Hamilelikte oruç

merilyn

Guru
Kayıtlı Üye
10 Mart 2012
1.893
215
Kızlar Oruç tutmayı düşünüyor musunuz? Doktorunuz ne önerdi? Benim doktorum bebek için riskli olur tutma dedi ama 30 gün de sonra tutmak çok zor :KK43: bi denesem mi bilmiyorum

Valla ben acliga dayanamiyorum bebegimi eminim olumsuz etkiler. O yuzden sormadim insallah Rabbim tamamlamayi nasip eder

Benim zaten çok az kaldı bide günde 5 litre su içiyorum tutamayacağım o yüzden

Şaka mı bu? Hamilelikte özellikle bu sıcak günlerde düzenli yemek ve bol sıvı almak önemli. Tutarsanız sevaba gireceğinizi mi sanıyorsunuz ya da tutmazsanz günah mı olacak? Yapmayın nolur. Bebeğinize de kendinize de yapmayın bu kötülüğü....

Valla gecen sene kizima ramazana girdigimizde 37 haftalik hamileydim tutamadim simdide ogluma 33 haftalik hamileyim ac kalamiyorum bide kizim da kucuk 11 aylik oda bana rahat vermiyor artik borclaniyorum mecbur..

Hanımlar hamileyken oruç tutmayın.

fetva.net sitesinden alıntıdır:

''Hamile ve emzikli kadınlar kendilerine ve çocuklarına zarar vereceğinden dolayı oruç ibadetiyle mükellef değildirler. Mükellef olmadıkları için de Ramazan’da tutamadıkları oruçlarını daha sonra kaza etmezler. Tutulamayan oruçtan dolayı fidye de ödenmez.

Hamile ve emzikli kadınların özel durumunu anlatan ayetler şöyledir:

“Sizleri bir tek candan yaratan odur. Eşini de ondan yarattı ki biri diğerinin yanında rahat etsin. Erkek onu sarınca hafif bir yük yüklenir. Onunla gezip dolaşır. Yükü ağırlaşınca ikisi de Rableri olan Allah’a yalvarır: “Bize iyi bir evlat verirsen, sana çok teşekkür edeceğiz derler.” (A’râf, 7/189)

“Biz insana, ana ve babasına karşı görev yükledik; anası onu, üst üste gelen güçlüklerle taşımıştır. Sütten kesilmesi iki yıl içindedir…” (Lokman, 31/14)

“Anneler çocuklarını iki tam yıl emzirirler. Bu, emzirmeyi tamamlamak isteyen içindir. Onların marufa uygun yiyecek ve giyeceği, çocuğun babasına aittir. Kimseye gücünün üstünde yük yüklenmez. Hiçbir anne, çocuğu yüzünden zarara sokulmasın…” (Bakara, 2/233)

İlk iki âyette hamilelerin ve emzikli kadınların çektiği sıkıntılar anlatılmış, üçüncü âyette de kimseye gücünün üstünde yük yüklenmeyeceği ifade edilerek şu emir verilmiştir:

Hiçbir anne, çocuğu yüzünden zarara sokulmasın.

Hamile ve emzikli kadınlara bakınca, çocukları yüzünden görebilecekleri zararın “sağlık” açısından olduğu anlaşılır. Çünkü onlar, hem kendilerini hem de çocuklarını beslemek zorundadırlar.

Allah Teâlâ hem kimseye gücünün üstünde bir yük yüklememiş hem de bize şöyle dua ettirmiştir:

Rabbimiz! Zorlanacağımız yükü bize taşıtma.” (Bakara 2/286)

Bu dört âyet birleştirilince hamile ve emzikli kadınları oruç ibadetiyle yükümlü tutmanın, onları zora sokmak olduğu ortaya çıkar. Bu yüzden Resulullah şöyle demiştir:

“Allah Teâlâ yolcudan namazın yarısını, hamile ve emzikli kadından da orucu kaldırmıştır.” (Tirmizi, Savm, 21; İbn Mace, Siyam, 12; Nesâî, Siyam, 51.)

