- 3 Ekim 2010
- 11.525
- 3.929
- 448
- Konu Sahibi Led_BiR_Vele_DisTiri
Orta gelirli diye bir grup kaldı mı ki ?
Çift maaşlı tek çocuklu bir aile almak istediklerinin (sebze, meyve, et, kahvaltılık vs ve giyim vb gibi ihtiyaçlar) önce etiketine bakıyor, kiloyla alamıyor tane hesabı yapıyorsa, yılda bir sefer tatile gidemiyor, hiçbir sosyal etkinliğe katılamıyorsa, kapısının önünde yatan araca yakıt masrafını düşünerek binemiyorsa orta gelirli bile sayılmaz ne yazık ki.
50 yaşındayım 35-40 yıl evvelinden bahsediyorum, babam esnaftı annem çalışmıyordu, babamın geliriyle annem her hafta koluna bir bilezik yapardı, buzdolabı dolar taşardı, babam yaz sezonunda işyerini kapatıp bizi 3 ay tatile götürürdü, annemin kafası dağılsın diye kış aylarında da Kıbrıs’a kaçarlardı, çocukluğum İstanbul’un meşhur gazinolarında tavernalarında geçti, üst segment aracımız vardı, rahmetli babam kafasına esince gece yarısı bizi yataktan kucakladığı gibi Uludağ’a keyif yapmaya götürürdü ve bunların hepsi 1 kişinin çalışmasıyla olurdu, şimdi bu saydıklarımın hepsine lüks deniyor ama değil, artık insanlar tatili geçtim memleketine anne babasını ziyarete gidemiyor, araba şöyle dursun otobüsle bile yolculuk yapamıyorlar ne yazık ki.
Çift maaş, borçlar, tek çocuk, kira.. Yüreğime dokundunuz. Artık niye yaşıyoruz ki diye sorgulamaya başladım? Oğlana montu zor aldık. Tatil ne ola ki? En son 2 yıl önce gitmiştim zaten şimdi hepten hayal oldu. 3 yıl önce çalışıp didinip birikimimiz olsun, ilerde ev almak için peşinat olur dediğimiz arabaya binemiyoruz! Kasko sigorta zaten 8 bin-10 bin arası, bakım masrafını geçtim yani o da artık lüks dedik satmaya karar verdik.

Evet bir dikili ağacımız olmasın ne gerek var ki? Oturduğum semt İstanbul' da taşra sayılabilecek bir bölge, kiralar 5 binden başlıyor.
Bazı mecralarda görüyorum yorum olarak geçim sıkıntısı varsa cafe, alışveriş merkezlerindekiler kimler? Madem kimse geçinemiyor Iphone kuyruğuna girenler kimlermiş diye cevaplar görüyorum.. 4 yıl önce 5 bin liraya iphone model cep telefonunu zorlanmadan alabilecek kapasitem varken şimdi bozulmasın diye dua ediyorum iphone marka derdim değil demek istediğim 4 yıl sonra benim bu tutarı her hangi bir marka ve modele dahi veremeyecek olmam! Bu gerileme değil de nedir? O alışveriş merkezlerinde, cafe de olanlar ben ve benim gibi insanların olamayacağı ortada değil mi?
Şunu da hiç anlamam. Tatile gitme, tatlı yeme, meyve yeme, kuruyemiş neyine? Anlamıyorum hiç bir şeyi yapamamanın nesi normal geliyor bu insanlara?