Evlilik Gereklimi ?

F

fulltimex

Ziyaretçi
  • Konu Sahibi fulltimex
  • #1
Evliliğin amacı, eşleri kısıtlamak değil, ikisini bir bütün yapmaktır.

İnsanoğlunun dünya üzerinde ilk görülmesinden beri evlilik mevcuttur ve tarihin kaydettiği bütün topluluklarda aile kurumu baş tacı edilmiştir. Evlilikte iki cins birbirini tamamlar. İki vücut, iki kalp, iki ruh ve daha doğrusu iki şahsiyet birleşir.

Son dört bin yıldaki seksen uygarlıkla ilgili kapsamlı bir araştırma yapmış olan İngiliz antropolog John D. Urwin, her uygarlıkta aile bozuldukça uygarlığın da parçalanmaya başladığını görmüştür. Urwin 'in araştırmasına göre erkek, enerjisini şehvet ve arzuları yönünde kullanırken evlendiğinde ev kurmak için ter dökmekte, geleceğe yatırım yaparak en iyi faaliyeti göstermeye çalışmaktadır.

Neden evlilik ?

Son zamanlarda ailenin görevlerinde değişiklikler olduysa da şu dört temel ilke her zaman vardır ve var olacaktır:

1. Cinsel ihtiyaçların karşılanması : Toplumun huzurunu sağlamak amacıyla cinsel davranışlara çeşitli kısıtlamalar getirilir; evlilik kuralları da bu kısıtlamalardandır. Ancak cinsel ihtiyaçlar evliliğin tek amacı değildir.

2. Ekonomik işbirliğinin sağlanması : Bilinen bütün insan topluluklarında cinsiyete göre bir iş bölümü ve işbirliği vardır. Erkeklere fiziki güçleri sebebiyle daha ağır ve zorlayıcı görevler verilmektedir. Kadınlar için çocuk doğurma esas olduğundan bu görevin yanı sıra çoğunlukla daha hafif işler uygun görülmektedir. Kısacası kadının ve erkeğin aileye katkıları birbirini tamamlamaktadır.

3. Üreme, çoğalma ortamının sağlanması

4. Çocuğun yetiştirilmesi, bakım ve eğitimi (sosyalleşme) : Aile üyeleri, bu konuda kendi paylarına düşeni yerine getirerek aile birliğine katkıda bulunurlar.

Peki evliliğin faydaları neler ?

Evlilik birçok ihtiyacımızın tatminini sağladığı gibi birçok avantajları beraberinde getirir. Onları kısaca sıralarsak;

- Kişinin hayatı düzene girer. Beslenmesi, ısınması, giyinmesi ve barınması tertipli olur.

- Ruh sağlığını tehdit eden yalnızlık ve sıkıntı hissi, ailenin sıcak ortamında kaybolur. Evlilik. tek başına yaşamaktan daima daha güven vericidir.

- Annelik ve babalık gibi zevklerin en güzeli tadılır.

- Hanımlar ekonomik emniyet duygusunu ve ihtiyacını tatmin ederler.

- İntihar, bunalım, ruhî hastalıklar evlilerde, bekarlara oranla daha az görülür. Çünkü evlilik kişiye bir taraftan sosyal bağımlılıklar ve sorumluluklar getirirken, aynı zamanda sosyal itibar ve korunma sağlar.

- İsraf, kumar, alkol ve benzeri kötü alışkanlıklara düşkünlük, sıkıntı, boşluk hissi, amaçsızlık, zaman israfı, kavgacılığa meyil, çabuk öfkelenme gibi problemler bekarlarda evlilere oranla daha sıktır.

- Evliliğin sağladığı faydalardan en önemlisi ise cinsel ihtiyaçların doyumu için bedenî, ahlâkî ve hissî yönden geçerli en iyi çözüm olmasıdır.

