Gelecek planlamam çok mu hayali ? :(

Düşündüklerin yani hayallerin çok güzel kulağada hoş gelior fakat çok zor bi yükümlülük bence ki ünversteyi açıktanmı okumayı düşünüyosun? ünverste hayatıda dersleride dışarda anlatılanlar gibi herzaman şen şakrak basit değilmiş cnm altından kalkman çok zor gerçekten hem üniversteye gidince bi dükkanı idare etmek yerine hayatını yaşamak isticeksin bi süre sonra yük gibi gelicek skılıcaksın hem ailenin isteğini yapıp hem kendi istegini yapabilirsin önce üniversteni bitiri sonra eğer hala istiyosan kendine ait bi işyeri açarsın (üniversteden her mezun olan hemen iş bulamıyor malesef)
İşte bunun için dükkan açmak istiyorum zaten üniversiteden sonra işsiz kalabilirim bir garantim olur :1: Şimdi boş boş oturuyorum vakit geçip gidiyorrr içi boş bomboş :43: Bundan sonra yoğunluk içinde yaşayıp birşey başarmak istiyorum üniversitedede yan gelip yan yatarsam bütün gençliğim 60 yaşındaki kadınınkinin yaptıklarından farksız olarak geçip gidecek :17:

İşte bunun için dükkan açmak istiyorum zaten üniversiteden sonra işsiz kalabilirim bir garantim olur :1: Şimdi boş boş oturuyorum vakit geçip gidiyorrr içi boş bomboş :43: Bundan sonra yoğunluk içinde yaşayıp birşey başarmak istiyorum üniversitedede yan gelip yan yatarsam bütün gençliğim 60 yaşındaki kadınınkinin yaptıklarından farksız olarak geçip gidecek :17:

Canım merak etme üniversitede yan gelip yatma durumun olmayacak.
Sen zaten lisedeysen sürekli ders çalışıyorsundur.İlk defa bu yıllar için bomboş
geçen diyen birine rastlıyorum.Öğrenciler değişen sistemlerden sonra o dershane
senin bu deneme sınavı benim o kadar koşuşturuyorlar ki...
Ya sen çok çalışkansın o yüzden boş oturuyorsun.
Ya da...(valla ya'dasını ben de bulamadım.)Orayı sen tamamla bari.

sen hayatının bomboş olduğunu düşündüğüne göre, üniversite için pek çalışmıyorsun sanırım
aöf okuyacaksın herhalde.

Canım merak etme üniversitede yan gelip yatma durumun olmayacak.
Sen zaten lisedeysen sürekli ders çalışıyorsundur.İlk defa bu yıllar için bomboş
geçen diyen birine rastlıyorum.Öğrenciler değişen sistemlerden sonra o dershane
senin bu deneme sınavı benim o kadar koşuşturuyorlar ki...
Ya sen çok çalışkansın o yüzden boş oturuyorsun.
Ya da...(valla ya'dasını ben de bulamadım.)Orayı sen tamamla bari.
Ben düz lise sözeldeyim düz lise çok ilgisiz hele sözel. Hocalar yazılılarda yardım bile ediyor. Dersler kolay yazılılar kolay hiç çalışmıyorum ama notlarım yine yüksek oturuyorum öyle boş boş :17:

Kızlar bugün bir ders çok sıkıcıydı bende bi anda kendimi hayallere dalmışken buldum ve bir karıyer planlaması gibi birşey yaptım:1:Şimdi ben aylardır dükkan açmayı kendi işim olsun çok istiyorum hayalim bu :16:Ama ailemde üniversite istiyor bende istiyorum öğretmenlik falan gibi kalıcı bir iş ama daha kafamda netleşmedi ne okuyacağım sürekli değişiyor neyse ben şimdi şöyle düşündüm lise sonda üniversiteyi kazanıp üniversiteye yerleşip üniversiteyle birlikte birde bir dükkan açmak.Herhangi gibi bir dükkan tuhafiye oyuncakçı falan filan. Aslında fotoğrafçı yada pastane açmak çok isterdim ama pastaneye aşçılık belgesi istiyorlarmış sanırım fotoğrafçıyada yine lazımdır birşeyler. Şimdi üniversite zaten 4 yıl sürüyor ben 4 yıl hem bu dükkanla ilgilenip hayalimi gerçekleştiririm hemde canım sıkılmaz:1:Üniversite bitincede kendi işimi yaparım. Ha bide üniversitede dükkandan biriktirdiğim paralarlada araba alırım dükkan parasınıda seneye bide sonraki sene birazda biriktiririm yani lise 3 ve 4 te.

