Gerçek Komşuluk Eskilerde mi Kaldı?

misey

Guru
Kayıtlı Üye
1 Aralık 2008
169
4
318
İzmir
Gerçek komşuluğun artık eskide kaldığına inanıyorum.Etrafınızda ,apartmanınızda yada mahalleniz de komşuluk
ilişkilerine hiç dikkat ettiniz mi? Ya da komşularınızdan ne kadar memnunsunuz veya değilsiniz?

Benim düşünceme göre bir çok yerde komşuluk,artık kimsenin birbirini takmadığı ,saygı göstermediği bir şey olmuş.Herkes mutlaka apartmanda yaşam kurallarını şu yada bu şekilde duymuştur.Ve bunların da bir çoğunun malesef gözardı edilerek uygulanmadığını görmüştür.

Mesela apartmanlar da kapı önlerine terlik,ayakkabı ve eşya bırakmak yasaktır.Ama bizim milletimiz sağolsun bayılır böyle şeylere.Kapı önünde her çeşit terlik,ayakkabı,ayakkabılık,bisiklet vs. Sanki bunlar bulunmazsa olmazmış gibi sıralanır gider.Görüntü kirliliği mi dersiniz,ayakkabılardan gelen kokular mı dersiniz. Söylediğiniz zamanda sanki siz suçluymuşsunuz gibi bir tavırlar üste çıkmalar.

Bir de bizim milletçe hastalığımız olan ,özellikle de bayanların olmazsa olmazı silkelenmek.Bu nasıl bir adettir.? Çözemedim gitti.Kazağını silkeler,çarşafını silkeler,halı silkeler,sofra bezi silkeler yani kısaca ne bulursa silkeler böyle tipler.

Bir de balkonlarından ne bulursa salkıtan tipler var.Aşağıda baskası oturuyormuş, böyleleri için kesinlikle önemli değildir.Milletin ağzının içine girer nerdeyse çarşaflar ,halılar....

Ha bide kendini müstakil evde yaşıyormuş zanneden tipler var.Onları da unutmayalım.Tv açarlar sanki bütün apartman onun dinlediği programı dinlemek zorunda gibi.Müzik dinlerler o da aynı şekilde .Bir de bu tipler için sabah ,öğle aksam farketmez onlar kalktımı herkes kalkmak zorunda ya, yada onlar yatmadan sanki kimse uyumuyor.

Bir de kavgasını gürültüsünü her daim yüksek volümden yapanlar var.Onlar içinde saat önemli bir olay değildir.Hani arada bir olabilir dersiniz.Ama hergün de oluyorsa işte o zaman çekilmiyor.Bir yüksek seste milletin özelinden gelen seslerdir.Adı üzerinde özel.Bazı tipler için de bunun da önemi yoktur tabi.Zevk onun zevki değil mi,kimene derler...

Yani bu konu uzar gider,tartışma bitmez.Her insan hata yapabilir .Bir kere söylersin,ikaz edersin.İnsansa özür diler ,bir daha tekrarlatmaz. Kısaca diyorum ki "Anlayana sivri sinek saz,anlamayana davul zurna az.

Yazan:Misey'in orjinal düşünceleridir.:)

