Son kullanma tarihi geçmiş, bayatlamış bir tarayıcı kullanıyorsanız. Mercedes kullanmak yerine tosbaya binmek gibi... Websiteleri düzgün görüntüleyemiyorsanız eh, bi zahmet tarayıcınızı güncelleyiniz. Modern Web standartlarını karşılayan bir tarayıcı alternatifine göz atın.
Hayatının bir bölümünde keçi olarak yaşamaya karar veren “garip” tasarımcı
Şu günlerde İsviçre Alpleri’nde bir adam, Thomas Thwaites, keçi olmanın deneyini gerçekleştiriyor.
Protez kol ve bacaklarıyla bir keçi gibi hareket edebilen Thomas yapay bir işkembeyle keçilerde bulunan gerçek bağırsak bakterilerini kullanarak yediği çimenleri sindiriyor. Keçilerin bütün davranışlarını uzun süre gözlemledikten sonra sürünün bir parçası olarak hareket etmeye özen gösteriyor.
Motherboard ekibinden Matthew Braga‘ya attığı maillerle ilginç deneyi hakkında bilgi veren keçi adam Thomas şunları söylüyor: “Kayalıkların arasında bir kilometreden belki biraz daha fazla onları takip edebildim. Sonra bir anda beni toz içinde bıraktılar. Günün geri kalanını onlara yetişebilmeye çalışarak geçirdim. Oldukça güzeldi, gerçek yumuşak çimenlerin üzerinde… Ama dağdan aşağı doğru inmek sahiden korkutucuydu. Çünkü düşseydim beni bir kayaya çarpmaktan koruyabilecek ellerim yoktu.”
Keçi adam Thomas Thwaites İngiltere’de çalışmalarını yürüten bir konsept tasarımcı. Teknoloji, bilim ve gelecek araştırmaları konularıyla ilgili Thomas yaptığı bu “garip” deneyle ilgili şunları söylüyor: “Posthümanizm, transhümanizm teknolojisi insanların arzularını gerçekleştirmesini mümkün hale getirmek için var. Bence bu arzuların hepsinin süper zeki arzular olmasına gerek yok. Bir diğer deyişle,herkes bir sayborg olmak istemeyecektir. Bazılarımız evrilmeyi değil aksini tercih edebilir.”
“Bir hayvan olmak mı? Çok daha dingin ve basit!” diye yazıyor bir başka mailinde keçi adam Thomas.Kaygılara, düş kırıklıklarına, günlük yaşamın varoluşsal sıkıntılarına karşı direnci yüksek bir varlık olarak yaşamanın nasıl olduğunu keşfetmek isteyen Thomas’ın bu isteğini “Wellcome Trust” ismindeki biyomedikal vakıf desteklemiş. Üstüne bir de ufak bir sanat ödülü vermiş.
İsviçre Alpleri’ni geçmeyi kendine hedef koyan Thomas 2014 yılının Eylül ayında bir çobanı bulduğunda bu çoban Thomas’ı sürüsüne kabul etti! Ancak Thomas’ın çok kısa sürede deneyimleyeceği üzere bir keçi olarak yaşamak hiç de kolay değildi. Daha protezlere doğru düzgün alışamadan kayalıkların arasında, eğimli arazide otlamaya başladı. Dışarıda keçilerle birlikte uyumak için hava çok soğuk ve yağmurluydu. Dolayısıyla keçi adam Thomas’ın ekibi her akşam yeni bir kamp kurdu. Bir yandan da Thomas’ın aslında bir insan olduğunu diğer keçilere belli etmemeye çalıştılar. Çünkü bu garip görünümlü adamın bir şekilde sürünün üyesi olmaya devam etmesi gerekiyordu.
Thomas 3 gün boyunca diğer keçilerle, 3 gün de yalnız takıldı. Şimdi bu deneyin fotoğraflarını ve daha fazlasını Eylül ayı içerisinde London’s Studio1.1 Gallery‘de sergileyecek. Bir de “GoatMan: How I Took a Holiday from Being Human” (Keçi Adam: İnsan Olmaya Nasıl Ara Verdim) isminde bir kitap çıkaracak.