Gebelikte "su gibi akıntı"

hanimlar bazilariniz yazmis da her gun camasir degistirmek zorunda kaliyorum diye.
ister akintiniz olsun ister olmasin, ister hamile olun ister olmayin zaten her gun camasirinizi degistirmiyor musunuz? ta genc kizligimizdan beri ustune basa basa soylenir. her gun camasir degistirilmelidir. cunku o bolde en acikta ve en pis olan bolgedir. mikroplara karsi en hassastir.

saglik ve hijyen icin sart zaten. zorunluluk olarak soylemissiniz garibime gitti.

Ilsucugum bak asagidaki yaziyi bir siteden alinti yaptim. isim veremiyoruz sanirim.

Hamileliğinizde sürekli var olan vajinal akıntılarınız, hormonlarınızın doğal bir sonucudur, ancak akıntılarınızda sıra dışı bazı anormallikler görürseniz ve hemen önleminizi almazsanız. Durum hem sizin hem de bebeğiniz için tehlikeli boyutlara varabilir. Şunu unutmayın, hamileliğinizde bedeninizi iyi tanıyıp, sinyallerine kulak vermeniz çok önemlidir.

Hamileliğinizde salgıladığınız hormonlarınız, vajinal floradaki dengenizi bozup, akıntı miktarınızı çoğunlukla artırır. Yani bu demektir ki, hamilelikte pek çok anne adayında akıntı problemi olmaktadır. Genellikle bu hamileliğin fizyolojik akıntısıdır ve tedavi gerektirmez. Akıntı kokusuz, renksiz, süt kıvamındadır. Hamileliğinizin ileri aylarında akıntınızın kıvamı ve miktarı artabilir, ancak hamilelik esnasında ortaya çıkan akıntılarınızın tümü, doktorunuz tarafından değerlendirilmelidir, çünkü bu akıntılardan bazıları vajinit veya cinsel yolla bulaşan hastalıkların bir bulgusu olup, tedavi gerektirebilirler. Akıntınızın rengi, kokusu, kıvamı değişirse ve bu duruma yanma ya da kaşıntı da eşlik ederse, bir enfeksiyonunuz var demektir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Nilgün Öztürk Doğan: "Hamileliğinizde vajinal akıntınızın pek çok nedeni olabilir. Vajinit, yani vajinanın enfeksiyonu, bakteri, mantar veya parazit enfeksiyonlarına bağlı ortaya çıkar. Bu etkenler tek başına veya hepsi bir arada da olabilir." diyor ve konu ile ilgili bizleri bilgilendiriyor.

Akıntı şekilleri

En sık görülen vajinal akıntı etkenleri şunlardır: Mantar (Candida albicans veya glabrata), trikomonas vaginalis, gardnerella vajinalis (Bakteriyel vajinozis).

Mantar akıntısı; genellikle vajinada yoğun kaşıntı ile beraber olan beyaz renkli, peynirimsi, yapışkan ve kokusuz bir akıntı şeklidir. Enfeksiyonun kendinden veya kaşınma-tahrişe bağlı dış genital bölgenizde kızarıklık oluşturabilir. Bu tahriş nedeniyle, idrar yaparken yanma şikayetleriniz de olabilir.

Trikomonas vaginalis; sarı, köpüklü, kötü kokulu, bol miktarda akan bir vajinal akıntı şeklidir. Genital bölgenizin dış kısmında kaşıntıda bu duruma eşlik edebilir.

Bakteriyel vajinozis; vajinanızda normalde bulunması gereken laktobasillerin azalması ve bunların yerini başta gardnerella vajinalis olmak üzere, pek çok bakterinin alması sonucu ortaya çıkar. Bu vajinit tipinde sarı-gri renkli bol bir akıntı ve özellikle ilişkiden sonra kötüleşen (balık kokusuna benzeyen) bir koku mevcut olur.

