ihtiyac duydugun kadar tuket

Konunuzu çok beğendim. Bu konuda farkındalık sahibi olmanız bile çözüme ulaşmanız için bir adım bence.Meseleye sadece kıyafet boyutundan bakmayıp hayatınızın her alanına yayarsanız bu sadelik fikrini bence çok daha iyi olur. Ben hayatımın bi çok döneminde farklı farklı şekillerde hissettim sizin hissettiğiniz benzer duyguları. Mesele para meselesinden farklı aslında. Çok şükür ortalama üstü sayılabilecek bir gelire sahip sayılırım ama insanın eşyası çoğaldıkça, alma hırsı arttıkça ruhu kirleniyor bana göre. İlk çalışmaya başladığım yıllarda para kazanmanın hevesiyle bi sürü kıyafet aldım, sonra makyaj bloglarına vs dadandım yine kullanamayacağım kadar kozmetik malzemesi ya da ergenliğimin bi döneminde oldukça oburdum bütün paramı bana zarar verecek yiyeceklere döküyordum. Ama son yıllarda utanç duymaya başladım bu doyumsuzluklarımdan. Düşünmeden aldığım yiyecekleri çöpe atarken açlıktan ölen çocuklar,sokaktaki aç hayvanlar gelmeye başladı aklıma, ya da bu ayakkabının şu rengini de mi alsam diye düşünürken ne kadar çok çıplak ayak gezmek zorunda olan çocuk olduğu geldi aklıma. Ben de bütün hayatımı sadece bu hayatta hakkıma düşen kadarını harcamaya çalışarak geçirmeye çalışmaya karar verdim. Sadece eskiden abarttığım konularda değil her anlamda dikkat ediyorum artık. Duştaki suyu kovaya dolduruyorum, elmayı çöpüne kadar yiyorum, sokakta içtiğim soda şişesini bile geridönüşüm kutusu bulana kadar elimde taşıyorum, artan yemekleri sokak hayvanlarına veriyorum vs. Yani insan hayatının her alanına yaymayı başarırsa bunu yavaş yavaş karakteriyle bütünleşmeye başlıyor. Eskiden tüketirken aldığın zevki bu sefer tüketmeyince almaya başlıyorsun.
Evet her konuda sadelik,basitlik,doğallık istiyorum bende. Dediğiniz gibi asla bir sonu yok alma dürtüsünün.ve asla tatmin etmiyor mesela eskiden ortalama magazalardan ortalama ayakkabılar alıyordum.atıyorum 100 tl den yukarı pahalı olarak niteliyordum.sonra avm lerin artmasıyla bazı markaları keşfettim tamam hadi indirimden 150 tl civarına ayakkabı alabildigimi farzedelim.sonra moda bloglarini takip etmeye başladım orda bir ayakkabı görüyorum fiyatına bir bakıyorum dolar,euro,bin liralari bulan fiyatlar...gittikçe daha azı tatmin etmemye başlıyor.sonra bu benim ayağımı korumak için giydiğim ihtiyaç duyduğum birsey miydi diyorum. Sonra bizim yüzlerce tl verip aldığımız çantaların yerine insanların eskiden basit bez parçalarini kullandıklarını düşünüyorum.sonra diyorum ki biz neyin savaşını yaşıyoruz.ama gel gör ki içimdeki canavar kabullenmiyor,söz geciremiyorum:(

Ben öğretmen çocuğuyum, bir öğretmen maaşıyla iki kardeş okuduk, 2000li yılların başında üniversitede öğrenciydim, tabii o zamanlar ne akıllı telefonlar vardı ne kredi kartları, internet bu denli yaygın kullanılmıyordu,

Harçlıklarımızdan ayırdığımız kısıtlı bütçeyle aldığımız kıyafetler , belki de dünyanın en güzel modasıydı bizim için..

Fakat şimdi çalışıyor kazanıyoruz, elimizde daha çok imkân var, herşeyi alabiliyoruz çok şükür , fakat o zamanki hazzı mutluluğu vermiyor o alınan yeniler ..

Dolabın karşısına geçip dakikalarca ne giyeceğim ben diye düşünüyor , hep eksik görüyoruz elimizdekileri , dolaplar tıka basa dolu olmasına rağmen ..

