fakirlik çocukların beynini etkiliyor

ema1

Hayat, sen plan yaparken başına gelenlerdlr
Pro Üye
10 Ağustos 2009
26.104
18.286
http://www.cnnturk.com/haber/saglik/fakirlik-cocuklarin-beynini-etkiliyor


ABD 'deki 9 büyük şehirde yaşayan 1.099 çocuğun katıldığı araştırmada, farklı gelir gruplarından çocukların beyin taramaları incelendi. Araştırma sonucunda, gelir düzeyi düşük olan çocukların beyinlerine ait yüzey alanının daha küçük olduğu anlaşıldı. Araştırmayı yapan bilim insanları, yüzey alanı ile zekanın doğrudan bağlantılı olduğunu söylüyor.

Araştırmayı yapan ekibin başında, Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi’nden Kimberly Noble bulunuyor. Asistan profesör olan Kimberly Noble, çalışma hakkında Nature Neuroscience dergisinde bir makale yazarak "Maddi farklılıklarda biraz bile değişiklik olsa, bunun beynin yüzey alanına olan etkisi çok büyük. Yüzey alanı ise doğrudan yeteneklere ve akademik başarıya etki ediyor. Daha çok okuma, dil bilgisi, ayrıcalıklı fonksiyonlar ve mekânsal yeteneklerde bu etkileri görebiliyoruz” dedi.

Araştırmacılar, sosyal ve ekonomik statünün okul başarısını ve zekâyı etkilediğini zaten biliyordu. Ancak bunun nedenini bilmiyorlardı.
Noble’a göre varlıklı ailelerin çocukları, beyinlerini genç yaşta harekete geçirmeye daha yatkın ve bu yüzden de beyinleri daha çok gelişiyor. Aynı zamanda fakir çocuklar yaşam alanlarında kurşun ve sigara dumanı gibi kimyasallara, hatta hava kirliliğine maruz kalıyor. Bu da beyinlerine zarar veren bir başka faktör.







Eğitim durumu etki etmiyor

Yaşları 3 ila 20 arasında değişen 1.099 çocukla yapılan araştırmada, çocuklar değişik gelir gruplarına mensup ailelerden seçildiler. Yılda 5.000 dolardan (yaklaşık 13 bin TL) az ve 300.000 dolardan (yaklaşık 771 bin TL) çok kazanan insanların çocuklarıyla yapılan araştırmada, ailelerin eğitim durumları da çeşitlilik gösteriyordu. Aileler, 7 yıldan az okula gidenler ve yüksek lisans, doktora programlarını bitirenler olarak ikiye ayrıldı. Eğitimli ailelerin çocuklarının beyin yüzeyinin daha geniş olduğu görüldü. Ancak ailelerin gelir düzeyinin, beyin üzerinde eğitim durumundan daha etkili olduğu belirlendi. Özellikle alt gelir grubunda küçük gelir değişiklikleri beyinde büyük farklılıklar yaratırken, gelir miktarı arttıkça çocukların beyinleri arasındaki farklar azalıyor.







Bu durum değişebilir mi?

Bu araştırmadan sonra bilim insanları yeni bir sorunun peşine takıldı: Bu etkiler kalıcı mı, yoksa para kazandıktan sonra değişiyor mu? Bu konuda yeni bir araştırma başlatan Columbia Üniversitesi çalışanları, şimdi de gelir durumu düşük ailelere bir miktar para vererek, çocukların beyninde bir değişim olup olmadığını ölçecekler.

NBC News’a röportaj veren Noble; “Geçmişinde dezavantajlı olan ailelerin stres yaşamaya daha yatkın olduklarını biliyoruz. Ama bu durum değiştirilebilir, az gelirli ailelerin çocuklarını doğumundan üç yaşına kadar izleyeceğiz ve duygusal ve zihinsel gelişimlerini inceleyeceğiz. Gelir arttığında ne gibi değişiklikler olduğunu tespit edeceğiz. En düşük gelirli ailenin çocuğu ile en yüksek gelirli ailenin çocuğunun beyinlerinin yüzey alanlarının arasındaki yaklaşık fark %6 oranında” dedi.

Princeton Üniversitesi’nde yapılan bir başka araştırmada ise, fakirliğin insanları daha stresli hale getirdiği, düşünme yeteneklerini sınırlandırdığı ve çocukların yanlış kararlar vermeye daha meyilli olduğu ortaya çıktı.
 
