Hukukta yurt dışı imkânı var mı lütfen bilgisi olan gelsin önemli

Sheldon_Cooper

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
1 Eylül 2018
1.192
858
123
27
Merhaba,bu konunun yeri burası olmayabilir belki o yüzden baştan özür dilerim.
Hukuk kazanmışım,ortalama bir maaşla ortalama bir işim olsun yeter havasındaydım her ülkenin yasaları farklı olduğu için hukukta yurt dışı imkânı yok sanıyordum o yüzden kendimi hiç yurt dışına endekslemedim.Ama böyle imkânların olduğunu duydum aklıma takıldı.
Hukukta yurt dışı imkânı var mıdır herhangi bir pozisyonda ? Bir önemi var mı bilmiyorum Uzak Doğu dillerine ve kültürüne meraklı olduğum için bir süredir Çince öğreniyorum zor bir dil ama alıştım gittikçe ilerliyorum.İngilizcem de iyi.Dil öğrenmek benim için bir hobi.Bu iki dilin ve yanında Almanca’nın(öğrenebilirsem tabii) bana yurt içi-yurt dışı kariyerimde yararı olur mu ? Hukuk okuyan veya benzer sektörlerde çalışanlar yardımcı olabilir mi
 
Bunu Ben de düşündüm ama yok. Dil öğrenmek ile hukuk dilini öğrenmek başka şeyler. Profesyonel anlamda o dili öğreneceksiniz. Ayrıca çoğu ülkenin avukat / danışman olma şartları ülkemize göre daha farklı hatta daha zor hâl böyle iken başka ülkeden hukukçu ithal edebilecek ülke yoktur.
Turkiyeden çıkınca avrupa ülkelerinde vasıfsız oluyorsunuz, mesleğinizi yapamazsınız ama başka işler yapabilirsiniz. O da tahmin edersiniz ki "iyi iş " statüsünde değil-dir.
 
Komşumuzun kızı da işletme kazanmış,işletme nasıldır onun yurt dışı imkânı var mı ?
 
hayırlı olsun

yurtdışında özellikle Almanya da doktora yüksek lisans vs yapılabilir

bunlar sonrası orada kalan tanıdıklarım da var ama hukuk mezunu arkadaşım Amerika'ya gittiğinde ara kademe eleman olmak için eğitim almıştı

bununla uğraşacağıma bedenen çalışırım demişti

yurt içinde özellikle şirketlerde işe yarar yabancı dil

Çince bilen bir hukukçu örneğin ithalat ihracat işleri ile uğraşan Çin bağlantılı bir firmanın tabii ki işine yarar
 
yoldabiblog un blog sayfasına bakmkanı öneririm. Hukuk mezunu yanlış hatırlamıyorsam yüksek lisans için Almanyaya gitti ve orada kaldı
 
Teşekkür ederim.
Çinceyi Uzak Doğu’ya meraklı olduğum için öğreniyorum ama “kariyerine yararı olur Çin önemli bir ülke tüm dünyayla bağlantısı güçlü” dendiği için ilerletmeye karar verdim.
Yurt dışı hedefim yoktu aslında ama son zamanlarda aklıma takıldı.
 
Hukuk okumadım, alanım tamamen farklı. Almanya’da yaşıyorum, etrafımda kendi ülkelerinde hukuk okumuş ve burada international law master’ı yapan arkadaşlarım var. Burada avukat olarak çalışamıyorlarmış ama hukuk bürolarında çalışabiliyorlar. Avukat olarak çalışmak istiyorsanız gitmek istediğiniz ülkede 2 yıla yakın o ülkenin hukuk derslerini almanız gerekiyor diye duymuştum ama detaylarını bilmiyorum.
 
Bu linkte işinize yarar bilgiler olabilir
 
Hukukçu değilim, hukukla alakam da yok
Ama şöyle düşündüm
Diyelim ben Çin’deki bir firmayım. Türkiye’deki bir firma ile iş yapıyorum ve hukuki sorunlar çıktı. Uluslararası hukuk diye bir şey olmalı. Ya da çok uluslu şirketlerin Türkiye Hukuku alanında yurtdışında çalışabilmelisiniz bence.

