Göz Teknolojisindeki Son Gelişmeler

Nevreste

Hala umudum var
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
290.142
596.075
42
Laser, göz tedavisinde son yıllarda çok sık başvurulan bir yöntem olmasına rağmen bazı vakalarda uygulanamıyor ya da bir kez uygulandıktan sonra tekrarlanması göz sağlığı açısından olumsuz olabiliyor. Laserin çaresiz kaldığı vakalarda hangi yeni teknolojiler göz sağlığı için uygundur?

goz-teknolojisindeki-son-gelismeler.jpg



Gelişen teknoloji sayesinde göz kusurları çok kısa zamanda, en ileri yöntemle, en kısa zamanda tedavi ediliyor. Hangi vakalarda hangi tedavi seçeneği uygulanmalıdır? İşte size sorular ve cevapları.

Excimer Laser Tedavisi Nedir?

Excimer Laser 20 yılı aşkın bir süredir gözdeki kırma kusurlarının tedavisinde başarı ile uygulanan bir yöntemdir. Laser ışını hedeflenen dokuyu istenilen kalınlık ve genişlikte ortadan kaldırır. Böylece gözün en dışında bulunan kornea tabakasında kalıcı bir değişim meydana gelerek miyop, hipermetrop ya da astigmatın tedavisi gerçekleşmiş olur. Lasik, Femtolasik, Lasek ve PRK Excimer Laser tedavisinin değişik uygulanma biçimleridir. Odaklanma kusurlarının tedavisinde en sık kullanılan yöntem Lasik’tir.

Laser Tedavisi Hangi Göz Hastalıklarına Uygulanır?

18 yaşını dolduran ve son bir yılda gözlük numarasında değişim olmayan kişiler bu tedaviye adaydır. Lasik uygulanabilmesi için gözdeki kırılma kusurunun ve gözün yapısının uygun olması gerekmektedir. Bu amaçla tüm adaylara ayrıntılı bir göz muayenesinin yanı sıra kornea tabakasının özelliklerini gösteren bir dizi tetkik uygulanır.

Lasik ile 12,0 dereceye kadar miyopi, 6 dereceye kadar hipermetrop ve astigmat tedavi edilebilmektedir. Lasik öncesinde kontakt lens kullanımına ara verilmesi önemlidir. Yumuşak lens kullanan hastaların en az bir, sert lens kullananların en az üç hafta lens kullanmaması uygun olacaktır.

Kimlere Lasik Uygulanmaz?

1. Başta keratakonus (Keratokonus gözün saydam tabakasının yani korneanın ilerleyici miyop ve astigmat ile birlikte incelmesi ve sivrileşmesiyle oluşan bir hastalıktır) olmak üzere korneada yapısal bozukluğu

2. Kornea kalınlığı belli bir limitin altında

3. Şiddetli göz kuruluğu

4. Diabet hastaları ve romatizmal hastalığı

5. Hamile ve süt veren bayanlar

6. Gözünde katarakt, glokom, enfeksiyon gibi rahatsızlıkları olan kişilerde bu yöntem uygulanmaz.

Tedavide Yaş Ve Cinsiyet Önemli midir? Cinsiyet önemli değil ancak kişinin 18 yaşını doldurmuş olması ve gözlük derecesinde artış olmaması gerekmektedir Laser Tedavisi Sürecinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir? İyileşme son derece hızlı gerçekleşir ve tedaviden sonra saatler içinde hasta kaliteli bir görüşe sahip olabilir. Ağrı, sulanma ve batma problemleri en geç 12 saat içinde geçer ve tedaviden bir gün sonra kişi normal hayatına geri dönüp, işine devam edebilir. Ameliyat sonrası göz damlalarını kullanma süreci ortalama bir haftadır.

