Ikinci cocuk hakkindaki dusuncelerinizi Ogrenebilirmiyim?

Dört kardeşiz biz, annem çok büyük zorluklarla büyüttü bizi, ancak ailece çok büyük sıkıntılar yaşadık;

Mesela annem hastalığında 8 yıl yattı, gün oldu dördümüz yetişemedik, onu kaybettik acısında destek olduk birbirimize, yokluk gördük, sıkıntı gördük, hayatta her şey oluyor. Bazen ya tek başıma olsaydım diye düşünüyorum, içim ürperiyor. Akrabalar falan boş, kimse kimseye sahip çıkmıyor. Ama kardeş öyle değil, iyi kötü insan sarılıyor birbirine. Bugün düşündüğümde iyi ki varlar diyorum.

Ebeveynler için tabi ki çok zorlu bir süreç evlat yetiştirmek ama bana değer gibi görünüyor. Anne olma ihtimalim yok ama bir ya da bir kaç evlat sahibi olmak her halde dünyada bir insanın başına gelebilecek en güzel şey. İmkanınız varken bir tane daha olsa, hem evladınıza kardeş, hem size yeni bir mutluluk olur diye düşünüyorum.

Dört kardeşiz biz, annem çok büyük zorluklarla büyüttü bizi, ancak ailece çok büyük sıkıntılar yaşadık;

Mesela annem hastalığında 8 yıl yattı, gün oldu dördümüz yetişemedik, onu kaybettik acısında destek olduk birbirimize, yokluk gördük, sıkıntı gördük, hayatta her şey oluyor. Bazen ya tek başıma olsaydım diye düşünüyorum, içim ürperiyor. Akrabalar falan boş, kimse kimseye sahip çıkmıyor. Ama kardeş öyle değil, iyi kötü insan sarılıyor birbirine. Bugün düşündüğümde iyi ki varlar diyorum.

Ebeveynler için tabi ki çok zorlu bir süreç evlat yetiştirmek ama bana değer gibi görünüyor. Anne olma ihtimalim yok ama bir ya da bir kaç evlat sahibi olmak her halde dünyada bir insanın başına gelebilecek en güzel şey. İmkanınız varken bir tane daha olsa, hem evladınıza kardeş, hem size yeni bir mutluluk olur diye düşünüyorum.

Canım niye anne olma ihtimalin yok.
Doktorum bana da öyle demişti.
Hatta eşime de sonsuza dek iki kişiyiz demiştim. O da bana sen yaşlı bir nine ben yaşlı dede de olsam sonsuza dek severim seni demişti.

Hiç korunmadim. Olmaz dedikleri çocuk sayısı dörde çıkınca, ben dur dedim bu işe:)))

Ben bir çocuğun diğer bir çocuğa kardeş olsun diye doğurulmaması taraftarıyım. Her çocuğun kardeşi olacak diye de birşey yok. Hele hele iyi kardeş olacaklar diye bir şart hiç yok.

Ben tek çocuğum hiçbir sakıncasını görmedim, hele de paylaşımcı olmaz lafı tam bir yalan. Tek sıkıntı aile bireyleri yaşlanınca tüm sorumluluğu üstlenmek oluyor.

Kardeşten öte dostlarımla asla yalnız değilim. Kardeşinizi seçemezsiniz ama dostlar seçilmiş kardeşlerdir diyenlerdenim.

Canınız yeni bebek istiyorsa ve imkanlarınız 2 çocuk için uygunsa yapın, yoksa çocuğunuzun bir kardeşi olması diye değil. (bkz. hybris) :1::1::1:[/

Dostlar secilmis kardeslerdir.. Ne guzel bir ifade.. Bende cok dusunmusumdur bunu.. Bir cocugun diger bir cocuga kardes olsun diye dogurulmamasi da dogru ama dusunuyorum da ikinci cocugu yapmaya kara verirsem bu en cokta oglumu hayatta yalniz birakmamak amaciyla olur..

Tek cocuklarin gelisimiyle alakali bir sorun olmadigini en cokta esimden biliyorum, oldukca verici ve sevecen bir es ve baba.. Bazen ona soruyorum bir kardesinin olmadigi icin kendini yalniz hissediyormusun diye verdigi cevap hayatimda hicbir zaman olmamis olan birseyin yoklugunu nasil hissedeyim..

