ihtiyac duydugun kadar tuket

Ben şimdi eskiye nazaran çok iyi durumdayım.
Bşr yıl öncesine kadar çılgın gibi alıyordum.
Bir yıldır frenledim. Daha doğrusu içimden gelmiyordu. Bir şey beğenmemeye başladım. Ama zamanında aldıklarım yüzünden dolabım hala Tıklım Tıklım.

yaşlarınız kaç,benım 35 ten sorna hepsiii geçti,ama çok mücadele ettim,zamanla zevkın oturuyor,doyuyorsun,bana dıyorlardı,üzme kendını gececek,geçti cidden
37 yasindayim hala gecmedi bende...her sabah 1 saatim alisveris sitelerini takip etmekle geciyo ,alcak bisiler mutlaka cikiyo bi 10 hicbisey almasam yetecek ayskkabi ve kiyafetimvar heryer tiklim tiklim ve bu beni cidden rahatsiz ediyo ama kendime engel olamiyorum

Ben 37 yaşındayım. Bu durum ben de 30 yaşlarında başlası. Ondan önceki yıllarımı düşünüyorum. Hiç kılık kıyafetle işim olmazdı.
Geçen yıl haziranda psikoloğa gitmeye başladım. Ve bu durum kendiliğinden azaldı. Biraz psikolojikmiş.
Almadıkça daha mutlu olduğumu gördüm. Ama almasam da dolabımda öyle bana bakan ve giyilmek için sıra bekleyen Kıyafetler gerçekten boğuyor beni.
Sadece geçen ay bşraz fazla aldım. Ve aynı mutsuzluğu pişmanlığı yaşadım. Çok mutlu olmadım ama kendimi Zaten uzun zamandır birşey almıyordum diyerek teselli ettim.

ikinci videoya bayıldım cok anlamlı
gercekten bu anlatılanların hepsı dogru
ben cok etkılenıyorum sımdı mesela ınstagramda goruyorum hep bırını ekleyınce dıgerlerı de cıkıyor falan zengın muhafazakar bır kesım var kızlar cesıt cesıt cantalar ayakkabılar ellerınde 5000 lıralık cantalar falan
ya bu ınsanlar ne ıs yapıyor nerede yasıyor dıye merak edıyorum
yada bu ınsanlarda cok para var neden ulkemızın urettıgı mallerı kullanmıyorlar zengınlık belırtısı olarak mıchael kors calvın kleın falan kullanıyorlar
sureklı baska moda
eskıler mesela 3 5 cocuk yapmıs her bırını ılk cocugun kıyafetlerıyle buyutmus sımdı nerdeee hergun yenı moda hatta her saat yenı moda ınsan heves edıyor ıstıyor
sonu gelmıyor bırsey alıyorum bı daha amayacagım dıyorum sonra baska daha guzel bıse goruyorum yıne alıyorum
valla deterjan bile artık yerli malı alıyorum hatta kullanılmamaktan üretimı durmaya gelmiş bi marka var etimatik eti maden şirketinin ürünü oğlumun kıyafetlerinin yarısını veriyorum yarısnı saklıyıyorum
evet muhafazakar kesim bi ilginç 5000 tl ye baş örtüsü takıyorlar sonra başı açıklara sataşıyorlar
bi tanıdığım var bayan eşarp dükkanı var çok zenginler ama kadın 10 liralık şal takıyor diyor ki ya arz talep meselesi sırf içinde bir renk ayakkabıma uyuyor diye 1500 lira ya eşarp alıyorlar dedi:KK57:

