Bebek Beslenmesi İnek sütü, inek yavrusu içindir!! Süt çocuk büyümesinde...

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

Caddy

Guru
Pro Üye
28 Mart 2012
8.170
2.001
Çocukların büyümesi söz konusu olduğunda annelerin en büyük endişesinin çocuğunun ne kadar süt içtiği olduğu tartışılmaz bir gerçek. Peki, bu “gerçek” gerçekten doğru mu? Süt çocuk büyümesinde vazgeçilmez bir gıda mı? Ne kadar çok içilse o kadar iyi mi? Bu doğru mu? Bugün sorgulayacağımız “tartışmasız gerçek” çocuk sağlığında inek sütünün yeri olacak.
land_artikel_mjolkflicka.jpg

İnek sütü, ineğin başka şekilde beslenemeyen yavrusu için ürettiği bir gıda maddesidir. Peki, buzağı veya herhangi bir başka hayvan türü bebeklik dışında süt ile besleniyor mu, hiç düşündünüz mü? Benim bildiğim kadarıyla, özel bir durum olmadıkça, hayır. Ancak günümüz çocuklarına baktığımızda, birçoğunun sabah akşam en az bir bardak inek sütünü, artı okulda sorgusuz sualsiz herkese verilen bir paket sütü ve yanında da neredeyse her yemeğin yanında, yemeği kolay tüketsin diye yoğurt yediğini görüyoruz. Bu belki biraz abartılmış görünüyor, ancak bu denli çok süt tüketen çocuklar inanın az değil. Boyu uzasın diye sınırsızca tüketilmesine izin verilen süt ve süt ürünleri acaba nerelere zarar verebiliyor.

SÜTÜN FAZLASI ZARAR
Öncelikle her şeyde olduğu gibi, tüketilen şey süt ve süt ürünleri olsa da, bu konuda da “her şeyin fazlası zarar” yaklaşımını akılda tutmakta fayda var. İnek sütünün bol kalsiyum içerdiği doğrudur. Ancak kemik sağlığında tek gereken mineral kalsiyum değildir. Sütle gelen fazla fosfor çocuk kemik sağlığı için olumsuz etkiye sahip olabiliyor.

Diğer yandan çocuk kemik sağlığı için kalsiyumun yanında, magnezyum ve fosfor dengesinin sağlanması, A,C, D,E, K gibi vitaminlerin de gerektiğini bilmek gerekir. Bu vitaminler ne yazık ki, inek sütünde yeterli miktarda bulunmaz. Çocuğun bu vitamin ve mineralleri diğer gıdalardan alması gerekir. Oysa şu an çocuk beslenmesinde kalori miktarının yaklaşık yarısından, üçte ikisine varan oranını süt ve süt ürünleri oluşturduğunu göz önüne alırsak, diğer gıdalara fazla yer kalmadığını görürüz.

EN DENGELİ BESLENME AKDENİZ MUTFAĞINDA
Alerji başta olmak üzere, kanser, diyabet, tiroidit gibi bağışıklık sisteminin dengesiz çalışması kaynaklı gelişen birçok kronik hastalıktan korunmada etkinliği kanıtlanmış tek dengeli beslenme şekli olan Akdeniz Mutfağı’nda* süt ve süt ürünlerinin haftada 2-3 kez tüketilmesinin önerildiği dikkat çekmektedir.

YEMEĞİN YANINDA YOĞURT KANSIZLIK NEDENİ
Öte yandan, bağırsaklarda kalsiyum emilirken demir emilimi engellemektedir. Kahvaltıda süt tüketen çocuk bir de diğer her öğünde yemeğin yanında yoğurt tükettiğinde, diğer gıdaların, örneğin etin içindeki, alması gereken demiri alamamakta ve kansızlığa yatkın hale gelmektedir. Bu bağlamda, süt ve süt ürünlerinin tek başına ayrı bir öğün olarak tüketilmesinde yarar vardır. Miktar olarak da önerilen günde maksimum 400mg (2 bardak) dır.

ÇOCUK REFLÜSÜNÜN EN SIK NEDENİ İNEK SÜTÜ ALERJİSİ
Son yıllarda, çocuklarda inek sütü alerjisi büyük bir hızla artmaktadır. Dünya Alerji Örgütü (World Allergy Organization) verilerine göre sıklığı yüzde 5’e (her 100 çocuktan 5) kadar yükselmiştir. Özellikle bebeklik döneminde belirti veren İnek sütü alerjisi, yanaklarda hafif isilik tarzı pütürlenmeden, tüm vücudu saran alerjik egzama tablosuna kadar varan, oldukça geniş bir yelpazede çocukları etkilemektedir. Bunun yanında, inek sütü alerjisi, yine son yıllarda, çok fazla gördüğümüz, çocuk reflüsünün de en belirgin nedeni haline gelmiştir. Fışkırır tarzda kusmalar, iştahsızlık ve kilo almada yetersizlik ile kendini gösteren gıda alerjisi ve reflü, bir süre sonra çocukta geçmeyen balgamlı öksürükler ve astım bronşit ataklarına neden olmaktadır.

