her ramazan ayında aynı konuya takılıyorum :(

misssteacherr

the craziest :) yeessss !!
Kayıtlı Üye
29 Mayıs 2015
349
210
kızlar merhaba.. bir ramazana daha kavuştuk elhamdülillah.. fakat her yıl oldugu gibi bu yıl da kafam yine şu soruya takılıyor; imsak erken mi başlıyor? yani hava zifiri karanlık ve imsak vakti ezanı okunuyor o sırada yeme içme bırakılıyor. bırakılmazsa oruç kabul edilmiyor..
Halbuki Kuran'ı Kerim de bu konu ayetle sabittir;
"Fecirde beyaz iplik siyah iplikten sizce ayırdedilinceye kadar yeyin, için. Sonra orucunuzu geceye kadar sürdürün."(Bakara, 2/187).
buna ragmen gece 03'te ezan okunuyor :KK43: gecenlerde bir hoca çıktı ve tıpkı benim kafamdaki bu soruları tv ekranlarında tartıştı diyanetten bir tek cevap bile gelmedi.. çıkan hoca şunu demişti; tmm imsak erken okuyup erken oruca başlayıp fazla tutmayı bir kenara koyun erken ezan kılınmasına sebep olunuyor bu günahtır dedi.
bn dün sahurda,imsak ezanından sonranamazın vaktini, 1 saat bekledim. ancak o zaman gökyüzü belirdi çünkü.
şuan yaşadığım ilde diyanete göre imsak vakti 03:18'de ama gerçek imsak saat 04:20' da.. gökyüzüne baktıgımda gerçekten saat 4'e yakın beliriyor aydınlık...
şimdi dersiniz ki sokak ışıkları evlerin lambaları falan ama köyde oturuyorum ve önümüz sağ sol her yer tarla.. ışık falan da yok. bir de eskiden teleskop yada herhangi astronomik bir araç mı vardı ki? ayettte de yazan şu kısma dikkat eder misiniz ''sizce ayırt edilinceye kadar'' diyor... diyanet neden bu konuya cevap vermiyor hala anlamıyorum.
kime göre neye göre olacak bileniniz var mı? ben dün gece kapkaranlıkken hava, ezan okunurken su içtim herkes kabul olmaz kesinlikle falan dedi ama ben diyanete göre degil Kuran' a göre tutacam dedim.birçok müslüman da böyle yapıyormuş.. yanlış mı yapıyorum :KK43: orucum inşaallah kabuldur :KK43:

teşekkür ederim şimdiden. hayırlı ramazanlar dilerim

Son düzenleme:
kızlar merhaba.. bir ramazana daha kavuştuk elhamdülillah.. fakat her yıl oldugu gibi bu yıl da kafam yine şu soruya takılıyor; imsak neden erken başlıyor? yani hava zifiri karanlık ve imsak vakti ezanı okunuyor o sırada yeme içme bırakılıyor. bırakılmazsa oruç kabul edilmiyor..
Halbuki Kuran'ı Kerim de bu konu ayetle sabittir;
"Fecirde beyaz iplik siyah iplikten sizce ayırdedilinceye kadar yeyin, için. Sonra orucunuzu geceye kadar sürdürün."(Bakara, 2/187).
buna ragmen gece 03'te ezan okunuyor :KK43: gecenlerde bir hoca çıktı ve tıpkı benim kafamdaki bu soruları tv ekranlarında tartıştı diyanetten bir tek cevap bile gelmedi.. çıkan hoca şunu demişti; tmm imsak erken okuyup erken oruca başlayıp fazla tutmayı bir kenara koyun erken ezan kılınmasına sebep olunuyor bu günahtır dedi. çok haklı degil mi ? bn dün gece mesela namazın vaktini, 1 saat bekledim.
şuan yaşadığım ilde diyanete göre imsak vakti 03:18'de ama gerçek imsak saat 04:20' da.. gökyüzüne baktıgımda gerçekten saat 4'e yakın beliriyor aydınlık...
şimdi dersiniz ki sokak ışıkları evlerin lambaları falan ama köyde oturuyorum ve önümüz sağ sol her yer tarla.. ışık falan da yok. bir de eskiden teleskop yada herhangi bir araç mı vardı ki? ayettte de yazan şu kısma dikkat eder misiniz ''sizce ayırt edilinceye kadar'' diyor... diyanet neden bu konuya cevap vermiyor hala anlamıyorum.
kime göre neye göre olacak bileniniz var mı? ben dün gece kapkaranlıkken hava, ezan okunurken su içtim herkes kabul olmaz kesinlikle falan dedi ama ben diyanete göre degil Kuran' a göre tutacam dedim.birçok müslüman da böyle yapıyormuş.. yanlış mı yapıyorum :KK43:

