• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

İçinden Her Geçeni Söylemek İle Dürüst Olmak Arasındaki Fark Nedir

environmentaleng

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
12 Şubat 2015
2.022
1.077
133
42
Dürüstlük adı altında patavatsızlık denilen bir özellik var ki çoğu zaman, ben düşündüğümü söylerim, dürüst davranırım, insanlara ne söyleyeceksem yüzlerine söylerim gibi açıklamarla insanları kırıyor, yıpratıyor ve ilişkileri zedeliyor. Bu konuda sevdiğim bir söz vardır:

?İstediğini söyleyen istemediğini işitir? derler. İşte içinden her geçeni söylemek ile dürüst olmak arasındaki fark, karşınızdaki insanın size verdiği tepki ile bir anlam kazanıyor. Yani dürüst olurken yapıcı olmakla, patavatsızlık arasındaki farkı size verilen tepki belirliyor.

Peki sizce?

dürüstlük ile aklına gelen her şeyi söylemek arasında ince bir çizgi var. bence 2si aynı şey değil. dürüstlük önemli elbette ama her aklına geleni ya da içinden geçeni de söylemeye gerek yok.

Evet dobrayım ben deyip temel beşeri ilişkileri yerle bir eden insanlar var. Beynimiz var şükür,2 düşün bir konuş demişler. İnsan bir laf ağzından çıkarken karşı tarafta nasıl etki bırakacağını bilmeli. Ha dürüst ol, içinden geçeni söyle ama insan gibi değil mi? Tekrarlayan patavatsızlık en tahammül edemediğim şeylerden biridir.

Ne söylediğin değil nasıl söylediğindir önemli olan.
Her insan aynı dili konuşamaz. Ben seninle karşılıklı çok açık bir şekilde konuşurum anlaşırız.
Sana göre dürüstlük olan bir başkası için patavatsızlık olur.

Kişiden kişiye, hayattan ne anladığına, nasıl yaşadığına, nelere inanıp neleri es geçtiğine bağlıdır.

Dürüstlük ve patavatsızlık çoğu zaman ayrılırken çoğu zaman yukarıda saydığım kriterlere gore değişim göstermekte.
Yaşadım, gördüm, görüyorum.

Çevrenize bir bakın, bazen patavatsizligin bile cuk oturduğu yerler olur. Bazen dürüstlük bile sizi kurtaramaz.

içinden her geçeni söylemek kötü bir alışkanlıktır. Olgunlaşmamış bünyelerin, lafın gideceği yerleri düşenemeyen insanların yaptığı bir hatadır. (benim gözlediğim kadarıyla) zaten çok da fazla düşünmeyen insanların yaptığı bir davranıştır.

dürüstlük ise erdemdir. çok az insanda vardır. ve dürüst insanlar akıllarına gelen her şeyi söylemezler. akıllarındakini süzgeçten geçirip öyle konuşurlar.

eskiden ilkini yapan insanları çok seviyordum, böyle insanları çok kolay tanıyabiliyorum diye seviniyordum. böyle insanlarla yaşadıkça tanımaktan hiç memnun olmadığım insanlar olduğunu gördüm.

Aynen öyle benim.görümcem bana göre patavatsizdir. Ancak esim ailesi hepsi onu dobra ve dürüst olarak algılıyor. Halbuki bir insanın görüntüsü hakkında herkesin içinde konuşup kırıp birde kahkaha atmak hiçbir zaman doğru değildir. Ama gel gör ki, anlatamıyorsun:) insanın sevmediği şey burnunun dibinde bitermiş:)))

Dürüstlük adı altında patavatsızlık denilen bir özellik var ki çoğu zaman, ben düşündüğümü söylerim, dürüst davranırım, insanlara ne söyleyeceksem yüzlerine söylerim gibi açıklamarla insanları kırıyor, yıpratıyor ve ilişkileri zedeliyor. Bu konuda sevdiğim bir söz vardır:

?İstediğini söyleyen istemediğini işitir? derler. İşte içinden her geçeni söylemek ile dürüst olmak arasındaki fark, karşınızdaki insanın size verdiği tepki ile bir anlam kazanıyor. Yani dürüst olurken yapıcı olmakla, patavatsızlık arasındaki farkı size verilen tepki belirliyor.

Peki sizce?
konunun üzerinden baya zaman geçmiş ama yinede fikrimi belirteyim : Her söylediğin doğru olmalı fakat her doğruyu heryerde söylemek doğru değil..sevgiler

Akdeniz ülkesiyiz sıcakkanlıyız samimi olmadan yapamıyoruz
Bu samimiyette düşünmeden konuşmamızı tetikliyor
Ben yapmacık ve samimetsiz insanlardan korkarım ve uzaklaşırım
Bunlar maskeli insanlar çoğununda burnu havada kendini bir şey sanıyor

Back
X