Deniz Ürünleri Hamsi Tava

Nevreste

Hala umudum var
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
290.138
596.068
42
Marmara ve Karadeniz'deki balıkçıların en gözde balıklarından biri olan hamsinin denizden çıkartılıp, sofraya gelene kadar olan sürecinde meşakkatli bir ustalık istiyor. Hamsi tutmak için özel olarak hazırlanan ince ağlar, balıkçı teknelerine bağlanarak, hamsinin en yoğun olduğu bölgelerde ava çıkılıyor. Marmara'daki balıkçılar bölgenin Karadeniz kıyılarına kadar giderek hamsi avlamaya çalışıyor. Ağlar el ile çekilirken büyük bir ağırlık oluşuyor. Hamsiler daha sonra kaplara doldurularak üzeri buzlanarak satılmak üzere balıkçı pazarlarına gönderiliyor. Soğuk ve karlı havalardan sonra vücudu yağlanan hamsi, en lezzetli hamsi olarak biliniyor.
22.jpg


Malzemeler
700 gr temizlenmiş hamsi
3-4 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz

Kızartmak için
1 su bardağı mısır unu
1 çay bardağına yakın sıvı yağ

Yapılışı
Öncelikle yıkadığımız balıkların kılçıklarını çıkartıyoruz..

2.jpg


Sarımsak,baharatlar ve tuzu ekleyip harmanlıyoruz...Daha sonra 2 hamsiyi birleştirip bir tepsiye koyuyoruz..
3.jpg


İki tarafınıda mısır ununa bulayıp tavaya diziyoruz..
4.jpg


12.jpg


13.jpg


Üzerine yağ ekleyip iki taraflı pişiriyoruz...Tava büyük olduğu için tavayı sağa sola çevirmemiz gerekiyor...
14.jpg


14.jpg


Kızarınca diğer tarafını çeviriyoruz...
15.jpg


17.jpg


Hamsi tava servise hazır...
18.jpg


19.jpg


23.jpg



Notlar
Hamsi Tava, öğünlerde, mevsimlik sebze salatası ve limonla, tek kap yemek olarak tüketilir. Arkasından tatlı yeme alışkanlığı vardır. Daha çok Karadeniz yemeği olarak bilinmekle birlikte, bugün hemen her yörede tüketilmektedir. Hamsinin en çok bilinen pişirilme şeklidir.



Hamsi tava yapmanın püf noktaları

Hamsiyi yakalamak kadar tavada pişirmesi de büyük ustalık istiyor. İyi bir hamsi tava yapmak için hamsinin pişirme süreçleri de önemli oluyor. İşte hamsi tava yapmanın püf noktaları

- Hamsiler öncelikle iyi bir şekilde karın bölgelerinden el yordamıyla temizleniyor. Temizlenmiş hamsileri bol suda ve tek tek yıkanıyor. Daha sonra bir süzgece alınarak tuzlandıktan sonra suyunun süzülmesi bekleniyor.

- Mutfak tezgahının üzerine temiz bir kağıt serip, süzgeçte süzülen balıkların iyice sularını çekmesi için kağıt üzerine alınıyor.

- Yine tezgah üzerine serdiğiniz başka bir kağıt üzerine bir bardak kadar mısır unu koyuluyor.

- Hamsiler teker teker mısır ununa bulunuyor. Dilerseniz bu aşamada unun içine baharat yada tuz ilavesi de yapılabiliyor.

- Çok geniş olmayan balık tavasına yarım çay bardağını geçecek kadar ayçiçek yağı dökülüyor. Yağ kızdıktan sonra ocağın altını kapatıp hamsileri tavaya kuyrukları ortada kalacak şekilde diziliyor. Bu dizilişte hamsilerin birbirine değerek sıkışması gerekiyor. Daha sonra ocağın altını yeniden yakılarak hamsiler pişiriliyor. Eğer hamsileri dizerken bir yandan da ocağın altı açık kalırsa ilk dizdikleriniz pişecek, son olarak tavaya koyduklarınız ise çiğ kalacaktır. Bu nedenle ocağın altının kapalı olması gerekiyor.

- Hamsi tavayı kısık ateşte yapmaya özen göstermek gerekiyor. Hamsilerin altta kalan kısımlarının kızarıp kızarmadığını kontrol etmek için,üst kısımlarının renginin hafifçe değişmesini ve kuyruklarının da hafifçe çıtır olmasını bekleniyor.

- Tüm hamsileri aynı anda çevirebilmek için tavanın boyutuna göre düz bir kapak kullanarak,kapağı hamsilerin üzerine kapatarak çevirmek gerekiyor. Tüm hamsileri kapağın üzerine alıp, pişmemiş tarafını tavaya koyunuz. Bu sırada tavadaki yağın boşaltılması ve sonradan yeniden üzerine eklenmesi gerekiyor.

- Kısık ateşte hamsilerin pişmeyen yüzeylerini de kızarttıktan sonra, servis tabağına alarak sıcak sıcak servis yapılıyor. Kızaran hamsilerin yağını süzmek için havlu kağıt üzerine alarak fazla yağından arınabiliyor.


Benzer konular:
Balıklar ve Su Ürünleri
 
Son düzenleme:
X