• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Irkciligin kiyisindan kosesinden gecilmesi

elaide

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
30 Eylül 2014
4.277
12.428
208
Selamlar hanimlar,

Artik onca senedir hala alismadin mi demeyin, yok ya, insan alisiyor elbette. Galiba bu konuyu acma sebebim dertlesmek degil, milliyetci davranmakta degil, kendimi kurban pozisyonunda gostermeye calismak hele hic degil.

Empati belkide. Bircok konuda gurbetciler hakkinda konusuldugunda hep avrupadaki (ozellikle genclerin) kapasitesizligi, nebilim ailelerin kendini gelistirmemis olmasi imaasi filan geciyor. Burda yasamak zor degil, ama sanildigi kadar kolayda degil. Dogma buyume buraliyim. Az once ogle yemegi yiyoruz. Hatri sayilir pozisyonlarda calisan insanlarla birlikte calisiyorum. Derken birtanesi bi konu uzerinden konusulurken ‘eeyla, izin verirsen biraz saygisiz bir anekdotu anlatmak istiyorum’ dedi, bende tabi ‘saygisizsa anlatma’ dedim gulumseyerek, ama anlatti. Kalkanlarim antenlerim kalkti tabi bekliyorum ne gelecek, arada dusunuyorumda nasil yorum yapsam simdi gelecek espiriye diye. Biliyorum, konu ya Turkluge yada Islama dayanacak. Sakin kal diye diye kendime, yaptigi Turk espirisine guldum. Uzerinede ‘evet hakikaten saygisizcaymis, ama bi ince espirisi var’ dedim. Vardi cunku.

Derken bir diger is arkadasi, epeydir sohbet etmedigim, ceo pozisyonunda biri ustelik, yine bir espiri yapti yeni evlendigimi duyunca. Alman Turkuylemi evlendin dedi, evet dedim. Iki hatayi bir arada mi yaptin yani dedi (yani hem alman hemde turk olan biriylemi evlendin demek istedi, kendisi hollandali). E ne diyim, ‘ask olsun neden hata olsun’ dedim, ama yine guldum yaninda. Masada almanla evli olan bir baska bayan daha vardi, oda sessiz kalinca uzatmadim.

Pozisyonlarindan cekindigimden mi sakince guldum igneli birsey soylemedim. Yada bu eeyla’da hep boyle parliyor hic espiriye gelemiyor demelerinden mi sikildim (bir cok kez sert cikistigim oluyor boyle espirilerde, veya konusulan konularda). Galiba yoruluyorum artik, inanin yoruyor. Ama gelin gorun ki icim icimi yiyor yine de. Dokunsalar agliicam inanin. Karsimda oturan is arkadasimla konusmaya cekiniyorum, biliyorumki agliicam. Ki o cok bozuldu ve masada herkesi rahatsiz edecek sekilde ‘saygi ve acik goruslu olma haftasinda yaptiginiz espirele bakin!’ dedi (oyle bir hafta icerisindeyiz cunku bu hafta). Bide tabi medyada Turkiye’den baska birsey yok bu aralar, her turlu yalanin, medyanin manipulasyonlarinin haddi hesabi yok.

Neyse. Bi anlatip rahatlayasim geldi galiba. Belki benzer seyleri yasayanlar vardir, ulkemizin bulundugu hassas durumda herkesin ulkemize muhalefet oldugunu hissetmek, her defasinda, her gun yeniden, inanin yoruyor.

Ben ne Almanya'da doğdum ne de orada yaşadım ama geçenlerde bir arkadaşım bana bir şey anlattı.
Kendisi Almanya'da değil başka bir ülkede dil okuluna gitmiş orda Alman, Fransız, Amerikalı arkadaşları filan olmuş.
Arkadaşımı deve muhabbetiyle filan sinir ediyorlarmış hani bizi de Araplar gibi zannediyorlar ya.
Neyse Alman Nazi muhabbeti yapılınca sinirleniyormuş.
Yani olay aslında şundan ibaret her ülkenin, o ülkenin vatandaşlarının katlanamadığı konular var.
Almanları Nazilikle, Neo Nazilik muhabbetiyle vurabilirsin tabii istiyorsan.
Almanya'da işçi kalsan eziliyorsun, okuyup adam olsan bize kafa tutuyor bu muhabbetine maruz kalıyorsun.
O yüzden zor bu işler.