Vajinal akıntının tehlikeleri

• Hamileliğinizde vajinal enfeksiyon varlığında, enfeksiyon etkeninize göre düşük, erken doğum ve bebeğinizde gelişme geriliği gibi riskler taşımanız söz konusu olabilir. Bu nedenle, hamileliğiniz esnasında düzenli kontrollerinize gitmeli, herhangi bir akıntı, ağrı, koku, şişlik gibi şikayetlerinizde mutlaka doktorunuzla çekinmeden sorununuzu paylaşmalısınız.

• Mantar vajinitleri, kaşıntısı ve akıntısı ile size sıkıntı vermesinin dışında, bebeğinizde veya sizde herhangi bir kalıcı sorun bırakmaz, ancak tekrarlayıcı ve inatçı mantar enfeksiyonunuzda ya da tedavi edilmemiş bir mantar akıntınızda, doğum sonrası epizyotomi dikişinizin iyileşmesi gecikebilir.

• Trikomonas, hamileliğiniz esnasında bebeğinize geçip, herhangi bir anomaliye neden olmaz, ancak tedavi edilmezseniz erken doğumunuza, düşük ağırlıklı doğumunuza, sularınızın zamanından önce gelmesine sebep olabilir. Ayrıca, doğumunuz sırasında, doğum kanalından bebeğinize bulaşabilir.

• Benzer şekilde gardnerella vajinitinin, erken doğum tehdidi, yani sularınızın erken gelmesine neden olduğu, koryoamnionit veya doğum sonrası endometrit şeklinde ciddi enfeksiyonların başlangıç nedeni olduğu kabul edilmektedir.

• B grubu streptokok, üreoplazma ve mikoplazma gibi bakterilerin yaptığı enfeksiyonlar, erken doğumunuza veya suların erken gelmesine neden olabilir.

• Daha nadir görülen bir vajinal/servikal akıntı nedeni olan klamidyada, tedavinizi ihmal ederseniz, ciddi pelvik enfeksiyonlarınıza yol açabilir. Hamileliğiniz esnasında bebeğinize geçmez, ancak doğumunuz sırasında, doğum kanalınızdan bebeğinize bulaşabilir. Bunun sonucunda da bebeğinizde göz enfeksiyonu ve ciddi pnömoni oluşabilir.

Nasıl bir tabloda doktorunuza başvurmalısınız?

Hamileliğinizde normalde var olan akıntınızın renginde değişiklik, miktarında artma, kötü koku, kaşıntı, vajinanızda yanma, dudaklarda şişme olursa hemen doktorunuz ile bağlantıya geçmelisiniz. Bunlardan başka, idrarınızı yaparken yanma, acıma, sık idrara gitme, kasıklarınızda şişkinlik ve bezeler, gene kasıklarınızda ya da karnınızın alt bölgesinde ağrı, cinsel ilişkinizden sonra kanama olması da bir enfeksiyonun belirtisidir. Vajinal akıntınız, cinsel yolla bulaşan hastalığınızın bir parçası da olabilir. Bu gibi şikayetleriniz ortaya çıktığında, mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Tüm bu durumlarda muayene edilmeli, kültürler ve gerekirse kan testleriniz alınmalıdır.

Tedaviniz için yapmanız gerekenler

Vajinitlerin çoğunun tedavisi çok kolaydır. Önemli olan, vakit geçirmeden sizde veya bebeğinizde bir problem yaratmadan etkeni tespit etmeniz ve tedavisine başlamanızdır. Etkeni doğru belirlemek için vajinal akıntınızdan sürüntü ve kültür alınması, bazen de kan testleri yaptırmanız gerekebilir.

Verilen tedavinizi, şikayetler geçse de doktorunuzun söylediği süre kadar uygulamalısınız. Tedaviniz süresince, cinsel ilişkide bulunmamalısınız. Yapılan tetkikleriniz sonucunda, cinsel yolla bulaşan bir hastalığınız tespit edilirse, eşinizin de tedavi edilmesi gerekebilir.

Vajinitleri önlemek için neler yapılabilir?