Ben pimpirikliyim. İçim rahat etmezdi valla. Belirlenmiş saate uyarım. Her sene hilalin görülmesi mevzusunda da tartışmalar oluyor. Araplar bayrama bir gün önce giriyor. Sene olmuş 2015 bu tip kargaşaların olması bana da tuhaf geliyor.

29 gün altı üstü- 1 saat daha fazla oruç tutulsa, ya da içine sinmiyorsa namaz beklense ne olur ki?

Kaldı ki ben alimlerin bu hususta yeterince kafa yorduklarına inanıyorum, arada çıkan bir iki farklı görüştense, çoğunluğun buluştuğu ortak noktada gitmek daha mantıklı geliyor.

Benim görüşüm bu sadece.

29 gün altı üstü- 1 saat daha fazla oruç tutulsa, ya da içine sinmiyorsa namaz beklense ne olur ki?

Kaldı ki ben alimlerin bu hususta yeterince kafa yorduklarına inanıyorum, arada çıkan bir iki farklı görüştense, çoğunluğun buluştuğu ortak noktada gitmek daha mantıklı geliyor.

Benim görüşüm bu sadece.

oruç 1 saat fazla tutulsa da önemli degil namaz vakti için sıkıntı ... eger ortada bir yanlışlık varsa o kadar insan vakti gelmeden namaz kılıyor demektir. yaşadıgım ilde 03:18'de ezan okundu. arkadaşlarım hemen kılıp uyudular yani vakit girmediyse problem olur. yoksa fazla tutup tutmamak degil mesele.

Ben pimpirikliyim. İçim rahat etmezdi valla. Belirlenmiş saate uyarım. Her sene hilalin görülmesi mevzusunda da tartışmalar oluyor. Araplar bayrama bir gün önce giriyor. Sene olmuş 2015 bu tip kargaşaların olması bana da tuhaf geliyor.

ben de hassasım da imsak çok erken ve direkt namazı kılıp uyuyor bizimkiler. vakit girmemişken kılınması ne kadar doğru :KK43: nasıl bir zamandayız gerçekten insan kime güvenecegini bilemiyor. ahir zaman :KK43:

Diyaneti kendin arayabilirsin..sorulari cvpliyorlar

aradım verilen cevaplar hep aynı...'' ramazan ayında namaz vakti ile imsak vakti arasında birçok zaman vardır, hocalar ve profesörler bunu uygun görmüştür vb.'' bu tatmin edici degil... diyanet ne kadar doğru ki.. Kuranın ayeti varken kendilerince emin olabilmek adına 1 saat erken okutmaları dogru degil. 1 saat erken oruc tutmak önemli degil namazın erken kılınmasına neden oluyorlar ki bu çok günah

oruç 1 saat fazla tutulsa da önemli degil namaz vakti için sıkıntı ... eger ortada bir yanlışlık varsa o kadar insan vakti gelmeden namaz kılıyor demektir. yaşadıgım ilde 03:18'de ezan okundu. arkadaşlarım hemen kılıp uyudular yani vakit girmediyse problem olur. yoksa fazla tutup tutmamak degil mesele.
İşte canım içine sinmeyen beklesin senin gibi tabi..ama alimlerin fetvasıdır diye güvenerek kılıyorsa insanlar o namazı bence sorumluluk onlardan kalkmış oluyor.

dini konu açmak yasak, ayrıca şu an antartikada 24 saat gece yaşanıyor onlar ne yapsın :cool:
tmm anladım yasak :) kuzey kutbunu degil Türkiye yi baz alarak konuşuyorum.. kuzey kutbu için de çeşitli kolaylıklar var diye biliyorum. Allah orayı öyle yarattıysa mutlaka vardır bir çaresi :)

Son düzenleme:
X