Ben bazen insanların sosyal medyada paylaşmak için gezdiklerini giyindiklerini filan dusunuyorum.mesela doğum günleri,hoşgeldin bebek partileri filan sadece fotoğraf çektirmek için diye düşünüyorum.küçücük bebek ne anlicak partiden.Sosyal medya çok etkiliyor gerçekten ben instagramda böyle ünlü zengin insanları filan takip ediyodum benim ömrümün sonuna kadar göremeyeceğim lüks ve gerçekten bilinçaltında lüks israf işleniyor.su an onları takip etmiyorum.ve bişey daha biyere gittiğimizde fotoğraf çekip selfi yapmaktan ortama odaklanamiyoruz. Bu kısır döngüden nasıl kurtulucaz, gerçek hayat gerçek yaşam dan çok uzak hayatlar yaşıyoruz.
çok haklısın benim arkadaşım kredi çekip tatile gitmişti yemin ediyorum 5 günlük tatile gitti 110 fotoraf paylaştı face de

Evet çok doğru aldığımız eşyaları kullanıp kullanmamak değil beğenip,moda diye veya birinde gördük diye,indirimde olduğu için alıyoruz ve çoğu zaman kalitesi kullanisliligi ilgilendirmiyor,saçma sapan kullanışsız alıp modası geçince kaldırıyoruz.ne kadar saçma geliyor düşününce,işte sistem bizi buna itiyor,çünkü bizim üzerimizden birileri zengin oluyor.sanayi devriminden beri zaten sömürüye dayalı bir sistem oluştu tüm dünyada birileri zengin birileri fakir,ben aç gezip bilmem ne marka çantayı alıyorum o marka sahibi de maldivlerde bilmem nerde tatil yapıyor.işte bu çarpık sistemi sorgulamaya başlayinca doğal olarak tepki veriyor insan yılların alışkanlıkları nasıl vazgecilir :KK43:
bir tane film vardı alışverişkolik onu izlemeni tavsiye ederim. Böyle bir süre mağazalarda gezme ki görmedikçe almazsın onun yerine kitap oku yada hobi edin. Atlatırsın merak etme:KK51:

valla deterjan bile artık yerli malı alıyorum hatta kullanılmamaktan üretimı durmaya gelmiş bi marka var etimatik eti maden şirketinin ürünü oğlumun kıyafetlerinin yarısını veriyorum yarısnı saklıyıyorum
evet muhafazakar kesim bi ilginç 5000 tl ye baş örtüsü takıyorlar sonra başı açıklara sataşıyorlar
bi tanıdığım var bayan eşarp dükkanı var çok zenginler ama kadın 10 liralık şal takıyor diyor ki ya arz talep meselesi sırf içinde bir renk ayakkabıma uyuyor diye 1500 lira ya eşarp alıyorlar dedi:KK57:

O deterjanı bende kullanıyorum. Önceden bu kadar alışveriş yapan yoktu.Hatta böyle bazı markalara vayyy derken şimdi aman o markamı diyoruz.Yani o pahalı kıyafetleri nasıl alıyorlar ne kadar gereksiz.Ben iyiki kendimi durdurmuşum bütün gün çalışıyorum belkide hiç giymiceğim kıyafet için günlerimi veriyordum.Artık kullanmadığım herşeyi dagıtıyorum başkalarına.Hem evim ferahlıyor hem ben.

çok haklısın benim arkadaşım kredi çekip tatile gitmişti yemin ediyorum 5 günlük tatile gitti 110 fotoraf paylaştı face de
Kredi çekip mi gitti tatile. Ilginç
Restaurantta yemek yerken 15-20 foto paylaşan var. Kaşık tabaktayken ağzındayken falan
Millet olarak gerçekten vahim durumdayız.
Bir de insanlar beğenmedi yorum yapmadı kutlamadı vs diye birbirine kırılıyor.

O deterjanı bende kullanıyorum. Önceden bu kadar alışveriş yapan yoktu.Hatta böyle bazı markalara vayyy derken şimdi aman o markamı diyoruz.Yani o pahalı kıyafetleri nasıl alıyorlar ne kadar gereksiz.Ben iyiki kendimi durdurmuşum bütün gün çalışıyorum belkide hiç giymiceğim kıyafet için günlerimi veriyordum.Artık kullanmadığım herşeyi dagıtıyorum başkalarına.Hem evim ferahlıyor hem ben.
Ben de veriyorum ama istedim kadar değil. Hemen elden çıkaramıyorum.

