ilk soruyu ben sorayım o zaman :) benim babam emekli olduktan sonra depoda elektrik teknisyeni olarak çalışıyordu bir ay öncesine kadar. 6 yıl orda çalıştı, patronuna oranın kuruluşuyla ilgili çok yardım etti. arada tartışıyorlardı, izine çıkarmıyor, çok cimri falan filan diye bize de anlatıyordu ama sesini çıkarmıyordu pek çalışmak zorunda olduğu için.
ramazan bayramından önce depoya ceza gelmiş 35 milyar. depo dediğim tank gibi bişey izmit körfezinin kenarına kurulu, armatörler belli bir süreliğine kiralıyor, gemilerle taşıdıkları sıvı malzemeleri (kolonya alkol gibi) satana kadar orada tutuyorlardı. geçenlerde tankı yıkayıp suyu boşaltırken körfez helikopteri denize su boşalttıklarını görmüş, ne bilelim su olduğunu falan filan diyip ceza kesmişler. patron da müdüre yüklenince müdür de babamın suçu olduğunu söylemiş. konuyu tam olarak bilmiyorum kusura bakmayın ama anladığım kadarıyla anlatmaya çalışıyorum ben de
neyse patron da işte atmış tutmuş hepinizi işten çıkarırım falan filan diye, diğer işçilerinin de gözünü korkutmak için işten çıkarırım hepinizi falan demiş. babam da sinirlenip benim suçum değil çalışmak istemiyorsan çıkar beni demiş, böyle tartışma olmuş. sonra müdür ve ordaki başka bir çalışanın da tanıklığıyla babamın patrona küfrettiği, işyerinde kötü davrandığı gerekçesiyle iki imzayla babamı işten kovmuş. tabi tazminat falan alamadı. dava açarsan bana küfrettiğin için ben de sana dava açarım, o cezayı da sana ödetirim demiş.
babamın patronunun ne amaçla babamı kovduğu herkes tarafından biliniyormuş ama kimse korkusundan sesini çıkarmamış. şimdi de babama dava açarsan biz de senin küfretmediğine dair ifade veririz, seni destekleriz diyorlarmıış. babam da onlara güvenerek dava açayım mı diye düşünüyor şimdi. ben başta aç bişey olmaz demiştim ama o ceza ödetme olayı korkuttu beni de. babam orada elektrik teknisyeniydi sonucta bence yetkili olan müdür ve patron ona niye ceza kesilsin ki? onu ne şekilde ödetebilir ? bana göz korkutmak için yapıyor gibime geliyor. babam kulak asmayıp dava açsa, şahitlik yaparım diyenler de belki tehdit edilebilirler, belli olmaz sonucta, ben onlara güvenme diyorum. şahitler olmadan bu konuda haksız bir şekilde işten çıkarıldığı için dava açsa sonucu ne olur? o davayı kaybedip bi de üstüne ceza ödemek zorunda kalır mı ?