Mantıken yani.

Sizin kendinizi yetiştirmenize de bağlı diye düşünüyorum.
 


Şirket hukuku mu uluslararası hukuk öyle bir şey deniyor ona, o değil miydi Ben de tam onu diyecektim, dış ticaret anlaşmalarında çalışan hukuk var ya tam o.

Bir de mülteciler için çalışanlar var misal En buyuk kk

Konuya gelirsek konu sahibesi, Almanya için konuşayım düz avukat olarak çalışamazsın Alman diplomalı olman gerek. Ama bu ticaret hukuku yaparsan o konuda çalışabilirsin. Master programlarına bak derim.
 
Bildiğim kadarıyla AB hukuku veya insan haklari üzerine uzmansaniz ve gitmek istediğiniz ülkenin diline hakimseniz mümkün. Bir de sanırım türk anayasası, isviçre ve almanya'dan alıntı çünkü Türkiyede hukuk okurken almanca öğrenip denklik alıp orada avukatlık yapan bir çok insan var.
 
Öncelikle tebrikler, güzel bir eğitim hayatınöz olur umarım. Fakültedeki ilk dersimizde hocamız yurtdışına gitmek isteyenler işiniz çok zor, ben çok pişmanım demişti. Kendisi Profesördü ve sınır kapısından geçtiğimiz an değerimizin kalmadığını savunuyordu.
Ben onun kadar kötümser değilim. En azından imkansız olduğunu düşünmüyorum ama gerçekten zor. Dil konusunda kendinizi geliştirebilmişsiniz ne güzel, bu yeteneğinizi diğer ülkelerin hukuk sistemlerini öğrenmek ve belgeli eğitimler almak için kullanabilirsiniz. Azmederseniz neden olmasın diyorum.
 
Maalesef pek mümkün değil. Denklik için oradaki dersleri de almanız gerek. Kaldı ki hukuk sistemleri farklı Amerika da. Jüri sistemi mevcutken Avrupa 'da kıta Avrupa sistemi var. Biz de kıta avrupaya dahili ama bu aynı olduğu anlamına gelmiyor.

Hukuk subjektif bir alan o yüzden her devlet kendi kanunlarını yazıyor. Burada aldığınız eğitim pek bir işe yaramaz. Bi çok ülkede avukat ruhsatı için vatandaşlık şartı koşuluyor.bizim ülkemizde mesela, Türk vatandaşı olmayan biri avukatlık yapamaz. O yüzden akademisyenlikten başka çıkar yol yok gibi. Onun için de akademik dile hakim olmak lazım.

Ama şanslısınız daha 4 yılınız var, her şeyi güzelce planlayıp yola koyulabilirsiniz.
 
uluslararasi hukuk ya da insan haklari calismiyorsaniz yurtdisi imkani cok cok zordur. Bunun disinda belli ulkelerle ortak hukuk sistemlerine sahibiz mesela Almanya gibi ama bu tarz islerde calismak icinde o ulkenin dilini anadil seviyesinde bilmeniz beklenir.
 
Kolay degil fakat cok istiyorsaniz imkansiz da degil. Kendi cevremden ornek vercek olursam, 2 arkadasim Amerika’da master yaptiktan sonra New York Barosu’nun sinavlarini kazanip orada calismaya basladilar. Ayni sekilde Turkiye’deki yabanci ortakli bir hukuk firmasinda calistiktan sonra ayni firmanin Londra ofisine gecen bir arkadasim da var. Avrupa’da master yapan arkadaslariminsa hicbiri ne yaparlarsa yapsinlar is bulamadilar ve donmek zorunda kaldilar. Fakat onlar yalnizca master sonrasi is bulmaya odaklanmislardi. Her ulkenin kendi kriterleri var, bir kac senenizi gozden cikarip o kriterleri saglamaya odaklanirsaniz Avrupa da imkansiz degil.
Dil konusunda İngilizcenizin ana dil seviyesine yakin olmasi ve hukuk İngilizcesine hakim olmaniz cok onemli, bunu de en iyi uluslararasi bir hukuk firmasinda calisarak veya yurtdisinda master yaparak saglayabilirsiniz. Cince ogrenmeniz cok guzel, size cok kapi acar ozellikle network anlaminda da eminim bir noktada cok isinize yarar, ogrenebildiginiz kadar dil ogrenin. Fakat Cin’de yasamayacaksaniz veya Cin merkezli bir sirkette calismayacaksaniz mesleki anlamda cok katkisi olacagini dusunmuyorum. Suana kadar bircok yabanci firmayla ve muvekkille calistim, dunyanin neresinde olurlarsa olsunlar her zaman icin kullanilan ortak dil İngilizcedir.
 
