Hakkını helal etmemenin yükü!

modyad

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
5 Mayıs 2013
1.401
968
248
Kıssadan hisse bugün yaşadığım ve çok etkilendiğim bir olayı paylaşmak istiyorum çok etkilendim.
Bu arada bankacıyım,gişe görevlisiyim.
1 ay önce müştei ile diaoğum.

müşteri: kirami yatıracağım.
ben: peki işleminizi hemen gerçekleştiriyorum masrafı içinde mi alalım, ayrıcamı ödeyeceksiniz?
müşteri: 5 tl değil mi ( son 4 seferdir hep aynı seyi yapıyor bu arada)
ben: 5.25 tl
müşteri : Allah belanızı versin hepinizin resmen soyguncusunuz ben sadece 5 tl vereceğim 25 kurusu yedırmem size,
ben: beyefendi daha öncede bu şekilde dialogumuz olmustu, sorun 25 kurus degıl fakat bu bankanın masraf politikası ve herkese aynı şekilde masraf tarifesi uygulanıyor, yok ise sorun değil fakat lütfen bu şekilde itham etmeyiniz.

Adam ödemez 25 kurusu , almadıgım ıcın yapamam dıyebılrıdım ama demedım, biraz üzüldüm biraz gözlerim doldu duydugum laflarda cabası..

Adam gittikten sonra Allaha havale ettim başka müşterilerle işime devam ettim, Akşamındada kasam tam 25 kurus acık verınce halıyle kendımden cektım. (ki bu cok olur.) 25 kurus degıldır sorun, tek dediğim cüme : oO ADAMA HAKKIMI ASLA HELAL ETMİYORUM..

Bugün o adam yine geldi: Elinde bir demet çiçek ve mahçupça özür dileyerek;

Müşteri: kızım o gün o kadar haklıydın ki o kadar olgundun ki beni öyle utandırdın ki; ben 75 yasındaki adamın olgunlugunu gösteremedim, çok üzerine gittim ve sabrına hayran kaldım benım gıbı 5 kısı daha gelse diye dusundum, nasıl idare ediyorsunuz?
ve 1 aydır gözüme uyku girmiyor kabusum oldun resmen, her gece uykumdan ırkılerek uyandım, Anladım ki vicdanı rahat olanın yastıgı yumusak olurmuş.
Bana hakkını helal edebılecek mısın?

Ben: İnsanlık hali olabilir belliki bu masraf vs öfkelisiniz haklıda olabilirsiniz ben sahsıma algılamadım lakin para zaten hiç sorun değil, o gün evet o parayı kendimden çektim sorun bu da değildi, sorun bugun halloldu bunu farkına varmanız beni mutlu etmeye yetti.
Helal_i Hoş Olsun.

Ve müşteri tekrar özür ve teşekkğrle ayrılır fakat ben ve iş arkadaşlarım halen olayın etkisinden kurtulamadık:)

sanki hakkımı helal etmiyorum dediğimi duymus gibi geldi helallik istedi ve 1 aydır uyuyamadıgını söyledi.

demekki o kadar üzülmüssün,o kadar icten yakarmissin ki,allah sesini duyurmus o adama.temiz kalpliymissin...

genelde ufacıkta olsa çok üzüldügüm olaylar bu şekilde karsıma geliyorlar,sanırım öyle oldu yine..
İlahi adalet işte..

Bu gibi durumlarda ağızdan çıkan her söze dikkat etmek lazım. İnsanlar gün içerisinde sinirli, üzgün, huysuz olabiliyor dolayısıyla sonunda birine patlıyor. 25 kuruş için hakkını helal etmemeni yadırgadım. Olgunluk verdiğin cevaplarında değil tam da o an da nefsine yenilmemendeydi. 75 yaşındaki bir adam... Kim bilir kaç yıl, ay yaşardı. Ya geri gelmeseydi ve sen sözünü unutsaydın? İşte ahirette tek bir saç telinden hesaba çekileceğimiz gerçeği dururken 25 kuruş için acı çeksin ister miydin?
Ben çook terslendim gişe görevlileri tarafından, bir şeyi anlamadığımda yanındakiyle bıyık altından güldüler tiye aldılar hatta burada biri konu açtı veznede görevli memurmuş insanlar salaklaşmış bilmem ne dedi haksa bu da hak. Keşke her iki tarafta ölçüyü tutturabilse...

