyip kavga cikariyor.Hic bir kimsede Ya ben fedakarlik yapayim da caba harcayayim demiyor.Evvel karsidaki yapacak adim atacak sonra ben yapacagim deniyor.Kardesim gemi batiyor karsidakinin cabasini bekleme sen sulari disariya bosaltta gemiye kurtarma ekipleri gelsin. Kadin adama hesap kitapla yaklasiyor Adam kadina hesap kitapli tavir takiniyor.Evi, annesinin ustune aliyor bosaninca karim alir diye.Simartirim diye sevgisini icine gomuyor.Tv 'yi aciyorsunuz neden cekiyorsun bosanda git bak evlendiriyoruz reytingleri de kapiyoruz naralari tabi yavrucaklari hesaba kimse katmiyor, kendi mutlulugum muhim ya .Be kardasim Yatak degisir Yazgi degismez demis atalarimiz.Baska adam bundan iyi olmayacakki.Bu sinirli, otekisi cimri,bir baskasi,psikopat vs. Ver elini kavgalar,anlasmazliklar...Fedakarlik artmadikca bencillik almis basini gitmekte buna insanlarin kendi ic dunyalarinda bir dur demeleri gerekmekte.
 
Son düzenleme:
dogru insanla evlenmek dünyanin en güzel seyi olsa gerek... dogru insanla evlenebilmek icin de dogru insan olmak gerek.. aynen üstteki arkadaslarin yazdigi gibi fedakarliklarla, saygiyla sevgiyle ve galiba birazda sansla mutlu olmaktan korkmaya gerek kalmaz:34:
 
o kadar hevesim , o kadar güzel hayallerim,planlarım vardı ki evliliğe dair.. :16: sevdim hayal kırıklığına uğrattı ,sözler tutulmadı.. güven gitti.. bekledim,kısmet dedim.. ve bir gün yeniden sevmeye yeltendim.. yeniden inanmaya,güvenmeye.. herşeyin güzel olacağına inanmaya..eski hatalarımı kaprislerimi yapmamaya gayret ettim,fedakar oldum.. suistimal edildim bu defada. bırak evliliği,canımdan, hayattan bezdirdi..:2: sorunlu insan çekmede ciddi anlamda bi mıknatıs görevi görüyorum :31: defalarca şans verdim,belki düzelir,belki bu defa başarırız ,belki lerin sonu hep hayal kırıklığı oldu. o kadar yorgun ki yüreğim .
o yüzden evlilik şimdi bana uzak :57: Allah herkesi hayırlı insanlarla karışılaştırsın.. Herkesin gönlüne göre versin inş. Yoksa bir ömür çekilmez bir süreç olur
 
Son düzenleme:
o kadar hevesim , o kadar güzel hayallerim,planlarım vardı ki evliliğe dair.. :16: sevdim hayal kırıklığına uğrattı ,sözler tutulmadı.. güven gitti.. bekledim,kısmet dedim.. ve bir gün yeniden sevmeye yeltendim.. yeniden inanmaya,güvenmeye.. herşeyin güzel olacağına inanmaya..eski hatalarımı kaprislerimi yapmamaya gayret ettim,fedakar oldum.. suistimal edildim bu defada. bırak evliliği,canımdan, hayattan bezdirdi..:2: sorunlu insan çekmede ciddi anlamda bi mıknatıs görevi görüyorum :31: defalarca şans verdim,belki düzelir,belki bu defa başarırız ,belki lerin sonu hep hayal kırıklığı oldu. o kadar yorgun ki yüreğim .
o yüzden evlilik şimdi bana uzak :57: Allah herkesi hayırlı insanlarla karışılaştırsın.. Herkesin gönlüne göre versin inş. Yoksa bir ömür çekilmez bir süreç olur

canım benim. dilerim çok mutlu olacağın biri çıkar karşına. sevgiye inanmaktan vazgeçme..
 
Back
X