Hamilelikte Pastil Kullanılır mı? Faydaları Zararları

Boğazda hafif yanma ve kaşıntı hissinin ardından gelen öksürüğü neredeyse herkes deneyimlemiştir. Boğazdaki bu his ister soğuk algınlığından ister alerjiden kaynaklanıyor olsun, zamanla çok rahatsız edici hale gelebilmektedir. Özellikle hamilelikte bir yandan mide bulantısı ile uğraşırken öksürüğün neden olduğu rahatsızlık daha da kötü olabilmektedir.
hamilelikte_pastil_kullanimi.jpg
Hamileliğiniz öncesinde boğazınızla ilgili rahatsızlıklarda boğaz pastilleri kullanmış olabilirsiniz. Ancak hamile kaldıktan sonra kullanmak istediğiniz tüm ilaçları öncelikle doktorunuza danışmanız gerekir. Neyse ki uzmanlar hamilelikte pastil kullanımının güvenli olduğunu düşünüyor. Ancak yine de bu görüşü destekleyen sağlam kanıtlar olmadığının farkında olmanız gerekir. Bu nedenle pastil kullanmadan önce bazı faktörleri göz önünde bulundurmanız gerekir.

Hamilelikte Pastil Nedir, Ne İşe Yarar?


Pastiller, genelde mentolden yapılan ve nane ile okaliptüs gibi bitkilerden üretilen bileşenlerden oluşan ürünlerdir. Bunlar, öksürük ya da boğaz ağrısı gibi durumlarda boğazda oluşan tahrişi rahatlatmak için kullanılabilir. Çoğu pastil reçetesiz olarak alınabilmektedir.
hamilelikte_pastil_nasil_kullanilir.jpg
Pastiller; soğuk algınlığı, grip ya da ağız ve yutak bölgesinde görülen enfeksiyonlar sonucu oluşan boğaz ağrısının kısa süreliğine rahatlatılması için kullanılan katı, şeker şeklindeki ilaçlardır. Pastillerin içeriğinde genelde iltihaplanan boğazı yatıştıran mentol bulunur.

Ara sıra öksürmek normal olsa da sürekli olarak öksürüyorsanız, öksürüğünüzü kendi kendinize pastillerle tedavi etmeye çalışmamalısınız. Bunun yerine bir an önce doktorunuzu ziyaret etmeli ve gerekli tedavileri görmelisiniz.

Öksürük için aile hekiminiz ya da kadın doğum uzmanınızla görüşmeli ve bu sayede hamilelik için güvenli tedavi seçenekleri hakkında konuşmalısınız. Özellikle hastalıkların daha kolay yayıldığı kış aylarında doktora gitmeyi ertelememelisiniz.

Hamilelikte Pastil Kullanılır mı?

Hamilelikte pastil kullanımının güvenli olduğu düşünülmektedir. Ancak tabi ki her şeyde olduğu gibi pastilleri de ölçülü olarak tüketmek gerekir.

Altta yatan başka sağlık sorunları bulunan kişiler, kullanacakları pastillerin içerisindeki maddeler konusunda dikkatli olmalıdır. Özellikle alerjisi ve diyabeti olan kişilerin bu konuda daha fazla dikkatli olması gerekir.

Pastillere katkı maddesi olarak nane ve kekik gibi doğal bitkisel katkı maddeleri eklenebilmektedir. Hamilelik öncesi diyabeti olan ya da gebelik diyabeti olan hamileler, pastillerin içerisinde tatlandırıcı ya da mısır şurubu gibi şeyler olup olmadığına dikkat etmelidir. Bunlar, diyabeti olan kadınlarda glisemik kontrolü etkilemektedir.

Bu gibi durumlarda şekersiz pastiller tercih etmelisiniz. Pastil üreten büyük firmaların çoğunda şekersiz pastil seçeneklerini bulabilirsiniz.

Her kadın ve her hamilelik farklı olduğu için pastil kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız. Pastil kullanımı ya da sağlık durumunuz ile ilgili herhangi bir sorunuz ya da sorununuz olması halinde doktorunuzla iletişime geçmekten çekinmeyin.