ben zemin katta oturuyorum ve tüm bu saydıklarını yaşıyorum
üst kat komşum yaz boyu halı kilim yolluk ne varsa yıkar ve balkondan aşşağı sarkıtır benim evim zaten kuzeye bakıyor birde onun astıkları iyice karanlık oluyor bende sinir oluyorum çamaşır ipleri aşağıda kendi camı hizasına kaldırsaya ama o zaman evi karanlık olur
:47: birde mutfak arası var karşılıklı iki binanın camları birbirine bakıyor 5 kattan eder 10 pencere o aranın halini düşünebiliyormusun çöplük resmen ben 6 senedir burda oturuyorum bir kere bir çöp atmadım
atmayın dediğimdeyse ben atmadım diyor herkes sinir gıcıkk:47:penceremin önü ekmek kırıntısı sigara izmariti şeker kağıdı doluyor bir keresinde camıma yumurta bulanmıştı hatta çocuk bezi bile atmışlardı iğrenç insanlar ...onlar yüzünden açıpta mutfağımı havalandıramıyorum
arasıra çıkıp temizliyorum atmadığım halde ama bırak teşekkür etmeyi arkamdan bir saat bile geçmeden tekrar atılıyor:47:
en çokta ekmeklere içim acıyor böyle büyük büyükm ekmekleri atıyorlar sonrada gelip kendi çocukları o ekmeklerin üstünde oyun oynuyorlar ya bir gün çarpılacaklar o olacak
ama birgün beddua ede ede temizledim o attıkları ekmeklere muhtaç olsunlar inşallah
birde gözünün içine baka baka atıpta ben yapmıyorum ki demiyorlar mı :47:
ben bu konuda çok doluyum galiba

Son düzenleme:
açıkcası komşuluğun bitmiş olduğundan mı dem vuruyorsunuz yoksa komşuların günlük yaşamda yaptıkları düşüncesiz tavırlarından mı yakınıyorsunuz ben anlamadım :44: gerçek komşuluk eskilerde mi kaldı gibi bir başlık görünce sabahları günaydın denilmemesinden , ara sıra da olsa birbirimizin kapısını çalmıyor oluşumuzdan bahsedeceksiniz sanmıştım :26: bahsettiğiniz diğer konularda apartman hayatında yaşanıyor malesef :31:

açıkcası komşuluğun bitmiş olduğundan mı dem vuruyorsunuz yoksa komşuların günlük yaşamda yaptıkları düşüncesiz tavırlarından mı yakınıyorsunuz ben anlamadım :44: gerçek komşuluk eskilerde mi kaldı gibi bir başlık görünce sabahları günaydın denilmemesinden , ara sıra da olsa birbirimizin kapısını çalmıyor oluşumuzdan bahsedeceksiniz sanmıştım :26: bahsettiğiniz diğer konularda apartman hayatında yaşanıyor malesef :31:

o komşuluk devam etseydi bu durumlarda yaşanmayacaktı
kul hakkından HAK rızasından korkan komşusuna eziyet çektirmektende korkardı
hani bir hikaye vardır bir müslüman, müslüman olmayan biriyle(dinini tam olarak hatırlamıyorum) komşuymuş evleri bitişikmiş
o komşunun evinden müslümanın evine pis su sızıyormuş müslüman hergün temizliyormuş sonra hastalanmış ve bir kaç gün temizleyememiş komşusuna koku gidince rahatsız olmuş şu müslümanlar ne kadar pis diye düşünmüş ve şikayete gitmiş
ve gerçekle karşılaşınca düşüncesinden pişman olmuş ve orayı tamir etmişler
karşılıklı anlayış olması lazım tek tarafın iyiliğiyle olmuyor

Bekarken ailemin bana aldığı evime evlenince yaşamaya başladım.
Boşandım halen buradayım.
2005'ten bugüne tanıyorum komşularımı.
İyi kötü her an yanımdalar şükürler olsun. Kendi evlatlarından ayırmadılar. Hatta hepsinin oğlu olduğundan,onların deyimiyle ben onların "biricik pırlanta kızları" oldum.

Sizin bahsettiğiniz konular da var tabi.Bu yazdıklarım zaten insanların birbirine saygısının bittiğini gösteriyor.Haliyle de ne bir selam ne de baska bir şey beklenmemesi normal oluyor.Selam verdiğinizde suratını cevirenler ,bu da kim dercesine bakanlar yada kapılarını çaldığınız da evde olsa bile açmayanlar da var.

ama çok iyi anlaştığım komşularımda var ve ne yazıkki bitişiğimde :)
yani aynı sorunlar onun içinde geçerli
birşey lazım olduğunda birbirimizin kapısını çalabiliyoruz yemeğimizi paylaşıyoruz
yardım lazım olduğunda çekinmeden gecede olsa birbirimize yardıma koşuyoruz
:16:

Sizin bahsettiğiniz konular da var tabi.Bu yazdıklarım zaten insanların birbirine saygısının bittiğini gösteriyor.Haliyle de ne bir selam ne de baska bir şey beklenmemesi normal oluyor.Selam verdiğinizde suratını cevirenler ,bu da kim dercesine bakanlar yada kapılarını çaldığınız da evde olsa bile açmayanlar da var.

az çok hala komşuluğun var olduğu bir yerde yaşıyorum. koskoca apartman iyisi de var kötüsü de tabi..yazdıklarınızın çoğuyla biz de zaman zaman karşılaşıyoruz ne yazık ki. ama selam verince suratını çevireni ilk kez duyuyorum doğrusu.. allah yardımcınız olsun. çünkü komşuluk gerçekten çok önemli. yaşadığınız yeri sevmenize de nefret etmenize de neden olabiliyorlar :31:

Arada istisnalar çıkabilir tabi.:)Ev alırken komşu secme gibi bir şansımız olmuyor malesef.

Komsuluk ilskilerinden zaten pek hoslanmam.Fakat bu sene bana cok gelip gitmeye gonullu bir kac komsumu kirmadim ve gorusmeye basladim.2 yasinda bir oglum var.Duzenli uyku vakitleri vs..leri var.
En olmadik yerde zili devre disi birakmis olsam bile,tekme tokat kapiyi her saniye mecbur acmak zorundaymisim gibi calmaya basladiklari zaman kesip attim.Tamam ev alma komsu al.Bir iki komsun olsun tabii ama boyle olacaksada hic olmasin bence.

Komsuluk ilskilerinden zaten pek hoslanmam.Fakat bu sene bana cok gelip gitmeye gonullu bir kac komsumu kirmadim ve gorusmeye basladim.2 yasinda bir oglum var.Duzenli uyku vakitleri vs..leri var.
En olmadik yerde zili devre disi birakmis olsam bile,tekme tokat kapiyi her saniye mecbur acmak zorundaymisim gibi calmaya basladiklari zaman kesip attim.Tamam ev alma komsu al.Bir iki komsun olsun tabii ama boyle olacaksada hic olmasin bence.

Malesef bazı insanlar bazı seyleri anlamak istemiyor.Zili iptal etmişse bir nedeni vardır diye düşünmek istemiyor ve kafalarına göre davranıyorlar.

doğduğum ilde yaşarken apartmanda herkes birbiriyle kavga eder küslerdi.yani çatımı aktı yada merdivenmi yıkanacak para toplanması mümkün değildi.öyle pinti komşular vardıki yani 1 kuruş dahi vermeye eli titrerlerdi gelde anlaş onlarla..başka ildeki evimizdede komşularımızın kimisi iyi kimisi Allah düşman başına vermesin cinsindendi..tam yabanilerdi..ne misafirlikten anlarlar ne selam vermekten..yanından geçerken günaydın de sanki küfrettin bakmadan geçip giderlerdi..

bencede komşuluk yok olmuş ama bazı yerlerde hariç yani..tabiki iyi insanlar merhametli komşular vardır..ama eskisi gibi kimse kimseye güvenmez..artık akrabalık kayboluyor değilki komşulukmu kalsın ?

yok öyle düşünmeyin bence..yani sizi kendileri gibi görüp sevmişlerki geliyorlar ısrarlada kapınızı açmanızı bekleyip iki çift laflamak
istiyorlar.belki evde olduğunuzu bildiğiniz için ısrarla çalıyorlardır yani birşeymi olduda açmıyor endişesi oluyordur kimbilir.çocuğunuzun düzeni konusunda haklısınız belki ama komşuluklar devam etmeli bence..size bir kişi dahi gelmeyebilir ve bu kezde siz bekliyor olabilirdiniz..biz 3 sene yaşadık bir yerde ilk günden beri toplasan 5 kişi etmez tanışmaya gelmediler..öyle kocaman bir yerde değildi hep karşılaştığımız insanlardı ama selam vermeye korkarlardı..
yani misafir komşusunun ne zaman ne yaptığını bilemez bir saat koyup gelemez sonuçta o yüzden ne zaman gelirlerse gelsinlerde iyi insan olsunlar diye düşünün..bende ev gezmelerini hiç sevmem öyle çok oturulmasından yanada değilim ama insan yalnız kalınca bekliyor yani..sadece kapıda aa meraba komşum demekle olmuyor bazen..

