iş hukuku konusunda yardım :((

vebahargeldi

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
8 Temmuz 2011
3.058
2.399
198
arkadaşlar merhaba
ben memur olduğum için özel sektöre çok hakim değilim. malesef eşim özel sektörde ve eşim 31 aralıkta işten çıkarıldı. çıkarılma sebebi olarak beklediğimiz performansı alamadık sizden demişler. bu geçerli bir işten çıkarma sebebi olabilir mi.
az önce iş kanununa filan baktım. fesih de haklı sebeplerle ilgili olarak performansının altında beceri göstermesi gibi bir ibare var. ancak işe iade davası açıldığında işveren çıkarma sebebini ispatlayacak ya beklediği performansı alamamayı nasıl ispatlayabilir. bu gerçek sebep değil ayrıca. bugn öğrendik ki eşime sorumlu, altında çalışan işçilerden bikaç kişiyi de çıkarmışlar. çünkü teftiş geçirirken sigorta ile ilgili mfettişlerden sakladıkları bir şeyi bu işçiler söylemişler. bunu da şikayet olarak değil mfettişin sorusuna istinaden söylemişler. bunun üzerine çok ciddi bir ceza gelmiş fabrikaya. bunun acısıyla eşimi ve o işçileri çıkardıkları aşikar ama nasıl ispatlanacak. nasıl olacak.
yol gösterir, fikir verir, aydınlatırsanız çok sevinirim. psikolojik olarak çok yıpratıcı bir durum yardım ltfennn

arkadaşlar merhaba
ben memur olduğum için özel sektöre çok hakim değilim. malesef eşim özel sektörde ve eşim 31 aralıkta işten çıkarıldı. çıkarılma sebebi olarak beklediğimiz performansı alamadık sizden demişler. bu geçerli bir işten çıkarma sebebi olabilir mi.
az önce iş kanununa filan baktım. fesih de haklı sebeplerle ilgili olarak performansının altında beceri göstermesi gibi bir ibare var. ancak işe iade davası açıldığında işveren çıkarma sebebini ispatlayacak ya beklediği performansı alamamayı nasıl ispatlayabilir. bu gerçek sebep değil ayrıca. bugn öğrendik ki eşime sorumlu, altında çalışan işçilerden bikaç kişiyi de çıkarmışlar. çünkü teftiş geçirirken sigorta ile ilgili mfettişlerden sakladıkları bir şeyi bu işçiler söylemişler. bunu da şikayet olarak değil mfettişin sorusuna istinaden söylemişler. bunun üzerine çok ciddi bir ceza gelmiş fabrikaya. bunun acısıyla eşimi ve o işçileri çıkardıkları aşikar ama nasıl ispatlanacak. nasıl olacak.
yol gösterir, fikir verir, aydınlatırsanız çok sevinirim. psikolojik olarak çok yıpratıcı bir durum yardım ltfennn

eşiniz ne kadar suredir burada çalışıyordu? performanstan oturu noterden ıhtar cekldı mı? bu sebeple işçi çıkarılıyorsa bu performans düşüklüğünün işverene zararı ortaya konulmak zorundadır.
1 ay içeirinde işe iade davası açabilirsiniz

yaklaşık 1.5 senedir. tam olarak 17 ay
hayır noterden öyle bir ihtar oluşturmadılar
hatta öyle bir şey ki 31 aralıkta tam gün çalışıyor, normal. tam mesai bitimine 10 dk kala çağırıp yeni yılda şu sebepten sizinle çalışamayacağız diyor adam. çarşamba gelmeyin diyor. tazminat vereceklerini söylyor ama anladığım kadarıyla en sakin şekilde halletmeye çalışyorlar ama kazın ayağı öyle değil.
gya bugn resmi tarafını halledecekler.
Eşime çağırmasalar bile bugn işe gitmesini söyledim. bugün işe gelmemesini bile bahane edebilrler gibi geliyor. gözünün üstünde kaşın var durumu şuan.
şimdi tazminat verseler bile eşim daha önceden uyarmadınız başka iş arama fırsatı vermediniz vs. gibi sebeplerle imzalamasa ne olur. ya da imzalamalı mı dava açacağız inş. ama nasıl ispatlanacak nasıl olacak nerden başlamalıyoz. bugün ne yapsın nasıl konuşsun bilgi verir misiniz.
ayrıca gösterdikleri sebepte nasıl ispat edecekler aklım almıyor. çünkü öyle bir durum yok. yaptıklarını anlatsam şaşarsınız.
hatta genel mdrn yapamadıklarını yapıp orada bir dzen kurdu. şimdi tıkır tıkır işliyor. mak. mhendisi eşim. işe alırken dedikleri sizi yönetici konumuna getireceğiz. ama sonra hiç bir görev sorumluluk yetki vermediler. şimdi de yapamadın tavrı var.
sizce kazanırmıyız bu davayı. bir de avukat cretleri mahkeme süreci nasıl oluyor.
çok teşekkr ederim ilginiz için

