Genel Kültür Sorunu

hoptiri

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
11 Aralık 2014
152
125
48
36
Merhaba arkadaşlar,

Benim derdim genel kültürümün eksik olması. Şöyle ki herkesin benden bilmemi beklediği bazı ekonomik/siyasi/kültürel olayları bilmiyorum. Bunun yanı sıra şu ülke nerededir, bilmem kim kimdir gibi çoğu insanın bilmesi gereken basit konularda bile bilgi eksikliğim çok fazla. Dünyanın tanıdığı oyuncuların, starların yüzünü bilsem bile ismini bilmiyorum mesela.

Peki bu yaştan sonra (24 yaşındayım) genel kültürümü nasıl artırabilirim? Entelektüel nasıl olunur? Ben bunun ufak yaşlardan gelen okuma, izleme, öğrenme merakı ile olduğunu düşünürdüm ama şuan açığım çok fazla ve çok kültürlü insanların yanında ezik kalıyorum.

Bir de genel kültürüm artsın diye yaptığım çalışmalardan sonra öğrendiklerimi unutuyorum.

Öğrenmenin yaşıyoktur. Ben herşeyi biliyorum diyen hiç birşey bilmiyordur.

Siz ne güzel eksik yanlarınızı fark etmişsiniz bu bile ayrıcalık.

Gec kalmis sayilmazsin ki.oncelikle tv.de izlediklerini suzgecten gecirerek baslayabirsin,haberlere agirlik ver,spor kanallarini bile izleyebilirsin,haber izlerken alt serittekileri bastan sona kadar bile okusan,bulteni ozetlemis gibi olursun.
Bunun disnda,gazete,dergi,belirli tarih kitaplari vardir onlari okuyabilirsin..belgesel filan izlemeyi seviyorsan,yavas yavas bi birikim olmaya baslayacaktir. Mesela ben harita bakmayi cok severim nedense.atlasin olsum bir tane.aklina gelen ulkeye bak.denizlere,okyanuslara,daglara,duydugun herangi bir ulkeye ac bak mesela.ulkenin gecim kaynagi,iklimi,yonetim sekli şu bu,istenildiginde bulunmayacak,okunmayacak seyler degil.yeter ki erinmeden iste.

Genel Kültür bilgileri içeren bir dergiye ve ayriyeten gundemi takip etmen için magazinsel olmayan bir gazeteye abone olabilirsin

Merhaba arkadaşlar,

Benim derdim genel kültürümün eksik olması. Şöyle ki herkesin benden bilmemi beklediği bazı ekonomik/siyasi/kültürel olayları bilmiyorum. Bunun yanı sıra şu ülke nerededir, bilmem kim kimdir gibi çoğu insanın bilmesi gereken basit konularda bile bilgi eksikliğim çok fazla. Dünyanın tanıdığı oyuncuların, starların yüzünü bilsem bile ismini bilmiyorum mesela.

Peki bu yaştan sonra (24 yaşındayım) genel kültürümü nasıl artırabilirim? Entelektüel nasıl olunur? Ben bunun ufak yaşlardan gelen okuma, izleme, öğrenme merakı ile olduğunu düşünürdüm ama şuan açığım çok fazla ve çok kültürlü insanların yanında ezik kalıyorum.

Bir de genel kültürüm artsın diye yaptığım çalışmalardan sonra öğrendiklerimi unutuyorum.
Bu siyasi ekonomik şeylerle alakalı bilginiz olması biraz da sizin ilgi alanınıza bağlı, kendimi övmek için söylemiyorum yanlış anlasılmasın, 10 yaşında dünya haritasını ezberlemiştim, dünya iklimini öğrenmiştim çünkü ilgim vardı. Ama kimse kafamın içine fen bilgisini atomu vs aklıma sokamadı :-D dediğim gibi başka bir alanda ilginiz varsa kendinizi onda geliştirebilirsiniz, yabancı oyuncu yıldızları bilmenize gerek yok diye düşünüyorum, bol bol haber izleyin ve tarihi romanlar okuyun

İnternette verimli vakit geçirin. İnternet doğru kullanılırsa inanılmaz bir kaynak, vakit öldürmektense girip ilginizi çeken şeyleri araştırın.

İkincisi de kendinize spesifik bir ilgi alanı bulup derinlemesine onu araştırın.