Almanya'da işçi kalsan eziliyorsun, okuyup adam olsan bize kafa tutuyor bu muhabbetine maruz kalıyorsun.
O yüzden zor bu işler.
onlari onlarin tarihlerindeki sacmaliklarla neden vurayim ki. bu onlardan bir farkim olmadigini gosterir. inanin zor, cimrilikleri, her turlu birbirlerinin arkalarindan is cevirmeleri, toleransliklariyla ovunurken farkli olani yerden yere vurmalari...hepsi fasa fiso inanin. mesela escinsellik, yahu evlilik bile yapabiliyorlar burda ama haaaala 'amaaaan duydun mu, filanca escincel oldugunu soylemis, ay ben su su davranisindan sezmistim bende gozu vardi galiba'lardan tutun nerelere kadar.

avrupalilari gozumuzde fazla buyutuyoruz.

Allah yardımcın olsun. Zor gerçekten..

Gerçi Türkiye'de bile büyük zaferler kazanmış, ülkeyi sömürge olmaktan son anda kurtaran, adamlar hazmedilemezken, Avrupalılar'ın bizi hazmedememesi çok normal..

Sen de onlara Nazi esprisi! yap..

onlari onlarin tarihlerindeki sacmaliklarla neden vurayim ki. bu onlardan bir farkim olmadigini gosterir. inanin zor, cimrilikleri, her turlu birbirlerinin arkalarindan is cevirmeleri, toleransliklariyla ovunurken farkli olani yerden yere vurmalari...hepsi fasa fiso inanin. mesela escinsellik, yahu evlilik bile yapabiliyorlar burda ama haaaala 'amaaaan duydun mu, filanca escincel oldugunu soylemis, ay ben su su davranisindan sezmistim bende gozu vardi galiba'lardan tutun nerelere kadar.

avrupalilari gozumuzde fazla buyutuyoruz.
Ben kalkın dediğimi hemen yapın demedim ki zaten :)
Ama aynı durumu yaşatmak istiyorsanız yapılmaz şey değil çünkü anlattığınıza göre sessiz durarak ya da naif, normal cevaplar vererek de tepkinizi gösteremezsiniz.
Gittikçe üstünüze gelecekler, rahatsız olduğunuzu görmezden gelecekler.
Eşcinsel evliliğe yasa getirildi haberleri gördüm. Finlandiya'da ve sanırım yanlış hatırlamıyorsam Avusturya'da da bu yasalar var ve Almanlar çok sevinmiş gibi görünüyordu. (Haber sayfalarını takip ediyorum Almanca biliyorum çünkü)
Şu an gerçekten anlattıklarınıza şaşırdım :)

Bir de anlayacakları dilde "meyve veren ağaç taşlanır siz de haklısınız" de.. :KK48:

Bence bu tur laflar sinirlenecek seyler degil. Siz su anda gelismis bir avrupa ulkesinde yasayip çalışabiliyorsunuz degil mi? Irkcilik hayatinizi yasamanizi ve paranizi kazanmanizi engellemiyorsa dolacak bir konu yok. Turkiye'de yaşayınca sanki fasistlige maruz kalmıyor muyuz? Burada sadece kadin oldugumuz icin bile her gun bin türlü cinsiyet fasistligi yaşıyoruz.
Dunyada bu var. Homoseksuellere var, siyahilere var, kadinlara var, kürtlere var, türklere var. Var oglu var.
Dunya bize karsi degil, dunyada herkes ezebildigine karşı.

yillar yillar evel bir avrupa ulkesinde bir almanla sohbet ediyordum ve cok keyif aliyorduk ikimiz de

sohbeti italyanca yaptigimiz icin cocuk beni italyan sanmis , ortama gelen bir arkadasim heyy turca deyince benim alman bi irkildi, dondu bana sen turk musun dedi , evet dedim
hicbirsey demeden kalkti gitti yanimda

o kadar sinirlenmistim ki , kalktim pesinden gittim , napiyosun lan sen minvalinde bi azarladim , neyse sonra uzun uzun konustuk , ben irkci bir insan degilim , vatansever bir insanim ancak adamin anlattiklarinda onun da hatali oldugu noktalar vardi turklerin de

cok uzun uzun yazmak istemiyorum ama bdv de bile almanyada yasayan turk kadinlarin actigi konulara baktigimda cogunlukla yuh artik diyorum , her nr olursa olsun irkcilik ve bu tarz espiriler dogru degil , ancak adamlar da tamamen haksiz degil

