Formalite Boşanmalar

E

EU1

Ziyaretçi
Hukukçular, kredi kartı borçları ve haciz korkusuyla uygulanan formalite boşanmalarında 'önlenemez bir artış' olduğunu söylüyor.
“Kredi kartı borcunu ödeyemez hale geldim. Birini kapatmak için diğer bankadan kart alınca çıkmaza girdim. Borç, faiziyle 8 bin YTL'ye ulaşınca bankalar dava açtı. Altı yıllık eşimle tek celsede boşandık. Eşyaları eşime bıraktım. Haciz memurları boşanma kararını görünce hiçbir işlem yapamadı. Şimdi nikâhsız yaşıyoruz."

Özel bir şirkette çalışan genç adam, 'formalite boşanmasını' böyle anlatıyor. Daha önce asliye hukuk mahkemelerinde görülen boşanma davalarının adresi, 2002'den beri yeni kurulan aile mahkemeleri. Buradaki boşanma davalarının önemli bölümü 'formalite' gereği. Yani banka kredisi, kredi kartı borcunu, çek veya senetlerini ödeyemeyen çiftler hacizden kurtulmak, kadınlar ölen ana - babalarının maaşını alabilmek için boşanıyor, ancak birlikte yaşamaya devam ediyor.

Hukukçular, bu yılın ilk altı ayında formalite boşanması diye nitelendirdikleri boşanmalarının sayısının geçen yıla yüzde 60 arttığını öne sürüyor.

İzmir'de yıllarca Asliye Hukuk Mahkemesi'nde, 2002'den beri de Aile Mahkemesi'nde hâkim Hayri Sefer Ayan "Hangisi formalite hangisi gerçek boşanma, bilmek imkânsız" diyor, "Mahkemeler ilk kurulduğunda gerçekten geçinemeyen çiftlerin boşanma sayısı daha fazlaydı. Ekonomik sıkıntılar çiftleri formalite boşanmaya zorluyor.

Uzlaştırma çabalarımız oluyor ama boşanmak istediklerini söyleyince, mecburen boşuyoruz. Bu tip davalarda önlenemez artış var." İzmir Barosu avukatı Mustafa Tekin'e göre özellikle bir-beş yıllık evliler buna başvuruyor: "Çünkü bu gençler, ekonomik koşullar altında eziliyor. İstanbul'dan sonra en çok Ankara ve İzmir'de bu yaşanıyor. Üç ilde mahkeme sayısı artırıldı. Bir mahkeme yılda 2 bin 500 dosyaya, günde 30-40 boşanma, nafaka davasına bakıyor."
 
X