Konuşma Problemleri Geç konuşan çocuklar

Geç konuşma, kekeleme, her türlü konuşma probleminin paylaşıldığı konular.

Adivar

Guru
Kayıtlı Üye
27 Haziran 2007
6.169
49
Konuşma ve dil gelişimi iletişim ve sosyal hayatın en önemli öğesidir. Kişi iletişim araçları ile kendini ifade eder ve hayatını devam ettirir. Konuşma ve iletişimin eksik kaldığı bir hayatta bir çok sıkıntının gelişmesi açısından zemin hazırlanmış olur. Çocuk ilk doğduğu günden beri sürekli olarak psikososyal ve psikomotor gelişim süreci içerisindedir. Dil gelişimi de belli ölçüde doğumdan itibaren gelişmeye başlar. En ideal olanı çocuğun yaşına uygun konuşma becerisine kavuşması ve bu yönde herhangi bir gelişimsel bir sıkıntı oluşmamasıdır. Çocuğun zamanında konuşması, psikososyal gelişimin aşamalarının düzenli olması , çocuğun sosyal ilişkilerinin ve gelişiminin normal olması , zeka ve öğrenme kapasitesinin normal seviyeye gelmesi , ulaşması gereken gelişimsel dönemlere varması için gereklidir. Konuşma bu kadar önemli olduğuna göre isterseniz konuşmanın zamanı ve bunu pozitif ve negatif yönde etkileyen etkenleri gözden geçirelim.
Genelde bütün çocukların konuşması ve dil gelişiminin olması için yapısal olarak sinir sistemi , sinir sistemi ile dil kasları arası yollar , ağız -damak -dudak -diş yapısının doğuştan normal olması gerekmektedir. Bunlarda ki herhangi bir doğumsal sıkıntı ve eksiklik veya sonradan oluşabilecek bozukluk, çocuğun konuşmasını negatif yönde etkileyecektir. Bu normal anatomik yapıyı kötü yönde etkileyebilecek bir çok hastalık mevcuttur. Bu hastalıkların hamilelik döneminde annede ve çocukta gelişmesi veya doğum sonrası çocukta gelişmesi ile bu normal anatomik yapı bozulabilecektir. Bu hastalıkları tek tek saymak oldukça uzun ve geniş kapsamlı olduğundan , şu anda fazla ayrıntıya girmeden temel konuları aktarmak istiyorum.
Çocukların genelde ilk altı ayında yavaş yavaş heceler çıkmaya başlar ( ma ma , ba ba , da da vb ) , 12 aydan itibaren kelimeler çıkmaya başlar ( anne , baba, mama , dede vb ) , 18 aydan itibaren de cümle kurmaya başlar (anne gel , baba ver vb ). Bu gelişim dönemlerinin çok gerisinde kalan çocukların genel olarak konuşma yönünden incelenmesi gereklidir. Zira gözden kaçırılacak bir durum çocuğun iletişim sorununa ikincil olarak , normal zeka gelişimini , sosyal gelişimini kötü yönde etkileyecektir. Bu arada bazı çocuklar hiçbir problemi ( anatomik ve psikiyatrik ) olmadığı halde geç konuşmaya başlamakta ve konuşma geç olmaktadır. Ama anne babalara tavsiyemiz , belli bir dönem beklendikten sonra hala konuşmayan çocuklar için gerekli incelemeleri sağlamaları uygun olur.
Konuşmaya negatif etki eden , yani geç konuşmaya neden olan yada istenen konuşma seviyesini engelleyen durumları belirtmek yerinde olur. Bunun en sık karşılaşılan nedenleri arasında zeka sorunlarını saymak yerinde olur , Zeka olarak yaşıtlarına göre geri olan çocuklar , yaşıtlarından daha geç konuşmaya başlayacaklardır.
İşitme sorunu olan çocuklar dış dünyadan hiç bir ses işitmedikleri ve uyaran almadıkları için konuşma sorunu onlarda da yoğun bir şekilde olacaktır. Çocuğun konuşma mekanizmasının ve yeteneğinin gelişmesi için dış dünyadan ses olarak uyarı alması , bunları algılaması , yorumlaması , ayırt etmesi ve bunun sonucunda ona benzer sesleri çıkartması süreci gereklidir. O nedenle konuşmayan çocuklarda işitme yönünün incelenmesi uygun olur , özellikle sık olarak otitis media ( orta kulak infeksiyonu ) geçiren çocuklar için bu konuda dikkatli olunmalıdır.
Konuşma ya negatif etki edecek diğer bir durum ise çocuğun görme sorunu olmasıdır . Bu durum işitme sorunu kadar probleme yol açmasa da çocuğun etrafında olup biteneleri görmesi , nesneleri tanıması , isimlerini öğrenmesi , diğer çocuklara uyum sağlaması açısından , görme özürünün olması ,konuşma açısından sorun olabilmektedir.