Bu da dertmi denilecek konulardan biri belki ama inanin arkadaslar uzunca bir suredir buyuk bir ikilemdeyim. Once sizlere icinde bulundugum durumu anlatayim sonra da fikirlerinizi sorayim.

Ben evliliginde 6.yili doldurmus ve 4 yasini dolduracak bir evladi olan bir anneyim. Oglum bu yil anasinifina baslayacak. Ve ben gerek cevrenin etkisiyle gerekse yasimin ilerliyor olmasi sebebiyle (32 yas) ikinci cocuk fikri hakkinda gercekten cok ama cok kararsizim.

Once illa bir kardesi olmalimi insanin diye sorguluyorum kendimi.. Benim bir kiz kardesim var ve ona sahip oldugum icin gercekten cok mutluyum. Ama esim tek cocuk, ona baktigimda bir insanin iyi bir insan olabilmesi ya da bencil, egosu yuksek, kibirli bir insan olmamasi icin illa kardesi olmasi gerkmedigini dusunuyorum..
Bir de eger oglum yerine bir kizim olsaydi bu kadar ikilemde olmayacagimi ve mutlaka bir kardes dusunecegimi dusunuyorum. Kizlarla erkeklerin kardes sevgisinin biraz daha farkli oldugunu, erkeklerin biraz daha bagimsiz yapida olduklarini gozlemliyorum.

Sonra kendi acimdan dusunuyorum, illa bir cocugu daha olmalimi insanin diyorum. Hayalini kurdugumda benimde gozumun onune mutluluk tablolari geliyor.kalabalik aile guzeldir diyorum ama bir yandan da..acaba diyorum.

Ogluma tek cocukken saglayabileceklerimi bir kardesi oldugunda hayal ettigim olcude saglayamayacagimi biliyorum. Lutfen cok egoistce bir dusunce oldugunu solemeyin inanin ben kendi kendimi de surekli didikliyorum..bir kardesle maddi seyler kiyaslanamaz bunu bende biliyorum ama iste anne yuregi henux olmayan birseyi oglum kadar dusunemiyorum..

Sonra bir de yapmak istediklerim geliyor aklima..ikinci bir cocukla bunlari da gerceklestiremeyecegimi biliyorum. Ama bir yandan da iste..yeni bir bebegin o cennet kokusunu bir kez daha icime cekmenin hayalini kurmuyor deilim..

Bu da dert mi deilmi..inanin bir dert icimde..vakit cok hizli geciyor ve eger ikinci bebegin yapacaksam bunu da bir an once gerceklestirmeliyim kardeslik baglarinin daha kuvvetli olabilmesii ve elbette yasimin geregi..

Lutfen dusuncelerinizi benimle paylasin, inanin ben tek basima cok karmasigim..

Gelecekte yalnız bırakmayın, mutlaka bir kardeşi olmalı bence.

Boşanmış olmanıza çok üzüldüm. Tek başına inanin çok zor. Babasına da sorumluluk düşüyor. Boşanmış bile olsanız bu çocuklar onun da çocukları. Allah size güç kuvvet versin.

Üzüldüm. Çocuğunuz olmuyor mu?
Allahtan umudunuzu kaybetmeyin.
olmuyor maalesef 5 kez tüp bebek denedik hepsi negatif:43:

ama ben yinede umudumu kesmiyorum ALLAHtan Her ne kadar umutsuz vakaa olsakta:14::14:

canım tecrübem yok bu mevzuda ama şunu söyleyebilirim şuan hamileyim imkanım olsa 2. bebeğide 3 4 yıl sonra yapmayı düşünüyorum.Bebek berekettir.ben 2 kardeşim ve başka kardeşlerimde olsun çok isterdim onu geçeyim Annem başka çocuk yapmadığı için çok pişman olduğunu her zaman dile getirmiştir.Yanı sıra ben evlenip evden ayrıldığımda bu pişmanlığı daha da çok yaşadı.Sende öyle düşün.Çocuğun evlenip gittiğinde tek başına yapabilecekmisin? O zaman pişmanlık duymayacakmısın? sanırım sadece bunlara cevap versen isteyip istemediğini daha iyi anlarsın..

