Hayat mı pahalı yoksa ben mi fazla harcıyorum

2 yıldır çalışıyorum, öğrendiğim şey eline para geçer geçmez bir kısmını birikime ayıracaksın.

Ilk bir yıl hatta daha fazla birsüre aldığım gitti.
Tabii ben ailemle yaşıyorum, ama sadece kiram yok sayabiliriz.
Eve katkım oldu, market alışverişi de yaptım, ufak tefek elektronik eşya da aldım, televizyon-klima da aldım.
Bunun yanında ilk yıl hiç kasmadım.
Çünkü babamdan para almak ağır gelirdi öğrenciyken, harcarken içim elvermezdi.
Insan kendi parasını harcayamaz derler, yalan.
Çatır çatır harcadım paramı, hiç de pişman değilim ((:
Harcadım derken öyle savurmadım, ama öyle kıyafette falan ucuz olsun diye uğraşmadım, istediğim kadar çıktım dışarı.
Ayrıca bilgisayar ve telefonumu da ilk yıl aldım.

Sonra para yemeye doyunca tamam artık dedim, birikim zamanı (:
Maaşı aldığım gün birikime ayırdım bir kısmını ve o zaman anladım para yetirmeyi.
Çok aburcubur alırım, hemen hemen her gün markete uğrarım.
Ordan kısmaya başladım önce.
Çok fark ediyor (:
Bir de aylardır tablet almak ve fotoğraf makinası almak istiyorum.
Çok rahat da alabilirim.
Ama hemen almayayım diye diye hevesim kaçtı, sonra düşündüm sırf zevk içindi, hiç ihtiyacım yok.
Yine de çok sıkmıyorum ben kendimi, ama birikim de yapabiliyorum artık.

Öğretmen maaşıyla biraz düşünerek harcıyorum, olacak o kadar.

Yeni baslayan ogretmenin maasi 1809tl ama yeni zam geldi tam olarak ne kadar geldiğini bilmiyorum bu ek derssiz on bes saat karşılığı. Ogretmen maasini soran arkadasa yaziyorum. Ek ders ile otuz saate tamamlanabilirse 2400 , 2500civari bir maas olur ama branjina gore otuz saate ihtiyac olur mu atandiginiz okulda orasi belli olmaz

Bence yemek masrafını düzene koyabilirsin.
Evde yemek pişirsen,tatlını da yapsan çok farkeder.
Hem kendi pişirdiğin daha lezzetli hem de inan masraf bayaa düşüyor.
Denenmiştir.

Daha çokk yeni atılmışsın hayata canım tadını çıkar,bende öğretmenim ilk yıl arkadaşlarımla lojmanda kaldığım halde yetmiyordu,ama akşam yemeklerini evde yapabilirsin pratik şeylerle ,herkes asgari ücreti örnek vermiş ama herkesinde standartı ,yaşam biçimi farklı yani...Şimdi tabikide ,gezip ,giyineceğin yaşların ,zaten ileryen yıllarda ev borcuna filan girip zorunlu birikim yapıyorsun bizimde5000 tl aylık gelirimiz var ev taksiti ödeniyor,gerisi harcanıyor paranın hiççç adı yok ,allah hepimizin yardımcısı olsun...şimdi ilk yıllarımız kadar rahat harcayamıyoruz bide çocuklar olunca...:53:

Merhaba :)

