Her kötülüğün ve her iyiliğin karşılığı varmı dır

Ayse_4

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
24 Aralık 2017
182
-109
98
Çok iyilik yaptım ama karşılık olarak başka yerden döndü bana aynı şekilde kötü lükte döndü ama çevreme bakıyorum sanki kötü ler daha iyi

Çok iyilik yaptım ama karşılık olarak başka yerden döndü bana aynı şekilde kötü lükte döndü ama çevreme bakıyorum sanki kötü ler daha iyi
Bana göre var. Belki biz bu karşılıkları kısa vadede göremeyiz. Ama bu yapılanların karşılıksız olduğu manasına gelmez. Ki bazen yaptığımız iyiliklerin karşılığını göremediğimizi düşünsek, bize kötülük yapılsa bile biz elimizden geldiğince iyi olmaya çalışmalıyız. Hayat böyle, kötülükle de karşı karşıya geleceğiz. Asıl hikaye burada başlıyor işte. Her şeye rağmen iyi olmaya devam edebilecek miyiz?

Neye göre iyiler çevrenizdeki kötüler? bilemezsiniz bence dışarıdan gözlemle. Bence var ama illa bu hayatta mıdır bilemiyorum. Bu da sizin inancınıza bağlı .
Insana iyilik yapıp karşılık beklemeyi bırakmalıyız bence. İyiliğe devam ancak karsilik beklemeden. Zor da olsa en azindan hem kalbiniz temiz kalır hem de karşılık beklemediğiniz için büyük bir hayal kırıklığı olmaz.
Artik böyle düşünüyorum.

Valla bana iyiliklerimin karşılığı maraz olarak geliyor maalesef 😁 bundan sonra bazi seyler dışında yapcagim iyiliklerden önce, sonrasinda karşılaşacağım marazlari goze alabiliyor muyum diye düşünüp ona göre yapmaya karar verdim.

İyiliklerin karşısında bana iyilik yapılsın diye beklentim yok ama ustune bide maraz gelince insan bi durayim madem artik diyor. İnsanlar nankör.
Tabi her iyiligimi kapsamıyor bu durum.

Halen cevabını bulamadım bu sorunun..

Sürekli bu konu açılıyor. İlahi adalete mi inanmıyorsunuz?

İnancınıza göre değişir bu sorunun cevabı ; bana göre ise kesinlikle vardır. Ancak bu farkındalıgınızı artırınca görülecek bir şey ama. Basınıza kötü bir şey gelince yaptıgım bir kötülükten mi diye dusunur musunuz?
Bunları dusunmeye basladıkca daha cok sınavka sınanıyor insan. Yani önemli olan niyet edip, elinden geldiğince iyilikte kalmak. Hani ufak tefek hepimiz yapmıyoruz ama mumkun olcüde dusunerek hareket etmek, gaflete kapılmamak.
Sahsen insanlar kötülüklerini ceker mi bilmem ama ben , vicdanım rahatsız ölmek istemiyorum.

Bu dünya hayatı için konuşuyorsak olmayabilir.İnanç durumunuzu bilmiyorum ama müslümanlıkta ve diğer ilahi dinlerde de olabilir cennet ve cehennem var yani ne ekersen onu biçersin.

Karma mıdır, kelebek etkisi midir var gibi, yaptığın bir iyilik sana dönmese bile en azından bu dünyada, bir başka yerde pozitiflik olarak doğuyor ve dünyanın bu olumlu enerjiye ihtiyacı var dönmesi için. Tekil düşünmemekte fayda var. "Ben ettim ben bulamadım" filan değil de "İyilik yap denize at" misali...

Şöyle bir örnek vereyim, geçen gün kursa gidiyordum izin verilmeden önce, bisikletimle açık havada. Kaldırım kenarından gidiyorum ama bir kadın önüme yürüyüverdi çarpmayayım diye sıktım freni ama koluna temas etmiş bulundum istemsizce. O durumda kadına "Sağına soluna bak be" diye çıkışabilirdim, onun yerine "Affedersiniz çarpmış bulundum size" deyip mahcup gülümsedim. Kadın da "Sorun değil aniden temas olunca korktum boş bulundum" tarzı konuşup güldü. O gün gülümsemeyi paylaştık, akşamım hoş geçti, bir sinir yükü taşımadım. Aynı şekilde yanındaki arkadaşı ile de kol kola girip gülerek yürümeye devam etti o kadın da. Yani bu biraz enerji işi. İnsanın başına getireceği şeyler de az buçuk belli. Ondan iyi niyeti ve kibarlığı mümkün mertebe bırakmamak lazım. Ha ama bu enayilik demek de değil, laf gelince de söylenir, sert de çıkılır. Denge işleri... Aklınız kalbiniz neyi taşırsa o kadar varsınız ya da yorgunsunuzdur. İnanıyorum ki kötülüklerin de hesabı bir şekilde görülecek, yoksa adalet duygusu taşımamızın bir manası olmazdı.

İyiliğin karşılığı iyiliktir kötülüğün karşılığı cezadır. Her Hayırda bir şer her şerde bi hayır vardır. Şer Gördüğünde emin ol bi hayır vardır. İyi bakmak lazım.. İyilik yaptın kötülük gördün dimi? Bakış açını değiştir aslında sen iyiliğinin karşılığını aldın.. Hem bu dünyada hem ahirette. Hayat insana tecrübeler yaşatır bidaha yaptığın hatayı yapmazsın mesela? İyilik yapmaktan vazgeçmeyeceğiz tecrübe ile aynı hataya düşmeyeceğiz. Çizgiyi sınırı ayarlıyacağız..

Herkese iyilik yapılmaz
Yapacağın iyilik ise kişiyi iyi tanımak gerekir
Diye düşünüyorum
Bu iyilikten maraz doğar sözü bundan kaynaklanıyor sanırım

Back
X