Benim coğrafyaya başka ülkelere çok ilgim vardıilkokuldayken o dönem Barış Manço'nun programı vardı başka ülkelere giderdi gözümü dört açar izlerdim. Bir de oyun oynardık arkadaşlarımla ülkeler atlası kitabını getirdiğimizde mesela biri ülke söylerdi hemen haritadan bulmaya çalışırdık o yüzden pek çok ülke hangi kıtada aklımda kalmış. Tarih severdim tarihi filmleri çizgi filmleri izlerdim ilgiyle alakalı birşey. Şimdi şu an mesela bu Ntv Cnbc-e E2 Bloomberg CNN Turk gibi kanallara boş buldukça bak çok güzel ilgi çekici belgeseller oluyor başka belgesel kanalları varsa sosyal kültürel tarihsel belgesel varsa izle. İnternetten ya da bizzat bu dergiler var National Geography Atlas gibi onları takip edebilirsin. Facede pek çok sayfa var ben üyyeyim mesela orada çok ilgi çekici bilgiler öğrenilebiliyor. Tarih cografya sosyal gündemle ilgili sayfalar özellikle.

Bunu yapmak istemen harika bir şey
İlgi alanlarına göre dergilere abone olabilirsin hatta ona da gerek yok internette o kadar çok ücretsiz makale ve e-book var ki...
Ayrıca televizyonu kaldırıp atabilirsin bence tamamen saçma sapan şeylerle dolu gibi geliyor bana artık
Televizyon yerine internetten gündemi takip etmek daha güzel, daha doğru bilgilere ulaşmak mümkün...

her seyi bilmek mümkün degil zaten. Ama öğrenmek mümkün. Biz küçükken genel kültür ansiklopedisini rastgele açar oradaki aciklamalari okuyup neyden bahsettiğini bulmaya calisirdik.. En sevdigimiz oyundu.
Dunya haritasini ezberlemek yerine öğrenmek cok onemli ki hic zor degil. Hangi ülke nerede falan diye iklimlerine bakarak da bulabilirsiniz. .
Yani kisacasi, okuyun, okuyun, okuyun. Her seyi okuyun. Ozellikle ansiklopedi okumaniz cok daha faydali olur..

Öğrenmenin yaşıyoktur. Ben herşeyi biliyorum diyen hiç birşey bilmiyordur.

Siz ne güzel eksik yanlarınızı fark etmişsiniz bu bile ayrıcalık.

Teşekkür ederim :)

Gec kalmis sayilmazsin ki.oncelikle tv.de izlediklerini suzgecten gecirerek baslayabirsin,haberlere agirlik ver,spor kanallarini bile izleyebilirsin,haber izlerken alt serittekileri bastan sona kadar bile okusan,bulteni ozetlemis gibi olursun.
Bunun disnda,gazete,dergi,belirli tarih kitaplari vardir onlari okuyabilirsin..belgesel filan izlemeyi seviyorsan,yavas yavas bi birikim olmaya baslayacaktir. Mesela ben harita bakmayi cok severim nedense.atlasin olsum bir tane.aklina gelen ulkeye bak.denizlere,okyanuslara,daglara,duydugun herangi bir ulkeye ac bak mesela.ulkenin gecim kaynagi,iklimi,yonetim sekli şu bu,istenildiginde bulunmayacak,okunmayacak seyler degil.yeter ki erinmeden iste.

Hergün gazete oku köşe yazarları dahil bu bile yeterli olur.

Genel Kültür bilgileri içeren bir dergiye ve ayriyeten gundemi takip etmen için magazinsel olmayan bir gazeteye abone olabilirsin

Bu siyasi ekonomik şeylerle alakalı bilginiz olması biraz da sizin ilgi alanınıza bağlı, kendimi övmek için söylemiyorum yanlış anlasılmasın, 10 yaşında dünya haritasını ezberlemiştim, dünya iklimini öğrenmiştim çünkü ilgim vardı. Ama kimse kafamın içine fen bilgisini atomu vs aklıma sokamadı :-D dediğim gibi başka bir alanda ilginiz varsa kendinizi onda geliştirebilirsiniz, yabancı oyuncu yıldızları bilmenize gerek yok diye düşünüyorum, bol bol haber izleyin ve tarihi romanlar okuyun

İnternette verimli vakit geçirin. İnternet doğru kullanılırsa inanılmaz bir kaynak, vakit öldürmektense girip ilginizi çeken şeyleri araştırın.

İkincisi de kendinize spesifik bir ilgi alanı bulup derinlemesine onu araştırın.

Ne demiş atalarımız bilmemek değil öğrenmemek ayıp.

