HDP'deki emanet oylar CHP'ye kaydı, Bahçeli hayır dedikçe kaybetti.

pelin şunu kaçırıyoruz ama kime göre balçık? neye göre güneş?

Yani benim demek istediğim tamamen kişisel hırslarımızla hareket ediyoruz.
Sence bu şekilde hırsla, inatla hareket etmek ülkenin geleceğini olumsuz etkilemiyor mu?
Yanlış yanlıştır bunun sana göresi bana göresi olamaz ki? daha doğrusu olmamalı.
AKP'nin politikarını beğenmezsin sana göre değildir oy vermezsin bunu anlarım. ya da chp'nin geçmişiyle alakalı endişelerin vardır, yine aynı şeyleri yaşar mıyım acaba dersin oy vermezsin tercih etmezsin anlarım.
Ama 5 yaşındaki çocuk gibi böylesi önemli bir kararı verirken ülken için onlara inat bu diyorsan ve seçtiğin tarafın hatalarını görmezden geliyorsan üzgünüm arkadaşım yanlışsın ve evet güneşi balçıkla sıvıyorsun.

ama iyide siyaset böyle bişi değilmi zaten, heralde kendi çıkarımı gözeticem (maddi bahsetmiyorum), heralde kafama uygun olana oy vericem, heralde karşı görüşteki parti başa geçmesin diye kendime en yakın partiye oy vericem. sana göre a partisi balçık bana göre b partisi balçık. bu yüzen birden çok parti yokmu?
kişisel algılamadım zaten, genel olarak konuşuyorum.

Evet haklısın bizim ülkemizde siyaset ne yazik ki böyle bir şey.
Siyasi fanatizm sadece bu ülkede var.
sen oy bazın da düşünüyorsun, oy verdim vatandaşlık görevim bitti olarak bakıyorsun sanırım? oya indirgemişsin mevzuyu.
tabiki de herkes inandığı,kafasına yatan partiye oy verecek versin de.
Ama oy verdiğin parti her zaman doğru bir politika uygulaya mayabilir? ozaman sessiz kalmak mı doğru olan yok sa hey hoop ben sana bu yüzden mi oy verdim diye hesap sormak, hakkını aramak, yapılan yanlışın telafisini talep etmek midir?
Hangisi doğru, hangisi yanlış?
ya da hangisi güneş, hangisi balçık?
bakalım neyi seçeceksin?

şimdi örnek vereyim akp seçmeni fanatik hala başında Erdoğan varmış gibi oy veriyor kabul, ama chp seçmenide Atatürk'ün kurduğu parti diye oy veriyor, hdp ye verenler malum akp gitsinde ne olursa olsun mantığı çoğunda. şimdi hangisi yanlış? bana göre hiçbiri. herkes kendince oy veriyor işte.
burda herkesi genelleyemem elbette chpnin içinde sorgulayanlar, sırf bu sebebi gözetmeyenler vardır, diğer partilerin içindede tabi.

Bana göre hepsi yanlış.
Bu hırsla, kimle, nefretle, inatla oy verdiğimiz sürece malesef gün yüzü görmeyen bir ülke olacağız.
Allah milletimizi akıldan, mantıktan, vicdanda ayırmasın ben başka bir şey söylemek istemiyorum artık.

akıl, mantık ve vicdan üçlüsünü hep karşı tarafta eksik görmeyelim. dedim ya insanlar farklı dolayısıyla fikirlerde.

akıl, mantık ve vicdan üçlüsünü hep karşı tarafta eksik görmeyelim. dedim ya insanlar farklı dolayısıyla fikirlerde.

sanırım yanlış anlaşıldım ben kimsenin akıl, mantık ve vicdan üçlüsünü sorgulamadım, kimseninkini eksikte görmedim.
Dediğim gibi bana göre bir taraf yok karşı taraf olarak gördüğüm hiç kimse ya da hiç bir düşünce de yok.
Söylediğim tüm millet için ufak bir temmeniydi.
Akılla, mantıkla ve vicdanla alınan her karar doğru karardır zaten :)

Hayır sanki partiler ekonomi, eğitim, sağlık alanlarında vaatler veriyor da biz görmüyoruz. Ve hırsımızla oy veriyoruz. Vatanı, dini, milliyetçiliği dillerine dolamışlar. Halk da buna göre oyunu veriyor. Herkes hakettiği şekilde yönetiliyor.

Hdp'nin parti olarak mecliste bulunmasını destekliyorum deyip de Hdp'ye oy veren vatan hainidir diyenler gelmiş burda oy hesaplaması yapıyor. Zamanında peşpeşe açılan tüm partileri kapatılanlar olarak kürt seçmeni en iyi sizin anlamanız lazım aslında. İnsanlar seslerini duyurmak istiyor artık. Mecliste temsil edilmek istiyor. Pkk'yla bağlantılı bir parti evet. Bende hazzetmiyorum ama oy verenlere de vatan haini gözüyle bakmıyorum. Hdp'nin Pkk'nın desteğiyle buralara gelmesi devletin ayıbını gösterir bence. Bunca yıldır kürtlerin sesi olamamışız ki onlarda kurtuluşu Hdpde görmüşler.