ve ben bunu suna benzetiyorum , nasil ki suriyeden gocenlerin cogunlugu ile inanilmaz kultur farkimiz var ve pek cok sehrimizde sorunlar yasaniyor , turkiyrden avrupaya goclerde de avrupalilarin bizimkileri sevmemesi normal geliyor bana

bence cok takilmayin , he deyin gecin ve dert etmeyin kendinize bunu

Ben kalkın dediğimi hemen yapın demedim ki zaten :)
Ama aynı durumu yaşatmak istiyorsanız yapılmaz şey değil çünkü anlattığınıza göre sessiz durarak ya da naif, normal cevaplar vererek de tepkinizi gösteremezsiniz.
Gittikçe üstünüze gelecekler, rahatsız olduğunuzu görmezden gelecekler.
Eşcinsel evliliğe yasa getirildi haberleri gördüm. Finlandiya'da ve sanırım yanlış hatırlamıyorsam Avusturya'da da bu yasalar var ve Almanlar çok sevinmiş gibi görünüyordu. (Haber sayfalarını takip ediyorum Almanca biliyorum çünkü)
Şu an gerçekten anlattıklarınıza şaşırdım :)
inanin, abartmayip eksik bile soyluyorum. daha birkac ay once bir gay is arkadasimiz hakkinda konusan iki erkek vardi yanimda. kulak misafiri olmustum daha dogrusu. aylarca o iki beyin espirisini yaptik, gay birinin karsisinda nasil davranacaklarini bilemeyip elleri ayaklari dolasan, arkasindanda neler neler sayanlar...
halk gercekten kendini sandigi kadar hosgorulu veya modern degil. elbette daha entellektuel kisim bunu gizlemekte daha basarili, ama inanin neler neler gordugumuze inanamazsiniz. asiri irkci bir kadin tanirdim, inanin abartmiyorum bildigin irkciydi. kizi gitti afganistanli bir cocuga asik oldu, evlendi, cocuklari oldu, hatta kizi musluman bile oldu. karma'ya cok tesekkur etmisligim vardir:))

Bence bu tur laflar sinirlenecek seyler degil. Siz su anda gelismis bir avrupa ulkesinde yasayip çalışabiliyorsunuz degil mi? Irkcilik hayatinizi yasamanizi ve paranizi kazanmanizi engellemiyorsa dolacak bir konu yok. Turkiye'de yaşayınca sanki fasistlige maruz kalmıyor muyuz? Burada sadece kadin oldugumuz icin bile her gun bin türlü cinsiyet fasistligi yaşıyoruz.
Dunyada bu var. Homoseksuellere var, siyahilere var, kadinlara var, kürtlere var, türklere var. Var oglu var.
BENIM hak ettigim seviyede calismama engel yok evet, ama engel oldugu bircok insan tanidigimdan emin olabilirsiniz.
ayrica kadinlarin ezildigi, hak ettikleri pozisyonda calisamadiklari, maaslarini hak ettikleri seviyelerde alamadiklari, 'bunun yasi genc, bu daha cocuk filanda yapar' diyerek is gorusmelerine bile cagirilmadiklari, her turlu seksist espirileri dinlemek zorunda olduklari, ciddi tacizle karsi karsiya kaldiklari bir avrupa ulkesinde yasiyorum. ve bu anlattiklarimi ve cok daha fazlasini defalarca bizzat yasadim veya cok yakin cevremde gordum.
dunyada insan ezebildigine mi karsi, veya kendisinden ve ortalamadan ve 'normal' olandan 'farkli' olana mi karsi, orasi tartisilir. belkide her ikisidedir.

ayrica benim neye sinirlenip sinirlenmeyecegim soylenen seyin bende yarattigi etkiyle alakalidir, sizin alginizla degil. yani izin verirseniz, sinirlenecegim:)

Dünya bize karşı değil, dünyada herkes ezebildigine karşı

Ne demiş Necip Fazıl : vatanım da vatanım.. Altın kafes hesabı.. bir başkasının vatanında yaşadıģınız sürece bunları duyacaksınız.. nasıl ki suriyeliler de bizden duyuyor. Bundan kaçış yok. Vatanınıza gelirseniz de kadın cinayeti, çocuk tecavüzü. Mesele almanya Türkiye değil. .Dünyada yaşanacak yer kalmadı. Bilhassa kadınlar için. .

