gebelik öncesi ve ilk aylarda folik asit kullanımı

78deren

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
29 Mayıs 2009
3
0
86
İstanbul
merhaba arkadaşlar,
folik asit kullanımıyla ilgili bir başlık göremedim forumda umarım fazladan açmamışımdır :44: Ben bahar ve yaz aylarında hamile kalmayı istiyorum Allah kısmet ederse ve doktorumla görüştüğümde bana folik asit kullanmama gerek olmadığını söyledi zira bizim toplumumuzda beslenmemizde folik asit yetersizliği görülmediğini, nöral tüp defektli doğumların düşük oranda da olsa görülebilidiğini lakin bunun nedeninin folik asit eksikliği olduğunun söylenemeyeceğini belirtti. bu folik asit belasını bizim başımıza kuzey ülkelerin sarığını falan söyledi. ayrıca fazlasının vücuttan çinko atılımına sebep olduğunu söyledi. Folik asit yeşil yapraklı sebzelerde, kuru baklagillerde, yumurta, muz gibi günlük diyetimizin parçası olan pek çok gıdadada mevcut. ben doktoruma güveniyorum zira 98 den beri ona gidiyorum ve kararlarına güveniyorum ama yakın çevremde ve gebelik gündeminde öyle bir folik asit çılgınlığı var ki ister istemez bir acaba da oluştu içimde. sizlere danışmak istedim aranızda folik asit kullanmayan dr u zorunlu tutmayan var mı acaba ?

Saydigin yiyeceklerde var. ogluma hamileyken doktorum bana vermemisti.etrafimdaki annelet nasil boyle bisey yaparsın baska doktora git falan dediler.tabi ben doktoruma guvendim.oglumda bi sorun cikmadi.

canım aynı durumu ben de yaşadım. ben 8 haftalık gebeym. hamile kalana kadar da folik kullanmamıştım.şu anki dr.a gidene kadar iki dr. a gitmiştim. ikisi de folik asite başla dedi. geçtiğimiz hafta sonu karar verdiğim dr. a gittim ve folike gerek yok demire başlayalım dedi. ben bunu birkaç arkadaşımla konuştuğumda olur mu ilk üç ay çok önemli folik. sen bırakma bence dediler. aklım karıştı bnmde.

Evet haklisin. Saydiklarinda folik asit var. Ben bir bucuk senedir turkiyedeyim. Yurt disinda saglikli beslenmeye dikkat etmiyordum malesef. Hem anemi var bende cocuklugumdan beri. Bu yuzden hem folik aist iciyorum hem kansizlik demir eksikligi icin hap. Bir tane folik asit hapim hem b12 hem demir eksikligi icin iyi geliyormus sadece folik asit icermiyormus. Kismen katiliyorum sana. İlaclardan once yediklerimize ictiklerimize bakmamiz gerekiyor. Ama bazi durumlarda ilac tedavisi olmasi gerekiyor. Banada doktor folik asit kullanmami soylemisti.

Bebek ilk uc ay boyunca sizin yediginiz yada ictiginiz hicbir besinden faydalanamaz. Bu surecte daha onceden vucudunuzda depoladiginiz vitamin ve minerallerle beslenir. Bu vitamin ve minerallerin en onemliside folic asit ve demir ve cinkodur. Bu maddeler egerki daha onceki donemlerde vucudunuzda yeteri miktarda yoksa bebek sizde olanin tamamini tuketip kalanini tamamlayamayacaktir. Ustune birde sizde bu vitaminler eksik kaldigi icin disardan takviye edilmek zorunda kalicaktir. Ama burdaki durum sudur vucut bu bitamin ve mineralleri 3 - 5 ay arasinda depolayabilmektedir. Yani sonradan aldiginiz bu vitaminlerin malesef cokda bebege faydasi kalmiyacaktir. Bu sebepten dolayi hamilelikten 3 ay once bu desteklerin alinmasi istenir.
Folic asit ve cinko bebekte ilk uc ayda beyin gelisimini direk etkileyerek ileride olusabilecek beyin sinirleri hastaliklarini ( orn: hiperaktivite ) onlemeyi amaclamaktadir. Ayrica folic asit dusuk riskini %60 oraninda azaltmaktadir.
Diceksiniz ki annelerimiz folic asitmi icmi? Evet icmedi cunku yedikleri sebzeler ve meyveler ilacsiz,genetigi ile oynanmamis tamamen su anda organik diye tabir ettigimiz seklindeydi. Sut sut gibi kokar pastorize diye icindeki vitaminler ve prebiyotik bakteriler alinmamisti. En azindan karpuz kabak cekirdeginden uretilmiyordu... Size daha bircok ornek sayabilirim bu konuyla ilgili. Cinko'yu en kaliteli sekilde alabecegimiz balik artik denizde degil malesef ciflikte yetisiyor. Yedigimiz et'de tavuk'da malesef antibiyotik iceriyor. Sartlar bu sekildeyken hangi besinden ne almayi bekliyosuz?
Ben size alin yada almayin diyemem. Bu dizin karariniz. Ama bilimsel veriler malesef doktorunuzun tam tersini soyluyor....

cevaplarınız için teşekkürler arkadaşlar :109: benzer tereddütleri yaşayan tek ben değilmişim :26: bu arada araştmaya devam ettim ve ttb nin yazıları ve bu konuda yapılmış tıp tezlerini ve 4-5 mg lık folik asit desteğini daha önce nöral tüp defect li doğum yapmış annelere yeni gebeliklerinde reçeteyle veriyorlarmış yurdışında . onun dışında 0,4mg lık folik asit desteğinin gıdalardan yeterli folik asit temininin olamayacağı ihtimaline karşı verilebileceği söyleniyor literatürde. bir de gıdaların 100 gr veya porsiyon başına folik asit değerlerini inceledim ve dengeli, sağlıklı bir diyetin zaten 350 mcg gibi bir değeri karşıladığını öğrendim. lakin iş bu kadar basit de değil çünkü saklama ve pişirme esnasında % 30 gibi değer kaybına uğruyor gıdalar. Ayrıca Matmazel'in de söylediklerine katılmamak elde değil zira yediklerimiz yarı sentetik gıdalar ve sahip olmaları beklenen değerlere sahipler mi tartışılır son olarak folik asit fazlası B12 eksikliğine neden oluyormuş. dr um korunmayı bırakmadan 1 ay öncesinde yaptırmam için tahliller verdi belki tahlil sonuçlarına göre bir multivitamin kombinasyonu verecektir diye düşünüyorum elevit falan gibi.

bence folik asit kullan çünkü ben 18 haftalık gebeliğimi folik asit eksikliği nedeniyle sonlandırmak zorunda kaldım. bende kullanmamıştım bir de planlı bir gebelik olmadığı için önceden kullanma şansım olmadı.devlet hastanesinde sadece 6 haftalık hamilesin dedi ve hiç ilaç vermedi. şimdi bebeğimin ölümünden kendimi sorumlu tutuyorum keşke daha çok araştırsaydım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…