Senelerdir bunları yaşamış ve teşhis konmuş biri olarak anlattıklarınız Sosyal Fobi'ye çok benziyor.
Benim taa ortaokul yıllarında başlayıp utangaçlık çekingenlik olarak tanımladığım (ki temelde öyledir) durum aslında Sosyal Anksiyeteymiş. En başta hafif bu utangaçlık şeklinde başlayıp şöyle devam etti bende.. İşte sohbeti şu şekilde başlatırsam olur mu? Şurdaki kişi bana mı bakıyor bakıyorsa neden? Ne düşünüyor? Yürürken karşıdan gelen kişiye bakamama, konuşurken yakın mesafede konuşamama ve göz teması kurmakta zorlanma, konuşurken birine söylediğim bir söz için acaba yanlış anlamış mıdır ne düşünmüştür benim hakkımda salak olduğumu filan mı sanmıştır? Yolda yürürken tedirgin olma ve herkesin sana baktığını düşünüp elini kolunu nereye koyacağını bilemeyip tuhaf hallere girme, kalabalık bir odaya ya da mekana sonradan girerken herkesin gayrıihtiyari kafasını çevirip size bakması nedeniyle tedirginlik yaşama vb... durumlar şeklinde devam etmesi..
Bunları bu kadar yazmamın nedeni iyice endişelendirmek değil tam tersi ben farkında olmadan aniden hızla ilerleyen bu durumu kendinde iyice inceleyip desteğe ihtiyacın olup olmadığına karar verip biran önce bir uzmana başvur demek için yazdım.
Çeken bilir ne olduğunu.. SF demek hiçbir olayı durumu spontane yaşayamamak demektir..
Hiçbir şeyi kendiliğinden gelişmesine izin vermeden plansız programsız markete bile giderken düşünceler içinde olmak demek.. Hayatı sürekli prova etmek demektir. Bir görüşme, konuşma yapacaksanız kafanızda konuşmayı tüm hatlarıya canlandırıp '' o bana bunu derse şöyle cevaplarım, böyle söylerse şunu derim'' diyerek yaşanacak her anın provasını önceden yapmak demektir.