bende senin durumuna benzer bi durumda oldugum icin, seni anliyorum. Insan gercekten paranin
ne kadar cabuk bittigine sasirabiliyor...
Ben su an tek yasiyorum okudugum yer ailemden uzak oldugu icin. Aylik belirli bir gelirim var ve
bununla gecinmek zorundayim. Zaten kira, elektrik, su, yemek masrafi, telefon derken neredeyse bitiyor,
kiyafet ve ayakkabi gibi seylere her ay para ayiramiyorum, ya da cok ucuza getirmem gerekiyor.
Ama bir der söyle bir sey var, ben yurtdisindayim. Gecen yaz Istanbuldaydim 3 ay, aylik 2000TL geciyordu elime,
ve ancak yetiyordu. Bende cok disarda yiyordum (öglenleri, bazen aksamlari), cünkü evde tek kisiydim, kendime yemek
yapmaya üseniyordum. Yinede yemege cok cok para verdigimi sanmiyorum cünkü pahali yerlere gitmemeye dikkat ediyordum, ve ayni zamanda bi yemek icin yaptigim market alisverisine neredeyse ayni miktari vermem gerekiyordu...
Benim para biraz daha cok kiyafetlere ve gezmeye gitmis olabilir :)

Ama söyle tavsiyelerde bulunabilirim (zaten genelde diger arkadaslarin söyledikleri ayni yönde):

• Kira maasinin ücte biri, kontratin bittiginde daha ucuz bi yere gec. Is yerine ve sehir merkezine yakin sec ki, benzin masraflari azalsin. Bu arada, 1+1 eve gececegim demissin, yani su anki evin daha büyük. Neden bu kadar büyük bi eve gerek duydun ki tek kisi olarak?
  • Sürekli disarda yiyorum demissin, evde yemek yapmak daha ucuza geliyorsa, arada sirada kendin yap. TR'de sanki marketler buradakinden daha pahali, bir de tek kisi olunca her zaman evde yemek daha ucuz olmuyor. Ya da aksamlari evde peynir ekmek vs. ye. Salata da olabilir. Hem ugrastirmaz hem ucuz. Zaten öglen sicak yemek yersin. Yok ben hem öglen hem aksam disarda yemekten vazgecmem diyorsan, daha ucuz yerlere git. Kendine her ögün icin belirli bi bütce ayir onu gecme.
  • Pasta ve tatlilari azalt :) Bu hem bütcen hemde fizigin icin daha iyi olacaktir :)
  • Araba kullanmak toplu tasittan daha pahaliysa eger, neden arabayi sadece gercekten lazim oldugunda kullanipta otobüs, dolmusla ise gitmiyorsun? Yani belki buradan biraz tasarruf edebilirsin.
  • Son olarak: Her yerden kismak tabiki faydali, ama belki biraz da gelirini arttirabilirsin. Kullanmadigin kiyafetler varsa mesela ve dolabin cok doluysa, bazilarini satabilirsin. Burada bi site var, genelde bayan olmak üzere, insanlar kullanmis kiyafetlerini satiyor ve gayette popüler. Bir kac ay önce iki kere giydigim ve 200 TL ye aldigim abiyeyi 100 TL ye sattim. En azindan böylece yeni alacaginiz kiyafetlerin parasini giymediklerinizle cikarabilirsin belki :)

Biraz ordan biraz burdan kisarsan, gayet iyi gecinebilecegine inaniyorum. Umutsuzluga kapilma, böyle basladin diye
böyle gidecek diye bir sey yok.. Insan zamanla ögreniyor, sende daha önce kendi gecimini tamamiyla saglamak
zorunda kalmamissin.
Her ay harcadiklarinla ilgili detayli bir liste de hazirlayabilirsin, böylece her sey kontrolün altinda olur, hem
belirli seylere (mesela disarda yemek) verdigin parayi sayi olarak görmek insani daha cok etkiler ve
tasarruf yapma konusunda disiplinli olmani saglar diye düsünüyorum. Parayi sadece cekip cetakip harcadiginda insan
farkina bile varmiyor neye ne kadar gittigini .....
Bol sans ve iyi tasarruflar :))

Ne kadar gelir varsa o kadar da gider olur..

Senelerdir bunu bilir bunu söylerim.. :1:

Allah yardımcın olsun..

Canim yemek yapmayi bilen bir ev arkadasi edin. Sen temizlik yaparsim arkadasin yemek bulasik... Fayette guzel gecinirsiniz.

