İkili tarama testi yaptırmayanlar

Seda3987

Üye
Kayıtlı Üye
20 Aralık 2013
23
3
6
35
İstanbul
Merhaba kızlar daha yeni üye oldum yanlışım varsa kusura bakmayın...Ben 13+1 günlük hamileyim bu ikili tarama testini yaptırıp yaptırmama konusunda kararsızım sonuçları riskli çıkıp sonra normal bebek sahibi olan çok kişi olduğu için Allah korusun böyle bi durumda boş yere strese girmek istemiyorum zaten zamanın geçmesinede çok az kaldı benim gibi düşünüp yaptırmayan var mı cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

Merhaba kızlar daha yeni üye oldum yanlışım varsa kusura bakmayın...Ben 13+1 günlük hamileyim bu ikili tarama testini yaptırıp yaptırmama konusunda kararsızım sonuçları riskli çıkıp sonra normal bebek sahibi olan çok kişi olduğu için Allah korusun böyle bi durumda boş yere strese girmek istemiyorum zaten zamanın geçmesinede çok az kaldı benim gibi düşünüp yaptırmayan var mı cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

Merhaba seda, bende suan 13 haftalık Hamileyim ve senin gibi çok kararsızdm ve bazı Dr ları çok korkutuyorlar insanı böyle şeyler yaşayan arkadaşlarım var bu beni de korkuttu ancak yaptırmaya karar verdim çünkü sağlıklı ise içim rahat edecek ve değilse ( Allah korusun) yine ona göre kendimi alıştıracağım sonuçta her haliyle benim canım olacak :) yani benim fikrim yaptırmaktan yana ;)

Ikili tarama testi cok dusuk sonuclari olan bi test Allsh korusun kotu cikmasi bile net bir sonuc degil.Dortlu test daha verimli. Hersey bir yana bebek sagliklida olsa olmasada o bize rabbimizin emaneti o ne verirse elbet kabulumuz. Ama testlerin hepsini yaptirmanizi tavsiye ederim eger anne karninda tedaci yapilmasi gereken bir rahatsizligi varsa ve bunu dogduktan sonra ogrenirseniz pisman olabilirsiniz bu tur testleri bebeginizin sagligi icin atlamayin bence iciniz rahat olsun Allah hayirlisini nasib etsin insallah

Merhaba seda, bende suan 13 haftalık Hamileyim ve senin gibi çok kararsızdm ve bazı Dr ları çok korkutuyorlar insanı böyle şeyler yaşayan arkadaşlarım var bu beni de korkuttu ancak yaptırmaya karar verdim çünkü sağlıklı ise içim rahat edecek ve değilse ( Allah korusun) yine ona göre kendimi alıştıracağım sonuçta her haliyle benim canım olacak :) yani benim fikrim yaptırmaktan yana ;)

ben de 11+3 haftalık hamileyim ben kararsızım ama 2li tarama testinin bulguları down sendromu gibi kromozom anormalliklerini tespit ederbilir ancak, bu hastalıkların tedavisi yok daha doğrusu bunlar hastalık da değil birer sendrom...ben yatırırsam ve yüzde yüksek çıkarsa ne kadar o cana tabiki kıyamam ama çocuğum normal değil diye de üzülürüm ve hamileliğimin bu düşünceyle sürdürmek istemiyorum ama hala kararsızım...(bu arada şu sıralar özel eğitim öğretmeni olarak görev yapıyorum ve bu tür çocukları iyi tanıyorum)

Kızlar haklısınız birşey çıkmadığında içimiz rahat edecek etmesine ama çevremde yaptıran çok nadir renkli ultrason da herşey belli oluyo ilerde diyolar bide doktora sordum tedavisi yok gebeliği sonlandırabiliyoruz sadece dedi riskin yüksek çıkmasından korkuyorum Allahım korusun öyle birşey olursa hamileliğimin geri kalanı çok üzgün ve stresli olacak bide eltim e de down sendromu var dediler 4 5doktor gezdiler bi tanesi yok bu çocuğun birşeyi sapasağlam dedi şimdi 2yaşında ve hiçbir sağlık problemi yok ama o yaşadıkları onlara yetmişti bunlar beni düşündürüyo:(