Bir başka neden olarak sık havale ve epilepsi geçiren çocukları örnek olark verebiliriz . Bazı çocuklar normal konuşmaya başladıkları halde , hatta bazı cümleler kurmalarına karşın geçirdikleri havaleler ve epileptik nöbetler çocukların beynindeki işitme merkezi veya ilgili bölümlerde zarara yol açarak , konuşma açısından ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Bu nedenle anne babaların çocuklarının havale geçirmesini engellemeleri önemlidir. Bu durumu olan çocuklarda EEG (elektroensefalografi) çekilerek kolaylıkla havale ye bağlı sorunlar tespit edilebilir.
Bir diğer neden olarak kendi halinde olan , çok fazla uyarı almayan çocuklarda , geç konuşma ve iletişim sorunları olabilmektedir. Çocuğun doğduğu andan itibaren insanlar arasında olması , onunla konuşulması , sevilmesi , oyun oynanması onun gerekli çevresel uyarıları alarak konuşmasını hızlandıracaktır. Diğer yandan etrafında fazla insan bulamayan , kendi halinde kalan çocuklarda bu gelişim geri olabilmektedir.
Yukarıda bahsedilen soruna paralel olarak özellikle 0-3 yaşta izlenen TV ye (saatlerce müzik , reklam izleme ) bağlı olarak çocuklarda dış dünyadan kopma , kendi halinde olma eğilimi , insanlardan ve insanlar arası ilişkilerden uzaklaşma , nesneler ile daha fazla ilgilenme , duygusal alışverişten vazgeçme , konuşmama , yaşıtları ile ilgilenmeme , seslenince bakmama gibi bir durumun olduğu bir psikiyatrik tablo gelişebilir. Buna bağlı olarak çocukların konuşması gelişmez veya geliştikten sonra gerileyebilir. Bu durum geç farkedildiği zaman konuşma sorununun yanısıra bir çok sorunun eşlik ettiği otistik özellikler gelişebilir . Anne babaların bu kritik yaşam evresinde ( 0-4 yaş ) çok fazla TV izlettirmekten kaçınmaları yerinde olur.
Ayrıca düzenleme bozuklukları , yaygın gelişimsel gerilikler , kronik depresyon , çocukluk çağı psikozları gibi bir çok hastalıkta ve çok merkezi sinir sistemini tutan hastalıklarda konuşma sorunları yaşanmaktadır.
Çocuğun konuşma ve iletişim yönünde gelişimini hızlandırmak için yapılabilecekler.( yukarıda bahsedilen hastalıklar ve bedensel sorunlar dışlandıktan sonra )
1- Çocuğa sevgi ve huzur dolu bir aile ortamı hazırlamak
2- Çocuk ile ilgilenmek ve sevildiğini hissettirmek
3- Çocuğun bedensel ihtiyaçlarına ( yemek , uyku , koruma vb ) cevap vermek
4- Çocuk ile yaşı ne olursa olsun sık sık konuşmaya çalışmak
5- Yaşına uygun bir şekilde onun ile oyun oynamak
6- Çocuk ile birlikte vakit geçirmek
7- Onun dengeli ve çeşitli beslenmesini sağlamak
8- Onun kendi haline kalmasına izin vermemek
9- Mümkün olduğunca yaşıtları ile birlikte oyun oynamasını sağlamak
10- İnsanlar arasında sık sık bulundurmak
11- Ona hikaye masal anlatmak , ninni söylemek
12- Onun size gönderdiği konuşma ve ses mesajlarına cevap vermek
13- Bir nesneyi eline aldığında onun ile ilgili ona bir şeyler anlatmak ( çocuk 3- 4 aylık bir bebek olsa bile )
14- TV karşısında çok uzun süre kalmasını engellemek (0-4 yaş )
15- Onun ile konuşurken ses tonunu iyi ayarlamak
16- Onun işaret ile gösterdiği istekleri onunla konuşarak yönlendirmek, anlatmasını sağlamak (yaşına uygun olarak)
17- Onun fikirlerine değer vermek onun ile sık sık dertleşmek ( yaşına uygun olarak )
18- Onun kendine güvenini artırmak (bakınız özgüveni artırma yolları )
19- Onun sık sık sosyal ortamlarda bulunmasını sağlamak
20- Kalabalık içinde onun konuşmasını teşvik etmek
21- O konuştuğunda onu cesaretlendirmek , teşvik etmek
22- Onun yaşına uygun bir eğitim almasını sağlamak
23- Günlük belli bir zaman ayırarak onun ile resimler üzerinde bol bol konuşmak
24- Ondan yaşına uygun olarak hikaye , masal anlatmasını istemek