Benim coğrafyaya başka ülkelere çok ilgim vardıilkokuldayken o dönem Barış Manço'nun programı vardı başka ülkelere giderdi gözümü dört açar izlerdim. Bir de oyun oynardık arkadaşlarımla ülkeler atlası kitabını getirdiğimizde mesela biri ülke söylerdi hemen haritadan bulmaya çalışırdık o yüzden pek çok ülke hangi kıtada aklımda kalmış. Tarih severdim tarihi filmleri çizgi filmleri izlerdim ilgiyle alakalı birşey. Şimdi şu an mesela bu Ntv Cnbc-e E2 Bloomberg CNN Turk gibi kanallara boş buldukça bak çok güzel ilgi çekici belgeseller oluyor başka belgesel kanalları varsa sosyal kültürel tarihsel belgesel varsa izle. İnternetten ya da bizzat bu dergiler var National Geography Atlas gibi onları takip edebilirsin. Facede pek çok sayfa var ben üyyeyim mesela orada çok ilgi çekici bilgiler öğrenilebiliyor. Tarih cografya sosyal gündemle ilgili sayfalar özellikle.

Bunu yapmak istemen harika bir şey
İlgi alanlarına göre dergilere abone olabilirsin hatta ona da gerek yok internette o kadar çok ücretsiz makale ve e-book var ki...
Ayrıca televizyonu kaldırıp atabilirsin bence tamamen saçma sapan şeylerle dolu gibi geliyor bana artık
Televizyon yerine internetten gündemi takip etmek daha güzel, daha doğru bilgilere ulaşmak mümkün...

Çok teşekkür ederim arkadaşlar, istediğim tavsiyeler tam da bu şekildeydi. :)
S sumoshh ; işte benim aklıma girenler de tam tersi fizik,matematik üzerine kuruluydu. Hatta şuan mesleğim de o yönde, bilimle uğraşıyorum. Fakat ben genel kültürümün fazla olmasını tercih ederdim. :)

S sumoshh ; işte benim aklıma girenler de tam tersi fizik,matematik üzerine kuruluydu. Hatta şuan mesleğim de o yönde, bilimle uğraşıyorum. Fakat ben genel kültürümün fazla olmasını tercih ederdim. :)

Dünya tarihi gibi uzun ve detaylı konuları çok daha kısa ve derli toplu anlatan kısa dünya tarihi vb. gibi kitaplar var. Bunları okursanız en azından genel olarak fikir sahibi olursunuz.

her seyi bilmek mümkün degil zaten. Ama öğrenmek mümkün. Biz küçükken genel kültür ansiklopedisini rastgele açar oradaki aciklamalari okuyup neyden bahsettiğini bulmaya calisirdik.. En sevdigimiz oyundu.
Dunya haritasini ezberlemek yerine öğrenmek cok onemli ki hic zor degil. Hangi ülke nerede falan diye iklimlerine bakarak da bulabilirsiniz. .
Yani kisacasi, okuyun, okuyun, okuyun. Her seyi okuyun. Ozellikle ansiklopedi okumaniz cok daha faydali olur..

Ne kadar güzel bir oyunmuş :) teşekkür ederim tavsiyeniz için

Kendinize uygun bir öğrenme/akılda kalma metodu belirleyin o zaman. Ben tarihi bir olayı merak ettikten sonra onla ilgili bulabileceğim her taraftan kaynağı okurum, her taraftan belgeseli/filmi izlerim, geride kalanlar da benim bilgim olur zaten, sadece yazılı kaynak üstünden gitmem yani, görsel, işitsel, yazılı şeyler ve kurgu yönü de bir arada olunca unutmak mümkün değil.

Öğrenmenin yaşı yok ki abla ,ben 18 yaşındayım,sürekli kendimi geliştirmek istiyorum mesela.Şimdi havalanmak gibi anlamayın nolurr ama bir çok büyüğümden daha fazla şey biliyorum genel kültür anlamında:KK48:
Ben 1. sınıftan beri kitap okurum mesela.Kitap okumanın çok faydasını gördüm.Bilmediğim şeyleri öğrendim hep.Sürekli okudum,hala okuyorum.Bol bol sinemaya gitmeye çalışırdım şimdi pek gidemiyorum.Her gün gazete okuyup bulmacaların çoğunu çözerdim.Dergi alırdım.Meraktan ansiklopedilere bile bakıyordum.Mesela nette yarım saat facebook vs. gereksiz şeylere bakıyorsam 1 saat bir şeyler araştırırdım,genel kültür anlamında.Facede mesela yabancı sayfaları beğendim hep onların da kültürlerini öğrenmek için hem de dil için.
Sonra ne bileyim farklı farklı müzikler de dinlerdim ,çok film izlerdik.Bana hepsinin çok yararı oldu.Doğru düzgün bilmediğim bir konuda bile az da olsa bir fikrim oluyor.
Siz de böyle şeyler yapabilirsiniz.Kendinizi geliştireceğinize inanıyorum.Sevgiler..:KK60:

Kendinize uygun bir öğrenme/akılda kalma metodu yolu belirleyin o zaman. Ben tarihi bir olayı merak ettikten sonra onla ilgili bulabileceğim her taraftan kaynağı okurum, her taraftan belgeseli/filmi izlerim, geride kalanlar da benim bilgim olur zaten, sadece yazılı kaynak üstünden gitmem yani, görsel, işitsel, yazılı şeyler ve kurgu yönü de bir arada olunca unutmak
mümkün değil.