Hz. Muhammed (s.a.v) bir sözünü çok severim
"Affetmek, zaferin zekatıdır"

Bu gibi durumlarda ağızdan çıkan her söze dikkat etmek lazım. İnsanlar gün içerisinde sinirli, üzgün, huysuz olabiliyor dolayısıyla sonunda birine patlıyor. 25 kuruş için hakkını helal etmemeni yadırgadım. Olgunluk verdiğin cevaplarında değil tam da o an da nefsine yenilmemendeydi. 75 yaşındaki bir adam... Kim bilir kaç yıl, ay yaşardı. Ya geri gelmeseydi ve sen sözünü unutsaydın? İşte ahirette tek bir saç telinden hesaba çekileceğimiz gerçeği dururken 25 kuruş için acı çeksin ister miydin?
Ben çook terslendim gişe görevlileri tarafından, bir şeyi anlamadığımda yanındakiyle bıyık altından güldüler tiye aldılar hatta burada biri konu açtı veznede görevli memurmuş insanlar salaklaşmış bilmem ne dedi haksa bu da hak. Keşke her iki tarafta ölçüyü tutturabilse...

Hz. Muhammed (s.a.v) bir sözünü çok severim
"Affetmek, zaferin zekatıdır"

Arkadaşım, ben sorunun 25 kurus olmadınız defa defa dile getirdim, bu olay 4 kere yaklasık daha yıne aynı kısı tarafından, artık kendini haklı görerek devam ettirdi asla sesimi yukseltmem ne karakterım ne de haddımdır, tıpkı musterının de bana yapmaması gereken gıbıydı,
75 yasında hayatlar görmesi onu haklı yapsa idi; bugun gelen o degıl, özür diemek için ben giderdim diye düşnüyorum..
Daha önce karsılastıgınız gıse memurlarındaki hafızanızda kalan kotu izlenimlerde beni yerlerine koydugunuzu dusunup ona gore taraflı yorum yaptıgınızı dusunuyorum,
Lütfen sorun asla para degıl, ben orada calısan bırıyım asla ve asla o kadar lafı ve hakaret dolu lafları vıtrınde ben oldugum ıcın haketmıyorum,
75 yasında oldugu ıcın susmam onun ıcın yeterlıydı.daha fazla ne yapaılırdım ki?

hakkımı helal etmeyecek olduğum zaman üstüme bir yük biniyor gibi hissediyorum neyse diyip üzerinde durmuyorum.
bazen insanların ters zamanları olabiliyor ne bileyim o gün her şey üst üste gelir ve en son birine patlarsın

Arkadaşım, ben sorunun 25 kurus olmadınız defa defa dile getirdim, bu olay 4 kere yaklasık daha yıne aynı kısı tarafından, artık kendini haklı görerek devam ettirdi asla sesimi yukseltmem ne karakterım ne de haddımdır, tıpkı musterının de bana yapmaması gereken gıbıydı,
75 yasında hayatlar görmesi onu haklı yapsa idi; bugun gelen o degıl, özür diemek için ben giderdim diye düşnüyorum..
Daha önce karsılastıgınız gıse memurlarındaki hafızanızda kalan kotu izlenimlerde beni yerlerine koydugunuzu dusunup ona gore taraflı yorum yaptıgınızı dusunuyorum,
Lütfen sorun asla para degıl, ben orada calısan bırıyım asla ve asla o kadar lafı ve hakaret dolu lafları vıtrınde ben oldugum ıcın haketmıyorum,
75 yasında oldugu ıcın susmam onun ıcın yeterlıydı.daha fazla ne yapaılırdım ki?

