Gelinliği kiralamakla satın almak arasında genelde 200-300 lira gibi bir fark olur. Dolayısıyla, 1000 liraya kiralama ücreti olan gelinliğin fiyatı 1200 lira filandır. Bunu neden söyledim, çünkü genelde bilmeyenler sanki kiralamak satın almaktan çok daha ucuz olurmuş gibi düşünürler, 1000 lira da çok gelir kulaklarına. Oysa ki, kiralık fiyatları aslında gerçek manada "kiralama" hizmetini ücretlendirmez, çünkü gelinlikçiler çok büyük ihtimalle kiralanan ve geri getirilen gelinliği bir kere daha kiralayamayacaklardır, bu yüzden aldıkları ücret indirimli bir satış ücretidir. Ara sırada, giyilmiş bir gelinliği tekrar verebilirlerse, ondan aldıkları mesela 1000 lira, 5 kiralamada yaptıkları 200 liradan 1000 lira kayıplarını telafi etmektedir. Benim gözlemime göre sistem böyle işliyor.
Gelinlik için 1000-1200 lira çok mudur peki? Bu sitede gidip Nüans'dan, Pronovias'dan 5000 liradan fazla para verip gelinlik alan onlarca gelin gördüm, bunun yanında 1000den fazla vermem diyenleri de. Gelinliğin belli bir rayici yok. Bana sorarsan, orta halli bir aile istanbulda 2000, diğer anadolu şehirlerinde 1500 lira veriyor genelde. Dolayısıyla, bence türkiye şartlarında senin dediğin fiyat, hayır, pahalı değil.
Ben gelinliğime 3000 liraya yakın bir fiyat verdim. Ama erkek tarafından hiç altın istemedik, onlar durumları ne elverdiyse o kadar yaptılar. Çünkü, altın olsun, mobilya olsun, düğünden sonra da bir şekilde yerine konulabilir, gelinlik ise tek seferlik diye düşündüm. Ama, "gelinlik gibi birkaç saatlik giyilecek bir şeye o kadar para vermek yerine, yapılan masrafı daha kalıcı bir şeye harcamak daha akıllıca, düğün telaşında harcanıyor ama sonra bir daha el cebe sokulmuyor" diye düşünenleri de anlıyorum.
Bu iki düşünce arasında karar senin, nişanlının ve ailelerinizin...