hatta öyle bir şey ki 31 aralıkta tam gün çalışıyor, normal. tam mesai bitimine 10 dk kala çağırıp yeni yılda şu sebepten sizinle çalışamayacağız diyor adam. çarşamba gelmeyin diyor. tazminat vereceklerini söylyor ama anladığım kadarıyla en sakin şekilde halletmeye çalışyorlar ama kazın ayağı öyle değil.
Eşime çağırmasalar bile bugn işe gitmesini söyledim. bugün işe gelmemesini bile bahane edebilrler gibi geliyor. gözünün üstünde kaşın var durumu şuan.
şimdi tazminat verseler bile eşim daha önceden uyarmadınız başka iş arama fırsatı vermediniz vs. gibi sebeplerle imzalamasa ne olur. ya da imzalamalı mı dava açacağız inş. ama nasıl ispatlanacak nasıl olacak nerden başlamalıyoz. bugün ne yapsın nasıl konuşsun bilgi verir misiniz.
ayrıca gösterdikleri sebepte nasıl ispat edecekler aklım almıyor. çünkü öyle bir durum yok. yaptıklarını anlatsam şaşarsınız.
hatta genel mdrn yapamadıklarını yapıp orada bir dzen kurdu. şimdi tıkır tıkır işliyor. mak. mhendisi eşim. işe alırken dedikleri sizi yönetici konumuna getireceğiz. ama sonra hiç bir görev sorumluluk yetki vermediler. şimdi de yapamadın tavrı var.
sizce kazanırmıyız bu davayı. bir de avukat cretleri mahkeme süreci nasıl oluyor.

eğer tazmınatı vermeyeceklerse ayrıca işçi alacağı davası açabilirsiniz
ama siz işi geri istyorsanız işe aide davası açacaksınız. bu durumda karşı taraf eşinizin onlara verdiği zararı ıspat etmeye çalışacak . ispatlayamadıkları takdırde kazanırsınız. dava masrafı bılırkışı talepli olarak açılırsa 500 Tl yı bulur. avukatlık ucretı anlaşmanıza bağlıdır

Arkadaalar konu guncel. bilgisi olanlar yardimci olsun lutfen. dun esim isyerine gidince istifani yaz demisler. o da istifa edecek xegilim siz cikariyorsunuz diyince bu sefer tum hukuki hqklarimi aldim dava vs. acmayacagim gibi bi kagit getirmisler uzerinde verecekleri taminat rakamlarinin oldugu. ise iade davasi acmak istiyor esim. bunu imzalarsa acamayacak mi bunun baglayiciligi nedir. bir de sen imzala bir ay sonra verecez ucretini demisler ki isten ciktigi trihten 1 ay sonra mahkme acilamiyor hak talep edilemiyor. simdi izleyecimiz yol ne olmali.

Arkadaalar konu guncel. bilgisi olanlar yardimci olsun lutfen. dun esim isyerine gidince istifani yaz demisler. o da istifa edecek xegilim siz cikariyorsunuz diyince bu sefer tum hukuki hqklarimi aldim dava vs. acmayacagim gibi bi kagit getirmisler uzerinde verecekleri taminat rakamlarinin oldugu. ise iade davasi acmak istiyor esim. bunu imzalarsa acamayacak mi bunun baglayiciligi nedir. bir de sen imzala bir ay sonra verecez ucretini demisler ki isten ciktigi trihten 1 ay sonra mahkme acilamiyor hak talep edilemiyor. simdi izleyecimiz yol ne olmali.

