• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

İlerde çocuğumuz olunca hangi dili konuşacak?

TurkishKleopatra

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
20 Mayıs 2025
85
-9
3
Benim eşimle hikayemiz biraz karışık.

Benim anadilim Kürtçe. Eşim Mısır'lı anadili Mısır Arapçası.

Ben Mısır lehçesini bilmiyorum eşimle Fasih (yani resmi) Arapça ile konuşuyoruz.

Çocuğumuz olunca hangi dilde konuşacağız bu konu benim kafamı kurcalıyor sürekli. Çok fazla dille kafası karışsın istemiyorum. Biz şu an Mısır'da yaşıyoruz burdaki küçücük çocuk bile İngilizce biliyor. Mısır lehçesi konuşulan bir yerde yaşayacak Fasih Arapça konuşsak çocuğun gelişimini olumsuz yönde etkiler mi?
Ben daha anne olmadan olmayan çocuğum için bu kadar endişeleniyorken anneler ne hissediyordur acaba 🥺

Öncelikle kendi dilini unutmasın isterim yani Türkçeyi ve tabiki o şehirde hangi dil konuşuluyorsa onları öğretirim ben çok gördüm mesela kuzenim çocuğuna hem Türkçe hem Fransızca hem İngilizce hemde Kürtçe öğretmiş hepsi de iyi biliyor kucuk yaşta maşallah

cocugun fazla dille kafasi karişmaz ki
ben bu konuda cok konu okudum, izledim, dinledim çünkü es adayim turk degil .
hepsi cesit cesit seyler söylüyor ama benim ve sevgilimin mutaabik kaldigi yöntem diyor ki; herkes cocuguyla anadilde konusmali. çünkü insan kendisini en iyi ana diliyle yansitir. ne kadar bilse de sonradan ogrendigi dille cocuguna gosterdigi iletisimde bazi yerler eksik kalabilir. o yuzden bizim planimiz ben tabii ki turkce konusacagim, babasi kendi anadilinde konusacak. evde ortak dil ingilizce oldugu icin evde de ingilizce konusacagiz. cocuk da hepsini öğrenir zaten. bu sekilde cok dilli cocuk yetistiren pek cok aile var.
yani sizin yerinizde olsam cocugumla annemlerle kuzenleriyle iletisim kuracagi dil olan dille konusurum Kürtce Türkçe neyse. eşim misir arapcasiyla konusur, evde de resmi arapcayla konusuruz. elbet bir yerde oturtur cocuk kafasinda sistemi

Kafaları karışmıyor, günlük hayatta mesela anadil dışında, rutin konuşmalar için eşlerden biri farklı dil, diğeri farklı dil kullaniyor, çocuk ileride ikisini de geliştirip rahat konuşuyor, çocukları hafife alma, o kadar algıları açık ogrenmeye programlilar ki, biz hafife aldığımız için potansiyellerinin altında kalıyorlar...

genelde evdeki ebeveynin dilini de yaşadığı ülkenin dilini de öğreniyorlar. ben fransa'da yaşıyorum, neredeyse her kuzey afrika kökenli arkadaşım arapça yada neyse dili onu konuşuyor ama coğu yazamıyor okuyamıyor okulda öğrenmediği için, ve arapça zor olduğu için muhtemelen. ve fransızcada da eğitim dili olduğu için yazma okuma dahil konuşuyorlar, gayet iki anadil oluyor yani. evde 2 dil konuşulan arkadaşım da var, cok normal bunlar avrupada insanlar cok karışık evlendiği için, sorun yaşanmıyor yani asla. aksine cok güzel çok imreniyorum.