Eee canı çıkacak onu ödeyene kadar. 110 fotoğraf demek dostu düşmanı 110 kere çatlatmak demek. Paylaşacak tabii. Boç gırtlakta hırıl hırıl boğulabiliriz ama o tatil yapılacak, o fotolar paylaşılacak. O kadar

Ben 37 yaşındayım. Bu durum ben de 30 yaşlarında başlası. Ondan önceki yıllarımı düşünüyorum. Hiç kılık kıyafetle işim olmazdı.
Geçen yıl haziranda psikoloğa gitmeye başladım. Ve bu durum kendiliğinden azaldı. Biraz psikolojikmiş.
Almadıkça daha mutlu olduğumu gördüm. Ama almasam da dolabımda öyle bana bakan ve giyilmek için sıra bekleyen Kıyafetler gerçekten boğuyor beni.
Sadece geçen ay bşraz fazla aldım. Ve aynı mutsuzluğu pişmanlığı yaşadım. Çok mutlu olmadım ama kendimi Zaten uzun zamandır birşey almıyordum diyerek teselli ettim.
Bende üniversite yıllarından beri var param oldukça artıyor.bende çok verdim ama hâlâ var belki giyerim diye duranlar eve dönünce hepsini vericem hayatımda köklü değişiklikler yapicam inşallah.yani umarım o iradeye sahip olabilirim bu zaman içinde ya da amaan deyip düşüncesizce yaşamaya devam mi ederim bilmiyorum :(

Bende kredi kartıyla kıyafet ayakkabı çanta alıyorum mesela aynı şey, ben fotoğraflarını paylasmiyorum tek artim bu sanırım. Allah yardımcımız olsun tam bir hastalık :(

Çocuk doğurun. O doğduktan sonra sıra size gelmiyo. Yalnız dikkat edin "benim küçükken olmadı,onun olsun" diye bi bakmışsınız bizim gibi donsuz kalmışsınız.
Neyse kocama 24 don,24 fanila aldım "al sana don-atlet,önümüzdeki 5 yıl yeter" dedim.
Külotlarım atletlerim yırtık diye söylenmez artık.
Ben bi gidip bakayım sonbahar/kış çocuk koleksiyonlarında neler var :p

Alışveriş konusunda ben gereksizi sevmezdim nasilmi??
Nisanliyken ihtiyacına harcardim hatta hic parada harcamadim 20bin para birktirdim..
Sonra kredi cektik birazida babam yardim etti Ev aldim. Hala odiyorum 2 sene sora bitecek. Evlendim yarisi krediye yarisi bize kalıyor istediğimi alamiyoruz fazla...
Bi bakmisim bazi şeyleri gereksiz diyorum ama atamiyorum..
Eşimin evindeym kendi evini kiraya verdim yinede birikim kira parasiyla...
Hayat kolay değil esimle öyle her zaman gezip tozamiyoruz. Disarda yemek yemiyoruz.. Kayinvalidemle hep birlikte yeriz kayinvalidemgil borç bataginda... Yardim edecek gucumz az... Yiyecek yardimi yapiyoruz beraber yediğimiz için, utaniyorlar bizden... AC birakamayiz.. Sonuçta eşimin ailesi... Kendim için para biriktirsem bitiyor hemen yatirim yapicam dedim eşime ama yetmiyor. ;( oyle istedimi harcayim felanda gençlikte kaldi.. Gençten bunu pek yapamadim annem yüzünden. O lafi dinlemeseydim öyle kuaföre herşeye harcasaydim diyorum bazen de kendimle gurur diyorum çok şükür birkitidm ev aldim diye Off ne kadar tuhaf ya:)