Son düzenleme:
demek ki bir anne sütüyle iş bitmiyor
 
Bazı araştırmaları hiç anlamıyorum .Daha farklı etkenler olamazmı. Belki genetiktir yaw.akıllı insanın akıllı çocuğu olduğu gerçeği gibi.:KK53:İstisnalar kaideyi bozmaz.
 
ben muzu yiyince bile kendimi iyi hissediyorum ,huzurlu ve mutlu oluyorum
ama fakirin çocuğu bol bol ek mek,börek bisküvi yiyor , ucuz gıda işte vitamini nasıl alsın ki bu çocuk
içinde et yok meyva yok hep yapay gıda sonra hiperaktif çocuklar

yapay gıda boyası okul kantinlerinde
 
fakir ailelerin de zehir gibi çocukları var .. maddi geliri düşük olup çocuğu daha azimli daha çalışkan dersler konusunda ...azımsanacak sayıda değil bence
 
fakir ailelerin de zehir gibi çocukları var .. maddi geliri düşük olup çocuğu daha azimli daha çalışkan dersler konusunda ...azımsanacak sayıda değil bence

çocuğun başarıdaki devamı önemli

bu araştırmada bunu konu almış
 
bence mantıklı, öğrenilmiş çaresizlik nöronlarıda etkiliyordur bence, doğduğundan beri ailesinden duyduğu tek şey yokluk, sağlık ve beslenme gibi temel ihtiyaçlarıda minimum düzeyde bile karşılanamıyorsa sonuç şaşırtıcı değil
 
Araştırmadan anladığım gelir düzeyinin düşük olması beynin duygusal kısmını etkiliyor, maddi sorunlar çocuklara da yansıyor ister istemez, bu da çocuğun sosyal yaşamından Eğitimine her alanda sıkıntı yaşamasına sebep oluyor, ailenin gelir düzeyi yükseldikçe çocukların üstündeki stres azalıyor.

Ama öte yandan Kova hatunu Kova hatunu 'nun söylediği de doğru, dar gelirli ailelerin bir kısmında çocuklar maddi sıkıntıların altında ezilip eğitimine kanalize olamazken bir kısmı da bu olumsuzluğu kendi lehine çevirip hayatını daha iyi şartlarda yaşamak için okuması ve başarılı olması gerektiğini bilerek azmediyor.
 
Bence zekanin gelir seviyesi ile ilgisi bu arastirmada belirtilenden cok daha az. Bana sorsalardi soylerdim, bosuna para harcamislar..:KK48: Zekanin o toplumun kulturel yapisi ile, bagnazlikla, kadercilikle cok daha yakin ilgisi var. Kendisine ogretilen seyleri sorgulamadan kabul etmeye yonlendirilmis toplumlar ile arastiran, sorgulayan toplumlar arasinda bariz zeka farki var. Beynini kullanmaya alismamis insanin beyni gelisir mi hic, isleyen demir isildar..
xenforo-smilies-kk48.gif
Bagnaz, kaderci bir insan okuyup profesor bile olsa sonuc degismiyor. Bati ile Ortadogunun farkini gormek icin uzerinde arastirma yapilacak 1099 kisiye ihtiyac yok. Toplumlarin ne kadar bagnaz ve kaderci olusunun zeka ve yaraticilik, kesif ve icatlar uzerinde ne kadar etkisi oldugu asikar. Basari sadece okul birincisi olmak degildir, ogrendiklerinle insanliga ve gelisime, ilerlemeye olan katkin basaridir. Bir toplumda bu gibi insanlarin miktari o toplumun refah seviyesini ve dolayisi ile zeka seviyesini anlamaya yeter. Her toplumda zeki insanlar vardir, ama cogunluk ele alindiginda istisnalar kaideleri bozmaz.
 
Son düzenleme:
ailenin bilgisi vizyonu çok önemli, aile bilgisizse çocuğunu ne kadar iyi yönlendirebilir ki
ayrıca zengin ya da fakir, okul başarısı ya da qı nun yüksek olması hayat başarısını getirmiyor malesef
hayatta başarılı ve mutlu olmak için başka şeyler lazım ekstra
 
X