Bir Kez Laser Olduktan Sonra Tekrar Laser Yapılır mı? Laser tedavisi öncesi tetkikler yapılarak gözün tedaviye uygun olup olmadığı saptanır. Uygun gözlerde tekrar laser gerekme ihtimali çok azdır. Gözün kornea tabakasının kalınlığı yeterli ise tekrar tedavi yapılabilir. Laser Olamayan Hasta Vakaları İçin Diğer Çözüm Tedaviler Hangileridir?

Fakik Lens

Kornea yapısı ya da refraksiyon kusurunun derecesi Excimer Laser tedavisine uygun olmayan 20-45 yaş arasındaki kişilerde tercih edilen bir yöntemdir. Bu lenslerin takılabilmesi için endotel sayısı, ön kamara derinliği gibi kişisel özelliklerin uygun olması gerekir.

Refraktif Lens Değişimi

45 yaşın üzerinde miyop, hipermetrop, astigmat ve presbiyopinin (Yaşlılığa bağlı yakın odaklama güçlüğü) tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Özellikle son zamanlarda gelişen Torik (astigmatı düzelten) ve Multifokal (hem yakın hem uzak görüş sağlayan) lenslerle hastalara 45 yaşından sonra gözlüksüz bir hayat sunabilmektedir.

Korneal İmplantlar (Kamra Inlay)

45 yaş ve üstü kişilerde presbiyopinin tedavisi için uygulanan bir yöntemdir. Femtosaniye laser yardımıyla kornea içine yerleştirilen Kamra inlay fokus derinliğini arttırarak uzak görüşü bozmadan yakını odaklamaya yardımcı olur. Uygulama süreci Excimer laser tedavisi ile aynıdır. Öncelikle Femtosaniye laserle fleb oluşturulur miyop, hipermetrop, astigmat gibi refraksiyon kusurları varsa Excimer laser ile tedavi edilir sonrasında Kamra Inlay yerleştirilerek tedavi sonlandırılır. Tedaviden bir gün sonra kişi normal hayatına devam edebilir.

Laser Tedavilerindeki Teknolojik Gelişmeler

Laser tedavisinde en gelişmiş yöntem Femtolasik (Bıçaksız Lasik)’tir.

Lasik tedavisinde en önemli aşama korneanın üst kısmından fleb adı verilen bir kapakçık oluşturulmasıdır. Fleb oluşturulması için son yıllarda femtosaniye laser teknolojisi kullanılmaya başlanmıştır. Femtosaniye laser doku içinde istenilen derinlikte, genişlikte ve şekilde kesi oluşturabilen bir cihazdır. FS 200 femtosaniye laser bu amaçla geliştirilen en hızlı ve güvenli teknolojidir.

Avantajları:

  • Bu cihaz sayesinde daha önce kullanılan mikrokeratom (korneada kesi yapan bıçak) sistemlerinde görülebilen komplikasyonlar neredeyse ortadan kalkmıştır.
  • Femtosaniye laserle kişinin kırılma kusuruna özel flebler oluşturulabilir.
  • Özellikle hipermetrop ve astigmat tedavisinde sonuçları daha başarılıdır.
  • Femtosaniye laser fleblerinde kornea biomekaniği daha iyi korunmaktadır.
  • İstenilen kalınlıkta fleb kaldırabildiğinden özellikle kornea kalınlığı sınır değerlerde olan hastalarda Lasik uygulanabilmektedir.
  • Fleb arayüzeyi daha pürüzsüz olduğundan Laser tedavisi sonrasında daha az aberasyon (Işık sapması) gelişmektedir.
  • Femtosaniye fleblerinde özellikle ileri yaştaki hastalarda gözlenen göz kuruluğu gelişmesi riski daha azdır.
  • Femtosaniye laser sistemleri ile fleb oluşturmanın yanısıra korneal implantlar takılabilmekte, keratoplasti (kornea nakli) ve astigmatik keratotomi (astigmat düzeltici işlemler) işlemleri yapılabilmektedir.
ALINTIDIR..
 
X