Kızlar haklısınız birşey çıkmadığında içimiz rahat edecek etmesine ama çevremde yaptıran çok nadir renkli ultrason da herşey belli oluyo ilerde diyolar bide doktora sordum tedavisi yok gebeliği sonlandırabiliyoruz sadece dedi riskin yüksek çıkmasından korkuyorum Allahım korusun öyle birşey olursa hamileliğimin geri kalanı çok üzgün ve stresli olacak bide eltim e de down sendromu var dediler 4 5doktor gezdiler bi tanesi yok bu çocuğun birşeyi sapasağlam dedi şimdi 2yaşında ve hiçbir sağlık problemi yok ama o yaşadıkları onlara yetmişti bunlar beni düşündürüyo:(

bence gereksiz yere bu test için düşünüyorsun. önünde iki seçenek var ya yaptıracaksın yada yaptırmayacaksın. diyelim yaptırdın yine iki seçenek bebişin hasta ise onu öğrenme endişen var bu durumda bebişin ya sağlıklı yada hasta çıkabilir Allah korusun. bu sonuçların eğer sonucun kötü çıkarsa doğuma kadar bunu bilerek yaşamak çok daha iyi. düşünsene sen 7 ay boyunca merak içinde olacaksın ya hastaysa ya değilse flan ve doğumda kötü bir sonuçla karşılaşırsan psikolojik olarak çok daha kötü olursun. diğer yandan bebiş sağlıklıysa için rahat olur bu sefer rahat rahat doğumunu beklersin. ayrıca bu ikili test dedikleri testin sonucu çok düşük ihtimalli benim arkadaşımda normal seviyenin üstünde çıktı bebek yani hasta olarak göründü ama 4lü testte temiz çıktı. bence testlerini yaptır ihtimal ne olursa olsun önceden bilmen daha iyi. hem içini ferah tut neden bu kadar dert ettin Allahtan hayırlısı ve sağlıklısı iste gerisini oluruna bırak

Haklısın galiba bilmiyorum rüyama falan giriyo sürekli bilinçaltı çok kafama takıyorum sanırım ya sonuçlar kötü çıkarsa diye endişe ediyorum..gerçi boş kuruntu değil biz eşimle akraba evliliği yaptık bunun korkusu da var Allah öyle uygun gördükten sonra akraba yabancı farketmiyo kaderinde varsa 40 yabancıyla da evlensen olacaksa olur ama baştan tedirgin oldum bikere ama haklısın galiba kafam rahat olur en azından yaptırsam iyi olacak sağol :)

Benimde bu hafta yaptırmam gerek hemde doktor mutlaka yaptırmalısın dedi:18: bende korkuyorum inşallah sağlıklı bebişlerimizi alırız kucağımıza...:16:

neden korkuyorsunuz anlamadım, teknolojinin nimetlerinden faydalanın, gebelikte yapılan her test çok önemli, Allah korusun olumsuz bir sonuç çıksa bile kendinizi bu psikolojiye hazırlamış olursunuz, olaki kötü çıktı sonuç zaten ömür boyu bununla yaşacak olacağınızı düşünün bunun yanında bir kaç ayın lafı bile olmayacaktır. korkunun ecele faydası yok, bebek için çok önemli şeyler bunlar.

ben de pazartesi günü doktoruma gittim, kararsızım dedim.doktorum yaptırmanız gerekiyor size bırakamıyorum bunu ileride herhangi bir sorun çıkarsa(Allah korusun ) bu testi yaptırıp yaptırmadığınızı sorarlar dedi sadece size ola ki amniyosentez gerekirse onu yaptırıp yaptırmamayı size bırakırım dedi. inşaallah haftaya salı günü gidicem bakalım Rabbim herkese bana da sağlıklı sıhhatli aklı zihni yerinde evlat nasip etsin inşaallah