Birde bana sorun... missplayful kenarda bes kurus paran varmi deseniz su an 250 $ param var heps i bu. O da doktor parasi diye sakliyorum. Bir suru ayakkabi, canta, taki toka, kiyafet ve yuzlerce makyaj malzemem var baskada birseyim yok valla. Yillik okul ucretim 38 bin dolar. Ondan fasfakir olmayayim? Ac kalirsam makyaj malzemerimi e bay de saticam bir kac bin dolar gelir ordan... gecinmk zor

bende öğretmenim 1800 lira maşş 400lira ekdersle kira fatura ve ailemin borcunu ödüyorum çok bunaldım bende

Merhaba :)

bende senin durumuna benzer bi durumda oldugum icin, seni anliyorum. Insan gercekten paranin
ne kadar cabuk bittigine sasirabiliyor...
Ben su an tek yasiyorum okudugum yer ailemden uzak oldugu icin. Aylik belirli bir gelirim var ve
bununla gecinmek zorundayim. Zaten kira, elektrik, su, yemek masrafi, telefon derken neredeyse bitiyor,
kiyafet ve ayakkabi gibi seylere her ay para ayiramiyorum, ya da cok ucuza getirmem gerekiyor.
Ama bir der söyle bir sey var, ben yurtdisindayim. Gecen yaz Istanbuldaydim 3 ay, aylik 2000TL geciyordu elime,
ve ancak yetiyordu. Bende cok disarda yiyordum (öglenleri, bazen aksamlari), cünkü evde tek kisiydim, kendime yemek
yapmaya üseniyordum. Yinede yemege cok cok para verdigimi sanmiyorum cünkü pahali yerlere gitmemeye dikkat ediyordum, ve ayni zamanda bi yemek icin yaptigim market alisverisine neredeyse ayni miktari vermem gerekiyordu...
Benim para biraz daha cok kiyafetlere ve gezmeye gitmis olabilir :)

Ama söyle tavsiyelerde bulunabilirim (zaten genelde diger arkadaslarin söyledikleri ayni yönde):

• Kira maasinin ücte biri, kontratin bittiginde daha ucuz bi yere gec. Is yerine ve sehir merkezine yakin sec ki, benzin masraflari azalsin. Bu arada, 1+1 eve gececegim demissin, yani su anki evin daha büyük. Neden bu kadar büyük bi eve gerek duydun ki tek kisi olarak?
  • Sürekli disarda yiyorum demissin, evde yemek yapmak daha ucuza geliyorsa, arada sirada kendin yap. TR'de sanki marketler buradakinden daha pahali, bir de tek kisi olunca her zaman evde yemek daha ucuz olmuyor. Ya da aksamlari evde peynir ekmek vs. ye. Salata da olabilir. Hem ugrastirmaz hem ucuz. Zaten öglen sicak yemek yersin. Yok ben hem öglen hem aksam disarda yemekten vazgecmem diyorsan, daha ucuz yerlere git. Kendine her ögün icin belirli bi bütce ayir onu gecme.
  • Pasta ve tatlilari azalt :) Bu hem bütcen hemde fizigin icin daha iyi olacaktir :)
  • Araba kullanmak toplu tasittan daha pahaliysa eger, neden arabayi sadece gercekten lazim oldugunda kullanipta otobüs, dolmusla ise gitmiyorsun? Yani belki buradan biraz tasarruf edebilirsin.
  • Son olarak: Her yerden kismak tabiki faydali, ama belki biraz da gelirini arttirabilirsin. Kullanmadigin kiyafetler varsa mesela ve dolabin cok doluysa, bazilarini satabilirsin. Burada bi site var, genelde bayan olmak üzere, insanlar kullanmis kiyafetlerini satiyor ve gayette popüler. Bir kac ay önce iki kere giydigim ve 200 TL ye aldigim abiyeyi 100 TL ye sattim. En azindan böylece yeni alacaginiz kiyafetlerin parasini giymediklerinizle cikarabilirsin belki :)