durun ben biraz kurcalıyım.
madde 25'e göre fesih yapmıslar sanırım

PERFORMANS YALANI İLE İŞTEN ÇIKARILMA

İşveren, işçiyi performans nedeniyle iş akdini sonlandırmışsa, performans düşüklüğünün geçerli neden olabilmesi için öncelikle performans kriterlerinin objektif ölçütlere dayanması gerekmektedir. Ayrıca işverenin performans kriterlerini önceden saptamış olmalı, işverenin performans beklentisi için işçiye eğitim verdirmiş olması gerekmekte ve işverenin performans nedeniyle feshinde işçiden mutlaka savunma alınması gerekmektedir. Bunların tümünün varlığı söz konusu olduğunda işveren işçiyi, performansının düşük olması nedeniyle iş akdini feshedebilir. Bu kriterler söz konusu değilse işveren, işçiyi performansın kötü seni işten çıkarıyorum diyemez.

Performans değerlendirilmesinde objektif olabilmek ve feshin geçerli nedeni kabul edilmesi için performans değerlendirme kriterlerinin önceden saptanmalı ve bu işçiye tebliğ ettirilmeli, işin gerektirdiği bilgi, beceri, deneyim gibi yetkinlikler, işyerine uygun davranışlar ve çalışandan gerçekleştirilmesi beklenen iş ve kişisel gelişim hedeflerinde bu kriterler esas alınmalıdır.

İşçinin, deneme süresi de belirli (ki en az 6 ay olmalı) bekleme süresi içinde saptanan mesleki özelliklerine dayanarak, bu süreden sonra performans ve verim düşüklüğü nedeniyle iş akdi feshedilirse bu geçerli neden olarak kabul edilemez. Yani bu süre içinde işçinin çalışma standartları ve mesleki özellikleri daha sonraki performans ve verimlilik ölçümü bakımından işverenin kabul ettiği sınırlar olarak dikkate alınır. Ancak bu sınırların altına düşülmesi ve bu durumun süreklilik göstermesi halinde geçerli neden doğabilir. İşveren bu sınırların üstünde bir performans ve verimlilik beklentisinde haklı olduğunu ileri sürüyorsa bu beklentiyi doğrulayacak EĞİTİM VE İŞ KOŞULLARININ İYİLEŞTİRİLMESİ gibi performans arttırıcı olanakları sağladığını da kanıtlamalıdır.

Öte yandan, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 19. Maddesine göre “hakkındaki iddialara karşı savunmasını almadan bir işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi, o işçinin davranışına ve verimi ile ilgili nedenlerle feshedilemez” şeklindedir. Bu fesih nedeni, özellikle ilaç mümessilleri ve satış elemanlarına sıkça uygulanmaktadır.

Halbuki Yargıtay, ilaç mümessili olan işçinin ilacı başarılı bir şekilde tanıtması ve görevini yerine getirmesini yeterli görmektedir. İşverenin “ilaç satışlarının düşük miktarda olmasını” gerekçe göstererek performans düşüklüğü kriterlerine göre işçinin iş akdini feshedemez. Sonuç olarak, işçinin, ilaç tanıtımını başarılı şekilde yerine getirmiş olması yeterlidir, tanıtılan ilacın satılıp satılmaması işçiyi bağlamamaktadır.

Uygulama ise işverenler, başka sebeplere dayanmasına karşın işçiye performans yalanını uydurmaktadır. Halbuki işveren, işçiyi performans nedeniyle işten çıkarması için yukarıda yazılı olan kriterleri uygulaması gerekmektedir. İşverenin işçiyi işten çıkarmasının asıl sebebi şahsi veya işletmesel nedenlere dayanmasına karşın performans nedeniyle işten çıkarıldığı durumlarda işçi, manevi olarak rencide edilmiş durumdadır. Bu nedenle işçi, performans sebebiyle işten çıkarılmış ve bu işten çıkarılmanın haksız olduğunu düşünüyorsa hiç tereddüt etmeden işyerine haksız fesih nedeniyle işe iade davası açmalıdır. Bu haksız fesih nedeniyle işe iade davası tüm işçilik alacakları ödenmiş olsa da dava edilebilir. İşçi, işveren tarafından performans nedeniyle iş akdi feshinin tebliğ tarihinden itibaren 1 ay içinde bu işe iade davasını açmalıdır. İşçi, fesih tebliğ tarihinden itibaren 1 aylık süre içerisinde haksız fesih nedeniyle işe iade davasını açmaz ise bu hakkını kaybetmiş olacaktır. Kıdem ve ihbar tazminatı ve diğer işçilik alacaklarının ödenmesi için açacağı alacak davası hakkı da ayrıca saklı kalmaktadır.