bende gırıs katta oturuorum apt daıresı bende arada ufakta olsa seyler cırparım bunda ne var ki ama halı v.s değil tabı kı müzik konusu ben muzık olmadan temızlık yapamam asla :17:acaba benım komsular bundan rahatsız oluomu :44: ama ben sanmıorum hafta ıcı ısteyım aksam 8 de gelırım sabah 8 de cıkarım hafta sonları bır evdeyım oda dısarı cıkmazsak :24: varlımla yoklum bellı degıl he su kavga konusu evet bızde oluorrr malesef sesımızde baya yukselıorr :17:

o eski zamanlardaki komsuluk neyazkki yok.bence bunu kabullenmek lazım ben bile hala kabullenemdim o bu gercek tabii istisnalarda vardır yani komsuluk yapanlarda.Ama cogunluk boyle.Bazı insanlar evinde oturur sıkılır komsuluk yok der ama kimseyede gitmez yani birfaaliyette bulunmaz havadan dussun diye beklerler Birkısımda vardır onlar gercekten asosyal olan grup ki onların zaten hic kapsını dahi calmamak lazım.Zaten onun ne komsuya nede baska birseye ihtiyacı vardır.kendi kendine yeterler bu gruptakiler. insan tanıyamıyor tabii hafif bir sıcaklık gorunce sanıyorsunki senle gorusmek komsuluk yapmak ister sanırsın sonra aradan biraz vakit gecince gercek yuzunu farekdeersin.herkes canı sıklınca insan arıyor canı sıkılmayan insan aramaz zaten

yok öyle düşünmeyin bence..yani sizi kendileri gibi görüp sevmişlerki geliyorlar ısrarlada kapınızı açmanızı bekleyip iki çift laflamak
istiyorlar.belki evde olduğunuzu bildiğiniz için ısrarla çalıyorlardır yani birşeymi olduda açmıyor endişesi oluyordur kimbilir.çocuğunuzun düzeni konusunda haklısınız belki ama komşuluklar devam etmeli bence..size bir kişi dahi gelmeyebilir ve bu kezde siz bekliyor olabilirdiniz..biz 3 sene yaşadık bir yerde ilk günden beri toplasan 5 kişi etmez tanışmaya gelmediler..öyle kocaman bir yerde değildi hep karşılaştığımız insanlardı ama selam vermeye korkarlardı..
yani misafir komşusunun ne zaman ne yaptığını bilemez bir saat koyup gelemez sonuçta o yüzden ne zaman gelirlerse gelsinlerde iyi insan olsunlar diye düşünün..bende ev gezmelerini hiç sevmem öyle çok oturulmasından yanada değilim ama insan yalnız kalınca bekliyor yani..sadece kapıda aa meraba komşum demekle olmuyor bazen..