Vajinitleri engellemek için bazı hususlara dikkat etmeniz gerekir. Asla vajinanızın içini yıkamamalısınız. Daima pamuklu iç çamaşırlar tercih etmelisiniz. Ayrıca iç çamaşırlarınızı sık değiştirmeli ve kızgın ütü ile ütülemelisiniz. Cinsel organınızı aşırı ve normal vücut sabunlarıyla yıkamanız da vajinitlere zemin hazırlayabilir. Bunun için cinsel organınızın temizliğinde pH'sı uygun, özel üretilmiş sabunları kullanmanızı öneriyoruz. Hamileliğinizde aşırı şeker tüketiminden kaçınmalısınız, zira bu durum mantar enfeksiyonunuza zemin hazırlayabilir.

merhaba ilsu
hamileliliğimizin haftası seninle aynı sanırım. Nurdaki sorununu okumuştum aynı belirtiler bende de vardı. Ne yaptın bi sonuç ya da bilgi edinebildin mi?
Su gibi akıntı bende de vardı

arkadaşlar bildiğim kadarıyla çok az akıntıyla birşey olmuyor ama çok fazlaysa eğer bebeğin suyundanda gidebiliyormuş doktorlarınıza sorun isterseniz bir hemişre arkadaşım anlatmıştı akıntım vardı ama ciddiye almadım dedi doğumda suyu az olduğu için bebeğin doğumu biraz zor olmuş inşallah hiçbirinizde sorun yoktur

arkadaslar ben 20 haftalık hamileyim ve bendede aynı sorun var su gibi bi akıntı yapıskan da değil bende telaslanıyorum amnios sıvısı diye ve kafayı yemek üzereyim dk dinlen dedi sizinkilirde böyleyse iyi bari..bu sekilde olupta zamanında doğuran varsa ne olur bana cevap yazzın

selam bende de aynı sorun var akıntı gibi değil sanki daha sıvı renkte yok
ayrıca başka bir belirti de yok kaşıntı yanma herşey normal
doktor seni muayene etti mi? nasıl etti? sıvının normal olduğunu söyledi mi?
bir kaç güne muayeneye gideceğim bakalım soracağım nedir diye?
umarım normaldir bu akıntılar

Evet 1-2 gündür bende de oluyor şeffaf su gibi.Şakır şakır olmasada çamaşırım mutlaka ıslanıyor peçete kullanıyorum.Bol su içiyorum ne olur ne olmaz diye.Birde hazımsızlık nedeniyle ağrılarımda oluyor ara ara bel ağrımda olunca telaşlanıyorum bazen.Ters bir şeylermi oluyor diye.Elimden geldiğince dinlenmeye gayret ediyorum.Çokta üzerine düşmek istemiyorum açıkcası.Sakınan göze çöp batar misali.Rabbime emanet yavrularımız hakkımızda hayırlısı neyse o olsun ......

hanımlar bende 16 haftalık hamileyim hiç akıntım olmadı ama doktor her ihtimale karşı 13 haftalıkken keterol verdi gece yatarken vajene yerleştiriliyo biraz yakıcı bişe ama ama hiç akıntı problemi yaşamadım.

bendede oluyor akinti resmen terlemis gibi islaniyor camasirim günlük dus aliyorum zaten ben....bide benim akinti cok kötü kokuyor 4 gün önce doktordaydim ve söledim bisiy olmz hatta kokmasi iyi dedi anlamadim...ama baya agir kokuyor ve doktorda kontrol etti hicbirsey yok tertemiz suyunda iyi dedi..yani her kötü kokuda korkmayin enfeksiyon var diye...

kötü kokulu akıntı enfeksiyon belirtisidir yani vaginadan kültür alınmadan da anlasılmas. kötü kokulu akıntıya ii diyen bir sizin dr u duydum ilginç

kötü kokulu akıntı enfeksiyon belirtisidir yani vaginadan kültür alınmadan da anlasılmas. kötü kokulu akıntıya ii diyen bir sizin dr u duydum ilginç

canim ben doktora gittim..mahllenin bilmis kadinlrina degil..enfeksiyon yok dedi testinide yapti adam doktor olmus birakta bu karari onlar versin..bende kötü koku vardi ama doktorum test yapti ve bisey yok her kötü kokuda korkma dedi..neden israrla diyosunki enfeksiyon belirtisidir diye...enfeksiyon olayi illa kötü kokuda olck diye birsey yok..sadece olabilir deniliyo..yoksa yoktur bu kadar basit

kızlar çok korkuyorum
bugün eve geldiğimde baya ıslanmıştı iç çamaşırım
ve ben akarken hissetmedim bile
berrak bi sıvı
şimdi de damla damla geliyo