25- Konuşma zorlukları gördüğünüzde onun dikkatini konuşma zorlukları üzerine çekmemek
 
16- Onun işaret ile gösterdiği istekleri onunla konuşarak yönlendirmek, anlatmasını sağlamak (yaşına uygun olarak)

20- Kalabalık içinde onun konuşmasını teşvik etmek
25- Konuşma zorlukları gördüğünüzde onun dikkatini konuşma zorlukları üzerine çekmemek

Adoş, ne güzel bir konu bulmuşsun.

Kıvanç'ımda konuşma bozukluğu var yani bir nevi kekemelik. Neredeyse 6 ay oldu hala değişmedi. Zaten geç konuştu sonrada bu olay başladı. Konuşması tam net değildi gerçi, yani böyle tane tane konuşmadı hiçbir zaman. Özellikle bu alıntı yaptığım maddelere çok dikkat ediyorum. İnşallah düzelir minik kuzum:çok üzgünüm:
 
Adoş, ne güzel bir konu bulmuşsun.

Kıvanç'ımda konuşma bozukluğu var yani bir nevi kekemelik. Neredeyse 6 ay oldu hala değişmedi. Zaten geç konuştu sonrada bu olay başladı. Konuşması tam net değildi gerçi, yani böyle tane tane konuşmadı hiçbir zaman. Özellikle bu alıntı yaptığım maddelere çok dikkat ediyorum. İnşallah düzelir minik kuzum:çok üzgünüm:

Canım çok geçmiş olsun:çok üzgünüm:bir psikiyatır desteği alsan birtanem..Benim oğlumda 3 yaşında bir dönem bizlere kızdığında ,bizimle hiç konuşmuyor ve isteklerini işaret parmağı ile göstererek anlatmaya çalışıyordu..Kuzum muhakkak oğlun ile daha yakınlaş ve unuttur canım..Bol bol kitap oku onunla birlikte,hatta eline sevdiği kitaplardan al ve öncelikle bol resimli kitaplar tercih et ve ondan sonrasında sen oku oğlun dinlesin..O kitabı daha sonrasında oğlunun eline ver ve hayalini kullarak,kafasında kalan kelimelerle anlatsın sende dinle kuzucum..Muhakkak bunu dene birtanem..
Oğlum şimşek mc cuin hastası ve ona kitaplarını aldım hikaye tarzında ben okuyup daha sonrasında onun eline veriyorum..Oda bana aklında kalanları kitaba bakarak anlatıyor inan bana canım çok büyük faydasını gördüm ben,sanada tavsiye ediyorum..
Çok ama çok geçmiş olsun birtanem,bir an evvel düzelir inşallaha.s.
 
Ne destekler almadıkki.benneyaptımki

Bir ara düzelir gibi oldu, 10 gün kadar hiç kekelemedi, ama sonra yine başladı. Kreşe verirsem faydası olur diye düşünüyorum. Zaten konuştuğum uzmanlarda bunu söyledi. Ailede kekeme de yok niye böyle oldu bu çocuk bilmem. Doktorlar soruyor çünkü ailede kekeme varmı. Yok be kardeşim.

