Harçlık

Eskiden sekerde verirlerdi ana para verenler bas taci :)) herkes ayni miktari verirdi bi komsu amca onun 5 katini verince hafizamda yer etti hala hatirliyorun :)) ee tabii verdigi harclik direkt dondurma sekere yatirim olmustu :) ama hic unutmadigim bi animdir bu mesela:) seker verecegine para ver o da gidip seker alir belki. Su yararli zararli seyini birakmamiz lazim biraz. Ok kitap daha yararlida mutlu olmasi onemli degil mi o gun? Ee oleyse?

ben yegenlerıme ve kuzenlerımın cocuklarına harclık verdım
dusuncenıze katılmıyorum konu sahıbı sonucta sızın aldıgınız hedıyeye de mutlu olmamıslar . ıkı bayram arası tuketılen harclıktan bahsettınız ama...

bende cocukken cok bayram harclıgım olurdu anneme verırdım oda neye ıhtıyacım varsa veya ne ıstıyorsam ıstedıgım seylerı kagıda yazar bı keseye koyardı ıcınden 1 tane cekerdım o kagıtda ne yazıyorsa gıder onu alırdım bıdahakı bayrama baska ısteklerımı ertelerdım bu bana sabretmeyı beklemeyı ogrettı mesela

benım aılem ıstedıgım bırseyı hemen almazdı cok guzel seyler alırlardı hep cok kalıtelı herkesde olmayan kıyafetlerım oyuncaklarım oldu ama az ve öz oldu sırayla oldu hep haketmem gerektı

benım 2 bucuk yasında kızım var bende aynı seyı uyguluyorum. ona verdıklerı bayram harclıklarını ona aıt cantada bırıktırdı zaten kumbarası var . bayram sonunda yasına gore oynayabılecegı 2 oyuncagı gosterıcem hangısını secerse onu alıcam ona

sızın yegenlerın her ıstedıgı anında oluyorsa belkıde ondan memnunıyetsızlıklerı oluyor olabılır
zira 2 ay once aldıkları tabletden hemen sıkıldılarsa buda normal degıl fazla tuketım bagımlısı olmuslar bızım zamanımızda ateri vardı senelerce oynadık yahu hıc sıkılmadan artık calısmaz hale gelene kadar oynadık.

ben yuksek mıktarda harclıga karsıyım sadece mesela yegenıme 100 tl kuzenlerımın cocuklarına 50 tl verdım hepı topu 2-4 kısıyız sadece topladıkları parayla 2 pantolon 2 kazak alırlar yanı oyle dıyeyım. bır cocuga adam bası 200 tl falan verenler var kalabalık aile olmasına ragmen o cok ... kıymetı kalmaz ozaman paranın da bırıktırmenın de sabretmenınde ...

İyi bayramlar hanımlar
Benim bir sorum var
Eş dost çocuklarına harçlık verirmisiniz?
Sizce harçlık vermek doğru bir davranış şekli mi?
Konuyu şu şekilde güncellemem lazım aslında
harçlığı sorgulamamın sebebi ise şu olaylar oldu
Benim iki tane yiğenim var geçen ramazan bayramı yiğenlerden büyük olanı 800 tl küçük olanı 600 tl harçlık toplamış çocuklar 8 ve 4 yaşındalar
Ne yaptılar paralarını diye sorunca tablet ve oyun almış olduklarını öğrendim
ramazan ve kurban bayramı arası 2 ay 10 gün şimdi ne tablet nede oyun var
Ve sürekli kim olursa olsun para istiyorlar şeker çikolata gibi şeyler onları mutlu ve tatmin etmiyor bayram yeni nesil için harçlık para olmuş
Bende bu baram büyük yiğene 4 tane dünya klasiklerinden oluşan kitap aldım küçük yiğene ise sevdiği çizgi filmin bayama kitabını ve kalem aldım
Çocuklar buna memnun olmadılar
Annem de kızım bunlara vereceğin parayı çocuklara verseydin onların gönüllerini yapsaydın bayram bayram
Yahu anacım ne bayramı hangi bayram kavramı niye göremiyorsun diye söylendim de
Anlayana!!
Harçlık veririm. Bu adetimiz hoşuma gidiyor. Yılda 2 kez oluyor zaten. Bi ara giysi vs de almayı denedim. Para daha cazip geliyor. Para veriyorum, mutlu oluyor :))

Bayramlar çocuklara harçlık vermek imdir zaten :) paralarıno nasıl değerlendirip değerlendiremiycekleri onların ve ailelerinin problemi ama istemeleri çok yanlış. Annenizin tavrı da yanlış, diyelim ki 100 tl verdiniz çocuk mutlu olmadı az geldi o zaman 200 mü ver diyecekti. Ayrıca hediyelerinizi de çok beğendim. İyi bayramlar.