Bu doyumsuzluğun sebebi bir dönem daha azla yetinmiş olmak mı acaba desem , annelerimiz belki bizden daha yoksunluk gördü , fakat hala bolluğun içinde de olsalar , eskisi gibi tutumlular...

Bence bu doyumsuzluğun nedeni olarak , sosyal mecralarda paylaşılan ışıltılı hayatlar , televizyonlarda yayınlanan kombin yarışmaları, lüks tatillere özendirilmemiz vs yatıyor, elimizde de limitsiz kartlar; önce harca sonra öde..

İnşallah , eski günlerdeki az ama öz aldığımız ama bize sonsuz mutluluk veren o günlere dönebiliriz toplumca,

Bu konuda en üzüldüğüm nokta , çocuklarımızın o yokluktan var edilenin hazzını hiçbir zaman yaşamayacak olmaları , maalesef istemeden de olsa , onları günden güne değişen moda! sayesinde; oyuncakları , kıyafetleri ve herşeyleriyle tüketim toplumunun odağına bırakıverdik...
Evet birşeyler ters gidiyor,para kazaniyoruz ama özgür değiliz en basiti büyükşehirlerde ev diye beton yiginlari için , ömrümüzü ipotek altına alıyoruz.bu döngü nasıl kırılır bilmiyorum :(

kız napıon sen 2-3 ayakkabıyı al bıtane sımdılık ıdare edersın skıntı yok aa bıtane ayakkabısı varmış bunu gıyoyor hep diyecek hallerı yokya . ay bı alışta hıc 3 pantolon bırden almadım ben. hedef belirle endıne ve ne alıosan 1 almaya calıs basta bole basla ve ayda bı kere ve bır adet al ne alıosan . gereksınımın yok suan ondan dıyorum. yazık valla yazık.
nasıl bir psikolojiye sahipim acaba.hani ne kadar çok şeye sahip olduğunuz değil,ne kadar az şeye ihtiyaç duyduğunuz önemli diyorlar ya,ben doyumsuzum malesef.

Kiran ne kadar
Geliriniz ne kadar
Şöyle soyliyim suana kadar annemin evinde oturuyoruz ve 350 tl kira veriyorduk.eşimin 3000 benim 2000 civarı maaşım vardı ve biz hiçbirşey yapmadık.bu yılın başında bir araba aldık 800 tl onu ödüyoruz.Ben su an farklı bir sehirdeyim yeni atandim.bakalım bundan sonra kabul ne olacak.

Ben kapitalizm işinden istifa ettim kafa olarak, yakında işimden de istifa edeceğim.
yaklaşık 2 senedir ihtiyacımın dışında hiç harcama yapmıyorum. ilk başlar da arada hatalar yapıyordum şimdi gitgide azaldı. şuan aşırı kontrollüyüm her türlü alışverişte. ihtiyaç alıyorum sadece hatta alacağım o şeye ne kadar ihtiyacım var onu sorguluyorum ve şunu fark ediyorum çok ihtiyacım yok olmasa da olur bir şey yani diyorum bazı şeylerde. paramı geçici şeylere yatırmıyorum bu da beni mutlu ediyor.
İsinizden neden istifa ediyorsunuz? Birde bu kapitalizmi nasıl yendiniz,hangi duygu ve düşünceler sizi motive etti ?

nasıl bir psikolojiye sahipim acaba.hani ne kadar çok şeye sahip olduğunuz değil,ne kadar az şeye ihtiyaç duyduğunuz önemli diyorlar ya,ben doyumsuzum malesef.
sen pekı basladınmı dünden berı yazıyoruz kendıne hedef belırleyıp harcama degıl bırıkım yapacam dıye bıraz planlar yapmaya basladınmı sen onu de bana hele yoksa konuş konuş bıtmez azcık yardımcı olabıldıkmı yanı masaalah allahım daha cok versın güzelde para alıyormusunuz . bıreysel emeklılık yaptır kendıne bı mıktar oraya gıder en azından oda bı bırıkım .doyumlu olacan ben emınım :KK58:

Şöyle soyliyim suana kadar annemin evinde oturuyoruz ve 350 tl kira veriyorduk.eşimin 3000 benim 2000 civarı maaşım vardı ve biz hiçbirşey yapmadık.bu yılın başında bir araba aldık 800 tl onu ödüyoruz.Ben su an farklı bir sehirdeyim yeni atandim.bakalım bundan sonra kabul ne olacak.