Biraz ordan biraz burdan kisarsan, gayet iyi gecinebilecegine inaniyorum. Umutsuzluga kapilma, böyle basladin diye
böyle gidecek diye bir sey yok.. Insan zamanla ögreniyor, sende daha önce kendi gecimini tamamiyla saglamak
zorunda kalmamissin.
Her ay harcadiklarinla ilgili detayli bir liste de hazirlayabilirsin, böylece her sey kontrolün altinda olur, hem
belirli seylere (mesela disarda yemek) verdigin parayi sayi olarak görmek insani daha cok etkiler ve
tasarruf yapma konusunda disiplinli olmani saglar diye düsünüyorum. Parayi sadece cekip cetakip harcadiginda insan
farkina bile varmiyor neye ne kadar gittigini .....
Bol sans ve iyi tasarruflar :))
sonunda benim gibi düşünen biri çıkmış. kağıda yazın neye ne kadar harcadığınızı. :34:
bu arada kıyafet satma işine bayıldımmm :32:

sonunda benim gibi düşünen biri çıkmış. kağıda yazın neye ne kadar harcadığınızı. :34:
bu arada kıyafet satma işine bayıldımmm :32:

Evet dimi, sayilar her zaman dogru söyler ve en aci gercegi ortaya koyar :34:
Fakat harcamalarin azaldigini görmenin de ayri bir tadi vardir :)

Bu kiyafet satma isi bana cok mantikli geliyor, biraz vaktim oldugundu tüm kullanmadiklarimi
satmayi düsünüyorum :) Dolapta durup yer kaplamasindan cok daha iyi...

Birde bana sorun... missplayful kenarda bes kurus paran varmi deseniz su an 250 $ param var heps i bu. O da doktor parasi diye sakliyorum. Bir suru ayakkabi, canta, taki toka, kiyafet ve yuzlerce makyaj malzemem var baskada birseyim yok valla. Yillik okul ucretim 38 bin dolar. Ondan fasfakir olmayayim? Ac kalirsam makyaj malzemerimi e bay de saticam bir kac bin dolar gelir ordan... gecinmk zor

​Canım sen amerikada yaşıyorsun orada geçinemeyebilirsin ama konu sahibi arkadaşımız adanada yaşıyor türkiyenin en ucuz şehirlerinden birisidir.

Kızlar merhaba, yabancı bir şehire yeni atandım mühendis olarak(adana), maaşım 3000 küsür

1000tl kira ödüyorum, benzin gideri, telefon gideri elektrik gideri yemek gideri kıyafet harcaması, alışveriş filan derken elimde hiç bir şey kalmıyor, geçen ay utana utana ailemden 1000tl yardım aldım.

Yemek yapmasını iyi bilmiyorum bu yüzden hep dışarda yiyorum, birazda tatlıya pastaya çıkolataya düşkün biriyim, pastane harcamasıda baya oluyor.

Bugune kadar hiç ev geçindirmedim, ilk kez çalışıyorum, ailemle yaşarken ne kadar para harcadığımı hiç hesap etmedim, hayat gerçekten zormuş. Sizlerden şoka gireniniz oldumu aileden çıkıp çalışma hayatına girince? Ailemle yaşasam masraflarım yarı yarıya azalırdı :(

cnm bence sen cok luksune kaciyosn adanada nerde,bin liralik ev ben adanaliyim benimde evim kira sen eger havuzlu villalarda fln ev tutmadiysan bin lira etmez benim evim fazla luks sayilir ama kirasi yillik dokuz bin braz standartlarini dusurursen rahatca adanada uc binlirayla gecinirsin gercekten iger buyuk sehirlere gore cok ucuz bir sehir

Ev kirası çok fazla. Eşyalı olsa bile fazla Adana için fazla geldi bana. Eşyayı kendiniz taksitle bile alabilirdiniz hiç değilde boş yere kira ödemek yerine eşyanızda size kalırdı. Süreki tayininiz çıkacak değil herhalde.

Son düzenleme:
Back
X