Hakkını yedirtmeyen kadınlar..

Yaradılış falan değil.
Temelinde özgüven eksikliği yatıyor.
Bu da terapi ile giderilebilen birşey.
Hatta kararlı olursan kendi kendine bile giderebilirsin.
Üstüne üstüne gideceksin herşeyin.
Önce kendini sevmekten başla.
Kendini yeterli hatta üstün görmeye çalış.
Kendinden önce başkalarını düşünme, ince düşünme bu süreçte, önce hep kendi çıkarlarını gör.
Birine söylemek istediğin dilinin ucuna kadar gelip, çıkmayan kelimeleri serbest bırak.
İlk başta zor olacaktır ama bir iki defa başarıp da akabinde gelen rahatlama hissini yaşadıktan sonra daha rahat insanlara tepkini gösterebilmeye başlayacaksın.
Bi bakmışsın dişli bir insan haline gelmişsin :KK66:
Deneyeceğim. inşallah ben de daha rahat bir insan olabilirim. Yoksa bu şekilde iş hayatı cok zor olur heralde

Doğru bildiğini yapmaktan çekinme
Hatanın insani bir şey olduğunu kabul et
En önemlisi kim olursa olsun biri seni azarlamaya kalktığında sınırınızı bilin, sesinizi yükseltmeyin demeyi kendine kural edin, bir iki seferden sonra arkası gelir
Sesini yükselten asistan ya da hoca olsa da böyle demeli miyim. Herkese ezdirmiyorum kendimi aslında. Ama sanırım üstlerimle nasıl ilişki kuracağımı bilemiyorum. Mesela hocaya sesinizi yükseltmeyin demeli miyim. Hani o hoca bana not verecek sonunda. Öğrenciyi sevmediği icin bırakan cok oluyor.

Hata yapmaktan korkma. Hata yapmaktan korkmayi birakinca hata yapmayida birakiyorsun.

Annem cok baskın bir tip. Çok mükemmeliyetçi. Beni çok eleştirirdi. Mesela bana ev işi hiç yaptırmadı (yapsam da begenmez) sen dersini calış ben yaparım derdi ama bi yandan da hep söylenir şunun kızı bütün misafiri ağırladı bunun kızı bütün ev işini yapıyor. Ben kücükken dersanede hep birinci olurdum hocalarım falan da beni cok severdi huyumun iyi oldugunu söylerlerdi. Ama annem hıc benımle ovunmez hep baskalarının cocugunu overdi. Hep eksik yönümü acıga cıkarır. Bir de hep sunu niye söyledin dayına ayıp olur bunu niye yaptın halan ne der falan.
Bir keresinde bana bir akrabasımızın kücük yasta kocaya kacan daha bir cok hata yapan kızını örnek vermisti cok iyi ev işi yapıyormus.
Ben de şunu merak ediyorum bu şekilde yetiştirilip pasifize olan insanların çocuğuna olan yaklaşımı nasıl olur, armut dibine düşer deniyor ama tuhaf geliyor, sinen bir insan nasıl olur da yetiştirildiği şekilde yetiştirir çocuğunu.

Annem cok baskın bir tip. Çok mükemmeliyetçi. Beni çok eleştirirdi. Mesela bana ev işi hiç yaptırmadı (yapsam da begenmez) sen dersini calış ben yaparım derdi ama bi yandan da hep söylenir şunun kızı bütün misafiri ağırladı bunun kızı bütün ev işini yapıyor. Ben kücükken dersanede hep birinci olurdum hocalarım falan da beni cok severdi huyumun iyi oldugunu söylerlerdi. Ama annem hıc benımle ovunmez hep baskalarının cocugunu overdi. Hep eksik yönümü acıga cıkarır. Bir de hep sunu niye söyledin dayına ayıp olur bunu niye yaptın halan ne der falan.
Bir keresinde bana bir akrabasımızın kücük yasta kocaya kacan daha bir cok hata yapan kızını örnek vermisti cok iyi ev işi yapıyormus.
Ablam da beni böyle çok ezerek yetiştirdi.Zararını çok gördümç