istanbulda yaşayan çalışan bir anneyim, 28 yaşındayım ve 2 yaşında bir kızım var.. kızım çok paylaşımcı ve parkta bahçede kardeş diye dolanıyor çocukların peşinde... aşırı sosyal bir çocuk ... Allah hayırlısını nasip etsin herkes için... Fakat ben 2. çocuğu düşünmüyorum ... Olanaklarımı en iyi şeklde kızım için kullanmak istiyorum... yoğun çalışma hayatım var .. ve kızımla geçiremedğim her an için çok üzülüyorum ...

Allah bağışlasın çocuklarınızı Allah hiç ayırmasın sizi...
bende ilk evlendiğimde hep çok çocuk hayali kurardım 4 değil belki ama 3 tane olsun isterdim.....
ama bu sadece hayalimde kaldı :14:şimdi artık 3çocuktan vazgeçtim de 1 tane bari olsaydı onada razıydım......
şimdi sizin mesajınızı okuyunca öyle heves ettim ki size....
bende 4 kardeşim ve iyiki de kardeşlerim var diyorum insan ömrünün her anında kardeşine olan ihtiyacı hiç bitmiyo bence çocukken oyun arkadaşı oluyo, büyüyünce dert ortağı:5::5:

konu sahibi de bence hiç düşünmeden 2. ye hamile kalsın diyorum....
ilerleyen zamanlarda pişmanlık yaşamasın.....
her çocuk:emir_bebek::emir_bebek: rızkınla gelir dünyaya...

Canım benim üzülme lütfen..

Gün gelir RABBİM sana da verir bir evlat.....O zaman sen de burada herkeze yazarsın 'hamileyiiiiiiiiimmmmm' diye...

Hem belli mi olur belki tedavi ile ikizlerin olur...Bi anda 2 tane evlada kavuşursun yani...:nazar:

Konu sahibine gelince benim de 2 kız , 1 de oğlan kardeşim var ve o kadar mutluyumki onlara sahip olduğum için..
İyiki de kardeşlerim var diyorum...

Son düzenleme:
Öncelikle kardeşi ile arasının nasıl olacağını bilemezsiniz.
Annemler 5 kardeş birbirlerin düşkünler, babamlar 5 kardeş bayramda bile aramazlar ve çok problemliler.

Benim de 2 kardeşim var biri benden 3 yaş küçük erkek, biri benden 15 yaş küçük kız. Erkek kardeşimle çok iyi anlaşırız ve onun yeri bende başkadır. Beraber büyüdüğümüz için böyle tabi ki...Eve ilk geldiği zamanı hatırlıyorum, önce ayağını gördüm, minicik bir şeydi çok sevimliydi. Annem sanırım kısa bir anlığına tuvalete falan gitmişti biz yalnız kalmıştık. Elimde kavurga vardı(buğday ve çedeneyle yapılan çerez gibi bir şey). Baktım benim kardeşim ağzını şapırdatıyor elimdeki kavurgadan tam 3 tane verdim ağzına acıkmış diye. 3 yaşındayım daha, bilmiyormuşum demek ki ne yiyip ne yiyemeyeceğini:9: Annemin çığlık attığını hatırlıyorum sonra, ağzından o 3 buğday tanesini çıkarmaya çalışıyordu çocuğu öldüreceksin diye:9: Sonrasında tavandan beşik yaptılar ve ben uzanamadım oraya:9: Benim zamanımda anaokulu, kreş vb yoktu ya da yaygın değildi ki hiçbirine gitmedim ve hep kardeşimle vakit geçirdim. Annem- babam çalıştığında evde ikimiz kalırdık (bakıcı istemezdik hiç, türlü işkenceler yapardık gitsinler diye, anneannem baksın ya da yalnız kalalım istiyorduk) ve ailemiz yanımızda yokken birbirimizi kollardık. O küçücük tipiyle aklı sıra bana abilik taslardı, evi beraber dağıtıp beraber toplardık, elektrik gittiğinde beraber korkardık, oyunları beraber oynardık, anne babamız birimizi azarlasa diğeri hemen savunmaya geçerdi. Babam bazen bize akşamları çikolata vs alırdı onu da montunun içine saklardı. Biz her gün acaba bize bir şey aldı mı diye kapıdan girer girmez babamın üstüne tırmanırdık. O kendi çikolatasını yerdi hemen, dayanamazdı, ben yemekten sonra açardım benimkinin yarısını da ona verirdim canı çekiyor diye. Şimdi hepsi tatlı birer anı. Kısmetse yakında evleniyorum ama ne annemden ne babamdan ne de diğer kardeşimden ayrılacağım için kahroluyorum. Gözümde sadece erkek kardeşimin kuşağımı bağlayıp evden çıkacağım an var ve gözlerim doluyor ki ben çok sert mizaçlı biriyimdir...