Chpye de Atatürk'ün partisi diye oy vereni hiç duymadım doğrusu. Oy veren insanların hepsinden mantıklı açıklamalar duyuyorum. Görüşler/karşıt görüşler. Güneş/balçık. Keşke herşey bu kadar keskin çizgilerle siyahla beyaz kadar net olsa. Keşke bunları değerlendirecek bir ortamımız olsa da bunlara göre oylarımızı versek. Ama siyaset sürekli din ve milliyetçilik tabanından yürüdüğü için öncelikle bu durumdan kurtulmaya çalışıyoruz. Ben şahsen solcu olmama rağmen bir sol partiye oy veriyorum, en güçlü muhalefeti yaptıkları için. Bir parti tek başına iktidar olamasın diye Hdp'nin barajın üzerinde kalmasını sağlayan arkadaşlara da saygı duyuyor ve teşekkür ediyorum. Baraj gibi saçma sapan bir uygulama varken insanların bu şekilde stratejik oylar vermesi çok normal.

Son olarak dediğim gibi keşke konumuz bunlar olmasaydı da, bizde hangi parti bizi refaha kavuşturur diye düşünerek oy verebilseydik. Ama durum bu.

Yürü be CHP :) iktidarlık günlerinide göreceğiz inşallah :)

bence sonuç yanlış yorumlanmış;haziran seçimindeki akp oyları hdp ye kaymıştı,şimdi ise akp ve hdp ye oy vermek istemeyen bu kesim chp ye kaydı bu kadar basit.

sürekli olayı chp nin oylarının hdp ye gitmiş,şimdide geri gelmiş gibi lanse etmeyi bıraksınlar.

Chpnin oylari hdpye kaymis olsa chp nin oy oraninda buyuk fark olmazmiydi.. veren olmusmudur evet ama sadece chpden geldi demekde sacmalik bence.. akpnin oy orani azaldi mhpye gitmedi nereye gitti bu oylar peki..nedense devamli chp suclaniyor ne isse artik

Kaymıyor, geri geliyor :)

2011 ve 2015 7 haziran secimlerinde Chp oy sayisinda da oy oraninda bir adim oteye ilerlemeyerek yerinde saydi.
Mhp yaklasik %4 oraninda arttirken
Hdp ilk defa parti olarak girdi.

Baraji gecemeyen diger partilerde normalin uzerinde hic bir oynama da yoktu 7 haziranda.
Peki can alici asil soru:Akp'nin yaklasik olarak kaybettigi (yerel secimi saymiyorum.Ozaman tablo daha vahim olup akpnin kaybi %9a cikiyor ve aciklamaniz cok daha zorlasir.O yuzden genel secimi baz aliyorum ) %5bucuk oy orani bu da 2 bucuk milyon oya tekabul ediyor.Bu oylar nereye gitti?Buhar mi olup uctular? N'oldular ?2bucuk milyon oy kavimler gocu halinde mhp'ye mi kaydi ?:) yoksa bolunup hem mhp'ye kayip hem de "yeni bir partide" can 'mi buldu ?

Katilimi % olarak yuksek olan bir secimdi 7 Haziran.Bu bilgi de cebimizde dursun.

Simdi tekrardan basliga yorumunuzu hatirlatalim. "Kaymiyor;geri geliyor:)" Simdi soruyu tekrarlayalim.Nerde bu Chp'nin bu secimde dusmeyen ama akplilerin dillerinden dusurmedigi emanet oylari ? Ortada bir emanet varsa da bu
kimden emanet ? :)

Cevabinizi bekliyor olacagim. :)

Az çok matematik bilen bir insan seçim sonuçlarından kimin oyunun nereye gittiğini, kimin oy kaybettiğini, kayıp olyların nereye gittiğini görebilir. Ki kaldı ki hdp'nin %10 alacak gücü her şekilde vardı. Barajı aşmak için emanet oylara ihtiyacı yoktu. Akp'ye giden kürt oyları son seçimde hdp'ye gitmiştir. Bu konu çok açıktır.
He evet %2'lik bir emanet oydan söz edilebilirse de bu hdp'nin durumunu etkileyen bişey değildir.

@Chelyz ,

Akp den elbette chp ye oy verilmiştir. Fakat akp seçmeniyle , chp seçmenini yüzdeye vurduğunda tabiki iki katı kadar gozukecek.

Buradaki can alıcı nokta chp ' nin hakim olduğu yerlerde hdp nin vekil çıkarması.

Mesela Dersim ' de 9 bin oy almıştır hdp. Bu ciddi bir rakam değil mi ?

Yine nette bulduğum ; / " HDP’nin Adalar’daki oy oranı yüzde 21. Şişli’de yüzde 16.9. Bakırköy’de yüzde 12.3. Beşiktaş’ta yüzde 13. Kadıköy’de bile yüzde 10.3. /

Burada yıllardır Chp hakimdi. Nasıl oldu da hdp oy alabildi. ?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…