BENIM hak ettigim seviyede calismama engel yok evet, ama engel oldugu bircok insan tanidigimdan emin olabilirsiniz.
ayrica kadinlarin ezildigi, hak ettikleri pozisyonda calisamadiklari, maaslarini hak ettikleri seviyelerde alamadiklari, 'bunun yasi genc, bu daha cocuk filanda yapar' diyerek is gorusmelerine bile cagirilmadiklari, her turlu seksist espirileri dinlemek zorunda olduklari, ciddi tacizle karsi karsiya kaldiklari bir avrupa ulkesinde yasiyorum. ve bu anlattiklarimi ve cok daha fazlasini defalarca bizzat yasadim veya cok yakin cevremde gordum.
dunyada insan ezebildigine mi karsi, veya kendisinden ve ortalamadan ve 'normal' olandan 'farkli' olana mi karsi, orasi tartisilir. belkide her ikisidedir.

ayrica benim neye sinirlenip sinirlenmeyecegim soylenen seyin bende yarattigi etkiyle alakalidir, sizin alginizla degil. yani izin verirseniz, sinirlenecegim:)

Düşüncelerimi belirttim, soru sormadiginiz icin anlattiginiz duruma yoruma yaptim.
'Bana gore' sinirlenecek bir durum olmadigini yazmama da siz engel olamazsiniz, sinirlenmenize de ben engel olamam zaten.
Gereksiz bir çıkış yaptiniz.
Neyse size iyi sinirlenmeler.

bu almanlıkla türklükle almanyada türk olmakla alakalı değil aslında. yani mesela bizim şirkette yozgatlı biri var. herkes memleketine laf sokuyor devamlı. türk insanı böyle sanırdım ama genel demek ki.

bu almanlıkla türklükle almanyada türk olmakla alakalı değil aslında. yani mesela bizim şirkette yozgatlı biri var. herkes memleketine laf sokuyor devamlı. türk insanı böyle sanırdım ama genel demek ki.
tatli tatli geyik bambaska birsey, yakin dostlarimla zaten birbirimizin Arap veya Fas veya Iran kokenliligiyle alakali espiriler yaptigimizda bu dokunmuyor zaten. Ama profesyonel ortamda daha bir dokunuyor sanki.

Bana öyle pek ırkçılık gelmedi. Biz ki karadenizli görünce temel fıkraları anlatan, doğulu biriyle karşılaşınca hemen şive yapan, trakyalıyı görünce lafı üjjj bejjj le çeviren? Geçenlerde bir haber vardı, Ayumi Takano'yu sizin orada kedi köpek mi yiyorlar diye darlamışlar. Kimler? Türkler tabii ki. Sonuçta bu kadın dışlanmıyor, aşağılanmıyor, işine engel olunmuyor, tam tersine oldukça sempatik geliyor milletimize. Ama cahilce önyargılarla kafalarda oluşan sorulara da yanıt aranıyor illa ki.

Aşırı milliyetçiyim,kafa göz dalmak isterdim belki de...

Yine de çok takılmamaya çalışın.
Her milletten eleştirilecek,dalga geçilecek,esprisi yapılacak malzeme çıkarılıyor sanırım.
Kimse kimseyi beğenmiyor.
E bilhassa Avrupa'da ırkçılık tavan yapmış durumda.Özellikle Türk ve Müslümanlara karşı.

Kusura bakmayın ama ben gurbetçileri gerçekten anlayamıyorum. Hem adamlardan nefret ediyorsunuz. Hem de orada yaşıyorsunuz. Dönün memleketinize burada hiç seksist konuşma da yok. Sadece tacizler, tecavüzler, kadına şiddet, çocuk tecavüzleri falan var. Öyle sizdeki gibi laf sokma da yok. Gayet refah içinde , acayip mutluyuz.

tatli tatli geyik bambaska birsey, yakin dostlarimla zaten birbirimizin Arap veya Fas veya Iran kokenliligiyle alakali espiriler yaptigimizda bu dokunmuyor zaten. Ama profesyonel ortamda daha bir dokunuyor sanki.
Özellikle biz Türkler o tatlı tatlı yapılan geyiklerde kendimizi aşağılarız çoğu zaman.
Hani Bir ingiliz,bir alman bir de Türk varmış tarzındaki fıkralarda dandikliği yapan Türk olur genelde.
Kendiyle dalga geçen bir milletiz.
Başkası yapsa bozuluruz ama
:cool:

Back
X