İNEK SÜTÜ İNTOLERANSI ASTIM NEDENİ
Alerjinin yanında basitçe hazımsızlık olarak tanımlayabileceğimiz, inek sütü intoleransı da bir diğer çocuk sağlığı sorunudur. İnek sütünü parçalayarak, emilmesini sağlayan enzimler, aşırı tüketime bağlı olarak, bağırsaklarda yetersizlik göstermekte ve çocukta yine benzer şekilde reflü, gaz, geğirme, sebepsiz kabızlık veya ishal ataklarına neden olabilmektedir. Bu bağlamda, hiç alerjisi olmayan bir çocuk bile, fazla süt tüketimine bağlı inek sütü intoleransı üzerinden, reflü ve astım olmuş olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu yönde, süt ürünlerini, işlemden geçmiş halde peynir ve yoğurt şeklinde tüketmek intolerans / hazımsızlık / reflü açısından daha az sorun oluşturacaktır. Keçi sütü de hazmı daha kolay olması tüketilmesi önerilen bir alternatiftir.

ALERJİ VARSA TEK SEÇENEK BİTKİSEL KALSİYUM KAYNAKLARI
Ancak eğer inek sütü alerjisi gelişmiş ise, keçi sütünün inek sütü ile yüzde 70 aynı alerjik yapıyı taşıdığını ve aynı tepkilere yol açabileceğini unutmamak gerekir. Bu yüzden sorun alerji ise keçi sütü önerilmez. Eğer kuruyemiş alerjisi yoksa badem sütü, fındık sütü gibi kalsiyumdan zengin diğer bitkisel alternatifler değerlendirilebilir. Kuru incir, ay çekirdeği, ıspanak, brokoli, kara lahana, göbek salata, somon balığı, portakal da diğer süt dışı alternatif kalsiyum kaynaklarıdır. Değerlendirmekte fayda var.

ÇOCUKLARDA İNEK SÜTÜ TÜKETİMİNE ÖNERİLER
  1. Süt ve süt ürünlerinin günde en fazla 400 mg tüketilmesi
  2. Haftada 1-2 gün süt ürününe ara verilmesi
  3. Peynir, yoğurt, ayran gibi İşlenmiş ürünlerin tercih edilmesi
  4. Demir emilimini bozmamak adına, süt ve süt ürünlerinin ayrı bir öğün olarak tüketilmesi
  5. Badem sütü gibi kalsiyumdan zengin bitkisel sütlerin ve kuru incir, ay çekirdeği, ıspanak, brokoli, kara lahana, göbek salata, somon balığı, portakal gibi kalsiyum kaynaklarının çocuk beslenmesinde yer alması
Herkese sağlıklı, mutlu günler dilerim.
Sevgilerimle.

Prof. Dr. Yonca Tabak
 
İnek sütü , İnek yavrusu için mi? ee o zaman peynir yogurt hepsi inek yavrusu için !

Herşeyin fazlası zarar oldugu gibi, sütünde fazlası zarar olabilir ona birşey diyemem ama inek sütün ; besin ögelerinden protein, karbonhidrat, yağ grubu ile minerallerden; kalsiyum, fosfor, potasyum, çinko ,vitamin olarak A, B, D, E ve K vitamini içeren çok zengin bir gıdadır. Bunların hepsini bir arada barındıran başka bir yiyecek varmıdır?

Benim eşim küçükken günde 1 lt süt içermiş zaten kayınvalidemgilin inekleri filan var hemen sagıllır sagılmaz eşim süüüütt diye başlarmış aglamaya ve halada süt içer :) Tabi küçüklük kadar çok degil ama iki üç günde bir bir bardak içer içinede kakao atar :KK70:
 
Hay Allah'im ya. Biz inek sutuyle buyumusuz, butun kardeslerim. Sadece sutte degil, yagi, peyniri, yogurdu. Rabbime sukurler olsun hicbirimize birsey olmadi. Asil simdi marketlerde satilan sutlerde, peynirlerde, yogurtlarda binbir katki maddesi var. Asil onlara kafa yorsunlar.