İnşallah düzelir minik paşam, adaklar bile adadım yeminle.:a015:
 
ah ahhh bende kızımda yaşadım arkadaşlar...
kekeme gibi değildi aslında,tam konuşacak,bir hece çıkıyor ağzından sonra
konuşmamayı tercih ediyordu...
o zamanlar çocuk gelişim uzmanına götürdük,Ezgiyi içeri aldı,bizi dışarıda bekletti...
ve ne dedi biliyormusunuz...
büyük insan gibi kafasında uzun cümleler kuruyormuş ve hepsini bir çırpıda söylemek istiyormuş ve söyleyemeyeceğini anlayınca da konuşmaya hiç başlamak istemiyormuş..
bizler üstüne fazla düşmeyecekmişiz,düzelir dedi ve çok şükür düzeldi...
bende anlatmadan geçemedim...
sevgiler...
 
benim oğlum iki yaşında onunla sık sıkkonuşurum amao bni dinlemez kendi kendine bişiler anlatır.kendi anladı dilden.bi çok kelimeyi söylüyor ama cümle kuramıyor.sadece anne su diye cümle kuruyor.dün efey le carrufoura gittik.anne kafuu dedi.daha öncede sık sık gidiyorduk ama hiç söylemedi çok şaşırdım.bide çok sinirli yaramazlık yptığı zaman ona bağırıyorum oda bana bağırıyor yumruklarını sıkarak çok feci bağırıyor neden olabilir acaba.
 
benim eltimin ogluda 3 yaşını bitirdi ama hala kelimeleri tam söyleyemiyo tek hecelileri bile yok yerine ek var yerine vav dio te te te pe pe pe diye anlatıyo isteklerini çevresindekiler anlıyo her dedigini onunda işine geliyo diyoruz ama bilmiyoruz bi problem varmıdır eltim kuzu me me diye şarkı ögretmiş cok tatlı melodiye uygun me me te te hakkımızda hayırlısı olsun inşallah rabbim dermansız dert vermesin
 
slm benim oglumda ekım 2005li ama konusamıyor anne baba gibi kelimeler soyluyor onada su bir aydan beri başladı ne yapmalıyım bilmiyorum herkes kreş onerıyor ama ykınlarda kreş yok na yapmalıyım sasırdım herseyi anlıyor parmaklarıyla sayı sayıyor olmassa pskiyatriye göturecegim
 
Benim oğlumda 31 aylık konuşamıyor.Algılamada hiç bir sorun yok çok şükür.
Çıkardığı kelimeler kısa heceler şeklinde ,gidelim- dit gibi.
Üç kelimeyi yanyana güçlükle getirip çıkarıyor.
Kelimeleride zaten başkası anlayamıyor,biz anlıyoruz.
Aç diyecek mesala zorlanıyor,aaa-ç sesini diyemiyor zorluyor.
Kalabalıkla falan tam olarak alakalı olduğunu düşünmüyorum.
Her çocuğun dil-motor gelişimi farklı olabiliyor.
Benim ilk çocuğumda ,7-8 aylıktı her şeyi söylerdi.Yaşında çok muntazam cümle kurardı.
Oğlum üçüncü çocuk olmasına ,aşırı ilgiye rağmen tam konuşamıyor.
Oğlumun kuzenlerinde geç konuşanlar epey var.Sanırım buda öyle olacak.
Tam anlaşılarak söylediği kelimeler,anne,baba ,abba,bir ,mamma,du(su),dit(git),amam(tamam),ayır(hayır),annenne ,gagar(şeker),beybi(bebek).
Hareketle pandomim yaparak herşeyi çok güzel anlatıyor,komik oluyor bazan.
Allahım başka sağlık sıkıntıları vermesinde konuşurlar inş.
 
