- 26 Kasım 2020
- 53
- 46
- 38
- Konu Sahibi bittimbeceylan
-
Arkadaşlar çok kafam karışık. 23. Haftamdayım. İkili testte risk düşük çıkmıştı içim rahattı başka bi doktor dörtlü test de yapalım dedi onda risk 1/273 çıktı yani orta riskli. Detaylı ultrasonda sadece sol böbrekte büyüme var dendi(4 mm). Bu büyüme geçebiliyor ama down sendromlularda da olabiliyor dedi doktor. 7 hafta sonraya kontrol verdi. Şimdi sizlere sorum. 7 hafta bekleyip sonra yine belirsizlikle doğuma gitmek mi yoksa bu süreçte fetal dna yaptırmak mı? Fetalin sonucu da 1 ayda falan çıkar ama en azından %99 belli olur ve son aylarımı şüphe ile geçirmemiş olurum. Bi yandan da şimdiye kadar yaptırmadığım için artık gerek yok diye de düşünüyorum karar veremiyorum.
Hayır aldırmayı düşünmüyorum ama önceden bilip doğumda bir sürprizle karşılaşmak istemiyorum bi yanım da evham yapmamamı söylüyorBebeğiniz down sendromlu çıksa aldırmayı düşünüyor musun
Keşke bende en başta yaptırsaydım aldırmayı düşünmüyorum tamamen doğumda bir sürprizle karşılaşmamak için önceden bilmek için fetale yöneldimMerhaba,
Tüp bebek yöntemi ile hamile kaldım, embriyolog tutunma olursa %90 sağlıklı bir bebektir dedi %10' u şansa bırakmadım yaş 32 bu arada. 7 iş günü içinde sonuçlarım geldi şükür sağlıklı. Bu testi önceden yaparsanız 2'li 3'lü testlere gerek kalmıyor. Keşke baştan yaptırsaydınız. Kafanız rahat olurdu.
Yine yaptırın isterseniz ama istediğiniz sonuçlar gelmezse nasıl olacak? Aldırır mısınız? Ya da ne olursa olsun doğurur musunuz?
Evet tam olarak bu. Hazırlıklı olmak istiyorum. Teşekkür ederimMerhaba. Burda vermeniz gereken karar aldırıp aldırmamaktan ziyade, yani doğuracaksanız da eğer böyle bir durumla karşılaşma ihtimaliniz varsa buna hazırlıklı olmak maddi, manevi ve psikolojik olarak. Doğuracaksanız yaptırmayın diye bir yorum yapılmasını doğru bulmuyorum. Her şekilde özel gereksinimli bir bebeğe hazırlıklı olmak gerektiğini düşünüyorum. Elbette her şey Allahtan. Testi yaptırıp doğduğunda her şey yolunda diyenler de oluyor, test risksiz çıktığı halde doğumda bu durumu yaşayanlar da oluyor. Maksat doğuracaksanız bile, ihtimalleri bilerek hareket etmek ve buna göre hazırlanmak. Sonuçlar en geç 14 gün içinde elinize ulaşır. İkili testte riskiniz düşük çıkmış dörtlü teste gerek bile yoktu esasında. Bunlar tanı değil tarama risk değerlendirme testleridir. Bu sebeple doğuma kadar gerilmek yerine Fetal DNA testini yaptırmanızı öneriyorum. Her şekilde size daha iyi gelecektir.
Benim oğlumda da böbrek büyümesi tespit edilmişti. İki ayrı perinatologa göründüm. Birisi İzmir’de birisi İstanbul’da. İstanbuldaki doktorumuz kadındı. Kadın kadının halini daha iyi anlıyor malum. Değerlendirmesi uzun sürdü. Ense kalınlığı, bacak boyu, parlama, parmak avuçla alakalı bişey daha vardı, dil dışarda mı, kafatasında bir kemik var downlu çocuklarda olmayan vs vs bi sürü ayrıntısına ince ince baktı. Fetal DNA testi de yaptırıldı. Test yüzde 99.6 kesinlik veriyor. Yüzde 00.4 ihtimal kalıyor. Kesinlik için amniyosentez yapılması gerekli ama bebeği riske sokup zarar verme ihtimali oluyor. Çok dikkatli yapılması gerekli. Görüşme sonunda iki hoca da önermedi. Bunu doktorla görüşmeniz lazım burdan önerilebilecek birşey değil.