bir tane film vardı alışverişkolik onu izlemeni tavsiye ederim. Böyle bir süre mağaz
Çocuk doğurun. O doğduktan sonra sıra size gelmiyo. Yalnız dikkat edin "benim küçükken olmadı,onun olsun" diye bi bakmışsınız bizim gibi donsuz kalmışsınız.
Neyse kocama 24 don,24 fanila aldım "al sana don-atlet,önümüzdeki 5 yıl yeter" dedim.
Külotlarım atletlerim yırtık diye söylenmez artık.
Ben bi gidip bakayım sonbahar/kış çocuk koleksiyonlarında neler var :p
çocuğum da var :) zaten dönem dönem bazen çocuk bazen eşim bazen ev herkese yetiyor alışveriş çılgınlığım.

Ben ihtiyacim olmayanlari burda ikinci ele veriyorum. Oyle oyle gardrobumda bir degisim saglaniyor.

Ihtiyacim olmayan bir sey aldim mi , cok nadir . Bir kere limitsiz kredi kartim yok. Sadece kendi param varsa harcarim . Onun disinda harcamam.

Limitsiz kredi kartin varsa sifirla. Her ay kiyafet icin , ayakkabi icin belli bir miktar koy kenara ve onun disinda cikmamaya calis.

Bir de shopaholic diye bir film var izlemediysen izle derim. :cool:

Eee canı çıkacak onu ödeyene kadar. 110 fotoğraf demek dostu düşmanı 110 kere çatlatmak demek. Paylaşacak tabii. Boç gırtlakta hırıl hırıl boğulabiliriz ama o tatil yapılacak, o fotolar paylaşılacak. O kadar
Allahım ne zor durumdayız. Atıyorum bi arkadaşım Yurtdışına gitmiş. O fotolara bakmayı seviyorum ama otel de yüzbin fotoyu koyanı anlamıyorum. Şezlong aynı havuz aynı deniz aynı.
Allah akıl fikir verdin.

Bende üniversite yıllarından beri var param oldukça artıyor.bende çok verdim ama hâlâ var belki giyerim diye duranlar eve dönünce hepsini vericem hayatımda köklü değişiklikler yapicam inşallah.yani umarım o iradeye sahip olabilirim bu zaman içinde ya da amaan deyip düşüncesizce yaşamaya devam mi ederim bilmiyorum :KK43:
Ben bu aralar pek veremiyorum. Bazı kıyafetleri neredeyse 3 sezondur giymedim. Ama ne bileyim belki lazım olur diye duruyor. Ama verdiğim kıyafetlerim hiç lazım olmadı şimdiye dek.

Aynen öyle birtek ayakkabıyı marka alırım sonuçta 3 yıl giyerim kıyafet pek düşkün değilim çok şükür

Kredi çekip mi gitti tatile. Ilginç
Restaurantta yemek yerken 15-20 foto paylaşan var. Kaşık tabaktayken ağzındayken falan
Millet olarak gerçekten vahim durumdayız.
Bir de insanlar beğenmedi yorum yapmadı kutlamadı vs diye birbirine kırılıyor.

Ben de veriyorum ama istedim kadar değil. Hemen elden çıkaramıyorum.
Ben sosyal medya kullanmıyorum,ortuluyum,evde gıydığımı kımse görmuyor,ama ben ev gıyımıme bıle masraf yapıyorum,kendım için giyınıuorum,ama bır huyum var fazla olanı yada gıymeyecepimi hemen Paylaşııorum,kızlar alışveriş cidden bağımlığa dönuşebılıyor,cok mucadele ettım,geçti,ve sankı başka bır eksıklığı doldurmak gıbı,eskıden alamdık durum yoktu,durum olunca acısını çıkardım,ama geçti,alışveriş sonu pişmanlık olan bır zevkmiş bır doktordan duydum,avm de elimde çamtalar be suçluluk,be pişmanlık duyduğumu bılıyorum,şimdi avmy gırmıyorumama israf kötü,çok kötü,öperim sizi,sabır,telkın,zaman geçer

Konu sahibesini bir farkındalık oluşturduğu için tebrik ediyorum

1. Bir şeyi beğendiysem ilk can alıcı sorumu soruyorum " buna ihtiyacım var mı " .
Örneğin bir gözlüğüm varsa ikincisini modelini çok beğendim diye satın almaktan alıkoyuyor. Bu düşünceyle çok tasarrufum oldu.