Sizde kendinize gore haklisiniz belki ama oglumu oglen uyuttugum zaman zili devre disi biraktigimi cok iyi biliyorlar.Ya kendileri ya da cocuklari caliyor kapilari ve zil calmayinca cocuklar tekme tokat sekilde kapiyi tekmeliyorlar ve baslarinda ki anne buna hicbirsey demiyor.Komsumuz olsun ama dusuncesizlige hiic tahammulum yok.
Ornegin cumartesi tasiniyorum.Evimin heryeri koli, kapi caliniyor kizi geliyor "evde badana var annem sana yolladi "diye hooop iceri giriyor.Benim bildigim ilk once tel.acilir "musait misin"diiye sorulur!! Sonradan acip "kizi sana yolladim "dedi.Isin var mi diye sordu .Bende "her taraf koli pislik icinde tasiniyorum biliyosun" dedim." oturucak yerin vardir herhalde dedi.Oglumla da gecinemiyorlar.O kadar isin icinde neler yasadim gelin bir de bana sorun.
Yani anlatmaya calistigim iste bu tarz lacka komsuluk iliskileri.Araya mesafe koydugum halde bunlar oluyor dusunun.
Yok yok ben almiyim.Bu cok buyuk dusuncesizlik.Bu ve bunun gibi onlarcasi.Hakikaten boylesi komsum olcagina olmasin daha iyi.
Var bitane melek gibi komsum o bana yetiyor ;)))))

Son düzenleme:
Sizde kendinize gore haklisiniz belki ama oglumu oglen uyuttugum zaman zili devre disi biraktigimi cok iyi biliyorlar.Ya kendileri ya da cocuklari caliyor kapilari ve zil calmayinca cocuklar tekme tokat sekilde kapiyi tekmeliyorlar ve baslarinda ki anne buna hicbirsey demiyor.Komsumuz olsun ama dusuncesizlige hiic tahammulum yok.
Ornegin cumartesi tasiniyorum.Evimin heryeri koli, kapi caliniyor kizi geliyor "evde badana var annem sana yolladi "diye hooop iceri giriyor.Benim bildigim ilk once tel.acilir "musait misin"diiye sorulur!! Sonradan acip "kizi sana yolladim "dedi.Isin var mi diye sordu .Bende "her taraf koli pislik icinde tasiniyorum biliyosun" dedim." oturucak yerin vardir herhalde dedi.Oglumla da gecinemiyorlar.O kadar isin icinde neler yasadim gelin bir de bana sorun.
Yani anlatmaya calistigim iste bu tarz lacka komsuluk iliskileri.Araya mesafe koydugum halde bunlar oluyor dusunun.
Yok yok ben almiyim.Bu cok buyuk dusuncesizlik.Bu ve bunun gibi onlarcasi.Hakikaten boylesi komsum olcagina olmasin daha iyi.
Var bitane melek gibi komsum o bana yetiyor ;)))))

aa o zaman haklısınız..gerçektende çok düşüncesizmiş o komşunuz..yani bırakın temizliği insanının ev hali yani rahat etmekte ister keyif yapmakta yani habersiz gelinmesine bende sinir olurum..insanı işinden alan birde öyle anlattığınız gibi gönderipte aa işin varmı diyen bencillere evet bende uyuz olurum..çok sıkı fıkı olsam bile asla sormadan gelmesin banada isterim..birde çok vöyle çoluğunu çocuğunu yollayan neymiş temizlik varmış diyenlere yani orda varsa burdada vardır düşüncesi olmalı..kendi rahat edecek diye sizi de etmeyede hakkı yokki..

halı çırpma, balkondan su döküp camları mahfetme, gece gündüz gürültü, bir kere de geceyarsından sonra oda yerleştirme, yükesek müzik bunları geçelim bunlar çoğu kişinin sorunu, ki zaten ben de yaşadım
size daha şaşıracağınız bir şey söyleyeyim
yukarıda yazdıklarımın dışında banyo ve tuvaleti sürekli olarak tuz ruhuyla yıkayarak derzlerin araları açan bir komşumuz var
ve bir süre boyunca banyo ve tuvalet hep üstümüze aktı.
her gün söyledik yaptırın diye, tamam deyip kaç gün beklettiler, topu topu bir alçı vuracaklardı
biz de üstümüze pis sular damlaya damlaya tuvalete gittik, duşa girdik
bunu görün de sakinleşin
ayrıca bu komşu evin için de geniş antrede halı yıkıyor, boruların çıktığı yerlerden bizim evin içine pis su akıyor

Back
X