Böbrek büyümesi konusunda doktorumuz şöyle dedi bundan 20 sene önce ne fetal dna vardı ne de ikili test. Çirkin bir üçlü test vardı. Biz de ailelere ihtimalleri vermek konusunda risk var demek zorundaydık. Bu yüzden her gördüğümüz sıkıntıda ihtimal var derdik. Bugünkü duruma göre Eğer 100 üzerinden değerlendirme yapmam gerekirse boyun kalınlığına 40puan verirsem böbrek büyümesine 5puan veririm minvalinde birşeyler söylemişti. Oranları yanlış hatırlıyor olabilirim ama özellikle böbrek büyümesinin down için düşük ihtimal olduğuna dikkat çekti. Bir de erkek bebeklerin çoğunda olur böbrek büyümesi dedi ben de erkek çocuğuna gebeydim.
Size önerim perinatolog bulun doktorunuz yönlendirir. Ya da ben size istanbuldaysanız doktorumun adını söylerim. Ama hızlı karar verin yer bulunmuyor genelde. Fetal DNA testini yaptırın mümkünse yerli firma seçmeyin doktor kimi önerdiyse ona yaptırın. Ben amniyosentez yaptırmadım doktorlar benim için önermedi. Bebeğim sağlıklı doğdu şükür ama doğana kadar yüreğimden çıkmadı. Doğum anında bile bebek doğdu, doktorum hemen seslendi yani. Sağlıklıdır inşallah annelik zor.
Benim oğlumda da böbrek büyümesi tespit edilmişti. İki ayrı perinatologa göründüm. Birisi İzmir’de birisi İstanbul’da. İstanbuldaki doktorumuz kadındı. Kadın kadının halini daha iyi anlıyor malum. Değerlendirmesi uzun sürdü. Ense kalınlığı, bacak boyu, parlama, parmak avuçla alakalı bişey daha vardı, dil dışarda mı, kafatasında bir kemik var downlu çocuklarda olmayan vs vs bi sürü ayrıntısına ince ince baktı. Fetal DNA testi de yaptırıldı. Test yüzde 99.6 kesinlik veriyor. Yüzde 00.4 ihtimal kalıyor. Kesinlik için amniyosentez yapılması gerekli ama bebeği riske sokup zarar verme ihtimali oluyor. Çok dikkatli yapılması gerekli. Görüşme sonunda iki hoca da önermedi. Bunu doktorla görüşmeniz lazım burdan önerilebilecek birşey değil.
Böbrek büyümesi konusunda doktorumuz şöyle dedi bundan 20 sene önce ne fetal dna vardı ne de ikili test. Çirkin bir üçlü test vardı. Biz de ailelere ihtimalleri vermek konusunda risk var demek zorundaydık. Bu yüzden her gördüğümüz sıkıntıda ihtimal var derdik. Bugünkü duruma göre Eğer 100 üzerinden değerlendirme yapmam gerekirse boyun kalınlığına 40puan verirsem böbrek büyümesine 5puan veririm minvalinde birşeyler söylemişti. Oranları yanlış hatırlıyor olabilirim ama özellikle böbrek büyümesinin down için düşük ihtimal olduğuna dikkat çekti. Bir de erkek bebeklerin çoğunda olur böbrek büyümesi dedi ben de erkek çocuğuna gebeydim.