Merhaba çocuk ikidilli olsun istiyorsanız anne kendi dilini baba kendi dilini konuşmalı çocukla. Evde ortak diliniz de Türkçe ya da Fasih Arapça olabilir.
Ama karışmaması için bunu bozmadan devam ettirmesiniz. Siz her zaman kendi ana dilinizi (bebeğinizle birebir iletişimdeyken) kullanmalısınız.
Baba her zaman kendi ana dilini (bebeği ile birebir iletişiminde) kullanmalı.
Belki biraz geç konuşabilir ama bu şekilde konuşmaya başladığında sizinle kendi ana dilinizi, babasıyla da onun ana dilini konuşuyor olur. Çift dil bilen avantajlı bir insan olur.
(Youtuba da Engin Özdemir kanalı var. Kendisi Türk, eşi Ukraynalı
Onların çocuğuda ikidilli. Bakabilirsiniz isterseniz)

bebek beyni 6 yasına kadar sünger gibidir. ne verirseniz süzmeden alır. ilk 6 yıl hangi dillere maruz kalırsa hepsini anadili gibi konusabilir. o yüzden endişelenmenizi gerektirecek bir durum yok.

Öncelikle kendi dilini unutmasın isterim yani Türkçeyi ve tabiki o şehirde hangi dil konuşuluyorsa onları öğretirim ben çok gördüm mesela kuzenim çocuğuna hem Türkçe hem Fransızca hem İngilizce hemde Kürtçe öğretmiş hepsi de iyi biliyor kucuk yaşta maşallah
Evet ben de bilsin istiyorum ve öğreteceğim inşallah ama hangisinden başlamak gerekiyor?
Bir çocuk yaklaşık bir yaşlarında konuşmaya başlar e ben bebeğimle hangi dili konuşacam. Çocuğun kafası karışır diye korkuyorum. Birden fazla dil konuşursan geç konuşmaya başlayabilir, gelişiminin olumsuz etkilenmesinden korkuyorum.

cocugun fazla dille kafasi karişmaz ki
ben bu konuda cok konu okudum, izledim, dinledim çünkü es adayim turk degil .
hepsi cesit cesit seyler söylüyor ama benim ve sevgilimin mutaabik kaldigi yöntem diyor ki; herkes cocuguyla anadilde konusmali. çünkü insan kendisini en iyi ana diliyle yansitir. ne kadar bilse de sonradan ogrendigi dille cocuguna gosterdigi iletisimde bazi yerler eksik kalabilir. o yuzden bizim planimiz ben tabii ki turkce konusacagim, babasi kendi anadilinde konusacak. evde ortak dil ingilizce oldugu icin evde de ingilizce konusacagiz. cocuk da hepsini öğrenir zaten. bu sekilde cok dilli cocuk yetistiren pek cok aile var.
yani sizin yerinizde olsam cocugumla annemlerle kuzenleriyle iletisim kuracagi dil olan dille konusurum Kürtce Türkçe neyse. eşim misir arapcasiyla konusur, evde de resmi arapcayla konusuruz. elbet bir yerde oturtur cocuk kafasinda sistemi
Mantıklı ve rahatlatıcı bir yorum teşekkür ederim. Henüz çocuk düşünmüyoruz ama ilerde olursa çevredeki dil çeşitliliği sebebiyle ya geç konuşmaya başlarsa diye endişelenmiştim. Ama çocuklar bir yetişkine göre daha hızlı öğreniyor. Bilgileri sünger gibi emiyor. Birden fazla dil duyunca da kolaylıkla öğreneceğini düşünüyorum. Peki sizce kaç dile kadar öğrenebilirler yani dil sınırı var mı ve kaç yaşında başlar?

Merhaba çocuk ikidilli olsun istiyorsanız anne kendi dilini baba kendi dilini konuşmalı çocukla. Evde ortak diliniz de Türkçe ya da Fasih Arapça olabilir.
Ama karışmaması için bunu bozmadan devam ettirmesiniz. Siz her zaman kendi ana dilinizi (bebeğinizle birebir iletişimdeyken) kullanmalısınız.
Baba her zaman kendi ana dilini (bebeği ile birebir iletişiminde) kullanmalı.
Belki biraz geç konuşabilir ama bu şekilde konuşmaya başladığında sizinle kendi ana dilinizi, babasıyla da onun ana dilini konuşuyor olur. Çift dil bilen avantajlı bir insan olur.
(Youtuba da Engin Özdemir kanalı var. Kendisi Türk, eşi Ukraynalı
Onların çocuğuda ikidilli. Bakabilirsiniz isterseniz)
İnceleyeceğim, çok teşekkür ederim 🌹

Back
X