Ben şimdi bu pembe hayallerimi arkadaşlarıma anlattıdığımda hep bir ağızdan aldığım tepkiler '' Kolay mı sandın sen dükkan açmayı ? Bende diyorum ne varki bi malzemeleri alacan kirayı ödüyecem tamamdır. Bunlar başladı bu sefer '' Vergisi var sertifikası var elektriği var suyu var iyi malı var kontrol edenler var 2 günde kapatırlar batarsın.Binlerce lira vergi alıyorlar senin baban aliağoğlu falan herhalde bizden saklıyosun,havada bulut sen bu hayallerini unut ''ve daha neler neler kısacası hayallerimi yıktılar
:41: Normal dükkana ne sertifikası varmı öyle birşey ? Aşçılık belgesi olmadan cafe tarzı birşey açılamıyormu ? Vergiler bu kadar pahalı mı ?

vergiiler iş hacmine göre değişir tatlım çok iş yaparsan zaten ödemekte zorlanmazsın az iş yaparsan da ona göre çıkar zaten vergin ve sen işletme hesabı deftere tabi olacaksın aylık ödemen 40-50yi geçmez ki hayallerini törpületme derim !

canım sende ticari yatkınlık var bence sabit bir işte pek mutlu olamazsın,kendi dükkanını açsan uygun olur sanırım istediğin bu mektepli olup atanma bekliyeceğine alaylı olup işinin sahibi ol ozaman. hem aöf okuyabilirsin bu arada.

sen hayatının bomboş olduğunu düşündüğüne göre, üniversite için pek çalışmıyorsun sanırım
aöf okuyacaksın herhalde.
Pek çalışmıyorum ama kendime çok güveniyorum nerden geliyosa bu kadar güven onuda anlayamadım :1: Ben bir karar veriyim istediğim yere istersem girebilirim havalarındayım bu konuda kendime güven 100 de 200 lerde ama icrat yok hadi hayırlısı :1:

hayallerin gerçekten çok güzel. ancak ilk önce biryerlerde çalışarak tecrübe kazanmalı, sonra da kendi minik dükkanına uygulayabilmelisin. sende tahmin edersin ki merdiveni bile çıkarken en üste direk çıkamazsın. basamak basamak çıkman lazım. tecrübe lazım. ilk önce üniversiteni bitir. üniverisite okurkende part-time işe gir çalış. tecrübe olsun.

ayrıca beş gün önce de konu açmıştın mahvoldum diye. ikizler burcu değilsin dimi:1:

Ben düz lise sözeldeyim düz lise çok ilgisiz hele sözel. Hocalar yazılılarda yardım bile ediyor. Dersler kolay yazılılar kolay hiç çalışmıyorum ama notlarım yine yüksek oturuyorum öyle boş boş :17:

öyle boş boş üniversite kazanılmıyor ama..

benim kendi işim ve illallah demiş durumdayım vergiler yüzünden...

en güzeli girip bir yere çalışmak...

ayrıca unutma sadece gelir vergisi değil, bir de orada çalışanların ssk'ları var... nasıl bir yük bilemezsin...

elemanla uğraşmak zaten başlı başına insanı yiyip bitiren birşey. çelik gibi sinirlerinin olması lazım.

çok ciddi bir nakit birikiminin olması lazım..

herkes kendi işi olsun istiyor. sanıyorlar ki kendi işi olanlar çok rahat. hiç alakası yok. başına bela istiyorsan aç iş yerini...

en berbatı da vergi dairelerinde sgk'larda sürünmek... çünkü her işi muhasebeci halledemiyor. mükellef olarak senin gitmen gerekiyor.

her ay muhasebeciye ödeyeceğin en az 750 tl'yi de unutma...

ayrıca bir eleman aldığında, asgari ücretle bile çalıştırsan onun sana maliyeti 1800 tl'lere çıkıyor. iş yeri telefonunu kullanarak sağı solu aramalarını filan da saymıyorum...
sizin muhasebeci sizi soyuyor bence şirket değilseniz bişey değilseniz 750 de neyin nesi

canım sende ticari yatkınlık var bence sabit bir işte pek mutlu olamazsın,kendi dükkanını açsan uygun olur sanırım istediğin bu mektepli olup atanma bekliyeceğine alaylı olup işinin sahibi ol ozaman. hem aöf okuyabilirsin bu arada.
Evet ben istiyorum ki hayatımda sürekli amaç olsun hedef olsun değişen birşeyler olsun. Rutin olsun istemiyorum artık hayatım. Öğretmenlik yapıyim desem ona çalışsam zaten atanamıyorlar ki atansam bile her gün aynı şey hep kısıtlamalar arada bir gelen tatiller.Başka bir yerde işe girsem yine aynı.