Doktorum bana mecburi olmadığını söyledi sadece sağlık bakanlığı bunu istiyo ama zorunlu değil dedi bende kesin tanı olmadığı için yaptırmama kararı aldım.Zaten ilerleyen haftalarda öğreniliyo renkli ultrasonda vs sorumlu olan çocuk illaki farkedip yönlendiriyo doktor hayırlısı artık..Allah hepimize sağlıklı sihhatli bebişler ve kolay doğumlar nasip etsin inşallah

12+4 hamileyim ve ben de ikili test ve diğer tarama testlerini yaptırmama kararı aldım.

ikili test 3 tane sendromun bebeğinizde görülme olaslığını %60-80 güvenilirlikte veren bir test. sizin bazı kan değerleriniz, bebeğe ait ense pilisi kalınlığı ve sizin yaşınızı bir istatistik programına sokuluyor ve bu değerlere sahip olan doğum yapmış annlerin kaçının sendromlu bebek dünyaya getirdiğini gösteriyor. mesela 1:800 ise, aynı değerlere sahip 800 anneden biri trizomi 18, 21 veya edward sendromlu bebek doğurmuş demek. bu oran 1:250 nin altındaysa yüksek risk kabul ediliyor ve 3lü, 4lü test, amniyosentez diye ilerleyen testler silsilesi başlıyor, kesine yakın sonuç veren amniyosentezden de pozitif sonuç gelirse bebeğimn kalbi durdurularak suni sancı ile alınıyor. daha açıkçası öldürülüyor.

2li teste karar vermeden önce bunun ne için yapıldığını, test sonucunda hangi kararlar vermeniz gerekebileceğini iyi anlamak gerekiyor. çünkü ikili testi sonucu kötü çıktı diye telaş yapmak da, iyi çıktı diye sevinmek de çok anlamlı değil, çünkü bu testler tanı koymuyor, ihtimal söylüyor ve ileri tetkiklere yönlendiriyor. ileri tetkik olan amniyosentez ve koryon villus sonucunda da pozitif sonuçlarda bebeğin yaşamına son veriliyor, çünkü bu aşamaya bunun için gelmişsiniz. eğer ne olursa olsun yaşasın, yaşatmalıyım veya yaşamına son vermek ne haddime diyorsanız bu testlerin hiçbirine girmeye gerek yok.

benim vicdanım, sendromlu veya herhangi bir özürü olan bir insanın bu rahatsızlığa sahip diye öldürülmesine el vermiyor. bu konuda kendimi yetkili bulmuyorum, ona allah can veriyor, ben sadece bir aracım, taşıyıcıyım. allah yaşamasını isterse yaşar, ölmesini isterse zaten karnımda kendiliğinden veya doğduktan sonra ölür. bakımı zor, yaşam kalitem bozulacak, hayal ettiğim gibi doktor, mühendis olmayacak diye onu öldürmem mi gerekiyor ? bu bencillik gibi geliyor bana. kaderimizde engelli bir çocuğa bakmak varsa bu zaten olacaktır. sağlıklı doğan çocuk bir menenjit olsa zeka özürlü hale gelir, doğum esnasında birkaç dakika oksijensiz kalsa beyni hasar görür, büyüdü 3 yaşına, 13 yaşına geldi bir trafik kazası geçirir boyundan aşağısı tutmaz hale gelir. bu çocukları öldürmek mi gerekir ?

evet anne karnındaki çocuk henüz dünyaya gelmedi ama biz ne kadar insansak o da o kadar insan ve o kadar canlı. 12. haftada tüm organları tamamlanmış oluyor, sonrasında sadece gelişiyor.