Karar sizin tabi ki, ben şahsen çocuk bile istemiyorum ama olursa da tek çocukla kalırmışım gibi geliyor. Ama çocukluğumu ve kendi yaşantımı düşününce kardeşin bambaşka olduğunu görüyorum.

dün oglumu almaya gıttıgımde annem oglumu yıkamıs pıjemada gıydırmıs pamuk gıbı bılırsınız bebekler yıkanınca bır guzel olurlar 3,5 yasındakı bebek :)
ay bır sevdım bır öptüm onu annem bırsey dedı bende bakalım bu bebısıde sevebılecekmıyız ege kadar dedım
ay bana bır kızdı ben ne bıcım konusuyormusum o zaman dogurmasaymısım
Tovbe tovbe ben bu bebegı dogurmazsam hıc dogurmamalıyım 9 ay once bebek aldırdım ıstemıyorum dıye
Allah hayır etsın sonumuzu oglumu sevdıgım kadar bu evladımında sevgısını versın
ama ben hala cok merak edıyorum gercekten 1 den fazla cocugu olanlar butun cocuklarını aynımı sevıyorlar
ben bebegımı sevmıcek degılım ama oglum kadar sevemeyecegımı dusunuyorum

ben de annemın yanında iken bır gun bır cocugum daha olursa onu da oglum kadar sevebılırmıyım demıstım.. bana bes parmagın var bırınden vazgec deseler vazgecebılırımısın bırının sevgısı daha ustun gelırmı demıstı.. yasammıyor olsam da o duyguyu sanırım bır fark olmaz sevgı acısından

tek çocuk bence çocuğa büyük haksızlık diye düşünüyorum.Ablam olmasa ne yapardım hiç bilmiyorum.Bu duyguyu herkes yaşamalı bana göre kardeşlik duygusu bambaşka bişey.Koşulsuz sevdiğin birisinin olması şu hayatta paha biçilemez birşey.Bence tek çocuk doğurma diye bişey olmamalı ya 2ve daha fazlası yada hiç.

Ben tek çocuğum. Evlenene kadar kardeş eksikliği hissetmedim.Arkadaslarimla bu boşluğu kapamistim hep.Ama artık o boşluk dolmuyor keske anlasabildigim, herseyimi paylasabildigim bi kardeşim olsun çok isterdim. 6 yaşında oğlum var 2. ye hamileyim, zor bir bebek olmazsa 3.yu bile istiyorum yaşımda genç neden olmasın ;)

Allah bağışlasın çocuklarınızı Allah hiç ayırmasın sizi...
bende ilk evlendiğimde hep çok çocuk hayali kurardım 4 değil belki ama 3 tane olsun isterdim.....
ama bu sadece hayalimde kaldı :14:şimdi artık 3çocuktan vazgeçtim de 1 tane bari olsaydı onada razıydım......
şimdi sizin mesajınızı okuyunca öyle heves ettim ki size....
bende 4 kardeşim ve iyiki de kardeşlerim var diyorum insan ömrünün her anında kardeşine olan ihtiyacı hiç bitmiyo bence çocukken oyun arkadaşı oluyo, büyüyünce dert ortağı:5::5:

konu sahibi de bence hiç düşünmeden 2. ye hamile kalsın diyorum....
ilerleyen zamanlarda pişmanlık yaşamasın.....
her çocuk:emir_bebek::emir_bebek: rızkınla gelir dünyaya...

