heyecan ve korkum beni bağlıyor

merallde

Guru
Kayıtlı Üye
25 Haziran 2014
316
83
298
İstanbul
Merhaba arkadaşlar
ben topluluk önünde sunum ders vs yapan biriyim
ama yıllardır bunları yapmama rağmen hala yeni başladığım gruplarda aşırı heycanlanıyorum
özellikle çok önemsediğim biri katılacağın da tavan yapıyor korkum
ne yapmalıyım?
psikoloğa mı gitsem?
Konyada hangi psikolog iyi (bayan)?
yada sizin varmı böyle sorun ve çözümlerini z?

Psikologluk bir durum yok bence.anlattiginiz gayet normal..ozellikle onemsediginiz birilerininde sunumunuzu dinleyecek olmasi sizi daha heyecanlandiriyormus,e oda cok normal..zaten belirtmissiniz yeni guruplarda fazlalasiyor diye,her insan yeni bir arkadas gurubuna girdiginde birazda olsa cekinir.herkesin yasadigi seyi yasiyorsunuz,tek degilsiniz yani

Sanırım en önemli konu sunumunuza yeterince hazır olmak ama siz deneyimlisiniz.
Başkalarının değerlendirmelerine demek ki fazlaca önem veriyorsunuz.
Diyelim ki çok iyi bir sunum olmadı ne olur ki?Neleri daha iyi yapabileceğinizi düşünür kendinizi geliştirirsiniz.
Diyelim ki o önemli kişiler sizi beğenmedi?Ne olur hemen işinize son mu verecekler?Diyelim öyle oldu dünyanın sonu mu?
Durumu fazla abartmayın kafanızda.Siz bazı şeyleri bildiğiniz ve aktarabildiğiniz için topluluk önüne çıkabildiğinize göre demek ki yeterlisiniz.
Kendinizi geliştirdikçede daha da iyi olacaksınız.
Ama her sunumu sizin puanlanmanız olarak değil bilginizi insanlarla paylaşımınız olarak görün.
Yaptığınız hataları da tebessümle karşılayabilmek kendiniz ile barışık olduğunuzu gösterir kimse mükemmel değil.

Bir keresinde çok büyük bir salonda konuşma yapmam istendi ben bişeyleri bahane ederek reddettim anladım ki böyle teklifleri asla kabul edemeyeceğim. Elim kolum bağlanıyor halbuki çevrem beni müracaat ettikleri konuda yeterli ve uzman görmesine rağmen ben korkup kabul edemiyorum teklifleri

Küçük grupların öve öve bitiremediği için kalabalık ortamlara çağrılan ama o ortamlardan kaçtığı için hiç hakettiği ilerlemeyi sağlayamayan biri oldum hep. Ne olur bana bişeyler yapın:KK43::KK43::KK43:

Küçük grupların öve öve bitiremediği için kalabalık ortamlara çağrılan ama o ortamlardan kaçtığı için hiç hakettiği ilerlemeyi sağlayamayan biri oldum hep. Ne olur bana bişeyler yapın:KK43::KK43::KK43:
Oncelikle küçük gruplar karşısında konuşabiliyorsan pekâlâ büyük gruplar karşında da konuşalım bilirsin.Ama ilk önce buna inanmanve kendine güvenmen lazım. Mesela kendimden örnek vereyim bende bir ara eğitmenlik yaptım.Elbette ilk zamanlar şaşırdım heyecandan dilim dolandı. Üstelik iletişim eğitmenligi yaptım. Ama ben yanlış konuştuğum zaman öğrencilerden önce ben kendim guldum kendimle dalga geçtim. Yani düşünme rahat ol yanlış yapcam diye düşünürsen yanlış yaparsın. Eğer konuşmalarına hafif seviyeli espriler katarsan hem sen hem dinleyicilerin rahat olur.
Bu arada psikoloğu bayan isteminin sebebi ne? Gerçekten merak ettiğim için soruyorum.

hemen herkeste olan bi durum.psikologluk bir durum degil bence.kafanizda kurmadan sunum oncesinde relax olmaya calisin derin nefes alin.mesela saciniz giyiminiz bile rahat şik yani zevkinize gore oldugunda bu size ozguven verir,sunumunuzada onceden hazrlaniyorsunuz..sonra kafanizda buyutmeyin rahat olun hersey tamam olduktan sonra daha ne olsun..duanizi edin sunumunuza baslayin:)

Milletin onunde herhangi bir performans sergilerken bende asiri heyecan yapiyorum hatta iyi yapabildigim birseyi berbat bile ediyorum bunu kendimle o anlarda tartisarak duzeltmeye calistim bazen ise yariyor "yapmak zorundasin,yapmassan moralin bozulacak birak herseyi yap gitsin elinden geleni kötü okursada olsun en azindan yap şunu"dedigim oldu ve kendimi gazlayarak cok sey yaptim :D

Cevaplarınız için teşekkür ederim.
Aslında sadece grup önünde değil birde mesela bir grupla birlikte oturuyorum herkes sıra ile bir konuda bilgi veriyor ve bana sıra geleceğinde kalbim sanki çıkacak gibi çarpıyor. Midemde kramp giriyor. Çok aydınlatıcı olma imkanım varken geçiştiriyor um adeta sıramı.
Çok sıkıntıdayım yokmu bi çaresini bulan???

Merhaba arkadaşlar
ben topluluk önünde sunum ders vs yapan biriyim
ama yıllardır bunları yapmama rağmen hala yeni başladığım gruplarda aşırı heycanlanıyorum
özellikle çok önemsediğim biri katılacağın da tavan yapıyor korkum
ne yapmalıyım?
psikoloğa mı gitsem?
Konyada hangi psikolog iyi (bayan)?
yada sizin varmı böyle sorun ve çözümlerini z?
Psikolog degil psikiyatra gitmelisin ilac verilmesi gerekir cunku

psikologada doktorada gerek yok.
Heycan bu bildigin, herkeste olur.
Bende bu sene alistigimdan cok sunum yaptim.
Hele ilk tanisma gunumuzde sira sira herkes konusuyordu, kelimeleri yutkundum kalbim durdu sandim.
Acayip sacmaladim, ne dedgimi hatirlamiyorum.
Ama yavas yavas azaldi heycan tekrarlaya tekrarlaya.
Belkide iyi hazirlanmiyosunuz. o yuzdendir.
bi taktik ogrenmistim gecen gun internette bakinirken nasil gider bu heycan dye.
Tavsiye suydu: butun heycaninin, karin agrilarinin yavas yavas vucudundan asagi dogru aktigini dusun, butun kotu enerji ayakalarina dogru insin ve ondan sonra at vucudundan( denenmedi bu simdilik)
Bi baska tavsiye sunuma baslamadan once dos dogru heycanlo oldugunu dile getirmek.
Boylece hem benden super olmami bekleyin anlaminda bulunursun( kardesim denedi ise yariyor diyor). En kotunun biraz iyisi bile memnun edicektir salondakileri, heycanli birisi icin cok guzel sundu diycekler. tabi bu senin icin ne kadr gecerli bilemem, kariyer sahibi birisi icin boyle bi cumle kurmak pek olasi degil gibi.

Bende sunum yaparken cok heycanlanoyordum dideral diye bi hap var onu sunumdan 1 saat önce içtim ama yarım valla hapı içince heycan sıfır oluyor

Back
X