Yolcular, 4 rekâtlı farz namazları 2 rekât olarak kılar, diğer iki rekâtı daha sonra kaza etmezler. Çünkü o iki rekâtla ilgili sorumlulukları kaldırılmıştır. Hamile ve emzikli kadınlar da onlar gibidir; bu durumları sona erince tutmadıkları oruçlarından sorumlu olmazlar.''
'

Şaka mı bu? Hamilelikte özellikle bu sıcak günlerde düzenli yemek ve bol sıvı almak önemli. Tutarsanız sevaba gireceğinizi mi sanıyorsunuz ya da tutmazsanz günah mı olacak? Yapmayın nolur. Bebeğinize de kendinize de yapmayın bu kötülüğü....
Şaka değil hamileliğin Başlarında olduğum için sadece fikir almak istedim! Hamileyken Oruç tutan birsürü insan var. Ayrıca hamilelik ve oruç ile ilgili hiçbir bilimsel araştırma olmadığı için kimi doktor izin veriyor kimisi vermiyor.

ben orucumu tutuyorum allaha sukur sıkıntı yasamadım gerci bugun 2,gun ama olsun ben yınede kendimi rahat hissediyorum hem bebeğim allaha emanet o yuzden içim coook rahat
Demek tutabilen de var herkes bi anda günaha girersin diye üzerime çullandı :KK12:
Doktora sordunuz mu bazı doktorlar bir gün dene diyor çünkü

gebelikde sivi ihtiyaci artar gunde 2-3 litre su icmek şart bebeginizi mahrum birakmayin gunahh.onlarin bizim kadar direncleri yok.dogdukdan sonra tutarsiniz Allah buyyk el kadar bebegi sivisiz birakmayin yazik

gebelikde sivi ihtiyaci artar gunde 2-3 litre su icmek şart bebeginizi mahrum birakmayin gunahh.onlarin bizim kadar direncleri yok.dogdukdan sonra tutarsiniz Allah buyyk el kadar bebegi sivisiz birakmayin yazik
Zaten tutmuyorum. Ama ben gün içinde 2-3 litre su içmiyorum . Aklıma gelmiyor susamıyorum alışkanlığım yok. Ayrıca bebek şu anda yediklerimden beslenmiyor. O Yüzden tutan var mı diye sordum. Doktoru izin veren var mı diye sordum

Zaten tutmuyorum. Ama ben gün içinde 2-3 litre su içmiyorum . Aklıma gelmiyor susamıyorum alışkanlığım yok. Ayrıca bebek şu anda yediklerimden beslenmiyor. O Yüzden tutan var mı diye sordum. Doktoru izin veren var mı diye sordum
13 haftadan itibaren bebek annenin yedikleriyle besleniyo su icmeye caliş zorda olsa bebegin ihtiyaci var

Demek tutabilen de var herkes bi anda günaha girersin diye üzerime çullandı :KK12:
canım bende tutuyorum.. bebeğim rabbime emanet... zorlanırsam bırakacaktım ama çok şükür mevlam bi kolaylık nasip etti.. doktorum tahlil felan yapıp öyle karar verelim tutamayabilirsin demişti. tutabiliyorum çok şükür bi sıkıntı olmaz diyerek.. iftardan sonrada gerekli sıvı ve besin alımını yapıyorum.

valla doktora sormadım herkes banada tutmazsam günaha girersin diye soylendiler 1 hafta sonra doktor randevum var doktr herhangi bi sıkıntı yok derse dicem oruc tutuyorum devam etmemde bi sakınca varmı diye sorarım

ya bebek küçükken rahat oluyor sanırım tutması. ben 2 gündür oruç tutuyorum dün gayet iyiydim hiç bi sıkıntım yoktu. bugün hiç iyi değilim kızım karnımda fır dönüyo. tansiyonum düştü. kramp ve ağrı giriyor karnıma. akşam doktoruma gidicem artık ne derse onu yaparım. benim suyumda geliyordu. inşallah azalma olmamıştır.

Bence ne olursa olsun riskli birşey. Rabbim dinde zorluk yoktur buyuruyor, önce sıhhat diyor. Kendine eziyeti bırak bir can taşıyorsun. Tutamadığınız oruçlarınızın bedelini hesaplayıp vereceğiniz ihtiyaç sahipleri muhakkak vardır. Bu yolu seçmek daha mantıklı doğumu yapana kadar.

Uzun günler hava sıcak,lütfen orucunuzu tutmayın yazık değilmi bir damla bebeğe.
Sizin yediklerinizden besleniyor 16 saat aç kalmak nedir..

çevremdekiler ya biz tuttuk sen nasıl tutamıcaksın dayanıklısın yaparsın moduna soktular bende yaparım dedim ama heralde yarın tutamam

X