Çok çekingenim. Etrafımdan sürekli çok sessizsin şeklinde yorumlar alıyorum. Allah izin verirse bu sene üniversiteden mezun olacağım. Okuldaki arkadaşlar sürekli beni eleştiriyor sessiz olduğum için. Çoğu zaman hakkımı yediriyorum. Stajda çok sorun yaşıyorum. bizden sorumlu asistanlardan falan cok çekiniyorum. en ufak bir hata yapsam bana kolaylıkla kızıyorlar ama mesela başka birisi gerçekten büyük bir hata yapıyor ona kimse bir şey demiyor.
Ne bileyim birisi stajdan kaçıyor onun yapması gereken iş bana kalıyor, sonra o kişi hocaya yakalanınca ayaküstü bin tane yalan uyduruyor bir bakıyorum faturası bana kesiliyor. ben hiç kendimi savunamıyorum. Sesim titriyor falan. Mesela sözlü sınav oluyor. Hoca bir soru sordu ben de anlatmaya başladım diyelim ama hoc a başlangıcımı beğenmedi ya da ters bir şey söyledi orda tıkanıp kalıyorum. Bildiğim şeyi anlatamıyorum. Susup kalıyorum.
Ben yaratılışım öyle diyorum değişemem diyorum ama benim hayatımı etkiliyor. Bu utangıçlıktan nasıl kurtulabilirim. Ben de dişli, hakkını yedirtmeyen biri olabilir miyim. Yoksa hep böyle mi olacak sesimi çıkaramayıp eve gidip ağlayan ezik bi tip mi olacağım. Öneriniz var mı?

aynada konuşma pratiği yap

Bir gun sesin titrer ikinci gun savunurken kendini aglarsin ucuncu gun derdini anlatirsin.
Ileride kendine guvenin geldiginde kolay kolay kimse ezmeye kalkmaz seni.
Birsey oldugunda seni haksiz elestirdiklerinde benim gibi kendini savunmak anlatmak yerine karsindakine alayci bir sekilde bakar gulerek dalga gecersin.

Kendine guven kisisel gelisimle ilgilen.Seni uzmeye calisani sen uz ama uzulme.

Çok çekingenim. Etrafımdan sürekli çok sessizsin şeklinde yorumlar alıyorum. Allah izin verirse bu sene üniversiteden mezun olacağım. Okuldaki arkadaşlar sürekli beni eleştiriyor sessiz olduğum için. Çoğu zaman hakkımı yediriyorum. Stajda çok sorun yaşıyorum. bizden sorumlu asistanlardan falan cok çekiniyorum. en ufak bir hata yapsam bana kolaylıkla kızıyorlar ama mesela başka birisi gerçekten büyük bir hata yapıyor ona kimse bir şey demiyor.
Ne bileyim birisi stajdan kaçıyor onun yapması gereken iş bana kalıyor, sonra o kişi hocaya yakalanınca ayaküstü bin tane yalan uyduruyor bir bakıyorum faturası bana kesiliyor. ben hiç kendimi savunamıyorum. Sesim titriyor falan. Mesela sözlü sınav oluyor. Hoca bir soru sordu ben de anlatmaya başladım diyelim ama hoc a başlangıcımı beğenmedi ya da ters bir şey söyledi orda tıkanıp kalıyorum. Bildiğim şeyi anlatamıyorum. Susup kalıyorum.
Ben yaratılışım öyle diyorum değişemem diyorum ama benim hayatımı etkiliyor. Bu utangıçlıktan nasıl kurtulabilirim. Ben de dişli, hakkını yedirtmeyen biri olabilir miyim. Yoksa hep böyle mi olacak sesimi çıkaramayıp eve gidip ağlayan ezik bi tip mi olacağım. Öneriniz var mı?
Anlattığın kişi aynı benim yada bendim.
Ama ezile ezile artık sesimi çıkarmayı itiraz etmeyi öğrendim.
Ama saflık fıtratımda var
Aklıma kötülük gelmez fazlacada dürüstüm ama sesimi çıkarmayı öğrettiler ezerek.
Bigün farkına bile varmazsın değiştiğinin

Okulunu bitirip guzel bir isin olunca ve orayi evin gibi hisetigin zaman bu duygularin kalkacak.. Bende aynen senin gibiydim.. Stajimi alamicam diye okadar korkardimki, her gece aglardim.. Neydi o gunler ya, annem iyi sabirliymis :KK48:.. Ucunda ölum yokya derdi.. Cok sukur devamli desteklerdi beni.. Bir keresinde sinifta cocuklar icin okunan kitabin ozetini verecektim. Heycanimi tutum tutum , konusmami bitirdikten sonra kendimi biraktim ve aglamaya basladim :KK70:.. Boyle kalmasin hic korkma..