Ooooo iyiymiş maaşlar bizim 3300 toplam
Sabit ödeme 2650 tl (kira elektrik su taksitler ödemeler yol gaz yakıt tatil dahil)

Geriye kalan yiyecek giyim vs yetmiyorrr hep icerdeyim

Bence biraz yapı bu işler
Ben avm yi bile sevmediğimden ne görürüm ne alırım
İhtiyacım için giderim sadece

Ama kimisi var, ne moda diye tırım tırım araştırır
Hatta bu ay üstüme başıma çok şey alamadım diye psikolojim bozuldu diyenleri bile tanıyorum
Full makyaj, en moda ayakkabı, çanta.. Maaşından çok gideri olan hani
Şaşırıyorum cidden

1 ay git gel, sonra sadece kıyafete mi verilir
Alın terime yazık
Bekarken bile yapmazdım şimdi zaten ev geçimi ve minik kuzum var daha fazla düşünürüm

sen pekı basladınmı dünden berı yazıyoruz kendıne hedef belırleyıp harcama degıl bırıkım yapacam dıye bıraz planlar yapmaya basladınmı sen onu de bana hele yoksa konuş konuş bıtmez azcık yardımcı olabıldıkmı yanı masaalah allahım daha cok versın güzelde para alıyormusunuz . bıreysel emeklılık yaptır kendıne bı mıktar oraya gıder en azından oda bı bırıkım .doyumlu olacan ben emınım :KK58:
:) mesela ben su an hiç maaş almadım henüz ve farklı bir şehirde olduğum için çok masraf yaptım,bunları da kredi kartı vs. İle suan da evin alışverişlerini babam yapıyor,ona rağmen geçen gün gittim 3 tane pantolon aldım,çanta aldım ve 2-3 tane ayakkabı almayı planlıyorum.ama şimdi maaşımi alıp borclarimi kapatana kadar almiycam ayakkabı ve kredi kartimin borcunu kapaticam 2 bin civarı borcum var,inşallah yaparım :)

Ooooo iyiymiş maaşlar bizim 3300 toplam
Sabit ödeme 2650 tl (kira elektrik su taksitler ödemeler yol gaz yakıt tatil dahil)

Geriye kalan yiyecek giyim vs yetmiyorrr hep icerdeyim
Ben anladım ki bereket olmayınca olmuyor.Ben çalışmadigim zamanlarda çok daha az paralarla geciniyorduk,ben işe başladım ama hiçbirşey değişmedi.

yatırıma yönelik bir şey beğenin.onu alabilmek için para biriktirin.ev,araba ,altın gibi.
Ben tam aksi uzun süreli borca girmekten korkuyorum, rahatım kacicak biliyorum ama bu sekilde gelen gidecek gördüğüm kadarıyla. Ev planim var suan ama yaşadığım şehirde değil yaşamak istediğim küçük bir sehirde önce belki bir arsa alıp evi kendimiz yaparız bilmiyorum.bunlar suan hayal aşamasında ama istiyorum ve motive ediyorum kendimi ama önce borçları bitirip toparlanmamiz gerekecek.

Bende böyleyim ne yazıkki ya.Deli gibi çanta ayakkabı alıyorum ve gerçekten çok pahalıya alıyorum.Ve aldığım ürünü evde açıp yaşam alanıma sokmadanda katiyyen çokta farklı bişey almadığımı anlayamıyorum.Çok kötü bişey gerçekten bende napıcağımı hiç bilmiyorum :(

Bence biraz yapı bu işler
Ben avm yi bile sevmediğimden ne görürüm ne alırım
İhtiyacım için giderim sadece

Ama kimisi var, ne moda diye tırım tırım araştırır
Hatta bu ay üstüme başıma çok şey alamadım diye psikolojim bozuldu diyenleri bile tanıyorum
Full makyaj, en moda ayakkabı, çanta.. Maaşından çok gideri olan hani
Şaşırıyorum cidden

1 ay git gel, sonra sadece kıyafete mi verilir
Alın terime yazık
Bekarken bile yapmazdım şimdi zaten ev geçimi ve minik kuzum var daha fazla düşünürüm
O avm lerde başım tuttu kaç defa ve küçücük birşey için saatlerce dolaştım kaç kez,seviyor muyum,bağımlı mıyım bilmiyorum.keşke gitmesem,oralar insana para harcatmak için tasarlanmış kapitalizmin mabetleri.biliyorum ama bile bile bu tuzağa düşüyorum.