- Evlilikle psikolojik ve emosyonel birliktelik sağlanır. Aile içinde bütün bireyler ve öncelikle de karı ve koca arasındaki karşılıklı ilişkiler menfaate dayalı değildir. Ruhsal bir ilişki de söz konusudur ve bu ilişki sevgiyi, şefkati, merhameti, sevecenliği, karşılıklı güveni, fedakârlığı, teselli ve yardımı doğurur ve devam ettirir. İnsan tabiatının kendini en iyi şekilde ifadesi bu ilişki ile filizlenir. Erkek ve kadının ruhsal potansiyeli sadece aile kurumu çerçevesi içinde realize olur ve aile çevresi ve dış dünyada bu sayede iyilik ve fazilet duygularını yeşertir. Evlilik arkadaşlığında her eş sürekli artan bazı sorumlulukları yerine getirme duygusu yaşar. Aileye çocuklar da katılınca sevgi, şefkat ve fedakârlık değerleri gerçekliğe dönüşür ve sabit kişilik özellikleri haline gelir.

- Eşlerin sevdiği, güvendiği, cesaret verdiği, birlikte gülüp beraber geliştiği ve kendisine yalnızca kendisine ait olduğunu bildiği birinin olmasının getirdiği güven duygusu evliliğin bir diğer faydasıdır. Evliliğin amacı, eşleri kısıtlamak değil, ikisini bir bütün yapmaktır. Karşılıklı destek, sevgi ve teşvikle mümkün olan en üst seviyeye kadar geliştirmektir.

Kur'an-ı Kerim'de evlilik ve aile hakkında: "İçinizden, kendileriyle huzura kavuşacağınız eşler yaratıp; aranızda muhabbet var etmesi, O 'nun varlığının belgelerindendir. Bunlarda düşünen milletler için dersler vardır." buyrulmuştur.

Gerçekten aile toplumun temelidir ve hep var olmaya devam edecektir.
 
  • Konu Sahibi fulltimex
  • #2
az ewel bi arkadaşın evlilikle ilgili yazısında hz ömerin bir sözü vardı kızlarınızı güzel insanlarla evlendirin.... gibi bişi yazı paylaşım için teşekkür ederim ama benım naçiz düşüncelerim o zamanki erkeklerin kadını sahiplenmesi koruması çiceği gibi davranması kadınında erkeğini baş tacı etmesi karşılıklı sevgi saygı anlayış ailelerin çiftin üzerinde gölge etmediği, gelin kaynana derdi olmadığı, olsa bile bir kadına yuva yıkmanın feci ayıplandığı zampara erkeğin sıvazlanmadığı bir devirde olsak şu yaşa kadar beklemezdim. şimdi bakıyorum kimsenin kimseye minneti yok olmazsa boşanırsın demek kolay olmuş, ikinci kadınlar kocasına sahip çıksaydıları felsefe edinmiş, aldatma hovardalıkla örtülmüş, kaynanalar gelinleri kıskanır olmuş, kimse çocuğuna ev sahibi olduı evlendi sorumluluk altına girdi olayını yakıştırmamış, boşanmalarda severek evlendiği kişiyi maddi çıkar olarak görmüş, çocuklarını kaçırmış yada bırakmış kaçmış, sırf evden uzaklaşmak, rahatça gezmek aile yerine kocaya hesap vermek için evlenilmiş ama bakılmış ki kocada çekilmiyo yanlış karar verilmiş, aşk mı cinsellik dürtüsü mü birbirine karışmış.... benım 20 yılım bu tarz insanların arasında geçti gerek ailem gerek arkadşlarım gerek tanıdıklarım iş çevrem hepsinden edindiğim bilgi bunlar şimdi bana evlilik soruyorlar... az şeye ihtiyacım var neden kendimi sıkıntıya sokayım diorum, zaten hayatımda bir kişi var cumle alem biliyor belgelemek şart mı? nasılsa evin gelini die çekiştirilmek, çocuk yap demek, işi bırak demek, bize borç verin altın verin demek hakkını kendinde gören insanların arasına girip kendi özgürlüğümden mi feragat edeyim siz söyleyin işiniz eviniz arabanız paranız rahatınız var bir tanede aşkınız var? evlilik için gerekçe nedir?
 
X