Insan Mahremiyeti'nin cignenilmesi

Bir maruzatim, anlayamadigim bir durum var. Bazi islemler icin Köln'deki (Almanya) Türk konsolosluguna gidip geldik. Anlam veremedigim, kafami cidden kurcalayan ve hatta beni rahatsiz eden konu su oldu: Köln konsolosluguna gittimizde telefonlarimizi iceri almamiza izin vermiyorlar. Hemen kapida bisuru kucuk dolap var, kilit var uzerinde, hani spor salonlarinda olanlardan. Telefonlari icine koyup anahtarini alip iceri gecebiliyosun. Tamam neyse hadi okey diyor ve giriyosun iceri. Ciktigimizda ise benim 70% lerde olan, kocaminda 60%lerde olan sarji 2% lere dusmustu (hepside akilli telefon bu arada). Normal sartlarda ASLA 1 saatte telefonlarimiz bukadar gerileyemez, en agir programlari acsan kullansan bile. Bu arada baska konsoloslurada gittim, baska sehirlerde bu durumla karsilasmadim.
Gercekten cok rahatsiz oldum bu durumdan. Cunku duyumlarimiza gore telefonu bildiginiz stripliyorlarmis, yani hafizani kopyaliyorlarmis. Benzer seyler gorenler bilenler var mi? Benim mahremiyetim o! Benim ozel telefonumu hangi hakla bosaltiyorlar. Az oncede esim tekrar konsolosluga ugramak durumunda kalmis, ve yine telefonunun sarji tamamiyle bosalmis. Bu konu nedir, anlayaniniz var midir. Sikayet etmeyi dusundum, kalkip vatanimi kime sikayet edecegim. Ama bu durumun arastirilmasi gerekmiyor mu. Mahremiyet (privacy) cok ama cok hassas bir konudur yasadigim ulkede. Bu konuda yapilacak neler var sizce?

ps; biri bizi gozetliyor durumu elbette her yerde var, mesajlasmalarimiz, her an nerde oldugumuz, akilli telefonlar sayesinde tum bilgilerimiz zaten aslinda herkes tarafindan erisebilir durumda. ama bukadar gozumuze sokarak telefon hafizamizi kopyalamak nedir?
yoksa konsoloslugun gunahina mi giriyorum ve durum bambaska mi..

O kadarını bilmem ama okulda bazı bölümlerde özellikle sınıfta telefon çekmiypr . Tenefüsüm de yok sürekli sınıftayım telefonum da orda. %100 şarjla gidip %30la çıktığımı bilirim telefonuma saatlerce dokunmadığım halde.. çekmeyince sürekli hat ararmış telefon Yani sürekli aktif kalırmış. Acaba öyle bi durum mu oluyor diye düşündüm ama ben 6-7 saat kalıyorum siz en fazla 1saat kalıyorsunuzdur

Bir maruzatim, anlayamadigim bir durum var. Bazi islemler icin Köln'deki (Almanya) Türk konsolosluguna gidip geldik. Anlam veremedigim, kafami cidden kurcalayan ve hatta beni rahatsiz eden konu su oldu: Köln konsolosluguna gittimizde telefonlarimizi iceri almamiza izin vermiyorlar. Hemen kapida bisuru kucuk dolap var, kilit var uzerinde, hani spor salonlarinda olanlardan. Telefonlari icine koyup anahtarini alip iceri gecebiliyosun. Tamam neyse hadi okey diyor ve giriyosun iceri. Ciktigimizda ise benim 70% lerde olan, kocaminda 60%lerde olan sarji 2% lere dusmustu (hepside akilli telefon bu arada). Normal sartlarda ASLA 1 saatte telefonlarimiz bukadar gerileyemez, en agir programlari acsan kullansan bile. Bu arada baska konsoloslurada gittim, baska sehirlerde bu durumla karsilasmadim.
Gercekten cok rahatsiz oldum bu durumdan. Cunku duyumlarimiza gore telefonu bildiginiz stripliyorlarmis, yani hafizani kopyaliyorlarmis. Benzer seyler gorenler bilenler var mi? Benim mahremiyetim o! Benim ozel telefonumu hangi hakla bosaltiyorlar. Az oncede esim tekrar konsolosluga ugramak durumunda kalmis, ve yine telefonunun sarji tamamiyle bosalmis. Bu konu nedir, anlayaniniz var midir. Sikayet etmeyi dusundum, kalkip vatanimi kime sikayet edecegim. Ama bu durumun arastirilmasi gerekmiyor mu. Mahremiyet (privacy) cok ama cok hassas bir konudur yasadigim ulkede. Bu konuda yapilacak neler var sizce?

ps; biri bizi gozetliyor durumu elbette her yerde var, mesajlasmalarimiz, her an nerde oldugumuz, akilli telefonlar sayesinde tum bilgilerimiz zaten aslinda herkes tarafindan erisebilir durumda. ama bukadar gozumuze sokarak telefon hafizamizi kopyalamak nedir?
yoksa konsoloslugun gunahina mi giriyorum ve durum bambaska mi..