Ama kendi işim olursa ilk müşterinin vereceği sevinç başarabilirsem onun vereceği sevinç ve gitgide yükselme her gün ayrı bir mutluluk sebebi olabilecek. Ben hep aynı şey olan bir iş istemiyorum birşeyleri başarmak istiyorum sınavlara girip girip kazandıktan sonraa bütün ömür aynı şeyi yapmak her gün aynı saatte kalkmak istemiyorum :50:

ve bu arada kosgeb 'in bir destek programı var kobiler ve kobi adayları için. eğitim sonu sertifika veriyorlar. varsa bir iş fikrin destek oluyorlar ilk sene belli miktar vergiden muaf olma yapacağın işin % 70 demirbaş ücreti ve 1eleman maaşı sigorta gideri nin %70 i 2 sene onlar karşılıyor. öyle hatırlıyorum şu sayfada daha ayrıntılı KOSGEB

Son düzenleme:
hayallerin gerçekten çok güzel. ancak ilk önce biryerlerde çalışarak tecrübe kazanmalı, sonra da kendi minik dükkanına uygulayabilmelisin. sende tahmin edersin ki merdiveni bile çıkarken en üste direk çıkamazsın. basamak basamak çıkman lazım. tecrübe lazım. ilk önce üniversiteni bitir. üniverisite okurkende part-time işe gir çalış. tecrübe olsun.

ayrıca beş gün önce de konu açmıştın mahvoldum diye. ikizler burcu değilsin dimi:1:
Güldürdün beni baya ya :1::1: Onu anlık yazmıştım yani olay çok tazeyken duygularımı yükleyip şişire şişire yoksa o kadar karamsar ve mutsuz değilim normalde :1:

ona yönelik bir okulda oku ! ya da pazarlamacılık işletmecilik gibi birşeyler ve ikinci öğretim tercih et part time olarak da fotoğrafçıda pastanede vs gibi yerlerde çalış paran birikince bi ucundan tutarsın işin hayallerini yıkma.olmazsa bile 'denedim elimden geleni yaptım' dersin.yıllar geçtikten sonra yapamadığın herşey için daha çok pişman oluyorsun ... çok takdir ettim hayallerini harika !

canım girişimcilik destek programını şiddetle tavsiye ediyorum 2 ay gibi eğitim veriyorlar.dediğim gibi 2 senelik fatura eleman maaşı gibi giderleri onlar karşılıyor sen iş fikrinle git yeterki,benim bir arkadaş kültür üniversitesindeki programa katılmıştı üniversite ve kosgeb onaylı sertifika veriliyor,ilk başta sunduğun projeyi yapmasan bile hayatında bir 10 sene sonra bile kurumsal bir işyeri açmaya kalksan bazı avantajları olacağını söylemişti,eğitim ücretsiz üstelik eğitime geldiğin gün kadar harçlık veriyorlar eğitim sonunda toplu olarak,bir masrafın olmuyor yani.:31:

Son düzenleme:
canım girişimcilik destek programını şiddetle tavsiye ediyorum 2 ay gibi eğitim veriyorlar.dediğim gibi 2 senelik fatura eleman maaşı gibi giderleri onlar karşılıyor sen iş fikrinle git yeterki,benim bir arkadaş kültür üniversitesindeki programa katılmıştı üniversite ve kosgeb onaylı sertifika veriliyor,ilk başta sınduğun projeyi yapmasan bile hayatında bir 10 sene sonra bile kurumsal bir işyeri açmaya kalksan bazı avantajları olacağı söylenmişti,eğitim ücretsiz üstelik eğitime geldiğin gün kadar haşlık veriyorlar eğitim sonunda toplu olarak,bir masrafın olmuyor yani.:31:
Peki onların karı ne oluyor bu işten:17:

Vergilerin yüksek olduğunu söyleyen ablalarım ve başkasının yanında çalışmanın daha iyi olduğunu savunan ablalarım :16::16::16::16: Şimdi ben çok küçük bir dükkan kiralasam diyelim ki kafe içinde limonata ve kafama göre yaptığım pasta kurabiyeler falan olsa eleman falanda olmucak tabi ve ben rahat edicem arada bi müşterilere bakıcam o kadar. Küçük bir dükkanın vergisi ne kadar olur ki ? Bahsettiğim gibi güzel olmaz mı hiçbirşey çok kararsız kaldım bunları ilk düşündüğümde gerçekleşeceğinden çok emindim ve bir amacın olması güzel duyguydu boşlukta hissetmiyodum kendimi yine kaldım ortada sanırım :26::26::26:

O zaman gida icin ayri denetlenmeye geleceksin ve gidaya yonelik bir isyeri acma standartlari cok daha farkli ve yorucu. Dukkanin kucucuk olmasina bakmiyor devlet guzelim. Oranin bir isletme olmasina bakiyor. Benim de elemanim yoktu. Uzaktan bakinca oyle hos bir hayal ki. Saka yapmiyoruz burada. Gercekten cok agir bir yuk. Ben bu yasimda tasiyamadim. Hele bir de is tecruben de yok. Sen en iyisi bu hayalini ileriki yillara sakla yani emekli olduktan sonraki hedefin olsun. Zira birikmis paran olmasi sart. Krediyle falan zaten asla dusunme. Bir kosede hatiri sayilir bir paran olsun, olgunlas, hayatla ilgili tecrube sahibi ol, o zaman ac. Hayallerine gem vurma bari ne diyeyim sana.

Kızlar bugün bir ders çok sıkıcıydı bende bi anda kendimi hayallere dalmışken buldum ve bir karıyer planlaması gibi birşey yaptım:1:Şimdi ben aylardır dükkan açmayı kendi işim olsun çok istiyorum hayalim bu :16:Ama ailemde üniversite istiyor bende istiyorum öğretmenlik falan gibi kalıcı bir iş ama daha kafamda netleşmedi ne okuyacağım sürekli değişiyor neyse ben şimdi şöyle düşündüm lise sonda üniversiteyi kazanıp üniversiteye yerleşip üniversiteyle birlikte birde bir dükkan açmak.Herhangi gibi bir dükkan tuhafiye oyuncakçı falan filan. Aslında fotoğrafçı yada pastane açmak çok isterdim ama pastaneye aşçılık belgesi istiyorlarmış sanırım fotoğrafçıyada yine lazımdır birşeyler. Şimdi üniversite zaten 4 yıl sürüyor ben 4 yıl hem bu dükkanla ilgilenip hayalimi gerçekleştiririm hemde canım sıkılmaz:1:Üniversite bitincede kendi işimi yaparım. Ha bide üniversitede dükkandan biriktirdiğim paralarlada araba alırım dükkan parasınıda seneye bide sonraki sene birazda biriktiririm yani lise 3 ve 4 te.

Ben şimdi bu pembe hayallerimi arkadaşlarıma anlattıdığımda hep bir ağızdan aldığım tepkiler '' Kolay mı sandın sen dükkan açmayı ? Bende diyorum ne varki bi malzemeleri alacan kirayı ödüyecem tamamdır. Bunlar başladı bu sefer '' Vergisi var sertifikası var elektriği var suyu var iyi malı var kontrol edenler var 2 günde kapatırlar batarsın.Binlerce lira vergi alıyorlar senin baban aliağoğlu falan herhalde bizden saklıyosun,havada bulut sen bu hayallerini unut ''ve daha neler neler kısacası hayallerimi yıktılar
:41: Normal dükkana ne sertifikası varmı öyle birşey ? Aşçılık belgesi olmadan cafe tarzı birşey açılamıyormu ? Vergiler bu kadar pahalı mı ?

bir hikaye var.. kurbağalar yarış yapıyorlar bir kuleye tırmanmaya çalışıyorlarmış. izleyenler sürekli YAPAMAZSINIZ, NASIL ORAYA ÇIKARSINIZ, BAŞARAMAYACAKSINIZ diyormuş. bu sözleri duyan kurbağalar tek tek yarışmayı bırakmış. sadece 1 kurbağa bütün zorlukları aşıp tepeye ulaşmış. Nasıl yaptın bunu demişler, anlamışlar ki KURBAĞA SAĞIRMIŞ.

demem o ki insan istedikten sonra başarır, ama şöyle bir durum var, belki istediğin zaman gerçekleşmez bu isteklerin.

Peki onların karı ne oluyor bu işten:17:

işkur ve kosgeb ortak bu işte, devlet destekliyor,devlet kurumları,ama ihaleyle alıp bu işten ödenek aldıklarını varsayıyorum.. onun dışında ülke ekonomisi canlansın iş sahası gelişsin,işsizlik oranı düşsün,yabancı sermayeler firmalara ilgi göstersin ilerde yabancı firmalarla ortaklık derecesine gelinsin dövzi akışı sağlansın gibi birçok kar sebeptir.. en önemlisi işsizlik oranını düşürme

Back
X