Bayanlar Kan pıhtılaşması ile ilgili günlerdir araştırmalar yapıyorum, ingilizce makaleler okuyorum. Okuduklarımı sizle paylaşmak istiyorum. Biliyorsunuz ki temel olarak TROMBOFOLİ panelinde , mutasyona ugrayıp ugramadıgına baktıkları 4 gen var bunlar;
PROTROMBİN
FAKTOR V LEIDEN
MTHFR 677
MTHFR 1298
Bu genlerden, protrombin homozigot mutasyonu diğerlerine göre pıhtılaşma riskini biraz fazla arttırıyor. Ve belki ömür boyu tedavi gerektirebiliyor. Heterezigot olanı taşıyıcı manasına geliyor ve homozigota göre biraz daha selim bir hastalık.
Faktor V leiden, hakkında çok fazla bilgi olmamasına ragmen hamilelikte risk olarak kabul ediliyor. İgne tedavisi muhakkak gerektiriyor. Protrombine göre daha az riskli.
MTHFR GEN MUTASYONLARI yurt dışında pıhtılaşma arttırıcı faktörler olarak kabul edilmiyor. Fakat iki türü düşükte olsa risk içerebiliyor. Homestain seviyesini asla fazla yükseltmeyen bir mutasyon. Bu düşük risk içeren iki tür ise;
1) MTHFR 677 HOMOZİGOT
2) MTHFR 677 HETEREZİGOT VE MTHFR 1298 HER İKİSİ BİR ARADA İSE. ALTINI ÇİZEREK SÖYLÜYORUM. BUNA COMPOUND GEN MUTASYONU DENİLİYOR.
BU İKİ MUTASYON HAFİF ASPRİN TEDAVİLERİ GEREKTİREBİLİYOR. MTHFR 1298 OLANLARIN İGNE TEDAVİSİ OLMALARI ZARARLI BİLE OLABİLİEİ. BU PANELDE MTHFR GENLERİNE YURT DIŞINDA ARTIK BAKILMIYOR BİLE. BU GEN MUTASYONU DÜŞÜK SEBEBİ DEĞİLDİR. BUNU ARTIK DİLE GETİRMEMEK GEREK. ÜST ÜSTE SÜRE GELEN DÜŞÜKLERİN SEBEBİ KAN PIHTILŞAŞMASI OLMAYABİLİYOR HER ZAMAN. MTHFR 1298 HETEREZİGOT TOPLUMDA %40 INDA OLAN BİR MUTASYON. ENDİŞE ETMEYİN LÜTFEN.