- 16 Mayıs 2008
- 1.331
- 53
- 358
- 36
7 yıllık evli ve 7 aylık hamileyim. eşimle bu zaman kadar çok sorun yaşadık hepside maddiyat nedeniyle. üstelik eşimin durumu iyi olduğu halde.
çalışan bi bayanım evin geçimini ben sağlıyorum. eşim maaşını biriktiriyo . ama bankada ne kadar parası var neyi var yok bilmiyorum. bi kaç kez paramı vermemeye kalktığımda beni dövdü kaç kez evden kovaladı. gittim ama pişmanım dedi 4 kez barıştım şans verdim.ama değişen hiçbişi olmadı. yine paramı alıyo üstelik şşimdi hamilede kaldım. doğmudan sonra boşansam çoçuğumu elimden alabilirmi. ve benim 7 yıllık hakkım alabilirmiyim ondan. lütfen bilgi verin
ben hukuk fakültesi ögrencisiyim bildigim kadarıyla size yardımcı olmak istedim
1)yeni medeni kanunumuza göre esler evin ihtiyaclarını ortaklasa temin etmek durumundalar eski kanunumuzda bu görev erkek ese düsüyordu bu nedenle sizin maasınızı evin gecimi icin harcamanız zaten yapmanız gereken birseydi siz bu sorumlulugunuzu yerine getirmissiniz
2)calısma karsılıgı elde edilmis olan gelirler tabiki evlilik birligi icerisinde yapılmıs olacak edinilmis mal grubuna girer bu nedenle ayrılmanız durumunda esinizin bankadaki parasının maaslarının birikimi oldugunu ispat edebilirseniz bu paradan hakkınız olan yari hisseyi alırsınız bunun icin esinizle aranızdaki mal rejiminin edinilmis mallara katılma rejimi olması gerekir 2002den sonra evlenen kisiler eger baskaca bir mal rejimi sözlesmesi yapmadılarsa edinilmis mallara katılma rejimine tabi olurlar eger siz de esinizle ayrıca bir sözlesme yapmadıysanız 2002den sonraki maaslarının yarısı sizin olur 2002den önce evlendiyseniz ki öyle olmus evlendikten sonraki tarihten 2002ye kadar olan süredeki mallarınız da mal ayrılıgı rejimine göre paylastırılır
3)cocugun velayeti konusuna gelince kanunumuzda kücük cocugun velayeti annesinde kalır diye bir ibare yok velayetin verilmesinde alınacak kıstas cocugun menfaatidir büyük bir ihtimalle bosanma durumunda cocugunuzun velayeti sizde kalacak cünkü cocugun bu yasta annesefkatine ihtiyacı var siz ona bakacak durumdasınız ki calıssanız bile hakimin takdirine baglı olarak esinizden cocuk icin istirak nafakası isteyebilirsiniz bosanma sizin kusurunuzdan kaynaklı olarak gerceklesse bile bu velayet konusuna yansımayacaktır velayette önemli olan kisilerin karsılıklı kusurları degil cocugun en iyi ortamda yetismesini saglayacak olan kisinin kim oldugudur iyi günler dilerim