Telefon dolapta oldugu sirada cekim alani disina cikiyorsa daha fazla guc harcar. Bu yuzden de bitiyor olabilir sarjiniz. Bu tur yerlerde güvenlik amacli sinyal kesiciler olabiliyor. Ondan da olabilir.
Telefonu kopyalamak icin oraya gitmenize, telefonu almalarina gerek bile yok ki bir link atarlar bilgilendirme icinmis gibi oradan tum bilgileri alirlar.

Ama iciniz rahat etmiyors yaniniza almayin, evde ya da arabada birakin.

Acaba soguktan mi oluyor yani olabilir mi?
onuda dusundum, acaba demir dolaplar soguktan mi bosaltiyor. ama is telefonumuda koymustum, o tek bir % bile azalmamisti. devlet memuruyum, ve calistigim devletin telefonlari bizim özel telefonlarimizdan daha farkli korunuyor elbette. aslinda kendi telefonumdan cok vatandasi oldugum devletin telefonunun bosaltilabilme ihtimali beni asiri rahatsiz etti. boyle bir durum olsaydi zaten calistigim makamin gerekli yerlerine sikayet ederdim konsoloslugu. benim sonucta devlet memuru oldugum kuruma karsi sorumluluklarim, hatta ve hatta ettigim yeminler var.

Telefon dolapta oldugu sirada cekim alani disina cikiyorsa daha fazla guc harcar. Bu yuzden de bitiyor olabilir sarjiniz.

Yaniniza almayin, evde ya da arabada birakin.
aynen, oyle yapacagim elbette birdahaki sefere. yetkililere de bu konuyu soracagim ayrica eger tekrar gitmem gerekirse.

onuda dusundum, acaba demir dolaplar soguktan mi bosaltiyor. ama is telefonumuda koymustum, o tek bir % bile azalmamisti. devlet memuruyum, ve calistigim devletin telefonlari bizim özel telefonlarimizdan daha farkli korunuyor elbette. aslinda kendi telefonumdan cok vatandasi oldugum devletin telefonunun bosaltilabilme ihtimali beni asiri rahatsiz etti. boyle bir durum olsaydi zaten calistigim makamin gerekli yerlerine sikayet ederdim konsoloslugu. benim sonucta devlet memuru oldugum kuruma karsi sorumluluklarim, hatta ve hatta ettigim yeminler var.
Ozaman ya oradaki görevlilere sormak lazim yada direk sikayet
Ben cok sık girmiyorum evlilik icin gitmistim..

Ozaman ya oradaki görevlilere sormak lazim yada direk sikayet
Ben cok sık girmiyorum evlilik icin gitmistim..
ayni sebebten gitmistim bende. yakinda soyadi degisikligi icin gitmemiz gerekiyor, ozaman dile getirecegim bu konuyu.

Bulunduğunuz ülke de buna benzer bir topluluk platformu var mı? Aynı şeyi yaşayan başkalarını bulup toplu olarak bir şikayetçi olsanız
yeni tasindigim bu bolgede inanin hic boyle bir sivil toplum orgutu bilmiyorum. kaldi ki, bunu sikayet etmekte yine bi sekilde bir cesaret ister, cok kisi yanasmaz. ben bile cekiniyorum. yuz yuze bir yetkiliyle konusmayi daha dogru buluyorum.

yeni tasindigim bu bolgede inanin hic boyle bir sivil toplum orgutu bilmiyorum. kaldi ki, bunu sikayet etmekte yine bi sekilde bir cesaret ister, cok kisi yanasmaz. ben bile cekiniyorum. yuz yuze bir yetkiliyle konusmayi daha dogru buluyorum.
Peki suç üstü yapsanız siz telefonu koyduktan sonra polis gelse ama ya birlikte çalışıyorlarsa?