Görsel ve işitsel olarak desteklemek de önemli, çok doğru. Buna ayırdığım vakti biraz kısa tutuyorum, daha fazla vakit ayırmalıyım sanırım

Ben de tam bir gereksiz bilgiler ansiklopedisiyim. Ama neden, çünkü okuyorum, okuyorum, okuyorum. Sadece roman okumuyorum, her gün muhakkak gazete alınır bizim evimize, sosyal medyayla destekleyerek gündemi bu şekilde takip ederim. Twitterda şarkıcı, oyuncu takip etmem mesela, köşe yazarı, gazete sayfaları falan takip ederim. Bir de gündemi takip eden fenomenleri takip ederim. Aylık süreli yayınlara aboneyiz, bütün ay ara ara elime geçtikçe okurum. Dünya gündemi ve siyaset hakkında genel kültür sahibi olmak bu kadar kolay.

İlgi alanınıza göre kendinizi geliştirebilirsiniz. Ama öğrenmek için uğraşırsanız sonra unutmanız normal, çünkü ilgi alanınız değil. Arkadaşların bazıları söylemiş mesela, benim de çocukluktan coğrafyaya ilgim vardı. Dünya haritası üzerinde ülke hatta şehir bulmaca oynardım. Bu sayede ilkokul bitmeden hangi ülke nerde ve ülkelerin başkentleri aklıma kazınmıştı. Öğrenmeye çalışmadan öğrendim çünkü.

Sinemaya ve müziğe ilgim vardır. Yüzlerce cd ve dvd var evde. Hangi yönetmen hangi filmleri çekti, hangi oyuncu kimin filimlerinde oynamayı sever, hangi grup ne zaman dağıldı, ne zaman tekrar birleşti, hangi yıllarda albüm yaptı bilirim. Bu da çok izlemekle, çok dinlemekle alakalı bişey. Aynı zamanda çoook okumakla da alakalı tabi. Sinema ve müzik dergilerine de aboneliklerimiz var. Yenileri, vizyondakileri bu dergilerden takip ediyoruz genelde.

Burda önemli olan ilgi alanlarını keşfedip onun üzerine gidebilmen. Yaşın hiç önemi yok. Ama magazin izlemek, dizi takip etmekle genel kültür sahibi olunmaz. Mesela kitap okumak önemli ama böğürtlen kışı, grinin elli tonu türevi kitaplar sana hiç bir şey katmaz. Okuduğun kitapları da dikkatli seçmelisin.

Arkadaşlar güzel fikirler vermişler de aklıma takıldı madem bilim insanısınız neden kendinizi ilgi alanınız dışında bilgisiz hissediyorsunuz ki? Genel kültür sadece tarih, coğrafya ya da siyaset değildir ki. Şahsen uzun zamandır tvde haber izlemiyorum gündemde olan biteni az çok sosyal medyadan takip edebiliyorum ben özellikle istemesem de paylaşım yapanlardan okuyarak da bir şeyler öğrenebiliyorum. Tarihi oldum olası sevmem, okulda mecburen geçmek için okurduk ama aklımda kalan pek bir şey yoktur. Bilmediğim konu hakkında ahkam kesmemeye çalışırım "bilmiyorum" demekten de utanmam, herkes aynı konulara vakıf olmak zorunda değil. İlgi alanlarım daha çok sağlığı ilgilendiren konulardır. Bu konuda doktorların makalelerini okurum, yabancı dile ilgi duyduğumdan yeni kelimeler öğrenmeye çalışırım, yemek yapmayı ve mutfakta yeni şeyler keşfetmeyi severim.
Herkesle aynı olmak zorunda değiliz, hepimiz farklıyız ve farklı ilgi alanlarımız olabilir. Okumak tabii insana çok şey katıyor arkadaşlar da belirtmişler. Ben kitapları çok severim, aylık dergiler de alırım bunlar da çok şey katıyor insana

bu biraz ilgi alanlarıyla alakalı karşılaştığın o insanlarda herşeyi bilemez, mesela kimisi tarih çok sever, abuk subuk ayrıntıları bile bilir
senin istediğin tarz kitaplarda çok artık ntv yayınlarının bilgi küpü gibi, bir entellektüelin el kitabı kitabı gibi
trivial pursuit gibi oyunlar oynayabilirsin, yabancı gazeteleride takip edebilirsin, bizim gazetelerimizde olmayan bilgilere erişmek için yani

Back
X