İş hayatında üniversite ve bölüm ne kadar önemli?

Hayır demek istediğim asla o değildi yanlış ifade etmiş olabilirim kusura bakmayın. Hayat benim çevremden ibaret değil tam da bu yüzden bunları düşünerek yazmak istedim buraya farklı görüşler almak adına. Benim abim de mühendis bir devlet kurumunda onların çevresinde gerçekten kendime örnek aldığım çok başarılı ve kendini geliştirmiş iş kadınları var. Diğer yandan kariyerini eğitim hayatıyla ilgisi olmadan şekillendirmiş insanlar da görüyorum o yüzden bu işin bir matematiği yokmuş gibi geliyor bazen.

Kendimle ilgili kimlik karmaşasına düşüyorum sanırım. Hayat beni sizin tabirinizle 'paralı kro' mu yapsa mutlu olurum yoksa daha zor bile olsa idealist bir yol benimsersem mi? Bu sorunun cevabını bulamıyorum kendi içimde. Küçüklüğümden beri hep iyi bir vatansever olmanın sadece söylemekle olmadığını, iyi bir eğitimle ülkeye faydalı bir iş yaptığım zaman kendimi vatansever olarak tanımlayabileceğimi düşünürdüm. Büyüdükçe gördüğüm, duyduğum bazı şeyler beni daha farklı biri olmaya itiyor gibi geliyor bazen. Kafamdaki karmaşıklığı net olarak ifade edemedim sanırım.
Idealistsen,IDEALISTsindir canim,bu olayim demekle olunacak birsey degil ki.
Idealistsen,zaten o fikirle yatar kalkarsin,ona odaklanirsin,ona yururken kucuk engelleri gormeden basar gecersin.
Baskasina zor gelen sana zevk verir,gereksiz detaylara bile hakim olmak istersin,ufuk cizgisi sana yakin gelir,ona yurursun adim adim..
Ama aferin ben seni begendim,karmasa yasaman normal,ama boş kiz degilsin belli👍

Ders çalışıyorum bu arada ama benden yaşça büyük bu kadar insan aynı fikirde toplanmışsa ve benden farklıysa tabii ki onları dinlemem gerekir zaten konuyu da büyük tavsiyesi almak için açmıştım. Yanlış anlaşıldıysam tekrar kusura bakmayın. Bu arada @Mune gördüğünde hesabımı kapatırsa sevinirim kafa dağıtmak için bakıyordum buraya ama daha fazla ders çalışmış olurum böylelikle :)

Meslek sahibi olup evlendikten sonra kayınvalideni ya da eltini gömmek istersen ,lohusayken el kadar bebeyle uykusuz kaldığında uyumuyor bu yeaa diye deli gibi ortalarda dolandığında ya da tüm bunlardan bağımsız evlenmek zorunda mıyım ya ben tüm dünyayı gezicem toplum baskısıyla nasıl başa çıkıcam dediğinde bekleriz 😂 Şimdilik Allah zihin açıklığı versin beybisi 🥳😎

Son düzenleme:
Sadece üniversite ve bölüm yani sadece diploma yetmez bu süreçte kendine neler kattığın önemli örneğin iyi bir dil bilmek ,öğrenebiliyorsan Çince, olabiliyorsa eğitiminin bir kısmını yurtdışında tamamlamak master doktora yapmak, sosyal kültürel olarakta kendini geliştirmelisin, hitabet insanları etkileme yeteneğini geliştirmelisin, sektörle ilgili gelişmeleri yakından takip etmelisin, kongrelere, konferanslara katılmalısın gibi gibi

hesabı silinmiş herhalde gene de yazmak istedim. belki yaşıt ve benzer kaygılara sahip birileri görür. bu yaşta bu tür sorgulamalar yapılması çok normal. hele ki çağımızda influencer lar, , vloggerlar, boş içeriklerle tonla para kazananları görünce kolay yoldan para kazanmaık çoğu gencin aklını çelen bir durum. lisede öğretmenim ve öğrencilerimin çoğunun ideali bu şekilde zengin olmak. prestijli bir okul kazanmak, meslek sahibi olmak gibi idealleri olanlar artık çok az. bundan bir kaç yıl öncesinde rehberlik derslerinde benim ve çevremdeki meslek sahibi arkadaşlarmın eğitim hayatlarından bahsedip pek çok öğrenciye ilham kaynağı olabilirken artık bu kadar kasmaya ne gerek var yaa havasındalar. bunun değişmesi için pek çok şeyin değişmesi gerekiyor ancak kendini tanımak, olumlu rol modelleri örnek almak, araştırmak ve çokça okumak hala mümkün. bahane ürettikçe, suçu sisteme, başkalarına attıkça içinden çıkılmaz bir girdaba düşüyor gençler. potansiyellerini keşfetmeleri, azimli olmalarının önünde en büyük engel gene kendileri maalesef.

Elbette ticaret sayesinde daha büyük paralar da kazanabilirsin batabilirsin de. Hayat hep seçimlerden ibaret. Şuan çalıştığım yer mühendis alirken odtü,itü bakiyor mesela. Diğerlerine bakmiyor bile. Bölüm önemli okuyacagin üniversite daha önemli. Ülkede fazlaca üniversite ve bölüm var. Doğal olarak işveren kendine kriter koyarak aliyor. Her şeyin başindasin iyi oku,araştır,ölç-biç.

Merhaba, umarım iyisinizdir.

Bu sene liseyi bitirdim ve kendi sorumsuzluğumdan kaynaklı istediğim sıralamayı yapamadım o nedenle tekrar hazırlanmaya karar verdim. Şu sıralar çalışıyorum ama istediğim seviyede yükselemiyorum bir türlü ve bu benim özgüvenimi kırmış durumda. Sürekli eğer iyi bir üniversite kazanamazsam hayatımın geri kalanının çok zor geçeceği yönünde endişelere kapılıyorum. İyi bir üniversite olmazsa iş hayatında şansım olmayacağı gerçeği beni çok korkutuyor. Diğer yandan babam ticaretle uğraşıyor bazı iş arkadaşlarıyla tanıştığım olmuştu öncesinde, lütfen söylediğim küçümseme olarak anlaşılmasın ama iki kelimeyi bir araya getirirken zorlanan konuştuğu zaman da bir o kadar mantıksız şeyler söyleyen bir sürü insanla tanıştım. Bu insanlar milyonlarca lira kazanan adamlardı. Bu ülkede orta sınıf olmak zengin olmaktan daha zor gibi geliyor hep. Kalburüstü bir yerde okuyamazsam muhtemelen ticaretle ilgileneceğim ileride, tabii başarabilirsem. Bir kadın olarak ileride ayaklarımın üzerine basabilmenin anlamı benim için çok büyük. Kendimi hiçbir zaman biriyle evli ya da çocuk sahibi olarak hayal edemedim. Hep yalnız başıma kimseye bağlı olmadan yaşlanacağımı düşünmek beni daha mutlu etti. Hayat ileride karşıma ne çıkarır tabii ki bilmiyorum ama 18 yaşında olmama rağmen çok fazla gelecek kaygısı yaşıyorum.

İş hayatı gerçekten düşündüğüm kadar korkutucu mu sizce? Çok iyi bir özgeçmiş ya da ticaret zekası mı gerekiyor illa kariyer sahibi olmak için? Bana hayat tecrübelerinizden bahsederseniz çok sevinirim.
Ise girmemde tek neden universitemin adiydi. Tabi benim daha önceden yapmış olduğum calismalar falan da etkiliydi. Ama üniversite bir marka bence.

Back
X