Ben tam aksi uzun süreli borca girmekten korkuyorum, rahatım kacicak biliyorum ama bu sekilde gelen gidecek gördüğüm kadarıyla. Ev planim var suan ama yaşadığım şehirde değil yaşamak istediğim küçük bir sehirde önce belki bir arsa alıp evi kendimiz yaparız bilmiyorum.bunlar suan hayal aşamasında ama istiyorum ve motive ediyorum kendimi ama önce borçları bitirip toparlanmamiz gerekecek.
o zaman önce var olan borçları ödemeye odaklanmanız lazım.uzun vadedeki hayalleri gerçekleştirmek için adım atın.o zaman gereksizleri daha kolay elersiniz.

Bende böyleyim ne yazıkki ya.Deli gibi çanta ayakkabı alıyorum ve gerçekten çok pahalıya alıyorum.Ve aldığım ürünü evde açıp yaşam alanıma sokmadanda katiyyen çokta farklı bişey almadığımı anlayamıyorum.Çok kötü bişey gerçekten bende napıcağımı hiç bilmiyorum :KK43:
Evet defalarca yaşadığım bir durum,tavsiye vermek isterdim ama malesef.ama sağolsun çok güzel yorumlar yapıyor arkadaşlar.

O avm lerde başım tuttu kaç defa ve küçücük birşey için saatlerce dolaştım kaç kez,seviyor muyum,bağımlı mıyım bilmiyorum.keşke gitmesem,oralar insana para harcatmak için tasarlanmış kapitalizmin mabetleri.biliyorum ama bile bile bu tuzağa düşüyorum.
Evet her mağazayı görüp gaza geliyo millet
Eh o kadar dolanınca da yorulup acıkıyosun
Bilmem kaçıncı katta da yemek bölümü var, çık ye
İyi para kaldırıyorlar cidden

Bende gidince yemiyor muyum yiyorum pek ala hamburgere dayanamam ama gittiğim sayılıdır benim
Eskiden de sevmedim şimdi bebeğim var zaten hiç çekemem, benim vaktim değerli iş dışında hep kızıma ayırıyorum

o zaman önce var olan borçları ödemeye odaklanmanız lazım.uzun vadedeki hayalleri gerçekleştirmek için adım atın.o zaman gereksizleri daha kolay elersiniz.
Bu konuda bir plan yaptım ama bakalım...benim sorunum zaten plan yapmakta,sorunların farkına varmakta değil.maalesef uygulama konusunda sıkıntılarım var.

Ben o birikim yapabilenlerdenim sanırım.
4 senedir çalışıyorum.
Daha önceleri hep biriktiriyordum babam alıyordu, bazı sebeplerden ötürü 5 aydır falan para vermiyorum.
6000 tl kyk borcum vardı onu kapattım.
sadece 2000 tl kredi borcum kaldı.
Kredi kartımın limitini sadece 300 tl yaptım o da bireysel emeklilik hesabım var otomatik ödeme talimatı verdiğim için.
Suan telefona çok ihtiyacım var tuşlu kamerasız bir telefon kullanıyorum,
ama kendi kendime söz verdim kesinlikle borç bitene kadar bir şey almak yok diye.
Her ay tek tek harcamalarımın hesabını yaparım ki o ay ona göre harcarım.
İnternet bankacılığından vadeli hesap açtım maaşım yatınca 600 tl direk oraya kesiliyor.
Para biriktirmeye iyiden iyiye başladım daha önceden de biraz birikimim var.
Ayakkabı hastalığım var ama o ay eğer yazdığım planda o harcama yoksa almıyorum.
Çok dışarı çıkmıyorum,çünkü çıkınca mutlaka para harcıyorum.
İnternette alışveriş sitelerinde gezmiyorum ki aklım kalmasın da almayayım diye.

Back
X