Bir ara konserve urunler icinde oyle diyorlardi. Karadeniz bolgesi cocuklarini hep o konservelerle buyutur. Karadeniz insaninin nasil saglikli oldugu da ortada :)
 
diyetisyenlere inanmıyorum ( benim görüşüm )
ama profosörler nineniz dedeniz gibi beslenin diyo.. evet sütün çok tüketilmesi iyi olmayabilirr ama kültürümüZe bakarsak yoğurt,kefir yada kımız (at sütümden olan) çok faydalı olduğu biliniyo.. yani sadece bi görüşe körü körüne bağlanmışlar neyse kefir yoğurttan daha faydalı bu arada.. yani bi şey yakalamışlar ama çok abartmışlar..
 
Bir arada şu margarinleri kakaladılar millete margarin iyidir margarin yiyin zeytin yağını tereyağını yemeyin dediler millet margarin manyağı oldu sabah akşam ekmek üstüne sür ye 90lı yıllar margarinin tavan yaptığı yıllar. Çocukken ağzıma sürmedim halada sürmüyorum. Sütü de için sıcak süt heleki kış günleri mayıştırır adamı oh misas
 
evet diyetisyenler yumurta tereyağı nı tüh kaka kötülüyolardı noldu ?
ayrıca neymiş efendim kutu sütü içicekmişiz çünkü açık alırsak hiç hijyenik değilmiş miş miş...
ya biz onla büyüdük hiçte bişi olmadı rant sağlıycaklar diye bapçaklarını şalırdılar
yani her şeye inanmıycaksın...
ayrıca yoğurdun insan sağlığı için çok faydalı olan makaleleridemi hiç okumamış bunu yazanlar ( diyetisyenler₺ yawww var ya muhabbet olsun torba dolsun bunlar başka bişi diil...
 
Sırf farklı bir boyut yakalayıp dikkat çekmek için bu çaba nedir..
İnek sütü inek yavrusu içindir lafına da çok güldüm. Katıla katıla hemde. Ha bu arada, bunu yazan arkadaşa söyleyelim. İnekler sadece buzağıları için süt yapmazlar. Buzağı sütten kesildikten sonra sütleri gelmeye devam eder. Tekrar doğum yapacağı son iki aylık dönem haricinde buzlacı (hamile) olsun olmasın hep süt verirler. Hayvanların içinde yetişen biri olarak söylüyorum. Bunu bir zahmet iletelim kendisine :KK70:

Şu bir de yok sütün içine bal atma, yok ıspanağa yoğurt atma vs bunlar da çok abartı.
Haklılık payı var tabi. Ama ne yapıyoruz süt kaynarken değil ılıkken atıyoruz. Bir ıspanağı yediğinde komple demir emilimi yapmıyorsun. Öyle olsa sürekli kansızlık sorunu yaşamazdım. Çok fazla tüketiyorum çünkü. Yoğurda da sonradan alıştım. Yoğurt evet engeller ama bir kısmını sadece.

Herşeyin fazlası zarar diye boşa dememiş atalarımız. O yüzden sütün de b.kunu çıkarmamak lazım tabi. Fazla süt kadar çeşitli sebze pürelerinin de çocuklarda reflüye neden olduğu görülmüştür. Bazı anneler bu nedenle süte su katıyor olabilirler diye düşünüyorum. Bizim tükettiğimiz birçok şey bir çocuk midesi için fazla ağır zaten. Çok iyi beslensin diye herşeyi dayamak da yanlış.

Kalsiyum her yaş için önemli. Yaşlılıkta bile kemik erimesini önlemek için kalsiyum ile beslenmeye dikkat etmeli. Zaten hazır ürün kullananlar ne kadar tüketse de, işlenmiş olduğu için yeterli kalsiyum alamadıklarını düşünüyorum. Hamilelikte de çok önemli. Bebek annedeki kalsiyumu aldığı için annenin bol bol kalsiyum alması gerekiyor.
 
evet diyetisyenler yumurta tereyağı nı tüh kaka kötülüyolardı noldu ?
ayrıca neymiş efendim kutu sütü içicekmişiz çünkü açık alırsak hiç hijyenik değilmiş miş miş...
ya biz onla büyüdük hiçte bişi olmadı rant sağlıycaklar diye bapçaklarını şalırdılar
yani her şeye inanmıycaksın...
ayrıca yoğurdun insan sağlığı için çok faydalı olan makaleleridemi hiç okumamış bunu yazanlar ( diyetisyenler₺ yawww var ya muhabbet olsun torba dolsun bunlar başka bişi diil...

Aynen katılıyorum. Açık sütü zaten kaynatıyorsun. En azından içinde katkı maddeleri yok bunu biliyorsun. Bir süt günlerce marketlerde duruyor neden bozulmuyor?? Bunu düşünsünler önce...
 
hakkaten ya kalsiyumu nerden alcakmışız acaba ? ilaçlardan heralde..
bi arkadaş demiş burdan inekler süt vermeye devam ediyo diye yaşşaa
rabbim ihtiyacımız için yaratmış... Biraz doğaya kulak versek yeter zaten..
 
X