ANASAYFA iletişim telefonlarımızı bu adresten bulabilirsiniz.

suatyurdseven@gmail.com

ismagdurlari@hotmail.com

bunu bi okuyun işinize yarayacaktır.
hiç bişi imzalamasın , zaten 1 ay sona vercem demişler , verdiğinizde imzalarım desin ve hemen haklarınızı kullanın zira çakallar devamsızlık dolayısıyla sözleşmeyi fesh etme yoluna gidebilirler. hoş gitselerde bişi olmaz ispatlarsınız ama gereksiz teferruat.

sözleşmeyi iş kanunu md.18 e göre feshetmişler anladığım kadarıyla. işçinin yetersizliğine örneklerden biri de performans düşüklüğü yargıtay kararlarında bu mevcuttur. bu takdirde yapacağınız sözleşmenin feshinin tebliğinden itibaren 1 ay içinde işe iade davası açmaktır. işe iade davası feshin geçersiz bi sebebe dayandığından ya da sebep gösterilmediğinden dolayı açılır. 1 aylık süre hak düşürücü süredir ve açmazsanız bu süre zarfında yararlanamazsınız hızlı olun derim. ispat da karşı tarafa aittir yani işverene. ispatlarsalar işe iade davası düşer. ancak sanmıyorum anlattıklarınızdan şunları çıkardım: işçinin geçerli nedenle sözleşmesinin sona erdirilebilmesi için savunması alınmalıdır. ancak yapılmamış. performans düşüklüğü var demişsiniz. işveren önce ihtar çekecek "şu şu hususları düzelt, eskisi gibi değilsin" vs diye. eğer yine düzelme olmazsa o takdirde savunmasını alıp sözleşmeyi geçerli nedenle feshedebilir. benm bildiklerim bu kadar. hiç birşey imzalamasın ama imzalasa da mahkemece ya da temyizde işverenin kötüniyeti söz konusu olabilir. ve mahkeme işçiyi korur her zaman.

arkadaşlar bazı sebeplerden dolayı bakamamııştım. zahmet edip ciddi anlamda ilgilenmişsiniz çok teşekkürler şimdi gördüm.
üzerinde alacağı rakamların belli olduğu bir şey imzaladı işverenin fesih yaptığına dair. alacağı maaş ve izin ücretlerini aldı ancak dediğim gibi tazminat vs. 1 ay içindeydi. güya bugün yarın vermeleri lazım.
bu arada 1 - 2 gün önce işe iade davası açtı eşim. bir de hizmet tespit davası. sonuç nasıl olur bilmiyorum ama böyle bir süreç başlattı. yaşadığınız davalarda emsal var mı, çoğunlukla tazminat veriyorlarmış ama bunlar hiç mantıklı insanlar değil işe iade alırlar gibi geliyor. ikisi de işimize gelir ama bilmiyorum. işe geri almalarını çok istemem açıkçası, sonrasında her türlü psikolojik baskıyı yaparlar gibi geliyor.
işe iade davaları ne kadar sürede sonuçlanıyor. avukatımız 2 ay 1 ayda temyiz diyor ama bu kadar kısa sürede sonuçlanan hiç bir dava görmedim ben.
bir de arkadaşlar kötü niyet tazminatı için dava açılabilir mi?
bir avukat kesinlikle evet dedi, bir diğeri sizin durumunuzla ilgili değil dedi.
eşimin altında çalışan elemanları sgk ya şikayet ettikleri için çıkardılar ya eşimi de onları yönlendiren bir nevi elebaşı olarak gördükleri için çıkardılar. açık sebep bu ama gösterdikleri performans yetersizliği

Back
X