Size önerim perinatolog bulun doktorunuz yönlendirir. Ya da ben size istanbuldaysanız doktorumun adını söylerim. Ama hızlı karar verin yer bulunmuyor genelde. Fetal DNA testini yaptırın mümkünse yerli firma seçmeyin doktor kimi önerdiyse ona yaptırın. Ben amniyosentez yaptırmadım doktorlar benim için önermedi. Bebeğim sağlıklı doğdu şükür ama doğana kadar yüreğimden çıkmadı. Doğum anında bile bebek doğdu, doktorum hemen seslendi yani. Sağlıklıdır inşallah annelik zor.
Çok teşekkürler içimi ferahlattınız. Bana kız bebek dedi. 7 hafta sonrası için perinatolog randevum var en iyisi ondan öncesinde fetal dna yaptırmak. İstanbulda değilim malesef.Hanımefendinin yorumuna katılıyorum. Genelde ense kalınlığı ve burun kemiğine bakıyorlar. Böbrek büyümesini ben de özellikle erkek bebek bekleyen birçok anneden duydum ve sonrasında çoğu sorun yaşamadığını, düzeldiğini ifade etti. Ben sizin de olumlu sonuç alacağınızı düşünüyorum.
Yaptırmanız faydalı olur ilk olarak şüphe duymazsınız fetal dna down sendromunda %99 doğru sonuç veriyor ikincisi böyle bir durum mevcutsa ki umarım bebişiniz sağlıklıdır en azından özel gereksinimli bir bebek için maddi manevi hazır durumda olursunuz. Fetal dna 10 iş günü içerisinde sonuçlanıyor bu arada max 14 gün diye biliyorum.Arkadaşlar çok kafam karışık. 23. Haftamdayım. İkili testte risk düşük çıkmıştı içim rahattı başka bi doktor dörtlü test de yapalım dedi onda risk 1/273 çıktı yani orta riskli. Detaylı ultrasonda sadece sol böbrekte büyüme var dendi(4 mm). Bu büyüme geçebiliyor ama down sendromlularda da olabiliyor dedi doktor. 7 hafta sonraya kontrol verdi. Şimdi sizlere sorum. 7 hafta bekleyip sonra yine belirsizlikle doğuma gitmek mi yoksa bu süreçte fetal dna yaptırmak mı? Fetalin sonucu da 1 ayda falan çıkar ama en azından %99 belli olur ve son aylarımı şüphe ile geçirmemiş olurum. Bi yandan da şimdiye kadar yaptırmadığım için artık gerek yok diye de düşünüyorum karar veremiyorum.
Kız çocukları için bilmiyorum. Siz en iyisi doktorunuza danışın ne yaptırmanız gerekiyorsa yaptırın derim. 22 haftalık gebeyseniz ayrıntılı ultrason bu haftalarda yapılıyor diye biliyorum. Nasıl 7hafta sonrasına gün verilmiş anlamadım.Çok teşekkürler içimi ferahlattınız. Bana kız bebek dedi. 7 hafta sonrası için perinatolog randevum var en iyisi ondan öncesinde fetal dna yaptırmak. İstanbulda değilim malesef.
Detaylı ultrasonu yaptık zaten böbrekteki büyümeyi orda söylediler. Ense ve burun normaldi tek kafa karıştıran böbrekteki büyüme ve dörtlü testKız çocukları için bilmiyorum. Siz en iyisi doktorunuza danışın ne yaptırmanız gerekiyorsa yaptırın derim. 22 haftalık gebeyseniz ayrıntılı ultrason bu haftalarda yapılıyor diye biliyorum. Nasıl 7hafta sonrasına gün verilmiş anlamadım.
Sakin olmaya bakın gebeliğinizin tadını çıkarın inşallah bebeklerinin sağlıcakla kucağımıza alırızHayır aldırmayı düşünmüyorum ama önceden bilip doğumda bir sürprizle karşılaşmak istemiyorum bi yanım da evham yapmamamı söylüyor
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?