2. Kenarda duran 6 aydır kullanmadığım her şeyi elden çıkarmaya özen gösteriyorum ( ev eşyası dahil) bir gün lazım olur diye beklerken malesef kimseye lazım olamadan eskiyorlar.

Eminim elinizde sadece kıyafet değil çeyizinizden kalan bi çok şey vardır dağıtın hem kendiniz rahatlayın hem de eviniz rahatlasın :)

3. Zaten dağıtıyorum diye almaya teşvik olabiliyor bu çok yakınımda birisinde var. Alıp alıp kendini tatmin ediyor sonra da dağıtıyor ama maddi olarak yapsa bu yardımı belki daha çok insanların işine yarayacak yani o dağıttıklarına herkes bayılmıyor sonuçta dağıttık diye yüzde yüz kullanılacak diye bir şey yok.

Çevrenizde verecek kimse bulamıyorsanız internet üzerinde ücretsiz paylaşım yerleri de mevcut.

İnsanlar birbirlerinden etkileniyorlar bu bir gerçek
Olmazsa olmaz dediğimiz detaylara bir göz atın ; mesela eskiden tek taş yüzük var mıydı ? Yoktu, ince bir söz yüzüğü alınır nişanda da o yüzük kullanılır, evlenilirken de sade bir alyans alınırdı, böyle yüzlerce alyans modeli var mıydı, yoktu =) Bu dediklerim 20 yıl önce. Evlenirken insanlara kullanabilecekleri takılar ve eşyalar alınırdı, bunları almanın amacı ihtiyaçları gidermelerine yardımcı olmaktı, sonra birden değişti her şey, giyim, evlilik,doğum hepsi kocaman birer sektör haline geldi. Farkında olmaya devam etmeye çalışıyorum sürekli. Çevreme çok fazla bakmıyorum, kıyafete, kozmetiğe kapılmamaya çalışıyorum. Mesela kıyafatlerim yarı spor yarı klasik moddadır, hepsi bir biri ile kombinlenir, şirket toplantıları ve davetler için de aynı yöntemi uyguluyorum, sade ve modası geçmeyecek şeyler seçiyorum, fazla çeşit, sürekli yenilemek gereksiz diye telkin veriyorum kendime. Yiyecek alış verişine liste ile çıkıyorum, bazen canım çıkıyor çeşit çeşit çikolata, al benili dondurma kutuları falan, o zaman yine konuşuyorum kendimle, zehir bunlar, unutma annen kolon kanserinden öldü diyorum. Evim çok sade, fazla eşya incik boncuk doldurmadım kurarken. Eşyanın bile orta kararını aldım, bir koltuk takımına 10.000 lira vermem çok zengin bile olsam. İnsanların beni ayartmasına izin vermem, ay şu çok güzel, üstelik de indirimde dediklerinde benim ona ihtiyacım var mı ona bakarım. Mesela 100 liralık bir çanta ve benim ihtiyacım yok, hemen başlarım kendimle konuşmaya, 30 kilo kedi maması alsam barınaktaki 50 hayvanı ortalama 1 ay besler, çantayı alsam öyle duracak bir işe yaramayacak. Çünkü ihtiyacım yoksa yarı parasına bile verseler israftır benim için. Dikkat etmek lazım, hem sağlığımız için, hem huzurumuz için

Back
X