Bende 20 haftalık hamileyim ve iki üç defa su gibi az miktarda akıntım oldu. Bugün genel kontrolümde doktoruma söyledim ve bana değişik bir ped verdi. İçerisinde kurdela gibi kırmızı şeritler var ve akıntı geldiğinde onlar renk değiştirirse bebeğin sıvısı olma ihtimali varmış. Cinsel ilişkiyi ve yorgunluğu sordu. Bir daha olmadı ama herkeste olan bir durum galiba. Ama yinede önlem almak gerekli olabilir.

Benim de sarı akıntım var.çok sulu değil.kokulu yada kaşıntılı da değil.dr.herhangi bişey söylemedi.

ben de 16. haftaya girdim.. az önce biraz su geldi benden acayip korktum.. burayı okuyunca biraz rahatladım benim gibi pimpirikli çokmuş :) normal akıntım vardı zaten ama az önce sanki su gibi bişi geldi.. gerçi hamilelikten önce de oluyodu ama karnında bebiş olunca insan çok daha fazla telaşlanıyo... abbim sağ sağlim sağlıklı almayı nasip etsin kucağımıza

canım seni korkutmak istemem ama benimde ilk gebeliğimde 19. haftada su gibi akıntım olmuştu, artvin deki doktorlar test bile yapmadan (sadece kan tahlili yapmışlardı) beni eve gönderdiler.23. haftamda tekrar suyum geldi ve bana ulttrasondan bakıp suyun azalmış dediler ve trabzona gönderdiler. trabzonda gelen sıvıya nitrazin testi yapıp amniyon sıvısı olduğunu anladılar ve ben beş hafta boyunca hastanede ayağa kalkmadan yatmak zorunda kaldım. bebeğimi sezeryanla 27+5 iken doğurdum ancak beş gün dayanabildi..acılarımı unutmaya çalışıyorum ve doğum yapalı sadece 55 gün oldu.tekrar denemek içinse hala çok zamanım var. bence sen vakit kaybetmeden iyi bi doktora git

ayrıca bana enfeksiyon yüzünden bebeğin kesesi delinmiş denmişti bu yüzden antibiyotik de kullanıyordum hastanede iken. suyum gelmeden önce ara ara yoğun sarı akıntılarım da oluyordu sanırım bu da enfeksiyonun göstergesiydi

zynpxx çok teşekkür ederim
dün gittim doktora hemen senin yazdığından sonra.. biraz canımı çıkardı alttan baktı çünkü.. göllenme olurmuş su geliyo olsa şükür yoktu bişi :) ama malesef bu defa da bebeğin eşinin rahim ağzında olduğunu öğrendim. 24. haftaya kadar çıkmasını bekleyecekmişiz.. bilmiyom artık Allah yardımcımız olsun..
sen de üzülme artık biliyorum söylemesi kolay ama kendini yeni bebeğiniz için hazırla.. moralini yüksek tut.. emin ol ki hakkınızda hayırlısı böyledir.. Allah hiçbir şeye sebepsiz ol demez.. Allahtan geldiğine inan yeni bir bebek için dua et
ben de polikistik over hastasıyım ve bebeğim o sebeple de çok değerli.. çünkü o da bana Allahın bi hediyesi..
kendine dikkat et...

ben teşekkür ederim canım beni dikkate aldığın için, bu sebeple tekrar bi annenin ihmal kurbanı olmasını asla istemem.inşaallah bebeğini sağlıklı bir şakilde kucağına alırsın, ben de yeni bir bebek için çok sabırsızlanıyorum hayırlısıyla olur inş. sağlıkla kal

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…