Acaba soguktan mi oluyor yani olabilir mi?
Ben de oyumu soğuktan yana kullanıyorum. Geçen ay soğuğu ile meşhur bir ülkedeydim, donmuş bir gol varmış,oraya götürduler bizi. Giyindik suslendik gittik, daha ilk fotoğraftan sonra telefonlarınımiz kapandi. Samsung-general mobile falan kapandı ama başka türk arkadaşın üretim yeri bizimki gibi çin olmayan telefonu kapanmadi mesela. Biz de ondan çekindik.
Yani belki sizin memurluk için kullandığıniz telefon da Alman malıdır,ya da baska-daha kaliteli birşeydir.
*Vize almak için gitseniz sosyal medya hesplarinizi bulup didikleyebilirler, israil-sirbistan gibi siyasi problemli ülkelerin girişinde telefonunuzu isteyip kurcalayabilirler. Ama sadece evlilik işlemleri için ve 'kendi ulkenizin' konsolosluguna gitmişsiniz. Ben zannetmiyorum başka birşey olduğunu

Telefonunuza dokunmamışlardır.
Ya bir kaç kişinin daha dediği gibi soğuk yada konsolosluklarda telefon sinyallerini azaltan bir şeyler varsa, ki vardır, telefon sürekli olarak şebeke bulmaya çalışır.
Bu da şarjı hızla tüketir.

Eşim internete bile girilemeyen çok eski telefonlar varya tuşlu olanlar . Onla gidiyor bu gibi yerlere ...
Yazılım uzmanı kendisi . Buraya yazamayacagim şeyler var . Her ortama elinizdeki telefonlarla hatta tabletlerle girmeyiniz :)

Bu arada eğer cihazı koyduğunuz yerin geçirgenliği yoksa operatör habire aradığı için mesela şebeke yok durumu . Sinyal aradığı için o da çok yer bataryayi

Böyle bir şüpheniz varsa dava açma hakkınız var . Malesef telefon kopyalanmış mi bunu telden anlama şansınız da yok şüpheniz varsa dava açın.

Bu dediğiniz malesef olabilecek birşey çünkü

Birdahakine soyle yapin ucus moduna alin oyle birakin bakalim ne olacak. Cunku telefonun iyi cekmedigi yerlerde telefon surekli sarjdan yiyor isiniyor filan. Sanirim alici bulmaya calisiyor o esnada. Boyle resmi yerlerde de telefonun iyi cekmeme ihtimali var. Oyle bir durm olmus olabilir mi? Bunu da anlamak icin dedigim gibi ucak moduna alin yada kapayin. Bakalim o zaman sarji ne durumda olacak.

Ben de oyumu soğuktan yana kullanıyorum. Geçen ay soğuğu ile meşhur bir ülkedeydim, donmuş bir gol varmış,oraya götürduler bizi. Giyindik suslendik gittik, daha ilk fotoğraftan sonra telefonlarınımiz kapandi. Samsung-general mobile falan kapandı ama başka türk arkadaşın üretim yeri bizimki gibi çin olmayan telefonu kapanmadi mesela. Biz de ondan çekindik.
Yani belki sizin memurluk için kullandığıniz telefon da Alman malıdır,ya da baska-daha kaliteli birşeydir.
*Vize almak için gitseniz sosyal medya hesplarinizi bulup didikleyebilirler, israil-sirbistan gibi siyasi problemli ülkelerin girişinde telefonunuzu isteyip kurcalayabilirler. Ama sadece evlilik işlemleri için ve 'kendi ulkenizin' konsolosluguna gitmişsiniz. Ben zannetmiyorum başka birşey olduğunu
is yerimin telefonu iphone5 iken kendi telefonum iphoneX. tam tersi yani benimkinin bitmemesi gerekir cunku ciddi bir model farki var. yani telefon modeliyle alakali degil. belkide demir dolaplardandir diyecegim, ozaman is telefonumun da bitmesi gerekmez mi. piyango esimin ve benim ozel telefonuna mi vurdu. ay bilmiyorum inanin.

yazının sonu okumadım
ama
telefonları soğuk bir yere koyarsanız sarjı kullanmasanız da daha hızlı tükenir
hatta rusya da kutuplarda ışıkları görmeye gidenler telefonu ful yapsa da yarım saatte sarjı bittiğini söylerler
birde ben mesela telefonumu yapatığın altına koyuyorum halıya koyduğumda farket etmiyor ama betana koyduğum ciddi fark ediyor (alt kat boş daire)

Birdahakine soyle yapin ucus moduna alin oyle birakin bakalim ne olacak. Cunku telefonun iyi cekmedigi yerlerde telefon surekli sarjdan yiyor isiniyor filan. Sanirim alici bulmaya calisiyor o esnada. Boyle resmi yerlerde de telefonun iyi cekmeme ihtimali var. Oyle bir durm olmus olabilir mi? Bunu da anlamak icin dedigim gibi ucak moduna alin yada kapayin. Bakalim o zaman sarji ne durumda olacak.
belkide sebeke aramistir o yuzden bitmistir, hakli olabilirsiniz. koskoca konsoloslugun gunahini da almak istemiyorum aslinda ama durum tuhaf gercekten. esim bugun gittiginde telefonu kapaliyken bitmir. bunu nasil acikliicaz. yokmu bu islerden anlayan it'ci yahu:))

Back
X