Formda Kalmak

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
34.862
29.824
60
Formda kalmak pek çok kişi tarafından kendi kişisel özelliklerine göre şekillendirilebilir. Kilo problemi olmayan kişiler tarafından aynı kiloda kalma çabaları olarak nitelendirilirken benzer durum kilolu biri için eski kilosuna kalmak olarak nitelendirilebilir.


Bu terim sadece fiziksel değil, ruhsal ve zihinsel sağlığın iyiliğini kapsayan ve sağlığın her aşamasını içeren bir ifadedir. Beslenme ve fiziksel aktivite, her biri için temeldir.




Formda olmanın yaşı yoktur. Formda kalmak, her yaşta düzenli fiziksel aktivite ve iyi beslenmeyi içeren bir yaşam şeklidir. Ne kadar erken başlanırsa sağlık için o kadar iyi olur. Her yaşta ve yaşamın her aşamasında kendi potansiyelinizin en fazlasını yapın. Besin seçimi ve fiziksel aktiviteyi gereksinimlerinize adapte ederek, kişisel alışkanlık ve yaşam biçimi haline getirerek sağlıklı olabilirsiniz. Bu kitap yaşam boyu sağlıklı beslenme ve aynı zamanda besinlerden zevk alma konularında bilgilendirmektedir.


ıyi beslenme ve düzenli fiziksel aktivite- sadece biri değil- formunuzu geliştiren yaşam şekli ile ilgili ayrılmaz iki alışkanlıktır. Yaşam şekilleri ile ilgili diğer kararlar da sağlığınızı olumlu yönde etkilemektedir. Yeterli uyku, sigara içmeme, stresi kontrol altına alma, orta düzeyde alkollü içecek tüketme, emniyet kemeri kullanma, hijyen kurallarına uyma ve sağlığı korumak için düzenli olarak tıbbi kontroller yaptırmak bunlardan birkaçıdır.


Beslenme terimini hep duyarsınız. Besin ve formda kalma ilişkisi, duyumlarınızın temelini oluşturur. Beslenme yiyeceklerin vücudu nasıl beslediğine bağlıdır. ıyi beslenme de aşırıya kaçmadan vücudun gereksinimine yetecek kadar besin alınmasıdır.


Bugünkü beslenme bilgileri yıllar süren bilimsel araştırmalar sonucu elde edilmiştir. Sağlık ve besinlerle ilgili araştırmaların uzun bir tarihi geçmişi vardır, hatta bununla ilgili eski Yunanların da kayıtları bulunmaktadır. Fakat beslenme ile ilgili gizemler 19. yüzyıla kadar açıklığa kavuşturulamamıştır. Bundan sonra bilim adamları beslenme ile ilgili pek çok soruyu cevaplayabilmişlerdir. Çalışmalar devam etmekte ve bilim adamları beslenme, besinler ve onların sağlıkla ilgileri hakkında önemli soruları araştırmaktadırlar.


Günümüzde beslenme önerileri somut bilimsel bulgulara dayanmaktadır. Eskilerden farklı olarak, sağlık için yiyecek seçiminde geçerli güçlü temellere sahibiz, kişisel sağlığınız için beslenme ilkelerini uygulama ve öneriler alma, size bağlıdır
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Sağlıklı bir yaşam ve formda bir vücut herkesin hayali. Hayalinizi gerçeğe dönüştürmek için aşağıdakileri uygulamaya ne dersiniz?

* Alışveriş yapmaya meyve ve sebze reyonundan başlayın.

* Yememeniz gereken yiyecekleri 'evde bulunsun' diye bile almayın.

* Alışveriş listenizde kalorisi düşük yiyecekler bulunsun.

* Aldığınız besinlerin kalori etiketlerini okumayı alışkanlık haline getirin.

* Sucuk, salam, sosis, reçel, bisküvi, kek ve beyaz ekmek almayın.

* Ekmeğe tereyağı veya margarin sürüp yemeyin.

* Mutlaka kahvaltı yapın.

* Kahvaltıda mutlaka taze meyve suyu içmeye veya meyve yemeye çalışın.

* Kızartmalardan uzak durun.

* Yemeklerden sonra tatlı yerine meyve yiyin.

* Kola veya gazoz değil, bol su için.

* Bol sebze ve meyve yiyin. ıncir, üzüm ve kayısı gibi tatlı meyveleri fazla yemeyin. Meyve ve sebzelerin renkli olanlarını tercih edin.

* Porsiyonlarınızı küçültün ve daha ufak tabaklarda yemeye çalışın.

* Yemekleri yavaş yiyin ve yemeğe konsantre olun.

* Tabaklarınız mavi renkte olsun.

* Süt içemiyorsanız, brokoli yiyin.

* Yemeklerde sos kullanmayın.

* Patatesi ve beyaz pirinç pilavını nadiren yiyin.

* Yemeklerden sonra dişlerinizi fırçalayın.

* Yemeğe salatayla başlayın.

* Akşam yemeğinden sonra yemek yemeyin.

* Meyve suyu içecekseniz, domates suyunu tercih edin.

* Ara öğünlerde bisküvi yerine elma, 3 tane ceviz, badem veya yer elması yiyin.

* Günde 2 - 3 fincan yeşil çay için.

* Yemeklerden önce bir bardak su için. Günde en az 8 - 10 bardak su içmeye çalışın.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
X