Esin psikologa mi gidiyor psikiyatriste mi? Yani konularini dogru hatırlıyorsam eğer eşinde okb hariç daha ciddi sorunlar da vardı. Burada her şeye manipülasyon, narsist falan diyorlar ya senin eşin bunun kralını yapıyordu.
Takıntılı halleri ve titizlik bitti denebilir en azından gündelik hayatta bizi zorlayan zorluklar bitti . Ama kafasında neler oluyor bilmiyorum duygu düşünceler değişmeden davranışlar düzelmez dedi doktoru yani düşünceleri de düzelmiş gibi görünüyor
Bazen önce düşünceler üzerine çalışılır onlar değişince davranışlar da değişir. Bazen düşünceyi bi kenara bırakıp kişinin sorunlu davranışını direkt değiştiririz o davranış değiştikçe düşünce dünyası da değişir. Okb’de genelde ikinci yol izlenebiliyor. Örneğin “kirlenme takıntısı olan, her şeyi pis bulup hemen hastalık kapacağından korkan ve sürekli ellerini yıkayan” bir insan düşünün. ilk etapta her yerin sürekli pis olmadığına veya bu kadar kolay hasta olmayacağına ikna olamıyor diyelim (yani düşüncesi dirençli) o kişiyi bir şekilde ikna edip ellerini yıkama davranışını bıraktırırsanız (yani davranış değiştirme) bi süre sonra o kişinin zihni kendi kendine der ki “şuralara dokundum ama ellerimi yıkamadım ve hasta olmadım demek ki kirlenmek her zaman o kadar kötü değilmiş.” Yani bazen önce düşünce bazen önce davranış değişiyor ama ikisi birbirini etkiliyor yani eşinizin düşünceleri de düzelmiş görünüyor gerçekten. Bu vesileyle şöyle bir şey söylemiş olayım okb için, okb’ye kendisi sahip olmak da okb’li birisiyle yaşamak da cidden zor ama genelde terapiden cidden güzel fayda görüyorlar