Merhaba, benim uc adet avukat arkadasim yurtdisinda ticaret hukuk vb alanlarda master yaptiktan sonra nasil yaptilar bilmiyorum ama yasadiklari sehirlerin barolarinda calistilar (biri Ispanya'da, ikisi ABD'de). Ama denklik konusunda pek bir fikrim yok, zor mudur kolay midir bilmiyorum. Onu avukatlar soylesin.

Ben hukuk + avukatlik stajindan sonra insan haklari masteri yaptim, daha sonra multeci hukuku alaninda bir kurulusta calismaya basladim, simdi bir Afrika ulkesinde calisiyorum. Bu alanda biraz bilgim var. Hukuk okuduktan sonra uluslararasi kamu hukuku, AB hukuku, insan haklari hukuku, insancil hukuk hatta toplumsal cinsiyet calismalari, uluslararasi kalkinma vb bir alana yonelirseniz, Avrupa Konseyi (Turkiye'de de ofisi var bazi projeleri var ornegin ifade ozgurlugu ve yargi kararlari hakkinda bir projelerini gormustum), AIHM (4 yilda bir Turk hukuk mezunlari icin tetkik hakimligi sinavi aciyor ama alimlar cok az), AB projeleri, BM kuruluslari (UNICEF, UNHCR, UNWOMEN, UNFPA, UNDP, IOM, ILO...), ulusal veya uluslararasi sivil toplum kuruluslarinda (bir suru var) calisabilirsiniz.

Yalniz bu alanlarda pozisyonlar fazla degil ve rekabet cok fazla, ustelik cogu iste maksimum 4 senede bir ulke degistiriyorsun, is guvencen olmuyor, biraz gocebe ve hatta yalniz bir hayat (veya ailen varsa da surekli yer degistirmene uyum saglamalari lazim), ozellikle insan haklari ve multeci hukuku calisan kuruluslarda pozisyonlar daha cok az gelismis ulkelerde aciliyor (ama gelismis ulkelerde de is var tek tuk). Maaslar kotu degil. Bu alanda hukuk mezunu cok arevacta, cogu is ilaninda ilk basa hukuk mezunu yaziyorlar. Ama yaptigin is cok hukukla ilgili olmuyor, daha cok soft law, yani politika, klavuz ilkeler vb araclari kullaniyorsun, yaptigin is biraz sosyal calismaciya kayiyor. Sonrasinda avukatliga donmek istesen de meslekten uzaklasiyorsun, o yuzden iyi dusunmek lazim.

Ote yandan akademik kariyer yapip yurtdisina yerlesmek de mumkun. Ama isin orasini cok bilmiyorum.
 
En buyuk kk’nin soylediklerine ek olarak soyle bir sey soyleyebilirim. UN bunyesindeki kuruluslarda calisirsaniz gercekten de ulke degistirmek vs gibi zorluklar oluyor, fakat ornegin Turkiyedeki bir UN kurulusunda calistiktan sonra yurtdisinda STKlarda is bulmak referans anlaminda cok kolaylik sagliyor. Ancak En buyuk kk’nin da soyledigi gibi bu kuruluslarda yaptiginiz is avukatliktan cok belli mevzuatlara hakim bir sosyal calismaciya kayiyor.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…