kaldı ki benim yaşadıklarım tıp dünyasına olan güvenimi sarstı. ben evlenmeden 1,5 yıl önce istanbuldaki çok ünlü bir tüp bebek uzmanı profesör benim çocuğum olma ihitmalinin çok çok düşük olduğunu, acilen yumurta dondurma işlemi yaptırıp,evlenince kullanmak üzere saklamam gerektiğini söyledi. yumurta sayısı benim gibi olanlara direkt tüp bebek yaptıklarını söyledi. bu doktora çok güveniyordum, çünkü kadın doğum alanında duayen kabul edilen biriydi. kafam çok karışmıştı, daha bekarken böyle bir işlem yaptımaya çok korkuyordum. çocuğum olmayacağı duygusu ile ne kadar kahroldum bir allah bilir, o günden sonra hayatım zehir oldu. milletin çocuklarına bakıp ağlıyordum benim hiç olmayabilir. evlenince tüp bebekle, tedavilerle falan uğraşacağımı düşünüyordum. sonra bir doktora daha gittim, sana çocuğun olma şansınla ilgili hiçbirşey söylenemez ki, daha hiç denememişsin bile, bekarsın. önce evlenirsin 6 ay-1 yıl doğal yollarla hamile kalmaya çalışırsın, sonra biz sorun nerde diye araştırırız ve gereken ne ise onu o zaman yaparız. şimdi böyle şeylere takılmak da teşhis koymak da yanlış dedi ve yumurta sayıma tekrar baktı, bununla ilgili bir hormon testi var (amh), yeni doktorumun tavsiyesi ile bunu tekrar ölçtürdüm. ve önceki duayen (!) doktorumun baktığı ölçümün aksine gayet normal çıktı, içim rahat etmedi 1 ay arayla üç defa tekrarlattım, üçünde de aynı açıktı. nasıl oluyordu da aynı laboraturada kısa aralıklarla yapılan bu kadar hassas bir test bu kadar farklı çıkıyordu, ve neden ben hemen acilen yumurta dondurmaya gönderilebiliyordum.

bu olaydan 1 yıl sonra evlendim ama hala içimdeki ya çocuğum olmazsa korkusu hep vardı, bir tüp bebek duayeninin söyledikleri aklımdan çıkmıyordu, çok pahalı olan yumurta dondurma işlemi için para toparlamak için birkaç ay ertelememi bile istmemişti. neyse, evlendikten 6 ay sonra eşimle bebek sahibi olmaya karar verdik ve korunmayı bıraktık. 2. ay sonra hamile kaldım :) bu kadar çabuk olmasına çok şaşırdım, mucize gibiydi, hiç beklemiyordum. şimdi yaklaşık 13 haftalık oldu, ve ultrasonda zıp zıp zıplıyor, elleri bacakları hareket ediyor, takla atıyor :) şimdi ben bu miniğe testler böyle söylüyor diye nasıl kıyarım, düşük yapma ihtimali olan amniyonsentezi nasıl yaptırırım ? en basit kan kolesterol testinde bile en az 2 yerde testi tekrar etmeden durmayan bizler, bir test ile bir bebişin canını nasıl alabiliriz ? allah büyük ve karnımızın içinde ne olduğunu, onun yaşam döngüsünü, ömrünü sadece allah biliyor, bizim müdahele etmeye çalışmamız tüm dinlerde, islamın tüm mezheplerinde haram kabul edilmiş ve en büyük günahlardan biri olarak sayılmış.

yazımı sert bulanlar olacaktır ama benim mantığım, vicdanım ve yaşadıklarım böyle söylüyor. farklı fikirde olanlara saygı duyuyorum, ben sadece bir yaşanmışlık olarak paylaşmak istedim. herkesin dünyası, yaşam hikayesi, inançları farklıdır. kimseyi üzmek istemem. böyle insanlar da varmış deyip geçin en fazla.

bebek bekleyen herkese hayırlı, sağlıklı, güzel evlatlar diliyorum. allah hepsini korusun.

Son düzenleme:
Back
X