Ben hak veriyorum konu sahibine. Eşimin 1 yeğeni var ona harçlık veriyoruz, yaşı daha küçük biz eltime veriyoruz o ihtiyacını alsın diye. Ama bayramlara giderken bayramlık kıyafet oyuncak da hediye alıyoruz. Eşimin başka yiğeni olursa ya da benim yiğenlerim olursa harçlık + hediye olarak veriirm herhalde

Bayramda harçlığın verdiği keyif ayrıdır ya ben istediklerimi hep para biriktirerek almışımdır o yüzden bayramlar çok işe yarıyordu.
Ama şimdiki çocukların doyumsuz olduğu konusunda haklısınız. Aynı yaştaki iki yeğenimden biri sürekli para ister ne kadar istediğini söyler, doğumgününde hediyesini seçer ister genelde de pahalı olur. Ben çok gıcık oluyorum bu tavırlarına vereceğim varsa da vermiyorum bazen ama işin doğrusu bu davranışı ailede kazanmalıydı benim yapabileceğim birşey olamaz.
Diğeri de yirmi lira versen çekine çekine alır gerek yoktu der teşekkür eder.
Küçük veya büyük başkasından birşey isteyen insanlar bana çok itici geliyor. İnşallah benim çocuğum öyle olmaz.
Çocuklar bayramda para alacağım diye beklentide olarak büyüklerinin bayramını kutlamamalı diye düşünüyorum.

İyi bayramlar hanımlar
Benim bir sorum var
Benim iki tane yiğenim var geçen ramazan bayramı yiğenlerden büyük olanı 800 tl küçük olanı 600 tl harçlık toplamış çocuklar 8 ve 4 yaşındalar
Ve sürekli kim olursa olsun para istiyorlar şeker çikolata gibi şeyler onları mutlu ve tatmin etmiyor bayram yeni nesil için harçlık para olmuş
Bende bu baram büyük yiğene 4 tane dünya klasiklerinden oluşan kitap aldım küçük yiğene ise sevdiği çizgi filmin bayama kitabını ve kalem aldım
Annem de kızım bunlara vereceğin parayı çocuklara verseydin onların gönüllerini yapsaydın bayram bayram
Anlayana!!
bence mantıklı
hediye de verilebilir az miktarda para da ama 400 tl 800 tl bana bi çocuk için fazla geldi :p

İyi bayramlar hanımlar
Benim bir sorum var
Anlayana!!

öyle büyük miktarlarda harçlık vermeyiz, küçük bir miktar seçeriz.
ancak eğer ki bayram öncesi vaktim olursa ben de sizin gibi harçlık yerine hediye almayı tercih ederim. Kitap da çok alıyordum, ancak eşim kendi yeğenine bundan sonra almamı söyledi, okuma alışkanlığı pek yok çünkü, ancak kendi yeğenlerime almaya devam ediyorum.

İyi bayramlar hanımlar
Benim bir sorum var
Anlayana!!
Size göre doğru değil

Ay ay küçükken bütün harçlıklarımı annem alırdı ben sana o parayla şunu alim bunu alim derdi hıh.

Ya bu çok üzücü.Büyük oğlum 8 yaşlarındayken demişti ki"anne, okul arkadaşlarımın çoğunun bayram harçlıklarını anneleri alıyormuş,eve halı ya da perde alıyormuş.Benim annem hiç almaz,bizim için saklar,isteyince verir dedim,'vay be,çok şanslısın' dediler"demişti.
Bu davranış çocuğa haksızlıktır ya..

Bazi kadinlar boyle malesef :/
Kayinvalidem ogluma para verir. Sonra bana sorar cocugun parasini ne yaptin neden harcamadin diye. Ben altina cevirip hesabina yatiririm. Tuhaf buluyor.
Sonra esim soyledi. Ciddi anlamda zengin olmalarina ragmen esim cocukken annesi onun harcliklarini harcarmis. Hani borc harc olsa kredide olunsa yine az cok anlarim ama altinda porsche olan kadin cocugun 3 kurusuna nasil el uzatir aklim almiyor.
Bizim gelirimiz onlara gore devede kulak. ama bir kere oglumun parasini harcamak aklima gelmedi.