Utangaçlık kişilik özelliğin senin. Çok değiştiremesin. Ama açığını kapatacak bir savunma mekanizman vardır mutlaka. Belki de henüz farkında değilsin. Örnek :

kirpi ve onu koruyan dikenleri

Savunmasız tavşan, iyi koku alan burnu

Tam yoğurmalık, sevimli kedi yavrusu ve sivri tırmıkları

......gibi.
sizinde utangaçlağınızın vermiş olduğu açığı kapatacak bir özelliğinizin olduğunu düşünüyorum.

Degismezsin.
Aksine bende cok cata cat hakkimi asla kimseye yedirtmem annem babam olsa bile. Bu da cok elestiriliyo insanlar tarafindan patavatsiz vs diye. Ne olsa kendini begendiremiceksin her turlu seni kotu hissetiricek birileri cikicak. Oldugun gibi kal.

İş hayatı insanı geliştiriyor bu anlamda. İş hayatına girmek de korkutacak zamanı gelince, ama korkmayın, sırf çekingenliği yenmek için bile olsa ucundan kıyısından ilk fırsatta atılın. Zamanla değişeceksiniz.. (kendimden biliyorum)..

İşte onun kaçtığını söylesem ispiyoncu mu olurum, şu bana bi laf söyledi cevabını versem kalbi mi kırılır, hocaya şunu söylesem saygısızlık mı olur.. böyle bin tane şey düşünüyorum sonuc olarak hic bir şey yapmıyorum. Kendimi dişlerimi sıkarken buluyorum.
Canım benim aslında ne kadar hassasiyet sahibisin..Rabbim hayırlı insanlarla karsilastirsin her daim

imkanın varsa tiyatro, drama kurslarına katıl. ilk dersler özellikle çok faydalı olacaktır senin için

bence bu yaradılıs meselesı
fıtratınız da varsa ne kadar hakkınız yenırse yensın oyle devam edıyor
şekıl 1a ben mesela
basıma gelmeyen kalmadı hala hakkım yenır hala aptal yerıne konuldugum olur hala hep kabak benım basıma patlar :)
bana bu durum şunu ogrettı allah daha beterınden korusun.
yapacak bırsey yok en ıyısı yanlısını gordugunuz ınsana karsı cok cıddı mesafe koymak kım olursa olsun

Sesini yükselten asistan ya da hoca olsa da böyle demeli miyim. Herkese ezdirmiyorum kendimi aslında. Ama sanırım üstlerimle nasıl ilişki kuracağımı bilemiyorum. Mesela hocaya sesinizi yükseltmeyin demeli miyim. Hani o hoca bana not verecek sonunda. Öğrenciyi sevmediği icin bırakan cok oluyor.

Demelisin
Sen artık bir yetişkinsin kaldı ki artık çocuklara bile bağırılmaması gerektiği biliniyor. Eğer seni haksız bırakmaya kalkan bir öğretmen olursa şikayet yolun açık. Saygı sınırını aşmadan bağırmayın diyebilmelisin

Yani ben de böyleyim,ben de sürekli gülme yaptı bu özgüven eksikliğini gülmeyle kapatmaya çalışıyorum galiba alaya almak gibi,umursamamak gibi beceremiyorum tabi :D

benden sana tavsiye psikiyatriye git sorunu anlat bende senin gibiydim uygulamali sinavim olcaginda elim ayagim titrerdi sonra gittim iki ilac verdi devamli degil ortamlara gireceğim zaman kullandim sonrada oyle oyle acildim

Back
X