neslicim merhaba
yaa gercekten yumurta donasyonu filan caiz değil mi deniyor kuranda fılan
ben bi programda izlemiştim evlatlık için uygun değil demıyorduda
soyle dıyordu evlatlak edındıgınız cocuga mıras bırakamzsınız cunku kandan olan yakınlarınızın hakkıdır dıordu kardesınız anne babanızın dıodu ama evlat edınmek dınımzde yoktur demedi
sperm donasyonu zaten eşim asla kabullenemz de ben eğer benım yumurtalrımdansa yumurta donasyonu dusunebılırım ılerleyen yıllarda diyordum ama danısmak lazım sanırım bu konuyu ya gerek kalmayack allahın ıznıylede ben hep en kötü ne olabılır dıye dusunduğum ıcın
meraba canım. bilemiyorum kuranda geçip geçmediğini ama caiz değil diye biliyorum ne senden olmayan yumurtayla nede eşinden olmayan spermle döllenme olması doğru değil.düşünsene sperm ve yumurta bizden bir parça.örneğin başka insandan gelen spremi alsak o zaman o kişi kimse bebek ondan olacak bebeğin babası eşimiz olmayacak.valla yazarken bile çok kötü oldum Allah korusun.
kuranda meniden çok bahsediliyor.elbette ilk sıra bizim için kuran ama herşeyde kuranda yazmıyor malum. Peygamberimizin (sav.)sünneti sonra alimlerin içtihatları felan var kurandan sonra uymamız gereken.ki caiz değil diyanet yasaklamış başka kişilerin yumurta ve spermlerini ülkemizde yapılmıyor bu uygulama.
evlatlığa gelincede kuranda geçen ayet:Onları (evlatlıkları) babaları adına çağırın. Allah yanında o daha doğrudur. Eğer babalarını bilmiyorsanız, onlar sizin dinde kardeşleriniz ve dostlarınızdır. Bununla beraber hata ettiklerinizde üzerinize bir günah yoktur. Fakat kalblerinizin kasdettiğinde vardır. Allah, çok bağışlayıcı ve çok merhamet edicidir.(ahzab suresi 5. ayet)
yani evlatlık aldığında o evladın gerçek ana babasını bilmesi lazım.artı büyüdüğünde kız çocuk babaya haram erkek çocukta anneye haram olacağından evlatlık almak dinimize göre caiz değildir.
mesela dinimize göre dayı kardeşinin kızını evlatlık alabilir.kız gerçek ailesini bilmek koşuluyla.halada erkek yeğenini evlatlık alabilir.yine kendi ailesini bilmesi koşuluyla.
inşallah kafanızı karıştırmadım kızlar.