meleğim canım benim
çok şey söylemek istiyorum sana ama kelimeler yetersiz anlamsız sözler klişe biliyorum
ama sen umudunu yitirme çünkü inan olucak

Ben de tek cocuk olarak buyudum. Arkadaslarimin hepsinin kardesleri vardi ve ben onlara cok ozenirdim. Sokakta oynuyorsak, spordan geliyorsak onlar evlerine birlikte gule oynaya girerlerdi, ben ise cocuksuz eve kendi basima... Cok kiskanirdim. Kendim iki yil ara ile iki kiz cocugu yaptim bu yuzden, kardes olsunlar diye.. Cok da iyi yapmisim. Bir cocuk bir dunya, iki cocuk iki dunya.. Karakterleri, huylari farkli iki ayri dunya.. Simdi ikisi de genc kiz oldular. Kardesim olmamasinin acisini cikartiyorum simdi, beraber geziyoruz, alisverise gidiyoruz, film seyrediyoruz, gulup egleniyoruz. Biri olmazsa oteki ile.. Hele kafa dengi de olunca cok eglenceli oluyor, onlar benim en yakin arkadaslarim, sirdaslarim ayni zamanda. Tabii ki ben de onlarin..
Ozellikle tek oglu olan bayanlar! Eger durumunuz elveriyorsa mutlaka bir tane daha deneyin, belki bir kiziniz olur.. Ben inaniyorum ki her kadinin bir tane kizi olmasi sart.. Oglan cocugu 16 yasindan sonra biraz degisime ugruyor, yavas yavas sizden uzaklasiyor, arkadaslarimin cocuklarindan biliyorum. Bir de araya kiz girince anne ikinci planda kaliyor, kaynanalarin geline tepkisi bundan.. Yaslaninca sadece ihtiyaciniz oldugunda evlatlik vazifesini yerine getirmek icin, veya size ihtiyaci oldugunda yardim almak icin, bayramda seyranda gelenekleri uygulamak icin gorusmekle kalmak yerine hayatinizin sonuna kadar cat kapi evine gidip gelebileceginiz, evinde kendi evinizdeki gibi gule oynaya mutfaginda ustaliginizi dokturebileceginiz, bacaklarinizi uzatip yatabileceginiz en yakin dostunuzu dogurun. Tekrar diyeyim, her kadina ikinci cocugu siddetle tavsiye ederim. Erkek de olsa, kazandibiler her zaman cok tatli olurmus, soyleyeyim..:34:

Kardes bence bu dunyada anne babadan sonra en onemli varlik.. kardes sevgisi baska hic bir sevgiyle kiyaslanamaz..

Benimde 2,5 yasinda bir kizim var... bir kac sene sonra rabbim nasip ederse bir kardesi olmasini cok istiyorum.. onun boyle bir hakki oldugunu dusunuyorum..

Bence senin oglunun da bir kardes hakki var.. kardes candir kardes candir.. duygusal yonunu gecersek rabbim gostermesin ama maalesef bir cok kotu hastaliklarin tedavisinde kardes onemli oluyor ...

meleğim canım benim
çok şey söylemek istiyorum sana ama kelimeler yetersiz anlamsız sözler klişe biliyorum
ama sen umudunu yitirme çünkü inan olucak
sağol canım.....
kimi zaman umudum kalmıyo hiç:14:
seni yeniden gördüğüme sevindim arkadaşım:16:
nerelerdeydin hiç görünmez oldun...:26::26:

Ben tek çocuğum çok da eksikliğini hissetmedim büyük bir ailede büyüdüğüm için ama benim çocuğumun benim gibi teyzeleri, dayısı, kuzenleri filan olmayacak o daha yalnız kalacak gibi ben de o yüzden 2 çocuk istiyorum kısmet olursa.

sağol canım.....
kimi zaman umudum kalmıyo hiç:14:
seni yeniden gördüğüme sevindim arkadaşım:16:
nerelerdeydin hiç görünmez oldun...:26::26:

çalışmaya başlamıştım neti kapattık oooo bahanemi yok :))))
eeeeee zaten yaz birde ramazan girdi
neyse bir haftadır eevdeyim de rahatım :)

Back
X