Hamilelikte Pastil Kullanımının Faydaları

Hamilelikte pastil kullanımının, öksürüğe bağlı ağrıları azaltma ve su içmeyi teşvik etme gibi önemli faydaları vardır.
gebelikte_oksuruk_pastil_bogaz_agrisi.jpg
Hamileyken bağışıklık sisteminiz zayıflar. Bu nedenle hasta olmaya daha eğilimli hale gelirsiniz. Hamileliğinizde özellikle rahimden kasık bölgesine kadar uzananan bağların gerilmesiyle ilişkili round ligament ağrısı yaşıyorsanız, hastalık nedeniyle öksürmeniz oldukça acı verici olabilir.

Round ligament ağrısı yaşayan hamileler için gülmek ve öksürmek gibi hareketler, bağların hızla kasılmasına neden olarak ağrının yoğunlaşmasına yol açabilir. Elinizin altında pastil varsa öksürüğünüzü hafifletebilir ve ağrılarınızın azalmasını sağlayabilirsiniz.

Öksürüğünüz ya da boğaz ağrınız varsa normalde içtiğinizden daha az su içtiğinizi de fark edebilirsiniz. Bazı araştırmalar, annenin susuz kalmasının, bebeğin doğum ağırlığını olumsuz yönde etkileyebileceğini göstermektedir. Bu nedenle hamilelikte yeteri kadar sıvı almanız çok önemlidir.

Öksürük ya da boğaz ağrısı nedeniyle su içmekten çekiniyorsanız, pastil kullanarak belirtilerinizi yeterince sıvı tüketebilecek kadar hafifletebilirsiniz. Uzmanlar, hamilelik boyunca günde en az 8 bardak su içilmesi gerektiğini söylemektedir.

Su yalnızca rahminizde gelişmekte olan bebeğiniz için değil, hastalığınızı atlatmanız için de önemlidir. Vücudunuzda yeteri kadar su olduğu zaman bağışıklık sisteminiz güçlenecek ve hastalığı daha kolay atlatabileceksiniz.

Pastil Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?


Pastil kullanımı basittir ve genelde güvenlidir. Ancak yine de birkaç noktaya dikkat etmek gerekir.

Diyabetiniz varsa normal pastillerin içerisinde bulunan şeker, kan şekerinizde ani artışa neden olabilir. Bu nedenle şekersiz pastiller kullanmanız gerekir. Buna ek olarak aşırı miktarda mentol içeren pastillerden de uzak durmak gerekir.

Pastilde bulunan mentol, bebeğinize zarar verebilecek kadar yüksek olmasa da bu konuda dikkatli olmalısınız.

Pastillerde genelde 5-10 mg mentol bulunur. Yani vücuduttaki mentolün toksik seviyelere ulaşabilmesi için yaklaşık 5-10 kutu pastil tüketmek gerekecektir.

Pastil Dışında Ne Kullanılabilir?

hamilelikte_pastil_disinda_ne_iyi_gelir.jpg
Hamilelikte boğaz ağrınız için pastil kullanmanızda sakınca olmasa da daha doğal alternatiflere yönelmek isteyebilirsiniz. Bunun için bol bol dinlenebilir ve içerisine limon ve bal koyacağınız sıcak suyu gün boyu içebilir ve ağzınızı tuzlu su ile çalkalayabilirsiniz.

Hastalığınız için doğal yöntemler denediğiniz halde iyileşme görmüyorsanız, doktorunuzla görüşmelisiniz. Özellikle boğaz ağrısı, ateş ve nefes darlığı gibi belirtileri bir arada yaşıyorsanız, hastalığınızın tedavisi için doktorunuzu ziyaret etmelisiniz.

Sonuç Olarak


Hamilelikte pastil kullanımının güvenli olduğu düşünülse de pastil kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Soğuk algınlığı geçiren ya da grip benzeri belirtileri olan hamileler, özellikle geçmeyen öksürük yaşamaları halinde kendi kendilerine ilaç ya da pastil alıp kullanmak yerine doktora ya da hastaneye gitmelidir.
 
X