hanımlar bendede aynı sorunlar vardı kekemelik hariç oğlum 2004 lü şubatta 5 yaşı doluyo benim oğlumda geçen seneye kadar tam olarak konuşmadı hatta anne demeye 2,5 yaşında başladı çok üzülüyordum annemler kayın valdem filan hepsi konuşur üzülme diyorlardı kendi kardeşimde geç konuşmuş neyse ben oğlumu konuşma terepistine götürdüm geçen yıl bol bol konuşma hikaye okumanın faydası olucanı söylemişlerdi birde doğru türkçeyle tabi ditti deldi gibi değilde gitti geldi şeklinde birde kreş tavsiyesi vardı biz bunları uydulamaya başlarken 2008 ocak ayında kreşe verdik sabha 9 akşam 5 emin olun çok faydası var
oğlum zamanla ufak ufak konuşmaya başladı baştan korktuk ama korktuğumuz gibi olmadı tuvalet alışkanlığı nı öğrenmişti onda zorluk çekmedik kreşte birde konuşma terapisti vardı oğlumla özel olarak ilgileniyordu kendi isteğiyle zamanla konuşmalar düzeldi 2 kelime 3 kelime derken bizim gibi konuşamasada gayet herşeyi söyliye biliyo bu bizi çok mutlu etti 2008 eyülünde de normal okula ana sınıfına gönderiyoruz devlet okulları eyer yer varsa 5 yaş gurubunu kabul ediyo aklınızda bulunsun kreş kadar olmasada faydası var daha çok sosyalleşiyorlar yeni arkadaşlar ediniyorlar eyer herhangi bi sağlık sorunu yoksa üzülmeyin ben çok üzülmüştüm konuşur her şey allahtan zamanla sabırla siz ilginizi eksik etmeyin birde önerim günde 3 saatten fazla tv izletmeyin konuşmaya engeldir dr tavsiyesi
 
Aaah bide bizim gavur memleketimizde dert yokmu oglum 2004 ekim li suan 4 yasinda turkcesi net konusmuyor ama kendini ifade edebiliyor mesela anne ben hasta oldum anne ben aciktim ole kelimlere kurabiliyorve ana okuluna gidiyor oda flamanca goruyor ve ayri ozel terapiste gidiyor dil icin ama napicami sasirdim acaba once turkce hikyaemi okuyuym ki turkce gelisin yoksa flamanca dan hikaye vs okiyim napmam lazim nolur yardim edinnn bana
 
Canim ben almanyada yasiyorum, benim kizimda iki dili birden ögrenmek zorunda...

Almancasi daha iyi tabiki, o dilde kendini daha iyi ifade edebiliyor...türkce herseyi anliyor ama tabik öyle akici konusamiyor...türkiyeye gittigmiz zaman 3 gün sürmüyor sanki kiz orda dogdu büydü zannedersin....mecbur kaldiktan sonra kimse onunla almanca konusmadimi öyle güzel konusuyorki sasarsin..a.s

Bu arada bende sürekli bari evde onunla türkce konusmaya calisyorum, gerci bende hep almancaya kaciyom yabenneyaptımki

7 yasinda ve inanki türkce ile almancayi resmen birbirine karistirdi, vallaha bilmiyorum zor ismis cocuk büyütmek...simdi birde ufaklik (2 yasinda) ablasindan duyarak almanca konusmaya basladi...suraya bak dedim ilk kelimleri nein ve was ist das oldu kizin:nazar:
 
Mrb, benim de oğlum 4 yaşını 3 ay geçti hala akıcı konuşamıyor. Kekemelik yok. Ancak doğru dürüst cümle kuramıyor. Biz anlıyoruz ne demek istediğini ama konuşamamasına çok üzülüyorum. Kreşe de gidiyor. Öğretmeni söylediklerini anlamayın doğru söyleyene kadar dedi. Mesela su istediğinde ilgili yere bakıyor su mu istiyorsun deyip veriyorum. Aslında öyle yapmamak gerekiyor, söylemesini beklemek gerekiyor. Şeker diyemiyor mesela ama papağanı güzel diyor. Konuşma terapistine götürmek istiyorum Tavsiye edeceğiniz bir dr var mı?
 
mrblar benim oglumda 25 aylık ama halen kelimeleri söyleyemiyor arkadaşımın oglu 2ay küçük olmasına ragmen gayet güzel konuşuyor kelimeler söyleyebiliyor, bana baba babasınada anne diye sesleniyor herşeye üt yani süt diye istiyor suyu bile kendince bişeyler söylüyo söylüyo ama biz anlayamıyoruz tamam bebek kedi mamak git gidelim sadece bunları söyleyebilyo konuşmasını daha geliştirmek için kitap okuyorum düzgün türkçeyle konuşuyorum başka neler yapabilirim sizce
 
X