Gtmenin zevki (Juan Carlos Davalos)

Monica

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
24 Temmuz 2010
5.124
228
173
Gitmenin zevki

1887’de, Salta’da, Salta’yla bütünleşecek adam doğdu: bir müzisyenler ve şairler hanedanın kurucusu Juan Carlos Dávalos.

Dediklerine göre Kuzey Arjantin’in o bölgelerinde bir Ford T’nin, başka bir deyişle Bıyıklı Ford’un direksiyonuna oturan ilk kişi olmuş.

Ford T’si homurdanarak ve dumanlar çıkararak yollarda gidiyormuş.

Çok yavaş gidiyormuş. O kadar ki, kaplumbağalar oturup onu bekliyorlarmış.

Bir gün oranın sakinlerinden biri yanına yaklaşmış ve kaygılı bir ifadeyle onu selamlayıp şöyle demiş:

-Ama Don Dávalos… Bu hızla siz hiçbir yere varamayacaksınız.

Ona yanıtı şu olmuş:

-Ben bir yere varmak için yolculuk etmiyorum. Sadece gitmek için yolculuk ediyorum.

Juan Carlos Davalos, Arjantin’in kuzeyinde Salta’da doğmuş ve 1959’da yine burada ölmüştür. Latin Amerika edebiyatının altın çağı olan 20. yüzyılda yaşamış ve üretmiştir. Fakat çok sayıda şiir, oyun, deneme ve öykü yazmış olmasına rağmen, genellikle eserleri hayatının büyük çoğunu geçirdiği And Dağları bölgesine özgü yerel bir üretim olarak kabul edilir.

1921’de doğan şair ve müzisyen olan oğlu Jaime Davalos, Galeano’nun sözünü ettiği babasına ait Ford T model araba üzerine şu şiiri yazmış ve bestelemiştir:

Mi Ford - Jaime Davalos - YouTube

Henry Ford’un şirket ve fabrika çalışanlarına da otomobil sahibi olabilme olanağı sunmak fikriyle geliştirdiği Ford T 1908 yılında piyasaya sunuldu. Ford’un elle üretimden vazgeçerek seri üretime geçişi sayesinde üretim hızlandı, maliyet düştü ve orta sınıf Amerikalı seyahat özgürlüğü kazandı. Uluslararası bir ankette, Ford T 20. yüzyılın en çok ilham kaynağı olan otomobili seçildi. Ford T’nin üretimi, Ekim 1927’ye kadar devam etti.

$image.webp

Back