Bazi kadinlar boyle malesef :/
Kayinvalidem ogluma para verir. Sonra bana sorar cocugun parasini ne yaptin neden harcamadin diye. Ben altina cevirip hesabina yatiririm. Tuhaf buluyor.
Sonra esim soyledi. Ciddi anlamda zengin olmalarina ragmen esim cocukken annesi onun harcliklarini harcarmis. Hani borc harc olsa kredide olunsa yine az cok anlarim ama altinda porsche olan kadin cocugun 3 kurusuna nasil el uzatir aklim almiyor.
Bizim gelirimiz onlara gore devede kulak. ama bir kere oglumun parasini harcamak aklima gelmedi.

Benim annem de tüm harçlık ve burslarımızı alırdı elimizden, para birikimi yapardı, sonra kooperatif evine girerken peşinat yaptığını söylemişti. Sadece bir kere bursumuzla kardeşimle kot pantolon almıştık hala unutmam sevincimi.

Bende yeğenlerime,eşinin yeğenlerine,mutlaka harçlık veririm.Sokakta gorduklerimede 3 5 veriyorum.Kizimada çok veriliyor haliyle.Ama asla onun harçlığına dokunmam.Her bayram acaba bu bayram ne alsam diye düşünüyor .Arada bize soruyor fikir falan alıyor .Zaten birikim yapmayı bu yaşında çok sever.Bayagi birikimi oldu:KK70:

Ya bu çok üzücü.Büyük oğlum 8 yaşlarındayken demişti ki"anne, okul arkadaşlarımın çoğunun bayram harçlıklarını anneleri alıyormuş,eve halı ya da perde alıyormuş.Benim annem hiç almaz,bizim için saklar,isteyince verir dedim,'vay be,çok şanslısın' dediler"demişti.
Bu davranış çocuğa haksızlıktır ya..

oo sadece harçlıkları alsalar iyi, beni çocuk işçi olarak çalıştırıp o paraya da el koyuyorlardı, ayrıca evde para biriktirmek yasaktı :KK53: böyle başka ev var mıdır bilemem, millet çocuğuna tasarruf öğretmek için kumbara alır, bizde yasaktı o durum.

Ama hiç bir ihtiyacıma da param yok cevabını almadım, para yokken bile bu cevabı almadım, annem babam gerekirse iki işte çalıştılar.

o yüzden imkanlar buna elveriyorsa ne denilebilir ki:KK14:

cocuklara harclik vermek "yeni" degil. size verilmedimi? ben 31 yasindayim ve bayramlarda insanlar bütcesine göre verdi yani. para yerine seker, patik... ceyizime yazma vs. verenlerde oldu ama genel anlamda harclik verildi.
bende veriyorum- benim manevi oglum var- onun zevkini bildigim icin genelde güzel bir hediye aliyorum ama diger cocuklara hediye almak güzel bir davranis olsada bu devirin cocuklari genelde herhangi büyük bir oyuncak icin para biriktiriyorlar ( sadece bu devirin degil, bende ilk bisikletimi bayram paralarimla almisdim )

oo sadece harçlıkları alsalar iyi, beni çocuk işçi olarak çalıştırıp o paraya da el koyuyorlardı, ayrıca evde para biriktirmek yasaktı :KK53: böyle başka ev var mıdır bilemem, millet çocuğuna tasarruf öğretmek için kumbara alır, bizde yasaktı o durum.

Ama hiç bir ihtiyacıma da param yok cevabını almadım, para yokken bile bu cevabı almadım, annem babam gerekirse iki işte çalıştılar.

o yüzden imkanlar buna elveriyorsa ne denilebilir ki:KK14:
Ya o bir düşünce biçimi sanırım,babam esnaftı,işyeri çok faaldi, fakat o anlayış bizim evde de vardı.Sanki parası olan kendine çocuk yaşta ev açacak.
Bize de pek yok denilmedi ama,hani benim çocuklarım gibi harçlık biriktirmenin,kendini küçük bir serveti varmış gibi hissetmenin mutluluğunu yaşayamadım,bizde harçlık verme yoktu.Ne yapacak parayı,çocuk o düşüncesi vardı.

Çocukluğumda hiç bayram harçlığı veren olmadı. Çocuk bekliyor çevresinde de anlatan çocuklar olunca. Annem çok cimriydi hala da torunlara bayram harçlığı vermez. Ama ben elimden geldiği kadar önüme çıkan çocuklara harçlık veririm. Harçlık vermenin nesi kötü Allah aşkına? Konu geçmiş de olsa okuyunca yazmak istedim. Siz çocukken hiç harçlık almadınız demekki diyeceğim ama işte ben sırf bu yüzden veriyorum. Çocukların yüzündeki tebessüm yeter. Kitap alacaksanız Bayram’ı beklemenize gerek yok.

Back
X