selamlar herkese
geleceğim için kaygılanıyorum.
iyi para kazanamamaktan, kendime ve aileme yetememekten, maddi anlamda sıkıntı çekmekten korkuyorum.
malum okunan bölümü sevmek yetmeyecek. gelecek vaat ediyor mu(nasıl yazılır vadetmek mi vaad etmek mi
) bakmak lazım.
şuan her işi severek yaparım açıkçası. seveceğin iş demeyin tabii ki o da önemli ama her mesleğe eşit mesafedeyim şuan.
iyi bir maaşımın olabileceği, yükselebileceğim, kariyer yapabileceğim meslekler neler? sizler nelere nerelere yönelmemi önerirsiniz? hangi alan hangi bölüm hangi sektör?
güvenip sırtımı yaslayabileceğim kimse yok. bedenen herkes var icraata gelince yapayalnızım. o yüzden kendimi yoktan var etmek durumundayım.
şuan için 1.500₺ maaşla çalışan üniversite mezunu arkadaşım da var 11.000₺ maaş alan tanıdığım da..
kızlar bundan bi dört beş yıl sonra, iyi bir kazanç sağlayacak olan mesleklere hangi bölümle sahip olunur? hangi bölümü okursam bir yerlere gelebilirim?
hangi bölüm beni şuanki hayatımdan kurtarır
vakit ayırıp okuma nezaketini gösterdiğiniz için çok teşekkür ederim
Bu sorunun cevabını Türkiye de yaşıyorsan doğru alman mümkün değil.
Ben fizyoterapistim, mezun olduğum yıl aylık kazancım ülke şartlarına göre yüksekti, şu anda ise o gün kazandığımın yarısından daha aza indi. 8 senede düşerek gidiyor. Mantar gibi türeyen üniversiteler, hocası olmayan bölümler, Kalitesi düşük eğitim, olmayan istihdam. Hemen hemen bütün meslekler için geçerli bu. Sağlık garantidir diyene kulak asma.
Öte yandan cevremden örnek verirsem, aynı üniversitenin işletme bölümünden mezun iki arkadaşımın biri bilindik bir gıda firmasında üst düzey yönetici, digeri bankada surunuyor. Bankada sürünen dereceyle mezun. İş kendini nasıl geliştirdiğin, insan ilişkilerin, sosyal becerilerin, vizyonunla alakali biraz.
Sosyoloji okumak için endüstri mühendisliğini bırakan arkadaşım oldu, yapma etme dedik, iyiki bizi dinlememis. Şu an bir üniversitede öğretim görevlisi ve bir gazetede danışmanlık yapıyor.
Yine bir arkadaşım öğretmen. Yata yata sınıf geçerdi okulda. Ama 3 yıl kpss kursuna gitti. Atandı, oh mis gibi 3 ay tatili var.
Senin hayalin ne? Ne istiyorsun? Ne kadar calismaya uygunsun, aileni nasıl planlıyorsun, nerede yaşıyorsun?
Eğer henüz Lisedeysen ve sınava hazırlanıyorsan, bölüm meslek düşünme, yapabildiğin en yüksek puanı yap.
Aldığın puana göre değerlendirirsin.
Ama tavsiyem şu yönde. Herkes doktor mühendis olmaz.
Bugün diş Teknikerleri var diş hekiminden daha çok kazanan. Adam isinde iyi, Atölyesi var, yaptığı şeyi iyi satmış, kendine güveni, kendi işinin patronu olmuş.
Kimse ara meslekleri beğenmez ama bence araştır.
He bana sorarsan, hep soyledim yine soyluyorum. Kızım olursa terzi oğlum var, marangoz olsun.