taraflı değilim dikkat edersen örnek verdim olgunluktan bahsettin bende öylemek istediğimi net olarak ilettiğimi düşünüyorum taraf olmak falan tartışma yaşamak istemiyorum hayırlı geceler

Son düzenleme:
çok ama çok canım yanmadıkca bu cumleyı kullanmam ama nadir de olsa kullanmıslıgım vardır,
Örneğim çok basit gibi görünebilir böyle anlattıgımda ama o an yaşadığım duyguyu asla tarif edemiyorum, öyle içim acıdıki duyduklarımdan,

Neden se tekrar etme ihtiyacı duyuorum sorun asla para mevzuu değil:)
AYrıca amcamız öyle hasta yaşlılarda dan değil işinde gücünde çalışan sağlıklı bir amca, hani elden ayaktan düşmüş ,yada bunama yaşayan bırı gıbı algılanmasın.dip not olarak belirtmek istedim:)

taraflı değilim dikkat edersen örnek verdim olgunluktan bahsettin bende öylemek istediğimi net olarak ilettiğimi düşünüyorum taraf olmak falan tartışma yaşamak istemiyorum hayırlı geceler

aa lütfen ne tartısması sanırım yazımdan öyle anladınız, kimseyi kırmayı sevmem kırmamda sadece sizin acınızdan gördüğümü ifade etmeye calısmıstım,sanırım tam ıfade edemedım, sizede iyi geceler.

Ne guzel bir olay bravo size

Adam Allahin sevdigi kuluymus ona hissettirmisler bence

Valla ben birkac kisinin yuzune soyledim

Hakkimi helal etmiyorum diye

Ama tinlamadi bile

Aslinda ne onemli kulhakki

hakkımı helal etmediğim kişiler var.
sayılıdır bu kişiler
ve gerçekten çok canımı yakan olaylar yaşayıp da helal etmedim. zira hala hayatımda etkisi var onların bana yaşattıklarının.buna onların hakkı var mıydı? hayatımda onulmaz yaralar açan insanlara nasıl helal edecektim ki?
ve öyle ki Allah'a havale edince er ya da geç suçlu olduklarını anlıyorlar.

Çok güzel br hikaye.. :)
Anlattığın için teşekkürler canım.. :16:
Hepimize ders olmalı. :13:

hakkımı helal etmediğim kişiler var.
sayılıdır bu kişiler
ve gerçekten çok canımı yakan olaylar yaşayıp da helal etmedim. zira hala hayatımda etkisi var onların bana yaşattıklarının.buna onların hakkı var mıydı? hayatımda onulmaz yaralar açan insanlara nasıl helal edecektim ki?
ve öyle ki Allah'a havale edince er ya da geç suçlu olduklarını anlıyorlar.

Kesinlikle katılıyorum.. Er yada geç mutlaka ama..

Ama tinlamadi bile

sesli güldüm yüzüne söyledim tınlamadı bile demenize:))

Ama tinlamadi bile

benim de vardı böyle bir tane:1:
yüzüne söyledim ''etmezsen etme'' demişti:9: bazıları da gamsız oluyor:6:

Hakkımı helal etmediğim bir kişi vardı ki yıllardır ne görürüm ne haberini alırım dolayısı ile akıbeti hakkında hiç bir fikrim yok, ikinci bir kişi de var artık ve görünen o ki ömrümün sonuna kadar bir şekilde hayatımda olacak. Bilemiyorum gözümün önünde acı çeksin istemem ancak hakkımı helal etmiyorum, etmeyeceğim de.

Hakkımı helal etmediğim bir kişi vardı ki yıllardır ne görürüm ne haberini alırım dolayısı ile akıbeti hakkında hiç bir fikrim yok, ikinci bir kişi de var artık ve görünen o ki ömrümün sonuna kadar bir şekilde hayatımda olacak. Bilemiyorum gözümün önünde acı çeksin istemem ancak hakkımı helal etmiyorum, etmeyeceğim de.

er yada gecten kastım topragın ustu oldugu gıbı altıda olduguna ınancımdır. sabırlar diliyorum sadece..

Back
X